U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes deze maand: April 2018

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Het was een heel frisse paasdag. De voorbije nacht en in de voormiddag was het bewolkt en regende het een beetje (neerslaghoeveelheid 1.0 mm). Maar eerst tegen de avond brak de bewolking en was de zon kort te zien (zonneschijnduur 1u50min). De temperatuur bleef beneden de tien graden, met daarbij een frisse van het westzuidwesten naar het noorden geruimde wind. De luchtdruk is flink gestegen tot 1013 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

2

De weerspreuk zegt: "April heeft zijn gril". Dit was vandaag al te merken aan het temperatuurverschil met gisteren. De dag begon grijs en op enkele korte zonnedoorbraken rond de middag na (zonneschijnduur 1u00min), is dat zo de hele dag gebleven. In de voormiddag vielen er wat regendruppels en in de vooravond regende het licht (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). Maar wat een temperatuurverschil met gisteren, deze steeg vandaag naar zestien graden. De windkracht was wisselvallig, maar meestal zwak en is van het oostzuidoosten naar het zuiden geruimd. De luchtdruk is tot een lage 998 hPa gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Luchtfoto van Bouillon.

3

Rond middernacht viel er nog wat regen (neerslaghoeveelheid 0.6 mm). Daarna bleef het, buiten wat gedruppel in de tweede helft van de namiddag, droog. In de eerste helft van de namiddag loste de bewolking tijdelijk grotendeels op (zonneschijnduur 3u00min). Vannacht daalde de temperatuur al niet te laag (minimum 10.4°), maar overdag steeg die naar ruim achttien graden. Aangenaam lenteweer. De wind kwam zwak tot matig uit het zuiden. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

4

Gisterenavond viel er nog een beetje regen. Daarna bleef het bewolkt tot de voormiddag. Vanaf dan kwamen er enkele gaten in de bewolking en kon de zon schijnen (zonneschijnduur 2u30min). Na de middag vielen er eerst wat regendruppels en later een korte, maar pittige bui met een regenintensiteit van 36 mm/u (neerslaghoeveelheid 2.6 mm). De temperatuur ging van een zacht nachtminimum van acht graden naar een dagmaximum van zestien graden. De wind kwam zwak tot vrij matig uit zuidelijke richtingen, maar tijdens de bui was er een windkracht van 5 Beaufort en een snelheidspiek van 53 km/u. De luchtdruk is laag gebleven (998 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

5

De nacht bleef droog, maar in de voormiddag vielen er nog enkele kleine buitjes (neerslaghoeveelheid 1.3 mm). Daarna bleef het droog en verdwenen geleidelijk de wolken tot het vanavond zo goed als helder was (zonneschijnduur 3u10min). De temperatuur geraakt vandaag niet hoger dan tien graden (de maximum temperatuur van de waarnemingsdag (13.5°) werd gisterenavond nog gemeten. De wind is van het zuidzuidwesten naar het noordwesten geruimd en is van matig naar heel zwak in kracht afgenomen. De luchtdruk is sterk gestegen van 998 hPa gisterenavond tot 1020 hPa vanavond. De voorbode van warmer, zonniger en droger weer.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een sterk gestegen luchtdruk.

6

Door de noordelijke lucht, windstilte en open hemel koelde het vannacht en in de vroege ochtend goed af (minimum temperatuur op het gras -4.8° en in de hut 2.0°). De frisse ochtend werd snel opgewarmd door de zon. De zon stond er de hele dag, maar van de vele hoge en middelhoge bewolking (cirrostratus en altostratus) had de zon vanavond veel hinder (zonneschijnduur 9u30min). De temperatuur steeg tot achttien graden, ruim meer dan het langjarige gemiddelde. Er stond maar weinig wind uit het oosten tot oostzuidoosten. De luchtdruk is gisterenavond niet veel meer gestegen en ondertussen al sterk gedaald tot 1010 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

7

Gisterenavond hingen er bij zonsondergang sluierwolken, die voor mooie kleuren zorgen. Overdag waren er afwisselend wat meer en wat minder hoge en middelhoge wolken. Tegen de avond bewolkte het volledig (zonneschijnduur 8u50min). De temperatuur deed het met meer dan drieëntwintig graden –een dagrecord– heel goed. Dit was meer dan vroege lente. Daarbij stond er maar weinig wind uit het oosten en later zuidzuidwesten. De luchtdruk is nog een beetje gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Geen wolkje aan de blauwe lucht.

Nog een dikke laag sneeuw bij volop zon.

8

's Nachts en in de eerste helft van de voormiddag was het nog volledig bewolkt. Daarna klaarde het op, maar er bleven sluierwolken, die de zon maar weinig hinderden en tegen de avond bewolkte het meer (zonneschijnduur 8u10min). Er was maar heel weinig wind uit het oosten en de temperatuur overschreed voor het eerst dit seizoen de zomerse grens van vijfentwintig graden (maximum 26.2°), een dagrecord. Opmerkelijk was de lage luchtvochtigheid van 27%. De luchtdruk is nog wat gedaald (1005 hPa 's avonds).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Mooi wandelweer, zonder enig wolkje aan de blauwe lucht.

9

Vannacht en vandaag overdag was het –op een korte opening in de wolken op de middag na– de hele tijd bewolkt (zonneschijnduur 30min). Een groot contrast met gisteren. Ook vannacht was met tien graden heel zacht. De temperatuur bleef overdag met achttien graden veel lager dan gisteren, maar was nog hoger dan normaal. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (19.5°) werd gisterenavond gemeten. De noordenwind waaide maar heel zwak. Ook vandaag is de luchtdruk nog wat verder gedaald tot 1000 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

10

Na middernacht heeft het een beetje geregend en bleef het zacht. De dag begon nog met veel bewolking, die nog vóór de middag grotendeels oploste (zonneschijnduur 6u20min). In de tweede helft van de namiddag bewolkte het terug volledig en daar viel tegen waarnemingstijd een beetje regen uit (totale neerslaghoeveelheid 0.9 mm). De temperatuur deed het net als eergisteren heel goed (maximum 23.1°). Ook weinig wind uit oostelijke richtingen. De dalende trend van de luchtdruk is overgegaan in een langzame stijging.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Hoge wolkenslierten boven de bergen in Oostenrijk.

Ook al wat onschuldige stapelwolken in het Lechtal.

11

Een wat mindere dag. Kort na middernacht regende het een beetje (neerslaghoeveelheid 0.7 mm). Daarna bleef het droog, maar bewolkt tot laat in de namiddag. Daarna vielen er gaten in de bewolking en scheen de zon (zonneschijnduur 1u10min). De dagtemperatuur (maximum 15.3°) hield zich zowat aan de normale waarde, toch acht graden lager dan gisteren. Er was heel weinig wind uit het noordoosten. De luchtdruk is niet verder gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Veel hoge en middelhoge bewolking boven het Lechtal, Tirol, Oostenrijk.

12

Nog wat minder dan gisteren. Een zonloze dag. Het was de hele dag zwaar bewolkt, met in de namiddag wat regendruppels, maar te weinig om als neerslag meetbaar te zijn. De temperatuur haalde geen veertien graden. De oostnoordoostenwind was maar zwak. De luchtdruk is laag gebleven (1000 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Veel zon boven de bergen van Oostenrijk.

13

Een dag met een afwisseling van veel wolken en af en toe wat zonneschijn (zonneschijnduur 2u40min). De temperatuur steeg een beetje hoger dan normaal (maximum 17.4°). De zwakke wind is van het zuidzuidwesten naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is nu beduidend gestegen (1010 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Stapelwolken boven het Lechtal in Oostenrijk.

14

De dag begon met veel zon en wat hoge sluierbewolking. Na de middag kwamen er stapelwolken bij en in de vooravond bewolkte het volledig (zonneschijnduur 6u30min). Niet veel later viel daar regen uit (neerslaghoeveelheid 1.4 mm). Er was vandaag heel weinig wind uit veranderlijke richtingen. De luchtdruk is verder gestegen (1016 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

15

Gisterenavond bleef het nog een poos goed verder regenen. Daarna werd het droog (neerslaghoeveelheid 7.8 mm). Het was vannacht bewolkt en zacht. In de loop van de voormiddag loste de bewolking volledig op, maar tegen de middag verschenen er terug al stapelwolken, die later domineerden. Tegen de avond aan was het volledig bewolkt (zonneschijnduur 6u00min). De temperatuur ging naar een mooie twintig graden. Met weinig zuidelijke wind voelde dit als lente. De luchtdruk is gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

16

Kort na middernacht heeft het een beetje geregend (neerslaghoeveelheid 1.0 mm). In de voormiddag was het nog een tijd bewolkt, maar daarna loste de bewolking deels op en kreeg de zon wat ruimte. Kort vóór waarnemingstijd zijn bijna alle wolken verdwenen (zonneschijnduur 4u40min). De temperatuur bereikte een mooie achttien graden. Alleen overdag was er wind en die kwam zwak tot vrij matig uit westelijke richtingen. De luchtdruk is vanaf gisterenavond beginnen stijgen en heeft vanavond al 1018 hPa bereikt.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

17

Een heel zonnige dag, met alleen veel hoge bewolking (cirrus) aan de lucht (zonneschijnduur 10u10min). De temperatuur steeg tot boven de lentegrens van twintig graden (maximum 22.1°). 's Nachts was er geen wind. Overdag volgde de windkracht (zwak tot vrij matig) de gang van de temperatuur en kwam uit zuidelijke richtingen. De luchtdruk is verder gestegen tot een hoge 1025 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

18

In de ochtend hingen er veel vliegtuigstrepen en overdag (cirrus) en vanavond (cirrostratus) was er veel hoge bewolking. De zon had daar niet zo veel last van (zonneschijnduur 9u30min). De temperatuur ging naar een meer dan zomerse waarde (maximum 27.1° een dagrecord), wetende dat het vorig jaar op 18 april gemeten van 8:00u tot 8:00u een ijsdag was. Met een heel zwakke oostelijke wind, voelde dit al te veel van het goede. Rond de middag heeft de luchtdruk zijn hoogste stand bereikt (1030 hPa) en is intussen terug al wat gedaald tot 1026 hPa. Opmerkelijk was de lage luchtvochtigheid, op zijn laagst was de relatieve luchtvochtigheid 27%.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

19

Het kan nog warmer. Vandaag werd de tropische grens van dertig graden overschreden (maximum 30.9°), een dagrecord. Een tropische temperatuur was hier tot nu nog maar één keer in april (30.6° in 2007) voorgekomen in 38 jaar. Het was de hele dag heel zonnig (zonneschijnduur 10u20min), met alleen wat hoge wolkenslierten (cirrus). Er stond ook maar heel weinig wind uit oostelijke richtingen. De luchtvochtigheid was vandaag nog wat lager dan gisteren (minimum relatieve luchtvochtigheid 22%). De luchtdruk heeft terrein prijs gegeven (1022 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Heel warm...

...en een lage luchtvochtigheid.

20

Na een zachte nacht (minimum temperatuur 10.6°) werd het ook vandaag een heel warme dag. Met heel veel zon (zonneschijnduur 10u20min) en enkel in de namiddag tijdelijk enkele stapelwolken steeg de temperatuur naar negenentwintig graden, een dagrecord. Er was wat meer wind dan gisteren –maar nog altijd zwak– en die is van het zuidwesten naar het noordnoordwesten geruimd. De luchtdruk is niet meer gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

21

Nog een dag met op en top zonnig en warm weer (zonneschijnduur 10u30min). Er waren vandaag geen hoge wolkenslierten, maar in de voormiddag was het wel heiig en de lucht was niet echt blauw. Er hing een lichte waas. De temperatuur deed het ook vandaag heel goed (minimum 8.3° en maximum 26.3°), met daarbij bijna geen wind. De luchtdruk heeft een daling ingezet (1017 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

22

In de voormiddag waren er eerst middelhoge wolkenvelden (altocumulus) en daarna onweersdreiging, met een donkere lucht ten zuiden en enkele donderslagen, maar tot regen is het niet gekomen. Daarna bleven er stapelwolken, maar ook heel veel zon (zonneschijnduur 8u30min) en werd het terug meer dan zomers warm (maximum temperatuur 28.3°). Vanaf de middag is het meer gaan waaien –voordien was het zo goed als windstil– en is de wind van het oosten naar het westzuidwesten geruimd. De luchtdruk heeft vanavond zijn dieptepunt bereikt (1009 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

23

Rond middernacht viel er een buitje dat onweersverschijnselen mee had, slechts enkele donderslagen en weinig regen (neerslaghoeveelheid 0.8 mm). Voor de rest van de nacht en dag bleef het droog en vanaf de tweede helft van de voormiddag vielen er grote gaten in de bewolking (zonneschijnduur 7u00min). De temperatuur hield het met negentien graden tegenover de vorige dagen bescheiden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (23.7°) werd gisterenavond op waarnemingstijd nog gemeten. Overdag waaide de westen- tot westzuidwestenwind vrij matig. De luchtdruk is terug al wat gestegen (1016 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

24

Vannacht bewolkte het volledig en daar viel in de eerste helft van de voormiddag een beetje regen uit (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). Voor de rest van de dag bleef het droog en op twee openingen in de wolken na was het bewolkt (zonneschijnduur 30min). De temperatuur was normaal voor de tijd van het jaar. De wind waaide de hele tijd zwak tot vrij matig en is van het westzuidwesten naar het zuidwesten gekrompen. De luchtdruk is vanaf de middag beginnen dalen (1012 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

25

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

26

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

27

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

28

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

29

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

30

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag