Home >> Verslagjes >> Verslagjes van vorige maand

Verslagjes van de vorige maand: December 2021

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

De weerkundige winter begon absoluut niet met winterweer, eerder herfstweer. Het weerbeeld was hetzelfde als gisteren: donker, nat, zacht en winderig. Het regende de hele nacht en dag met tussenpozen met wisselende intensiteit (neerslaghoeveelheid 6.3 mm). Vannacht was het het warmst met 10.4°. Vanavond heeft die temperatuur een daling ingezet (minimum 7.1°). De wind waaide matig, eerst uit het zuidwesten en vanaf de middag uit het westzuidwesten. De luchtdruk heeft in de voormiddag zijn laagste stand bereikt en is sindsdien terug al een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Wat een wisselvallige natte dag. Er vielen de hele nacht en dag buien van regen, smeltende sneeuw en in de voormiddag zelfs sneeuw, zodat er zich tijdelijk een dek vormde op niet verharde oppervlakken (neerslaghoeveelheid 15.9 mm). Na de middag scheen tijdelijk de zon (zonneschijnduur 1u20min). De temperatuur is vanaf gisterenavond (maximum 7.1°) tot de ochtend verder gedaald. De minimum temperatuur (0.8°) werd in de voormiddag tijdens de sneeuwbuien opgemeten. De wind is wat afgezwakt en kon geen kant kiezen tussen het westen en westnoordwesten. De luchtdruk is snel verder gestegen tot 1011 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Het was vandaag wat droger, maar de zon kon niet mee doen. Bij een zwaar bewolkte lucht motregende het met tussenpozen de hele nacht en dag heel licht (neerslaghoeveelheid 0.6 mm). De temperatuur ging van een minimum van 1.0° in de vroege ochtend naar een maximum van 4.7° in de namiddag. De wind kwam in de namiddag matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is vanaf de nacht alweer gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

Vannacht bleef de temperatuur (minimum 4.1°) boven het langjarige gemiddelde. Overdag benaderde de temperatuur (maximum 6.4°) de normale waarde. Op wat lichte regen na, bleef het droog tot de middag. In de namiddag trok een regenzone over (neerslaghoeveelheid 6.1 mm). Tegen zonsondergang klaarde het op (zonneschijnduur 30min) en koelde het wat meer af. Gisterenavond en de eerste helft van de nacht waaide de zuidwestenwind vrij matig en daarna zwak. De daling van de luchtdruk is op de middag gestopt en overgegaan in een stijging.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Het regende in de tweede helft van de nacht en eerste helft van de voormiddag (neerslaghoeveelheid 2.0 mm). Ook was de zon kort te zien in de voormiddag en namiddag (zonneschijnduur 40min). Voor de rest van de tijd was het bewolkt. De temperatuur hield zich zowat aan de normale waarde voor begin december. De zuidwestenwind waaide vannacht vrij matig, maar overdag zwak. De luchtdruk is verder gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

De voorbije nacht koelde het goed af met net geen vorst in de hut (minimum temperatuur op het gras -2.2° en in de hut 0.2°) en is er mist opgekomen, die in de ochtend op zijn dichtst een zichtbaarheid toelieten van een tweehonderdtal meter. Die mist trok maar traag op en het was eerst tegen de middag dat de lucht helemaal blauw werd. Lang duurde de zonneschijn niet, want al vroeg na de middag bewolkte het in korte tijd volledig (zonneschijnduur 1u10min). Vanaf de vooravond begon het te regenen (neerslaghoeveelheid 2.7 mm). De temperatuur steeg overdag tot zes graden. Vannacht en in de voormiddag was er zo goed als geen wind. In de namiddag kwam de wind vrij matig uit het zuidzuidwesten. De luchtdruk is nog tot de middag snel gestegen en vanaf dan snel gedaald tot 1007 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

7

Gisterenavond regende het nog een poos verder (neerslaghoeveelheid 3.2 mm). Daarna werd en bleef het droog. Vannacht verdwenen alle wolken en in de voormiddag scheen de zon (zonneschijnduur 1u40min). Na de middag kwamen er in een snel tempo wolken, eerst hoge, dan middelhoge en later lage, maar het bleef droog. De minimum temperatuur (1.7°) werd gisterenavond en in de ochtend, de maximum temperatuur (6.2°) werd net na de middag gemeten. De zwakke wind is van het zuidwesten naar het zuidoosten gekrompen. De luchtdruk is vannacht na een tijdelijke stijging, snel tot 997 hPa vanavond gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

Vóór middernacht heeft het geregend (neerslaghoeveelheid 1.4 mm). Daarna bleef het droog en zacht (minimum temperatuur 4.9° en maximum 7.2°). In de voormiddag verdwenen de meeste wolken en was het heel zonnig. In de namiddag bewolkte het deels en kreeg de zon het moeilijk (zonneschijnduur 3u30min). De wind kwam vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is na de regen van vannacht overgegaan in een stijging.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

9

Het werd een bewolkte, zonloze dag, met in de namiddag tijdelijk wat motregen (neerslaghoeveelheid 0.2 mm), een normale dagtemperatuur van zes graden en een vrij matige zuidwestenwind. De stijging van de luchtdruk is gestopt op 1003 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

Een donkere, frisse en kletsnatte dag. Eén van de donkere dagen vóór Kerstmis. De neerslag viel vanaf middernacht tot vanavond. Het was regen, smeltende sneeuw en vanavond tijdelijk sneeuw, met tijdelijk een dun sneeuwdekje op niet verharde oppervlakken (neerslaghoeveelheid 9.4 mm). Vannacht werd de hoogste temperatuur (5.1°) en vanavond tijdens de sneeuwbui de laagste temperatuur (0.5°) gemeten. De zwakke wind is van het zuidwesten naar het noordwesten gedraaid. De luchtdruk is na een snelle daling tot 994 hPa, in de ochtend aan een snelle stijging begonnen (999 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een heel donkere dag.

11

Gisterenavond en vannacht regende het nog een poos verder. Sneeuw of smeltende sneeuw was er niet meer bij (neerslaghoeveelheid 4.7 mm). Daarna verdwenen de wolken grotendeels en scheen de zon (zonneschijnduur 3u10min). Vanaf de tweede helft van de namiddag bewolkte het terug volledig. De temperatuur daalde gisterenavond tot 0.6° – ging vannacht en in de vroege ochtend wat op en neer – en steeg kort na de middag tot 7.7°. De wind kwam zwak uit het westen. De luchtdruk is snel en veel gestegen tot een hoge 1021 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

Opnieuw een donkere en natte, maar zachte dag. De temperatuur is sinds gisterenavond van een minimum temperatuur van 4.6° alsmaar gestegen tot 10.7° vanavond. Het regende licht of motregende vanaf de tweede helft van de nacht tot en met de eerste helft van de namiddag (neerslaghoeveelheid 2.4 mm). De zuidwestenwind waaide vrij matig. De luchtdruk is nog licht gestegen (1024 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Donker en...

... vochtig

13

Het was vandaag droog, maar de bewolking is gebleven. Het was ook heel zacht met weinig verschil tussen de nacht- (minimum 9.4°) en de dagtemperatuur (maximum 10.7°). Met daarbij een zwakke wind uit het zuidwesten tot zuidzuidwesten voelde het aangenaam in de winter. De stijging van de luchtdruk is gestopt op 1027 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Donker...

...en zacht.

14

Hetzelfde donker, grijs, rustig hogedruk weer als gisteren. Het bleef zwaar bewolkt en droog. Het was ook zacht, met weinig verschil tussen de minimum (7.3°) en maximum (9.5°) temperatuur. De wind kwam zwak uit het zuidwesten. De luchtdruk is nog minimaal gestegen (1029 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Voor de derde opeenvolgende dag: donker.

15

Vannacht heeft het gemotregend (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). Verder bleef het droog en zacht (minimum temperatuur 8.6° en maximum temperatuur 10.1°) bij een heel hoge luchtdruk (1034 hPa), maar zwaar bewolkt, donker en rustig. Dit alles met een zwakke zuidwestenwind.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Donker...

...bij een hoge luchtdruk.

16

Vandaag toch een beetje licht in de duisternis. Kort na de middag brak de bewolking tijdelijk open en scheen heel kort de zon (zonneschijnduur 40min). Voor de rest van de dag was het bewolkt. Het werd met ruim twaalf graden wel heel zacht, maar vanaf de tweede helft van de namiddag daalde de temperatuur heel snel tot het dagminimum van 5.4°. Met daarbij slecht heel weinig zuidwestelijke wind, voelde dit niet echt winters aan. De luchtdruk is nog verder gestegen tot een hele hoge 1040 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De luchtdruk is nog gestegen.

17

Gisterenavond koelde het snel af en viel er wat lichte motregen. In de tweede helft van de nacht is de temperatuur terug beginnen te stijgen (minimum temperatuur 2.1°). Vanmorgen hing er veel mist, met een zichtbaarheid van geen honderd meter en die trok maar traag op. Daarna bleef het grijs en donker met af en toe een druppel motregen (totale neerslaghoeveelheid 0.2 mm). De temperatuur steeg overdag tot acht graden bij een slechts heel zwakke noordoostelijke tot oostelijke wind. De luchtdruk is hoog gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel mist in de ochtend.

Nog een donkere dag.

18

Het werd vandaag de tiende zonloze dag van deze maand. Het was grijs en donker en af en toe viel er wat heel lichte motregen uit. Te weinig om als neerslag meetbaar te zijn. bij een hele hoge relatieve luchtvochtigheid (minimum 912% en maximum 96%). Door het dikke wolkendek was er maar één graad verschil tussen de minimum (6.8°) en maximum (7.9°) temperatuur. De van het oosten naar het noordoosten gekrompen wind waaide slechts zwak. De luchtdruk is een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De tiende donkere dag deze maand.

19

De elfde zonloze dag deze maand. Hetzelfde grijze, zachte, donkere en vochtige weer als gisteren. Er viel af en toe wat motregen, vannacht wat meer dan overdag (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). De temperatuur (minimum 5.0° en maximum 7.3°) bleef wat hoger dan het langjarige gemiddelde. De zwakke wind is van het noordoosten naar het noordwesten gekrompen. De luchtdruk is verder gedaald (1030 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De elfde donkere dag deze maand.

Op één dag na, een hele week donker en grijs.

20

De twaalfde dag zonder zon deze maand. Het bleef de hele dag zwaar bewolkt en donker, maar droog. Het was wel zacht met een laagste temperatuur (vanavond) van 4.9° en een hoogste (kort na de middag) van 7.2°. ´s Avonds koelde het wat meer af. Nog steeds een zwakke wind uit het noordoosten. De daling van de luchtdruk is op 1028 hPa gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Zonloos, donker en grijs.

21

Vandaag om 16:59u begon de astronomische winter en het was heel ander weer dan de vorige dagen. Het werd koud en heel zonnig. Het vroor in de ochtend – met heel veel rijp – vier graden, de laagste temperatuur sinds midden februari. Overdag steeg diezelfde temperatuur tot een normale vijf graden. De gemiddelde temperatuur bleef onder het nulpunt, zodat de eerste punten (0.4) voor het koudegetal(*) werden verzameld. De zon scheen, zonder enige wolk op de kortste dag van het jaar, van haar opkomst tot haar ondergang (zonneschijnduur 4u50min). Er stond zo goed als geen wind. De luchtdruk is weinig verander (1026 hPa vanavond). (*)Wordt verkregen door de daggemiddelde temperatuur beneden het vriespunt te sommeren met weglating van het minteken.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Na aan heldere en koude nacht (minimum temperatuur op het gras -8.9° en -5.4° in de hut), had de zon het vandaag heel moeilijk met veel hoge (cirrus, cirrostratus) bewolking (zonneschijnduur 3u10min). Overdag bleef het met twee graden fris. Positief was dat er maar een weinig zuidoostelijke wind stond. De luchtdruk is vanaf de voormiddag snel beginnen te dalen (1019 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel rijp op het gras.

23

Tot middernacht koelde het nog af met vorst op het gras (-minimum temperatuur 6.1°) en in de hut (minimum temperatuur -1.8°). Rond middernacht is de wind van het zuidoosten naar het zuidwesten geruimd en wat in kracht toegenomen. Die bracht zachtere lucht mee en begon de temperatuur te stijgen tot vanavond de maximum temperatuur (5.6°) gemeten werd. Kort na de middag kwam de zon tijdelijk door de wolken (zonneschijnduur 50min). Vanavond viel er wat lichte motregen (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). De luchtdruk is verder gedaald tot 1008 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

Gisterenavond en vannacht motregende het nog licht (neerslaghoeveelheid 0.5 mm). Daarna bleef het droog en bewolkt, tot de zon in de namiddag één kleine opening in de bewolking vond en heel kort scheen (zonneschijnduur 10min). Het was, met een minimum temperatuur van vijf graden en een maximum van ruim negen graden, wel heel zacht. De wind kwam iets nadrukkelijker uit het zuidwesten. De luchtdruk is langzaam verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Het werd een kletsnatte kerstnacht. Vanaf middernacht tot de eerste helft van de voormiddag regende het meer dan een emmer vol (neerslaghoeveelheid 11.1 mm). Daarna bleef het donker en grijs, de dertiende zonloze dag deze maand. De temperatuur is vanaf gisterenavond (maximum 8.0°) alsmaar gedaald tot een minimum vanavond (minimum 1.0°). De luchtvochtigheid was weer heel hoog (van 92 tot 96%). De zwakke wind is gisterenavond naar het oosten gedraaid. De daling van de luchtdruk is in de heel vroege ochtend gestopt en overgegaan in een langzame stijging.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel regen in de kerstnacht...

...en ook donker op kerstdag.

26

Ook de tweede kerstdag bleef niet droog. Die begon nochtans met wat zonneschijn in de voormiddag (zonneschijnduur 20min). Maar in de namiddag viel er regen (neerslaghoeveelheid 1.7 mm). Voor de rest van de tijd was het zwaar bewolkt. De minimum temperatuur (0.4°) werd in de tweede helft van de nacht gemeten en is sindsdien alsmaar gestegen tot 5.7° vanavond. Ook vandaag deed de oostenwind het kalm aan. De luchtdruk is vanaf gisterenavond gaan dalen tot 1003 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

De veertiende zonloze dag deze maand. Uit de bewolking viel in de namiddag wat lichte (mot)regen (neerslaghoeveelheid 1.7 mm). Het was een vochtige en donkere, maar een heel zachte dag (minimumtemperatuur 5.4° en maximum 10.1°), met weinig van het oosten naar zuidzuidwesten geruimde wind. De luchtdruk is verder tot een lage 996 hPa gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De veertiende donkere dag deze maand.

28

Wat een natte namiddag. In de voormiddag bleef het met lichte regen al niet droog, maar in de namiddag werd het tijdelijk helemaal donker en viel er op een tweetal uren tijd een hele plas water (totale neerslaghoeveelheid 16.7 mm, met een hoogste intensiteit van 53 mm/u). Nadien regende het licht verder. Kort na de middag, vóór de plens regen brak de zon door één opening in de wolken (zonneschijnduur 10min). Zacht was het wel (minimumtemperatuur 8.2° en maximum 11.5°) en de wind kwam matig uit het zuidzuidwesten en later het westen. De luchtdruk is nog tot 991 hPa gedaald en na de regenval aan een snelle stijging begonnen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

De vijftiende zonloze dag. Dit wordt de somberste decembermaand in vele jaren. Het regende de hele dag af en toe licht (neerslaghoeveelheid 3.7 mm). Het was wel bijzonder zacht (minimumtemperatuur 8.4° en maximum 13.2°), de tweede warmste negenentwintig december na 2012. Toen werd er 13.5° als maximumtemperatuur gemeten. De vrij matige wind kon geen kant kiezen tussen het zuidwesten en het westen. De stijging van de luchtdruk is gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

Het was een record zachte dag. Zowel de minimum (12.5°), de maximum (15.4°) als de gemiddelde (14.0°) temperatuur werden met enkele graden hoger gesteld. De warme lucht werd aangevoerd door een vrij matige zuidwestenwind. Rond de middag vielen er twee gaten in de bewolking (zonneschijnduur 30min). Verder was het zwaar bewolkt en daar viel af en toe wat motregen uit (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). De luchtdruk is verder gestegen tot 1019 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

31

Opnieuw een recordzachte dag. Alle temperaturen (minimum 11.7°, maximum 14.3° en daggemiddelde 13.1°) overschreden de vorige hoogst gemeten temperatuur op de laatste dag van het jaar. Gisterenavond viel er nog een minimaal meetbare hoeveelheid motregen (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). Met uitzondering van twee openingen in de bewolking (zonneschijnduur 1u10min) was het overdag overwegend bewolkt. De vrij matige wind uit het zuidwesten bracht de heel zachte lucht mee. De luchtdruk is nog wat gestegen. December was twee graden warmer met recordweinig zonneschijn (slechts de helft van wat gemiddeld is), weinig vorstdagen en geen ijsdagen. 2021 was nat (100 mm meer dan normaal), met een hoge luchtdruk, lagere zonneschijnduur en een zo goed als normale temperatuur.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een bijna normale temperatuur in 2021.

2021 was een nat jaar.