Home >> Over WSK >> Weerstation Kapelle-op-den-Bos

Weerstation Kapelle-op-den-Bos

infoIk ben een weeramateur en doe sinds 1981 weerswaarnemingen. Daarom ben ik lid van de Vlaamse Vereniging Weerkunde (VVW) een vereniging van mensen met dezelfde passie.

Het Weerstation Kapelle-op-den-Bos is te vinden aan de Fazantenlaan. De meetinstrumenten staan in een beetje een ingesloten tuin, zodat dit (verhoogde) effect op de temperaturen en verlaagde (15 tot 20% minder) effect op de zonneschijnduur en windsnelheid terug te vinden is. De coördinaten zijn 51°00' NB en 4°21' OL en 7 m hoogte boven de zeespiegel.

De waarnemingen waren aanvankelijk beperkt tot de temperaturen (1981) en luchtdruk (1981). Later zijn daar in 1992 neerslag, windrichting, windkracht, luchtvochtigheid en grastemperatuur bijgekomen.

De meeste metingen gebeuren sinds september 2001 met een automatisch elektronisch meetstation, de Vantage Pro van Davis (USA). Vanaf juli 2018 werd dit vervangen door een Vantage Pro2.

De waarnemingen gebeuren volgens de voorschriften van de VVW en de resultaten ervan worden weergegeven tussen 18:00u en 18:00u UTC de volgende dag. (UTC = GMT d.w.z. bij wintertijd om 19:00u en bij zomertijd om 20:00u). 

Deze website, die in maart 2001 voor het eerst op het web werd gezet, is het logisch gevolg van het willen delen van de meetgegevens.
Als er op de pagina's gemiddelden en normalen worden getoond, gaan deze voor wat de temperaturen en luchtdruk betreft over de klimatologische periode 1991-2020, voor de neerslag over de periode van 1992 tot nu en de zonneschijnduur en windkracht van 2003 tot nu.
De extremen van de temperaturen en luchtdruk gaan van 1981 tot nu, van de neerslag over de periode van 1991 tot nu en de zonneschijnduur en windkracht van 2003 tot nu.

Sinds december 2001 is er een automatische link gelegd tussen het elektronisch meetstation en deze website. De meetgegevens worden om de tien minuten vernieuwd. De minimum, maximum en sommen van de automatische meetgegevens op de pagina van de actuele metingen, gaan over de periode van een kalenderdag, dit wil zeggen van 00:00u tot 24:00u. Dit in tegenstelling tot de manueel ingebrachte gegevens, welke volgens de regels van de VVW worden bijgehouden.

Sinds het einde van 2007 is dit weerstation ook voor het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI België) een officieel meetstation voor klimatologische waarnemingen wat de temperatuur en neerslag betreft. Hier gelden andere tijdstippen waartussen gemeten wordt. Deze gegevens komen niet op deze website.

Weerwaarnemingstuin en opstelling van de instrumenten

meetpark

thermometerhut

thermometerhut

anemometer

windmeter

regen-, hygro- en thermometer

ISS

manuele pluviometer

pluviometer

zonne-energiesensor

zonne-energiesensor

grastemperatuurmeetsonde

grasthermometer

 

De meetinstrumenten in de sneeuw

weerstation in de sneeuw