Verslagjes/Verslagjes deze maand: Oktober 2017

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Het bleef, op enkele regendruppels na, droog vandaag. In de voormiddag waren er nog gaten in de bewolking en was de zon af en toe te zien, maar vanaf de middag bewolkte het volledig en daar vielen enkele regendruppels uit (zonneschijnduur 1u10min). De temperatuur deed het met ruim zeventien graden niet slecht, maar de wind kwam wat nadrukkelijker uit de zuidelijke hoek. De luchtdruk is vandaag ook niet veel veranderd (1016 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

2

Vannacht bleef het heel zacht (minimum temperatuur 14.8°) en bleef het bewolkt tot de middag. In de ochtend druppelde het een beetje. Daarna brak de bewolking en kon regelmatig de zon schijnen (zonneschijnduur 3u50min). Vanaf de vooravond bewolkte het terug volledig en daar viel wat lichte regen uit (regenhoeveelheid 0.2 mm). Van een zachte nacht gingen we naar een zachte dag (maximum temperatuur 20.5°). De westelijke wind waaide vrij matig tot matig. De luchtdruk is vrij constant gebleven.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

3

Gisterenavond en vannacht regende het nog een poos verder (regenhoeveelheid 3.7 mm). Vanaf de tweede helft van de nacht bleef het droog en klaarde het volledig op. Nog vóór de middag kwamen er stapelwolken, die soms talrijk en dreigend waren en de zon niet meer te zien was. Tegen zonsondergang was het opnieuw wolkeloos (zonneschijnduur 5u30min). Zowel de nacht- als de dagtemperatuur benaderde de normale waarde. Er was wat minder westelijke wind dan gisteren en deze waaide wat meer met vlagen. De luchtdruk is gestegen tot een hoge 1024 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

4

De dag begon en eindigde bewolkt. Van de tweede helft van de voormiddag tot de tweede helft van de namiddag was af en toe de zon te zien, de rest van de tijd was het bewolkt, maar het bleef droog (zonneschijnduur 4u30min). De dagtemperatuur bleef beperkt tot zestien graden. De zuidwestelijke tot westelijke wind waaide 's nachts bijna niet, maar overdag nog altijd vrij matig tot matig. De hoge luchtdruk heeft niet stand gehouden en is gedaald tot 1020 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een kleurrijke zonsondergang vanavond.

5

In de voormiddag regende het licht (regenhoeveelheid 1.8 mm). Daarna bleef het droog en vanaf de middag vielen er kleine gaten in de bewolking waardoorheen de zon schaars kon schijnen (zonneschijnduur 2u50min). De temperatuur varieerde van een minimum in de vroege ochtend van 12.5° tot een maximum in de namiddag van 16.3°. De van het westzuidwesten naar het noordwesten geruimd wind waaide zowel 's nachts als overdag vrij matig (3 Beaufort) tot matig (4 Beaufort). Na een daling tot 1010 hPa is de luchtdruk al tot 1018 hPa gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

6

Het was wat het weer betrof een wisselvallige dag. 's Nachts bleef het nog droog, maar in de voormiddag en eerste helft van de namiddag vielen er verschillende buien, waarvan één –kort na de middag– kortdurend, maar krachtig was met een regenhoeveelheid van 6 mm en een -intensiteit van 128 mm/u (totale regenhoeveelheid 8.9 mm). Tussendoor waren er korte opklaringen met zonneschijn. Vanaf de vooravond bewolkte het volledig (zonneschijnduur 3u20min). De wind deed het wat kalmer aan dan de vorige dagen, maar kwam uit het noordwesten. De temperatuur hield het bij een bescheiden vijftien graden. De luchtdruk is verder gestegen tot 1025 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

7

Vandaag was het een sombere, donkere, winderige, frisse herfstdag. Het was de hele dag zwaar bewolkt met vanaf de middag af en toe lichte regen (regenhoeveelheid 0.9 mm). De temperatuur haalde slechts dertien graden, toch wat te laag voor begin oktober. Daarbij stond er vanaf de ochtend een vrij matige tot matige zuidwestenwind. Vanaf middernacht is de luchtdruk al veel gedaald tot 1013 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

8

Vóór middernacht viel er nog heel wat regen (hoeveelheid 6 mm). Daarna bleef het zwaar bewolkt en viel er met tussenpozen nog wat lichte regen (totale regenhoeveelheid 7.7 mm). Alleen in de voormiddag en eerste helft van de namiddag bleven droog en scheen de zon gedurende één uur. Rond de middag schoot de temperatuur naar zestien graden. Er was vandaag weinig wind en die is van het westzuidwesten naar het noordwesten geruimd en later terug naar het westen gekrompen. De daling van de luchtdruk is omgezet in een stijging tot 1020 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

9

Een droge, maar meestal bewolkte dag. In de ochtend kwam er tijdelijk veel mist op met een zichtbaarheid van maximum 50 meter. De zon was enkel in de voormiddag kort te zien (zonneschijnduur 1u00min), voor de rest was het altijd bewolkt. Er was maar weinig wind uit westelijke richtingen. De temperatuur ging naar zeventien graden, de normale waarde voor deze tijd van het jaar. De luchtdruk is niet meer gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

10

Vannacht en rond de middag heeft het geregend (regenhoeveelheid 1.2 mm). Er vielen gaten in de bewolking in de eerste helft van de voormiddag en in de namiddag (zonneschijnduur 2u10min). Voor de rest van de dag was het bewolkt. Verder was het heel zacht met een minimum nachttemperatuur van dertien en een maximum dagtemperatuur van achttien graden. Met daarbij een zwakke tot vrij matige westelijke wind. De luchtdruk is weinig veranderd (1017 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

11

Het was vandaag een droge, maar meestal zwaar bewolkte dag. Alleen tegen het einde van de dag loste de bewolking grotendeels op en was de zon te zien (zonneschijnduur 50min). De minimum temperatuur (12.6°) bleef hoger dan normaal, terwijl de dagtemperatuur (maximum 16.4°) zich aan de normale waarde hield. Er stond de hele nacht en dag heel wat meer wind dan de laatste dagen en deze is van het westzuidwesten naar het zuidzuidwesten gekrompen. De luchtdruk is wat gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

12

Op wat hoge wolkenslierten (cirrus) na klaarde het vannacht helemaal op en in de voormiddag was dat ook nog zo. Na de middag moest de zon niet alleen afrekenen met wat cirruswolken, maar ook met stapelwolken. Die laatste losten tegen de avond terug op, maar de hoge wolken bleven (zonneschijnduur 8u40min). De temperatuur steeg tot een mooie negentien graden, maar dat voelde door de vrij matige van het zuidzuidwesten naar het westzuidwesten geruimde wind niet zo goed aan. De luchtdruk is veel gestegen tot 1023 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een gekleurde zonsondergang vanavond.

13

Vannacht trok er nog een verzwakt regenfront voorbij (regenhoeveelheid 0.2 mm). In de voormiddag loste de bewolking deels op en bleef er veel hoge bewolking over. Na de middag werden die hoge wolken vervangen door lagere soorten en kreeg de zon het moeilijk (zonneschijnduur 3u20min). De temperatuur deed het met bijna eenentwintig graden heel goed. Dit voelde zacht aan, temeer daar er maar weinig wind stond uit het zuidwesten en de luchtvochtigheid hoog bleef. De luchtdruk is gestabiliseerd op een hoge 1025 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

14

Een droge en zonnige nazomerdag midden oktober. De dag begon wolkeloos, maar na de middag verschenen er tijdelijk veel stapelwolken, waarmee de zon het moeilijk had, maar die al snel terug allemaal oplosten (zonneschijnduur 7u40min). De temperatuur steeg tot een lenteachtige drieëntwintig graden. Daarbij was er maar weinig wind uit het westzuidwesten. Aangenaam wandel en fietsweer. De luchtdruk heeft stand gehouden.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Nog slechts enkele stapelwolkjes in de tweede helft van de namiddag.

15

Vandaag overschreden we met de temperatuur de zomerse grens van vijfentwintig graden –een dagrecord–, met dank aan Sint-Theresia en warme lucht uit het zuiden. De weerspreuk van vandaag is dan ook heel toepasselijk: "Sint-Theresia moet haar zomerke geven, vijf dagen duurt dat mooie leven." of "Een schoon nazomerken is Trezia's zomerken: vijf dagen zonneschijn om elkeen te verblij'n." Zonder enig wolkje aan de blauwe lucht scheen de zon van 's morgens tot 's avonds gedurende 9u10min. De weinige wind kwam uit het zuiden. De luchtdruk heeft terrein verloren (1020 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een recordhoge temperatuur.

Geen wolkje boven West-Europa.

16

De temperatuur steeg vandaag tot zevenentwintig graden, zo een hoge temperatuur is zo laat in het jaar nog nooit gemeten. Dit met dank aan Spaanse warme lucht. Ook vannacht bleef het met ruim vijftien graden recordwarm. In de vroege ochtend heeft het een minimaal meetbare hoeveelheid geregend (0.1 mm). Bij zonsopgang was het nog licht bewolkt, maar die wolken losten al snel op en scheen de zon voor de rest van de dag ongehinderd (zonneschijnduur 8u20min). Ook vandaag was er maar weinig wind uit het zuiden. De luchtdruk is gestabiliseerd op 1019 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een nog hogere temperatuur dan gisteren.

Uitzonderlijk hoge temperaturen in Vlaanderen.

17

In tegenstelling met de verwachtingen, liet de zon het vandaag afweten. Ze was meestal gesluierd achter middelhoge bewolking (altostratus). Alleen na de middag was ze tijdelijk te zien doorheen hoge bewolking (cirrostratus) (zonneschijnduur 2u00min). Ondanks de beperkte zonneschijn, maar door de invloed van de warme zuidelijke lucht steeg de temperatuur toch nog naar zeventien graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (20.6°) werd gisterenavond nog opgemeten. De zwakke wind kwam uit het zuidwesten tot westzuidwesten. De luchtdruk is na een opleving terug gedaald tot 1018 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Door het stof van de bosbranden in Portugal, aangevoerd door zuidelijke lucht kleurde de zon vanmorgen rood. Met dank aan Iréne Mazur voor de foto.

Door het stof van de bosbranden in Portugal, aangevoerd door zuidelijke lucht kleurde de zon vanmorgen rood. Met dank aan Luc Andries voor de foto.

18

Vanmorgen hing er mist met op zijn dichtst een zicht van maar 50 meter. Vanaf de tweede helft van de voormiddag was die volledig opgelost en hing er alleen veel hoge bewolking in de lucht. Eerst was het cirrus en later cirrostratus (zonneschijnduur 7u00min). De temperatuur steeg met tweeëntwintig graden zeven graden boven het gemiddelde voor midden oktober. Ook vandaag was de zuidelijke wind zo goed als afwezig. De luchtdruk heeft een daling ingezet (1011 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

19

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

20

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

21

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

22

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

23

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

24

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

25

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

26

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

27

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

28

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

29

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

30

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

31

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag