Home >> Verslagjes >> Verslagjes deze maand

Verslagjes deze maand: Juni 2021

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

De weerkundige zomer begon met een zomerse dag. Er was geen enkel wolkje aan de droge blauwe lucht te zien (zonneschijnduur 12u40min). De nachttemperatuur hield zich aan de normale waarde, maar overdag steeg die er ruim boven uit (maximum 27.0°). De zwakke wind kwam uit oostelijke richtingen. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Prachtig weer.

2

De eerste tropische dag van het nog jonge zomerseizoen. Vandaag waren er wat hoge wolkenslierten (cirrus) aan de lucht. De temperatuur steeg boven de dertig graden. Met heel weinig wind uit oostelijke richtingen, was dat toch wat te veel van het goede. Vanaf de vooravond kwamen er dreigende stapelwolken, met donder en bliksem, maar het bleef droog (zonneschijnduur 11u00min). De luchtdruk is niet meer gedaald (1013 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

3

Gisterenavond vanaf tien uur onweerde het met bliksem en donder in de verte en viel de regen met bakken uit de lucht. Op twee uren tijd viel er 22.8 mm regen met een maximale intensiteit van 101 mm/u. Het resultaat was een deels overstroomde straat. Daarna bleef het droog en tot de middag bewolkt. Met een hoge luchtvochtigheid tussen 60 en 90% voelde het, bij een temperatuur tussen zeventien en zesentwintig graden, de hele dag zwoel aan. Na de middag vielen er gaten in de bewolking (zonneschijnduur 5u10min). De zwakke wind is van het zuidoosten naar het zuidwesten en verder naar het noorden geruimd. De luchtdruk is sinds gisterenavond gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

4

Na een zachte nacht (minimum temperatuur 14.2°) moesten in de ochtend nog wat wolken opgeruimd worden, maar dat gebeurde snel. Daarna bleef het tot de middag wolkeloos. In de tweede helft van de namiddag trok een onweer met beperkte activiteit en weinig regen over. Vervolgens brak opnieuw de zon door (zonneschijnduur 6u00min), maar naar de avond toe onweerde het terug met beperkte bliksem en donder, maar meer regen, die op waarnemingstijd nog voort duurde (totale neerslaghoeveelheid 6.9 mm). Intussen was kort na de middag de temperatuur tot ruim zesentwintig graden gestegen. Er was de hele nacht en dag weinig wind uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is weinig veranderd (1021 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Mooie wolkenpartijen. Met dank aan Geert voor de foto.

5

Heel ander weer dan de vorige dagen. Gisterenavond onweerde het nog een poos verder. Nog voor tien uur werd het droog en dat is tot vanavond zo gebleven (neerslaghoeveelheid 5.0 mm). De bewolking is de hele dag gebleven, geen zon gezien. Vannacht was het zacht (minimum temperatuur 14.4°) en overdag haalde de temperatuur amper zeventien graden, bijna tien graden lager dan gisteren. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (18.6°) werd gisterenavond nog gemeten. Het was de zwakke noordwestelijke wind die de temperatuur in bedwang hield. De luchtdruk is een beetje gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

6

De zomer heeft zich hersteld. Op enkele kleine en tijdelijke stapelwolkjes rond de middag na, was het een heel zonnige dag (zonneschijnduur 12u00min). Vertrekkend van een normale nachttemperatuur van tien graden, steeg die overdag naar een aangename en niet overdreven drieëntwintig graden. De zwakke wind kon geen kant kiezen tussen het noorden en noordwesten. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

7

Een zomerse dag. De zon scheen, zonder één wolk, van opkomst tot ondergang (zonneschijnduur 12u30min). Vannacht daalde de temperatuur tot tien graden en overdag steeg die naar de zomerse waarde van vijfentwintig graden. Daarbij stond er een zwakke noordoostenwind. De luchtdruk is hetzelfde gebleven (1022 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

8

De zon had het vandaag wat moeilijker, maar dat had geen invloed op de temperatuur. De dag begon nog zonder wolken, maar vanaf de middag kwamen er "onschuldige" stapelwolken die de zon af en toe bedekten en die vanavond overgegaan zijn in hoge wolkenslierten (zonneschijnduur 11u00min). De temperatuur deed het met ruim zesentwintig graden meer dan goed. De zwakke wind uit noordoostelijke richtingen kon niet voor verkoeling zorgen. De luchtdruk is ook vandaag niet veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

9

Volop zonnig en droog weer met iets minder blauwe lucht en met in de namiddag tijdelijk wat kleinere stapelwolkjes waarvan de zon niet veel hinder ondervond (zonneschijnduur 13u30min). De temperatuur steeg opnieuw boven de zomerse grens (maximum 26.8°), met daarbij slechts een zwakke noordelijke wind. De luchtdruk is stationair gebleven (1021 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

10

Onverminderd zomers weer. Buiten de weinige stapelwolken vanaf de middag, was de lucht blauwer dan gisteren (zonneschijnduur 11u20min). De zeer gedeeltelijke zonsverduistering op de middag was in de beste omstandigheden te zien. Startend met een minimum temperatuur van dertien graden steeg de temperatuur in de namiddag tot zevenentwintig graden. De zwakke wind kwam vandaag uit het zuidwesten en bracht weinig verkoeling. De luchtdruk is weinig gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Alleen blauw.

Enkele kleine stapelwolkjes aan de blauwe lucht.

11

Ook vandaag een meer dan zomerse dag. De weinige stapelwolken zijn vannacht opgelost. Dit was in de voormiddag ook nog zo. Na de middag kwamen er opnieuw stapelwolken, die af en toe talrijk waren en tot vanavond gebleven zijn (zonneschijnduur 12u00min). Na een vrij zachte nacht (minimum temperatuur 13.2°) volgde een warme dag (maximum temperatuur 26.8°). De zwakke wind kwam eerst uit noordelijke en later westelijke richtingen. De luchtdruk is een weinig op en neer gegaan.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Zomers warm.

12

Het bewolkte vannacht volledig en koelde het niet zo veel af (minimum temperatuur 15.0°). In de voormiddag bleef het bewolkt en daar viel een heel klein beetje motregen uit, te weinig om meetbaar te zijn. Vanaf de middag losten de wolken geleidelijk op en vanavond is het volledig helder geworden (zonneschijnduur 6u30min). De temperatuur hield zich met bijna drieëntwintig graden aan wat normaal is voor midden juni. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (24.7°) werd gisterenavond op waarnemingstijd nog gemeten. De wind kwam vannacht en in de voormiddag zwak uit westelijke richtingen en daarna vrij matig uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is vanaf de tweede helft van de nacht beginnen te stijgen (1025 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

13

Meer dan zomers weer. Vandaag was er geen enkele wolk aan de diep blauwe lucht. De zon scheen van de ochtend tot de avond. Dit resulteerde, rekening houdend met de beschaduwing in de ochtend en avond door bebouwing, in 12u40m zonneschijn. Het koelde vannacht iets meer af (minimum temperatuur 9.3°), maar overdag werd dit helemaal goed gemaakt (maximum temperatuur 25.8°). Er was maar heel weinig wind en die is van noordelijke naar oostelijke richtingen gekrompen. De luchtdruk heeft rond de middag zijn hoogste stand (1029 hPa) bereikt en is daarna een beetje gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

14

Zowat hetzelfde zonnig, warm en droog weer als gisteren. Geen wolk aan de minder blauwe lucht (zonneschijnduur 12u30min). De temperatuur (maximum 29.4°) steeg overdag ruim hoger dan gisteren en al meer dan wat aangenaam is. Vannacht was er geen wind en overdag kwam de zwakke wind in de voormiddag uit het zuidwesten en daarna uit het noorden. De luchtdruk is verder gedaald (1019 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

15

De nacht koelde al niet meer zo goed af (minimum temperatuur 15.5°). Overdag moest de zon het opnemen tegen veel hoge (cirrus en cirrostratus) en middelhoge (altostratus) en vanavond lage (cumulus) bewolking en werd daardoor af en toe beschaduwd (zonneschijnduur 10u30min). Daardoor bleef de warmte met zesentwintig graden wat draaglijker. De maximum temperatuur van 27.1° werd gisterenavond op waarnemingstijd nog gemeten. De zwakke wind is van het noorden naar het noordoosten geruimd. De luchtdruk is niet meer gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

De eerste cactusbloemen staan open.

16

Een tropische dag, de tweede deze maand. De dag startte zonder één wolkje aan de blauwe lucht bij een temperatuur van veertien graden en heel weinig noordoostelijke wind. De zon en de geleidelijk naar het zuidwesten geruimde zwakke wind duwde de temperatuur boven de tropische grens van dertig graden (maximum 30.9°). In de namiddag verschenen er tijdelijk enkele onooglijke stapelwolkjes (zonneschijnduur 12u10min). De luchtdruk is verder gedaald tot 1011 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

17

Vannacht bewolkte het grotendeels en bleef het heel zacht (minimum temperatuur 19.2°, een dagrecord), net geen tropische nacht. In de voormiddag was het ook nog bewolkt. Daarna loste de bewolking tijdelijk zo goed als volledig op. Vanaf de vooravond bewolkte het terug volledig (zonneschijnduur 8u00min). In de vroege ochtend was er tijdelijk veel wind uit het zuidwesten en na de middag sterkte de wind opnieuw. De temperatuur steeg overdag met negenentwintig graden opnieuw hoog, maar de maximum temperatuur van de waarnemingsdag (30.6°) werd gisterenavond nog gemeten. De luchtdruk is na een minimum van 1008 hPa al terug wat gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

18

Ook vannacht koelde het maar weinig af (minimum temperatuur 19.2°). In de tweede helft van de nacht viel er een kortdurende, maar pittige bui – zonder onweersverschijnselen – met een regenhoeveelheid van vijftien millimeter en een intensiteit van 189 mm/u. In de eerste helft van de voormiddag was het nog bewolkt, maar al gauw loste de bewolking grotendeels op, tot er in de namiddag twee keer "uit het niets" een buitje viel (totale neerslaghoeveelheid 17.0 mm). Tegen de avond aan verdween de bewolking grotendeels (zonneschijnduur 9u40min). De temperatuur steeg eens te meer boven de dertig graden (maximum 31.2°) – de hittegolf is hier een feit – en dat voelde samen met de hoge luchtvochtigheid drukkend warm aan. De wind is in de loop van de dag toegenomen van zwak naar vrij matig en is van het zuidwesten over het noorden en oosten terug naar het zuidwesten geruimd. De luchtdruk is niet veel veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

19

Ander en wat de temperatuur betrof, aangenamer weer. De onweren zijn vannacht en overdag uitgebleven, maar het was wel de hele tijd bewolkt, geen zonneschijn. Vannacht was het zacht (minimum temperatuur 17.1°) en overdag bleef met een temperatuur van tweeëntwintig graden de grote hitte uit en dat voelde al heel wat aangenamer aan. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (27.1°) werd gisterenavond op waarnemingstijd nog opgemeten. Er was iets meer wind en die is van het zuidwesten naar het noordoosten geruimd. De luchtdruk is wat op en neer gegaan en op dezelfde stand als gisterenavond gekomen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

20

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

21

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

22

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

23

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

24

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

25

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

26

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

27

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

28

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

29

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

30

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag