U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes deze maand: November 2018

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Het was een zwaarbewolkte en grijze en daardoor een typische allerheiligendag met allerheiligenweer, hoewel het zacht was. Zonder zonneschijn was het met een nachttemperatuur van acht graden en een dagtemperatuur van dertien graden was het niets koud. Na de middag regende het een beetje (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). De wind was zwak en kwam tijdelijk uit het zuidwesten, maar meestal uit het zuidoosten. De luchtdruk is niet veel veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

2

Het regende nog tot na middernacht verder (neerslaghoeveelheid 2.3 mm). Aan de sterkere daling van de temperatuur te zien, moet het na het stoppen van de regen opgeklaard zijn (minimum temperatuur 4.2°). En dit was vanmorgen en de rest van de dag ook zo. Alleen na de middag verschenen er tijdelijk stapelwolken (zonneschijnduur 6u30min). De temperatuur deed het met dertien graden heel goed. 's Avond koelde het fel af. De wind kwam zwak tot vrij matig uit het zuidwesten en tegen de avond westnoordwesten. De luchtdruk is sinds gisterenavond al 20 hPa gestegen tot een hoge 1029 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

De luchtdruk is sterk gestegen.

3

Het was een koude nacht met nachtvorst op het gras (minimum temperatuur -4.9°) en –voor de eerste maal dit seizoen– ook in de hut (minimum temperatuur -0.6°). Het vroor aan de grond van gisterenavond zes uur tot vanmorgen negen uur. Overdag was het de hele tijd heel zonnig (zonneschijnduur 6u30min), met alleen veel hoge wolken (cirrus). De temperatuur steeg tot elf graden, wat normaal is voor begin november. De heel zwakke wind is van het noordnoordwesten naar het zuidoosten gekrompen. De luchtdruk is langzaam gedaald (1025 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

4

Ook vannacht was het fris met vorst op het gras en in de hut (minimum temperatuur op het gras -6.0° en in de hut -1.3°) en veel rijp op het gras. Er waren vandaag veel hoge wolken (cirrus) waarvan de zon nogal wat last had (zonneschijnduur 5u00min). Toch ging de temperatuur naar een mooie dertien graden, met daar bij een heel zwakke wind uit het zuidoosten en later uit het oosten voelde dit aangenaam aan. De luchtdruk is verder en veel gedaald (1012 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

5

Vannacht koelde het niet meer zo fel af. In de eerste helft van de voormiddag moesten er nog wat wolken opgeruimd worden. Daarna werd het volop zonnig, met alleen hoge wolkenslierten aan de lucht. Tegen de avond waren er wat meer, die de zon temperden (zonneschijnduur 6u00min). Vertrekkende van een temperatuur van vijf graden in de ochtend, steeg deze in de namiddag tot ruim veertien graden. De wind kwam heel zwak uit het oosten tot zuidoosten. De daling van de luchtdruk is gestopt op 1006 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

6

Na het verdwijnen van veel middelhoge bewolking in de eerste helft van de voormiddag werd het heel zonnig. Na de middag kwamen er veel hoge (cirrus) en middelhoge (altocumulus en altostratus) wolken en werd de zon naar de achtergrond verdrongen (zonneschijnduur 4u00min). De zwakke zuidoostelijke wind voerde zachte lucht uit Zuid-Europa aan en daardoor werd het met ruim negentien graden record warm voor een zesde november. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

7

In de eerste helft van de voormiddag kwam de zon nog kort door de wolken, maar daarna was dit niet meer het geval (zonneschijnduur 40min). Uit die bewolking regende het na de middag korte tijd licht (neerslaghoeveelheid 0.7 mm). Vannacht was het nog heel zacht (minimum temperatuur 9.3°). Overdag ging de temperatuur naar bijna veertien graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (15.8°) werd gisterenavond nog gemeten. Er stond wat meer wind dan de laatste dagen. De zwakke tot vrij matige wind kwam vannacht, in de namiddag en avond uit het zuidzuidwesten en in de voormiddag uit het zuidoosten. De luchtdruk is in de loop van de dag gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

8

Geen enkele wolk, ook geen hoog wolkensliertje aan de fel blauwe lucht (zonneschijnduur 6u50min) vandaag. Met een dagtemperatuur van veertien graden was het heel zacht en met slechts een zwakke wind die van het zuidzuidwesten naar het zuidoosten gekrompen is voelde het in de zon aangenaam aan. Vanavond is de wind helemaal weggevallen en koelt het fel af en werd de minimum temperatuur van zes graden gemeten. De luchtdruk is tot de middag goed gestegen en ondertussen al een beetje gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

9

Vannacht en in de eerste helft van de voormiddag waren er geen wolken en was het in de eerste helft van de voormiddag nog heel zonnig. Vanaf de tweede helft van de voormiddag en de eerste helft van de namiddag bewolkte het volledig. Daarna vielen er terug gaten in de wolken (zonneschijnduur 2u40min). De nachttemperatuur was met vier graden normaal, maar overdag was het met vijftien graden opnieuw heel zacht. Er stond maar heel weinig wind uit het zuidoosten tot oosten. De luchtdruk is verder gedaald (1008 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

10

Het was een heel zachte nacht (minimum temperatuur 9.6°) en dag (maximum temperatuur 13.1°). Het regende twee perioden, één in het tweede deel van de nacht en één in het eerste deel van de namiddag (neerslaghoeveelheid 4.6 mm). Voor de rest van de tijd was het, op een kleine opening in de wolken in de namiddag na, zwaar bewolkt (zonneschijnduur 20min). De wind kwam zwak tot vrij matig uit het zuidzuidoosten en later het zuidzuidwesten. De daling van de luchtdruk is in de vroege ochtend gestopt en nadien constant gebleven (1001 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

11

Het weer was een kopie van dat van gisteren. In de vroege ochtend viel er een beetje regen. Daarna bleef het droog tot de tweede helft van de namiddag. In de voormiddag was heel even de zon te zien (zonneschijnduur 20min). Dan viel er nog wat regen (neerslaghoeveelheid 1.4 mm). Het was 's nachts (minimum temperatuur 10.7°) en overdag (maximum temperatuur 13.7°) opnieuw heel zacht en er stond veel wind uit het zuidwesten. De luchtdruk is vanaf de ochtend beginnen stijgen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

12

Het dikke en gesloten wolkendek zorgde er voor dat er weinig verschil was in de hoogste (11.3°) en laagste temperatuur (9.8°) en dat het grijs en donker bleef. De zwakke zuidelijke wind voerde zachte lucht aan. Het werd een natte voormiddag en vochtige dag, het regende van de tweede helft van de nacht tot de middag. De regenhoeveelheid van 8.5 mm van vandaag verdubbelde de hoeveelheid van de maand. De luchtdruk is verder gestegen tot 1017 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

13

In de eerste helft van de voormiddag was het bewolkt en daar vielen wat regendruppels uit, te weinig om als neerslag meetbaar te zijn. De sinds eergisteren alsmaar stijgende luchtdruk (1028 hPa vanavond) loste de bewolking vanaf de middag grotendeels op (zonneschijnduur 4u50min) en deed de temperatuur, vertrekkende van een vrij hoog nachtminimum van negen graden tot bijna veertien graden stijgen. Enig minpunt was de zwakke tot vrij matige zuidwestenwind.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

14

Het was vandaag opnieuw een heel zonnige dag. Niet zozeer de minimum temperatuur (4.6°), maar wel de dagtemperatuur (14.7°) steeg veel hoger dan gemiddeld voor midden november. Dit hadden we te danken aan de zuidelijke lucht en de overvloed aan zonneschijn (zonneschijnduur 5u50min). Alleen in de namiddag waren er tijdelijk veel hoge (cirrus) en weinig lage (cumulus) wolkjes. Er stond maar weinig wind, vannacht uit het zuidwesten, in de voormiddag uit het zuiden en in de namiddag en avond uit het zuidoosten. De luchtdruk is vanaf middernacht een beetje gedaald (1026 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

15

Zonder enig wolkje aan de blauwe lucht scheen de zon vandaag van opkomst tot ondergang (zonneschijnduur 5u40min). De minimum temperatuur daalde tot een normale drie graden, maar de maximum temperatuur ging naar vijftien graden, dit is zowat zes graden hoger dan het langjarige gemiddelde. De zwakke wind is van het zuidoosten naar het oosten gekrompen. De luchtdruk is nog een beetje gedaald (1024 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Heel zacht...

...en zonnig.

16

Rustig hoge druk weer. Gisterenavond is er veel lage bewolking en mist opgekomen. Zowel 's nachts als overdag is het de hele tijd bewolkt (stratus) en mistig gebleven. 's Nachts viel daar wat motregen uit (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). De minimum temperatuur werd afgeremd op vier graden en de maximum temperatuur bleef beperkt tot acht graden. Daarbij was er maar weinig wind uit het oosten tot zuidoosten. De luchtdruk is nog een beetje gestegen tot een hoge 1027 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

17

De laaghangende mist, die gisterenavond nog vrij dicht was, is de voorbije nacht helemaal verdwenen. Ook vannacht koelde het flink af (minimum temperatuur op het gras -6.1° en in de hut -1.6°) met veel rijp op het gras. De zon stond de hele dag alleen aan de blauwe lucht (zonneschijnduur 5u40min) en de temperatuur steeg tot tien graden. Van heel zwak 's nachts is de oostenwind in de loop van de dag tot zwak toegenomen. De luchtdruk is weinig veranderd (1029 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

18

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

19

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

20

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

21

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

22

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

23

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

24

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

25

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

26

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

27

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

28

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

29

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

30

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag