U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes deze maand: Februari 2018

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Een wisselvallige dag. Er vielen buien in de tweede helft van de voormiddag en eerste helft van de namiddag. Eén bui was vergezeld van korrelhagel (neerslaghoeveelheid 1.1 mm). In de tweede helft van de namiddag bleef het droog, vielen er gaten in de bewolking en scheen de zon tussen de torenwolken (zonneschijnduur 1u40min). De temperatuur benaderde de normale waarde voor begin februari. De luchtdruk is stationair gebleven.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

2

De meeste regen viel in de voormiddag. Na de middag klaarde het tijdelijk op en scheen de zon. Later bewolkte en regende het terug, met een donderslag als toemaat (totale neerslaghoeveelheid 9.9 mm). Daarna klaarde het terug op (zonneschijnduur 3u10min). De temperatuur steeg tot zes graden. Er stond een matige westelijke wind. De luchtdruk is een beetje gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

3

Het was een bewolkte dag met in de voormiddag en tegen de avond wat regen (neerslaghoeveelheid 2.6 mm). Voor de rest van de tijd was het bewolkt. De temperatuur hield zich aan de normale waarde voor begin februari. Er stond maar weinig wind uit zuidelijke en later westelijke richtingen. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

4

De ochtend startte onder een grijs wolkendek en lichte vrieskou. In de loop van de voormiddag vielen er gaten in de bewolking en werd het heel tijdelijk heel zonnig (zonneschijnduur 2u10min). Toch viel er in de namiddag een buitje van sneeuw en korrelhagel (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). De temperatuur ging van een minimum van -0.4° tot een maximum van 3.7°. De luchtdruk is verder gestegen tot 1024 hPa. De zwakke wind kwam uit het frisse noordnoordoosten.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een laagje sneeuw met een straaltje zon in de Ardennen. (met dank aan Peter voor de foto)

Een dun laagje sneeuw over Wanne (Trois-Ponts). (met dank aan Adri voor de foto)

5

Vannacht viel er nog een klein sneeuwbuitje, met een dun laagje op het gras als gevolg (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). In de loop van de nacht is het opgeklaard en is de temperatuur tot een minimum van -1.5° in de ochtend gedaald. Zonder enig wolkje aan de lucht scheen de zon meer dan zeven uur en het sneeuwlaagje verdween. De temperatuur steeg tot bijna vijf graden, maar de zwakke oostnoordoostenwind voelde fris aan. De luchtdruk is een beetje gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

6

De bewolking overheerste vandaag. Alleen in de tweede helft van de voormiddag en de tweede helft van de namiddag en avond kon de zon zich korte tijd laten zien (zonneschijnduur 3u30min). De laagste temperatuur (-3.3° in de hut en -9.2° op het gras) werd vannacht en de hoogste temperatuur (2.6°) werd in de namiddag gemeten. De noordoostenwind was maar zwak. De luchtdruk is meer gedaald (1013 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

7

Na een frisse nacht (minimum temperatuur op het gras -8.1° en in de hut -3.5°) volgde een heel zonnige dag maar frisse dag, met enkel in de voormiddag tijdelijk wat cirrocumulus en tegen zonsondergang wat altocumulus bewolking (zonneschijnduur 7u10min). De temperatuur geraakte overdag maar aan drie graden. De noordenwind was zwak, maar voelde fris aan. De luchtdruk is terug een beetje gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

8

Hoewel de temperatuurdaling vannacht rond vier uur gestopt is en overgegaan is in een stijging –de bewolking moet dan opgekomen zijn – was het vannacht tot nu de koudste nacht van deze winter (minimum temperatuur op het gras -12.0° en -5.3° in de hut). Die bewolking is tot na de middag gebleven en daarna volledig opgelost (zonneschijnduur 4u10min). In de namiddag steeg de temperatuur tot zes graden. Vannacht was er geen wind en overdag kwam die zwak uit het zuiden. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

9

Vannacht vroor het nog een beetje (minimum temperatuur op het gras -4.8° en -0.4° in de hut) en in de voormiddag scheen nog kort de zon (zonneschijnduur 1u40min). Daarna bewolkte het geleidelijk en vanaf de tweede helft van de namiddag tot de avond sneeuwde het licht (neerslaghoeveelheid 1.6 mm). In tegenstelling tot de voorspellingen en waarschuwingen vormde er zich geen sneeuwdek. De verwachtingen waren wat de sneeuwval betrof (sneeuwdek van één tot vijf centimeter) de spreekwoordelijke sch**t in een fles. De temperatuur steeg overdag tot twee graden. Wel stond er een frisse zwakke tot vrij matige zuidenwind. De daling van de luchtdruk is gestopt op 1010 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

10

Gisterenavond regende het nog wat (neerslaghoeveelheid 1.0 mm). Later werd het droog en was het in de eerste helft van de voormiddag nog bewolkt. Daarna klaarde het grotendeels op (zonneschijnduur 6u10min). De temperatuur steeg van een minimum van 0.7° tot een maximum van 7.1°. De zwakke tot vrij matige wind is van het zuiden naar het westen geruimd en daarna terug naar het zuidzuidwesten gekrompen. De luchtdruk is op en neer gegaan.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

11

In de tweede helft van de nacht en vroege ochtend regende het bij een temperatuur van rond de drie graden. In de voormiddag was het nog bewolkt, maar na de middag loste de bewolking grotendeels op en steeg de temperatuur naar negen graden (zonneschijnduur 2u50min). Dit was te veel van het goede, want in de tweede helft van de namiddag viel er een bui van hagel, sneeuw en regen en daalde de temperatuur plots een viertal graden (neerslaghoeveelheid 4.0 mm). De minimum temperatuur (1.9°) werd vanavond gemeten. Een ander onaangenaam weerelement was de hele dag een matige wind –met snelheidspieken tussen 40 en 50 km/u– die van het zuidzuidwesten naar het westen is geruimd. De daling van de luchtdruk (minimum 998 hPa) is in de ochtend overgegaan in een stijging.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

12

Vannacht vielen er nog enkele buitjes (neerslaghoeveelheid 1.4 mm). Daarna bleef het, op wat heel lichte regen/smeltende sneeuw in de namiddag na, droog. Er waren twee heel zonnige perioden tussen de bewolking (zonneschijnduur 5u30min). De temperatuur benaderde de normale waarde voor midden februari. De wind kwam nog altijd vrij matig tot matig uit het westzuidwesten. De luchtdruk is verder gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Vannacht en vanmorgen is er veel sneeuw gevallen en pas vanmiddag terug opklaringen. (met dank aan Kathleen&Ronny voor de foto)

13

In de loop van de nacht zijn alle wolken verdwenen en daalde de temperatuur in de ochtend ruim onder het vriespunt op het gras (minimum -5.5°) en net onder het vriespunt in de hut (minimum -0.3°). Het werd een heel zonnige dag (zonneschijnduur 8u30min), met alleen in de namiddag en avond wat hoge wolkenslierten (cirrus), waarvan de zon geen last had. Met zo veel zonneschijn steeg de temperatuur in de namiddag naar zeven graden. De wind is van het westzuidwesten naar het zuidzuidoosten gekrompen en samen met het stijgen van de temperatuur, steeg die ook in kracht tot vrij matig.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

14

Ook vannacht en het grootste deel van de dag was het wolkeloos. In de namiddag verschenen er hoge cirrus en cirrostratus) en later middelhoge (altostratus) en lagere wolkensoorten, die uiteindelijk de zon afdekten (zonneschijnduur 7u10min). Na een vriesnacht (minimum temperatuur op het gras -10.2° en in de hut -3.4°) steeg de temperatuur overdag naar een normale zeven graden. 's Nachts was er bijna geen wind en overdag kwam die vrij matig, eerst uit het oosten en later wisselend uit het zuiden en zuidoosten. De luchtdruk is een beetje gestegen (1012 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Klosters Dorf skigebied Madrisa (Zwitserland). Zonnig maar wel vrij koud. Zeker nog min 10°. (met dank aan Kathleen&Ronny voor de foto)

Een glorie (optisch verschijnsel) bij de landing van vlucht AY1550 Brussel-Helsinki op 14 februari 2018. (met dank aan Hendrik&Marleen voor de foto)

15

Het regende vanaf middernacht tot de ochtend (neerslaghoeveelheid 5.6 mm) en daarna werd en bleef het droog. Na de middag klaarde het zelfs deels op zodat de zon er bij hoorde (zonneschijnduur 2u40min). Tijdens de regenval daalde de temperatuur nog enkele graden, maar vanaf de ochtend steeg die tot bijna dertien graden in de namiddag (vorig jaar werd het zelfs meer dan zestien graden). De van het zuidoosten naar het westen geruimde wind waaide vrij matig. De luchtdruk is na een daling terug beginnen te stijgen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Saariselkä (Inari-Lapland, Finland) het resultaat van driftsneeuw op een wegwijzer voor de sneeuwscooter bij een temperatuur van enkele graadjes onder nul. (met dank aan Hendrik&Marleen voor de foto)

16

De nacht was, met net geen vorst in de hut (minimum temperatuur 0.1°), fris. Overdag was het heel zonnig. Daar kon het beetje stapelwolken in de namiddag niets aan veranderen (zonneschijnduur 8u40min). Ook de temperatuur (maximum 10.8°) deed het bij zo veel zonneschijn en een zwakke wind heel goed. Dit voelde aangenaam aan. De stijging van de luchtdruk is op 1026 hPa gestopt.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

17

Vannacht bewolkte het en dat was in de voormiddag ook nog zo. Na de middag loste de bewolking geleidelijk op en werd het volop zonnig (zonneschijnduur 5u40min). De temperatuur startte met lichte vrieskou (minimum -1.2°) en steeg tot een aangename negen graden. Er was vandaag zo goed als geen wind. De luchtdruk is een beetje gedaald (1023 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Saariselkä (Inari-Lapland, Finland): Doet de zon een poging om het noorderlicht voor te bereiden? (met dank aan Hendrik&Marleen voor de foto)

18

Na een koude nacht (minimum temperatuur in de hut -4.6° en op het gras -9.9°) met veel rijp volgde een heel zonnige dag, met alleen in de namiddag tijdelijk wat stapelwolken (zonneschijnduur 8u10min). De temperatuur ging overdag naar negen graden, wat toch wel wat hoger is dan normaal en dit bij heel weinig wind. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

19

Vannacht is het volledig bewolkt en daalde de temperatuur niet meer zo laag (minimum 0.1°). Op een korte zonnedoorbraak in de voormiddag na (zonneschijnduur 40min), bleef het de hele dag bewolkt en regende het licht vanaf de vooravond (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). De temperatuur (maximum 5.7°) bleef een beetje onder de normale waarde. Er stond maar weinig wind uit het zuiden. De luchtdruk is gedaald tot 1016 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

20

Gisterenavond regende het nog korte tijd licht verder (neerslaghoeveelheid 0.2 mm) en daarna werd en bleef het droog. Overdag was het meestal bewolkt, met op de middag een korte periode van zonneschijn (zonneschijnduur 1u00min). De temperatuur benaderde de normale waarde voor middag februari. Ook vandaag was er maar weinig wind, maar die is naar het noorden gekrompen. De luchtdruk is terug al wat gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

21

Na een frisse nacht (minimum temperatuur op het gras -8.4° en -1.9° in de hut) volgde, zonder enig wolkje aan de blauwe lucht, een heel zonnige dag (zonneschijnduur 8u50min) met een bijna normale maximum temperatuur. Er stond maar weinig wind uit het noorden. De luchtdruk is wat op en neer gegaan (1023 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Zonder één wolkje aan de lucht, een ideale zonnedag.

22

Er zat vandaag weinig verandering in het weer tegenover gisteren. Na een frisse nacht (minimum temperatuur -2.9°) volgde een zonnige dag (zonneschijnduur 9u10min) met een bijna normale temperatuur (maximum 6.2°). Ook vandaag was er weinig wind uit het noordoosten, met een bijna stationaire luchtdruk en een minimum relatieve luchtvochtigheid van 45%.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

23

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

24

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

25

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

26

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

27

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

28

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag