Verslagjes/Verslagjes deze maand: Juni 2017

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

De eerste dag van de weerkundige lente deed zijn naam eer aan. Op tijdelijk wat weinige onschuldige goed weer stapelwolken in de namiddag na, was het vandaag heel zonnig (zonneschijnduur 11u10min). De temperatuur steeg overdag tot achtentwintig graden, meer dan genoeg. Er was maar heel weinig wind uit het noordoosten tot zuidoosten. De luchtdruk is gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

2

Het zomerse weer heeft zich verder gezet. De dag begon wolkeloos. Na de middag ontstonden er wat stapelwolkjes, die tegen de avond werden vervangen door een gesloten dek van hoge wolken (cirrostratus) (zonneschijnduur 11u40min). Het werd meer dan zomers warm (maximum temperatuur 28.9°). Daarbij was er weinig wind uit noordelijke richtingen, bij een lage luchtvochtigheid. De luchtdruk is verder gedaald (1014 hPa 's avonds).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Bij dit zonnig en gunstig weer voor de alternatieve energieopwekking staat deze noodcentrale er werkloos bij.

3

Ander weer met een meer draaglijke temperatuur. De nacht was zacht en bewolkt. In de voormiddag kwamen er kleine gaten in de bewolking en joeg de zon de temperatuur naar vijfentwintig graden. Na de middag sloot de bewolking zich, ruimde de zwakke tot vrij matige wind van het westzuidwesten naar het noordwesten en daalde de temperatuur snel. Zonneschijnduur 2u40min. De luchtdruk is sinds gisterenavond niet meer gedaald. Ondanks de verwachtingen is de regen, op enkele druppels na, er niet gekomen. De droogte duurt voort en laat zich meten aan het feit dat er de laatste 12 maanden een tekort is van 2 maanden neerslag.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

4

Vannacht is alle bewolking opgelost. In de eerste helft van de voormiddag was er nog geen wolkje aan de lucht, maar nadien kwamen er geleidelijk veel stapelwolken opzetten. Tegen waarnemingstijd zijn die stapelwolken voor een deel verdwenen (zonneschijnduur 8u30min). Het bleef opnieuw kurkdroog. Zowel de nacht- (minimum 10.9°) als de dagtemperatuur (maximum 22.4°) bleven wat lager dan de vorige dagen, maar waren normaal voor begin juni. De wind kwam 's nachts zwak uit het noordwesten en overdag vrij matig uit westelijke richtingen. De luchtdruk is terug wat gestegen (1016 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Al veel bewolking in de tweede helft van de voormiddag.

5

De dag begon bewolkt. In de tweede helft van de voormiddag brak de zon door de wolken. In de namiddag bewolkte het opnieuw volledig. Daarna loste de stapelbewolking terug deels op (zonneschijnduur 5u00min). De temperatuur klom van een normale minimum temperatuur van negen graden naar een iets meer dan normale maximum temperatuur van ruim drieëntwintig graden. Ook vandaag bleef het droog. Vannacht was er zo goed als geen wind en overdag waaide die vrij matig uit het zuidzuidwesten. Sinds de ochtend is de luchtdruk snel en veel gedaald (1007 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

6

Een herfstdag in de zomer met veel wind, een niet al te hoge temperatuur en welgekomen maar een beperkte hoeveelheid regen. In de eerste helft van de voormiddag viel er regen. In de namiddag kwamen er gaten in de bewolking en kon de zon regelmatig schijnen (zonneschijnduur 4u50min), maar dan werden er enkele buien geactiveerd (regenhoeveelheid 4.0 mm). Overdag bleef de temperatuur beperkt tot achttien graden en telkens er een bui viel daalde de temperatuur enkele graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (21.9°) werd gisterenavond nog gemeten. Het opmerkelijkste weerelement was de vrij krachtige wind (5 Beaufort) met tijdens de regenbuien snelheidspieken tot 58 km/u. De luchtdruk is na een minimum van 995 hPa in de voormiddag al terug tot 1003 hPa gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

7

Ook vandaag fris en guur weer wat de wind betrof. Die waaide de hele nacht en dag vrij matig tot vrij krachtig uit het westzuidwesten (daggemiddelde windsnelheid 20.4 km/u en pieken tot 53 km/u). Gedurende drie perioden kwam de zon door de wolken: in de voormiddag kortdurend, rond de middag al wat langer en vanaf de tweede helft van de namiddag (zonneschijnduur 5u00min). De temperatuur steeg in de late namiddag tot twintig graden. Door de verdere stijging van de luchtdruk (1015 hPa vanavond) werd de buienneiging onderdrukt. Er vielen toch nog twee heel kleine buitjes (regenhoeveelheid 0.1 mm).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Veel wind vandaag. De 10 minuten gemiddelde windsnelheid waarop de Beaufortschaal is gebaseerd.

De maximum windsnelheidspieken.

8

Ander weer dan gisteren. Het was een droge dag die bewolkt begon, maar vanaf de middag verdwenen geleidelijk de wolken en werd het vrij zonnig (zonneschijnduur 7u20min). En warm werd het ook, tot zesentwintig graden in de late namiddag. De westzuidwestenwind is gisterenavond geleidelijk in kracht afgenomen tot zwak vannacht, naar het zuidzuidwesten gekrompen en vanmorgen terug aangesterkt tot vrij matig. De luchtdruk is vanaf middernacht gedaald tot 1011 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Al veel blauw in de lucht in de namiddag.

9

Vannacht rond drie uur was er donder te horen, met daarbij wat regendruppels en kortdurend veel wind. De echte regen –zonder onweersverschijnselen– viel vanaf rond zes uur in de ochtend en het bleef met wisselende intensiteit regenen tot in de helft van de voormiddag (regenhoeveelheid 11.9 mm). Deze regenhoeveelheid was welgekomen water voor de droge natuur. Vanaf de middag brak wisselend de zon door de wolken. Tegen de avond zijn bijna alle wolken verdwenen. (zonneschijnduur 6u10min). De minimum temperatuur werd op het einde van de regenval gemeten. De hoogste dagtemperatuur steeg tot een aangename tweeëntwintig graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (24.3°) werd gisterenavond nog genoteerd. Een beetje storend was de vrij matige tot matige zuidwestelijke tot westzuidwestelijke wind. De luchtdruk is vanaf de ochtend terug gaan stijgen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

10

Tijdens de nacht zijn er een paar middelhoge wolken gebleven (altocumulus) en dat was in de voormiddag ook nog zo. Die werden in de namiddag vervangen door wat stapelwolkjes (cumulus). Tegen de avond verdwenen die volledig. De zon had vandaag dus alle kansen om zich door te zetten (zonneschijnduur 10u50min). De temperatuur was overdag navenant hoog en meer dan zomers (maximum 27.3°). 's Nachts was er weinig wind en overdag kwam die vrij matig uit zuidelijke richtingen. De luchtdruk is gestabiliseerd op 1017 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

's Avonds waren er geen wolken meer.

11

Vanmorgen was er nogal veel hoge (cirrocumulus), middelhoge (altocumulus) bewolking en veel uitgerafelde vliegtuigstrepen. Die losten in de loop van de voormiddag allemaal op. Na de middag kwamen er in een snel tempo veel stapelwolken en werd de zon dikwijls volledig afgedekt (zonneschijnduur 6u30min). Die stapelwolken waren tegen de avond soms dreigend, maar het bleef droog. De nachttemperatuur was al vrij hoog (minimum 17.3°) en overdag deed die er nog een hele schep bovenop (maximum 29.3°). 's Avonds ruimde de vrij matige wind van het zuidzuidwesten naar het westen tot noordwesten en daalde de temperatuur snel. De dalende luchtdruk is vanavond over gegaan in een stijging.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Ideaal fietsweer onder een blauwe lucht.

12

De overgang van het warme weer van gisteren naar het frissere weer van vandaag verliep geruisloos, geen regen of geen onweer. Gisterenavond en vannacht koelde het snel naar dertien graden af en vandaag warmde het maar tot twintig graden op, meer dan tien graden minder dan gisteren. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (23.1°) werd gisterenavond nog gemeten. Overdag was het overwegend bewolkt, met alleen in de voormiddag af en toe slechts enkele gaten erin (zonneschijnduur 2u30min). Rond de middag was zo een opening het grootst en ging de temperatuur het hoogst. Het onaangenaamste weerelement was de fris aanvoelende matige westelijke wind. De luchtdruk is verder gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

13

De dag begon bewolkt, maar al vroeg loste die grotendeels op. Na de middag bewolkte het een hele tijd terug volledig. Daarna verdwenen de wolken terug, eerst deels en tegen de avond volledig (zonneschijnduur 5u50min). De temperatuur aarzelde eerst, maar na de middag steeg die tot een meer dan normaal niveau (maximum 23.8°). Vandaag stond er slechts een heel zwakke wind uit het westen tot noordwesten. De luchtdruk is niet veranderd (1019 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Plaatselijke wolken boven WSK in de voormiddag.

14

Buiten twee verloren stapelwolkjes, een dag zonder enig wolkje aan de blauwe lucht en een zomerse temperatuur. De zon scheen van opkomst tot ondergang (zonneschijnduur 12u30min). De temperatuur steeg overdag tot ruim boven de zomerse grens (maximum temperatuur 28.6°). Er was maar heel weinig wind uit oostelijke richtingen. De luchtdruk heeft vanaf de middag een daling ingezet.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Dorstig weer.

15

Opnieuw een hoogzomerse, bijna tropische dag. De dag begon met wat middelhoge wolkenvelden (altocumulus). Die losten al snel allemaal op. Nog vóór de middag verschenen er veel stapelwolken. Tegen waarnemingstijd zijn die, op wat hoge wolkenslierten na, opnieuw verdwenen (zonneschijnduur 10u30min). De temperatuur die 's nachts niet al te laag daalde (minimum 14.3°) steeg overdag tot ruim negenentwintig graden, toch wat te veel van het goede. Vannacht was er zo goed als geen wind, maar die is in de loop van de dag in kracht toegenomen tot matig uit het westzuidwesten. De daling van de luchtdruk is gestopt.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

16

De zomer gaat wat op en af en vandaag kwam er een welgekomen afkoeling, echter zonder regen. De droogte blijft duren. Het was een komen en gaan van stapelwolken met daartussen zonneschijn (zonneschijnduur 7u30min). Vanavond zijn alle wolken al opnieuw opgelost. De temperatuur ging van dertien naar tweeëntwintig graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (25.2°) werd gisterenavond nog opgetekend. De wind waaide gisterenavond nog matig (4 Beaufort) uit het westzuidwesten, maar is in de loop van de nacht afgezwakt en kwam overdag zwak tot vrij matig uit het noordwesten. Het is die noordwestenwind die de temperatuur vandaag intoomde. De luchtdruk is met tien hPa gestegen tot een hoge 1024 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

17

Vannacht en in de voormiddag trok er nog een warmtefront zonder neerslag over. Het was ruim na de middag vóór de bewolking begon op te lossen. Tegen de avond aan waren alle wolken weg (zonneschijnduur 5u40min). De temperatuur steeg in de vooravond tot een zomerse zesentwintig graden, terwijl de wind zwak uit het noordwesten kwam. De luchtdruk is gestabiliseerd op 1025 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

In de voormiddag veel bewolking over de lage landen en het westen van Duitsland.

18

Was de temperatuur vannacht nog normaal (minimum 12.6°), dan steeg die overdag tot een tropische waarde (maximum 30.6°). Op de middag stond de thermometer al boven de zomerse grens en moest het warmste van de dag nog komen. Na de middag waren er tijdelijk "onschuldige" stapelwolken, die de zon een weinig hinderden. Voor de rest was het één en al zonneschijn (zonneschijnduur 11u30min). De overdag heel zwakke wind is naar het noordoosten geruimd. De luchtdruk is in de voormiddag beginnen dalen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Vóór de middag nog wolkeloos.

Na de middag enkele stapelwolkjes.

19

Het werd nog warmer dan gisteren. Vannacht daalde de temperatuur niet lager dan zestien graden. Bij alle droge omstandigheden was het vanmorgen zelfs gedauwd. Zonder enig wolkje aan de blauwe lucht steeg de temperatuur in de late namiddag naar een hoge drieëndertig graden, een record voor een negentiende juni. Zonneschijnduur 12u20min. Op de middag was het al dertig graden warm. Er was vandaag weinig wind uit zuidoostelijke richtingen. Opmerkelijk was de heel lage luchtvochtigheid (minimum relatieve luchtvochtigheid 22%). De luchtdruk is verder gedaald tot 1016 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Weinig wolken en weinig beweging boven Europa.

Een overvloed aan cactusbloemen.

20

Het was niet meer zo helder als gisteren, maar de temperatuur ging even hoog. Opnieuw een tropische dag en de tweede hittegolf(*) van deze nog jonge zomer. Er waren veel hoge (cirrus) wolken en in de namiddag veel stapelwolken die de zon temperden. Vanavond zijn alle wolken opnieuw opgelost (zonneschijnduur 11u20min). De temperatuur steeg van een minimum van 16.1° naar een maximum van 33.5°. Daarbij was er weinig wind uit wisselende richtingen tussen het noorden en noordoosten. De voortdurende droogte verscherpt zich elk dag. De luchtdruk is niet veranderd. (*)Een hittegolf is een periode van vijf achtereenvolgende dagen met meer dan vijfentwintig graden, waarvan drie van dertig graden of meer.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Opnieuw een tropische temperatuur.

21

Vanmorgen om 6:24u begon de astronomische zomer, de dagen gaan alweer korten. En het was zomerweer. Na een nacht waarbij de temperatuur niet onder de zeventien graden daalde en met overdag veel hoge bewolking (cirrus en cirrostratus) aan de lucht steeg de temperatuur naar vierendertig graden, een dagrecord. Zonneschijnduur 11u50min. Bij heel weinig wind uit het noordoosten voelde dit toch wel wat te veel van het goede. De luchtdruk is na een daling de laatste uren stationair gebleven op 1013 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

22

En het kan nog warmer. Na een record zachte nacht met een temperatuur die niet lager daalde dan eenentwintig graden, volgde opnieuw een meer dan tropische dag met een maximum temperatuur van ruim vierendertig graden en veel hoge bewolking (cirrus), maar ook veel zon. Op de middag was al tweeëndertig graden bereikt. Vanaf de tweede helft van de namiddag veranderde het weer. De wind werd matig uit het westzuidwesten en het bewolkte volledig. Er was donder in de verte te horen, maar het bleef nog droog. Later viel er een beetje regen, nog niet voldoende om het stof te blussen (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). Daarna kwamen er terug gaten in de bewolking en was de zon opnieuw te zien (zonneschijnduur 10u00min). In de namiddag is de luchtdruk terug beginnen stijgen. De weerspreuk van vandaag was wel toepasselijk: "Op Sint-Albaan, houdt men zijn kleren niet meer aan."

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Niks te koud.

23

Oef! Het was vandaag aangenaam frisser. Vannacht was er veel bewolking en koelde het met een minimum temperatuur van zestien graden wat meer af. Overdag was er daarbij veel wind –vrij matig tot matig– uit westelijke richtingen, zodat het binnen ook wat kon afkoelen. In de voormiddag was het hoofdzakelijk bewolkt, maar na de middag loste de bewolking grotendeels op. Vanavond zijn er alleen nog wat hoge wolkenslierten over (zonneschijnduur 8u30min). Met zo veel zon in de namiddag kon de temperatuur tot zesentwintig graden oplopen. De luchtdrukstijging is gestopt op 1016 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

24

De eerste zonloze dag in meer dan een maand en een goede afkoeling binnenshuis. Het was de hele dag bewolkt en daar viel in de voor- en namiddag wat motregen uit. De neerslaghoeveelheid was te laag om te kunnen meten en het stof was nog niet geblust. De temperatuur bleef beperkt tot iets meer dan twintig graden en samen met de matige westelijke wind voelde dat veel frisser aan dan de vorige dagen. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (22.8°) werd gisterenavond nog gemeten. De luchtdruk is gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

25

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

26

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

27

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

28

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

29

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

30

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag