U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes van de vorige maand: Januari 2018

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

In de oudejaarsnacht was het nogal winderig met nog enkele kleinere regenbuitjes bij een dalende temperatuur van een maximum van tien graden naar een minimum van vijf graden tegen de ochtend. In de voormiddag was het enige tijd zonnig (zonneschijnduur 1u40min), maar daarna bewolkte het snel en regende het met tussenpozen tot de avond (neerslaghoeveelheid 5.5 mm). De zuidwestenwind is na de middag tijdelijk was minder krachtig geweest. De luchtdruk is nog laag (996 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Vannacht heeft het een hele poos geregend. In de voormiddag brak de zon gedurende korte tijd door de bewolking (zonneschijnduur 1u20min), maar vanaf de tweede helft van de namiddag regende het weer licht (neerslaghoeveelheid 4.8 mm). De temperatuur was niet laag voor begin januari. Wel was er terug de hele nacht en dag veel wind, eerst uit het westzuidwesten en later uit het zuiden. De luchtdruk is tijdens de nacht en voormiddag tot 1012 hPa gestegen, maar ondertussen terug al veel gedaald tot 1005 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

De voorspelde harde wind is er gekomen met windkracht 6 en een daggemiddelde windsnelheid van 29.2 km/u. Vannacht al werd de eerste windstoot van meer dan 80 km/u gemeten en die werd nog eens rond de middag herhaald, goed voor een notering in de top 20 van hoogste windsnelheden hier gemeten. Verder waren er de hele dag regelmatig windsnelheidspieken van rond de 60 km/u. Ook vannacht heeft het hard en veel geregend, maar overdag bleef het droog (neerslaghoeveelheid 13.6 mm) en was in de voormiddag zelfs heel even de zon te zien (zonneschijnduur 20min). De heel zachte maximum temperatuur van twaalf graden werd vannacht en de minimum temperatuur van zeven graden werd gisterenavond bereikt. De luchtdruk is vannacht verder gedaald tot 987 hPa, maar al terug tot 1000 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel wind vandaag.

De 10 minuten gemiddelde windsnelheid waarop de beaufortschaal is gebaseerd, met op zijn krachtigst 6 Beaufort.

4

De windkracht is in de loop van de nacht en eerste helft van de voormiddag afgenomen tot zwak. In de tweede helft van de voormiddag was het zelfs windstil. Na de middag is de wind terug geleidelijk tot vrij krachtig (5 Beaufort) –met een windstoot van 71 km/u– toegenomen. In de voormiddag regende het (neerslaghoeveelheid 5.2 mm), voor de rest was het bewolkt. De temperatuur daalde vannacht tot een minimum van zeven graden en steeg overdag tot twaalf graden. De luchtdruk is terug gedaald tot 992 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Vannacht en in de namiddag viel er wat regen (neerslaghoeveelheid 1.7 mm). Bij zonsopkomst was er een opening in de wolken te zien, die de zon doorliet (zonneschijnduur 10min). Voor de rest van de dag bleef het bewolkt. Gisterenavond luwde de wind –die van het westzuidwesten naar het zuidzuidwesten is gekrompen– en bleef de hele nacht en dag zwak tot vrij matig waaien. De temperatuur deed het met zeven tot elf graden nog heel goed. De luchtdruk is een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Op een beetje regen in de eerste helft van de voormiddag na, bleef het de hele nacht en dag bewolkt en droog (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). De temperatuur was met een minimum van drie en een maximum van zeven graden wat meer normaal, maar nog te hoog. In vergelijking met vorige dagen was het vandaag bijna windstil, maar de zwakke wind is van het gebruikelijke zuidzuidwesten naar het ongebruikelijke noordnoordoosten geruimd. De luchtdruk is heel wat gestegen (1011 hPa vanavond). Ideaal weer voor de driekoningenzangertjes.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

7

Het was vandaag een frisse, bewolkte, zonloze maar droge dag. De temperatuur ging van twee tot vier graden –de maximum temperatuur van de waarnemingsdag (6.2°) werd gisterenavond nog gemeten–, en de weliswaar zwakke noordnoordoostelijke tot noordoostelijke wind voelde fris aan. De luchtdruk is verder tot een hoge 1024 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

Zowat hetzelfde weer als gisteren, een frisse, bewolkte en droge dag. Tegen zonsondergang loste de bewolking deels op (zonneschijnduur 10min). De zwakke noordoostelijke tot oostnoordoostelijke wind voelde fris aan. De temperatuur daalde in de ochtend tot één graad en steeg in de namiddag tot vijf graden, dit is zo goed als normaal. De luchtdruk is gedaald (1017 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

9

Na de lichte vrieskou 's nachts (minimum temperatuur -0.8°) volgde opnieuw een grijze en bewolkte, maar droge dag. De heel zwakke wind is van het oostnoordoosten naar het zuiden geruimd en de temperatuur steeg voortdurend tot zijn maximum van 7.2° vanavond, daardoor voelde het minder fris aan. De luchtdruk is verder gedaald tot 1007 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

In de voormiddag trok een regenzone over (neerslaghoeveelheid 3.1 mm). Voor de rest van de nacht en dag bleef het bewolkt. De relatief hoge temperatuur bewoog vandaag slechts één graad (minimum 7.1° en maximum 8.2°). De wind kwam zwak uit het zuiden. Ook de luchtdruk is weinig veranderd (1008 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

Vannacht heeft het gedruppeld (neerslaghoeveelheid 0.2 mm), maar overdag bleef het droog en rond de middag viel er zelfs gedurende een korte tijd een gat in de bewolking (zonneschijnduur 30min). In de ochtend werd een minimum temperatuur van vijf graden en in de namiddag een maximum temperatuur van acht graden gemeten. Er was vandaag geen wind. De luchtdruk is veel gestegen (1020 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

Het was vandaag opnieuw een grijze en zonloze dag. 's Nachts heeft het een beetje gemotregend (neerslaghoeveelheid 0.3 mm), maar overdag bleef het droog en nevelig tot mistig. Het was zacht met weinig verschil tussen de minimum (6.0°) en de maximum temperatuur (7.2°). Er was geen zuchtje wind, de anemometer heeft niet gedraaid. De luchtdruk is nog gestegen tot een hoge 1025 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Slechts een graad verschil tussen de hoogste en laagste temperatuur.

13

Ook vandaag was het een grijze en droge dag met een mistige start en met het verschil dat het vanavond net vóór zonsondergang, volledig opklaarde (zonneschijnduur 10min). De temperatuur daalde tegen de ochtend wat meer dan de vorige dagen (minimum 2.3°) en was overdag normaal (maximum 6.2°). De wind kwam heel zwak uit het oosten. De luchtdruk is een beetje gedaald (1021 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

De opklaringen van gisterenavond hebben zich vannacht doorgezet. In de voormiddag was het, zonder enig wolkje aan de blauwe lucht, volop zonnig. Na de middag ontstonden er wolken, eerst middelhoge en daarna ook lage en had de zon geen schijn van kans meer (zonneschijnduur 4u00min). Vannacht koelde het nog goed af met een temperatuur net boven het vriespunt (0.8°) en overdag steeg de temperatuur tot de normale waarde voor midden januari (maximum temperatuur 6.21°). De zwakke wind kwam tijdelijk uit het noordoosten en voor de rest van de tijd uit het oosten. Het hogedrukgebied heeft zich verder teruggetrokken.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

Een herfstdag in de winter. De nacht en voormiddag verliepen nog droog, maar vanaf de middag tot vanavond regende het met soms door de felle wind aangejaagde buien (neerslaghoeveelheid 7.0 mm). De zuidelijke wind is sinds vannacht aangewakkerd tot matig (windkracht 4) met enkele windstoten tot 60 km/u. De temperatuur bleef met zeven graden meer dan normaal. De luchtdruk is snel tot 992 hPa gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een daling van de luchtdruk van 25 hPa over vierentwintig uur.

16

Gisterenavond regende het nog een poos verder. Daarna bleef het, op een buitje –met hagel– in de namiddag na, droog (neerslaghoeveelheid 3.9 mm). Het was meestal bewolkt, maar in de eerste helft van de voormiddag en kort na de middag vielen er gaten in de bewolking en scheen de zon (zonneschijnduur 2u10min). De temperatuur daalde 's nachts niet al te laag (minimum 5.7°) en steeg tijdens de korte zonnige periode in de namiddag naar ruim acht graden. De matige tot vrij krachtige westzuidwestenwind was het meest opmerkelijke weerelement. De luchtdruk is niet meer gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

Na een bewolkte dag volgde een voormiddag met regelmatig kleine buitjes van regen, (stof)hagel en smeltende sneeuw (neerslaghoeveelheid 2.3 mm). Vanaf de middag bleef het droog en vielen er enkele gaten in de bewolking (zonneschijnduur 30min). In de namiddag steeg de temperatuur naar een normale zes graden. De wind kwam nog altijd matig tot vrij krachtig uit het westzuidwesten met snelheidspieken tussen 40 en 50 km/u. De luchtdruk is terug al gestegen tot 1008 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

In de tweede helft van de nacht regende het en wakkerde de wind al aan. Daarna bleef het droog tot 's avonds en was af en toe de zon kort te zien (zonneschijnduur 1u10min). In de voormiddag was het hoogtepunt van de "storm", die naam niet waardig, want de maximale 10 minuten gemiddelde windsnelheid bereikte slechts 6 Beaufort, dit wordt "krachtig" genoemd. Wel was er rond 9:00u vanmorgen een maximale windstoot van 90 km/u, met kort nadien nog enkele pieken van 80 km/u en daarna al afzwakkend. Ook rond het hoogtepunt van de "storm" werd de maximum temperatuur van elf graden gemeten, 's nachts bleef die temperatuur op vier graden. Vanavond is het terug beginnen regenen (neerslaghoeveelheid 3.4 mm). Van de hoogste barometerstand van 1008 hPa rond middernacht ging het heel snel naar een minimum van 991 hPa rond negen uur in de voormiddag en daarna steeg die terug al tot 1002 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De hoogste windsnelheden, de hoogste temperatuur en de laagste luchtdruk werden allemaal op hetzelfde moment gemeten.

Het resultaat van de harde wind in de Veldstraat 500 meter hier vandaag.

19

Gisterenavond regende, sneeuwde en hagelde het tijdens een onweer, met enkele luide krakers in de nabije buurt. Verder vielen er de hele nacht nog winterse buien (neerslaghoeveelheid 13.7 mm), maar van sneeuwresten was vanmorgen niets te zien. Overdag bleef het droog en was het met weinig wolken in de buurt zelfs heel zonnig (zonneschijnduur 4u40min) bij normale temperaturen voor de tweede helft van januari. De zuidwestelijke tot westelijke wind deed het heel wat rustiger aan dan gisteren. De luchtdruk is nog een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

20

's Nachts bleef het droog, maar vanaf de ochtend tot de avond heeft het met tussenpozen licht geregend (neerslaghoeveelheid 5.1 mm). De zon was vandaag niet te zien. De temperatuur bleef beperkt tot de normale waarde. De van het zuidwesten naar het zuiden gekrompen wind deed het kalm aan. De luchtdruk is opnieuw gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Ook gisterenavond en vannacht regende het (neerslaghoeveelheid 6.8 mm). Voor de rest van de dag bleef het droog. In de voormiddag was het nog zwaar bewolkt en vochtig, maar in de namiddag waren er brede opklaringen en droogde het op (zonneschijnduur 3u00min). De temperatuur steeg van drie graden gisterenavond tot negen graden vanmorgen en overdag zelfs tot ruim tien graden. Heel zacht dus. Er stond maar weinig wind en die is van het zuidwesten naar het noordnoordwesten geruimd. De luchtdruk is af en op gegaan.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Ook gisterenavond en vannacht regende het (neerslaghoeveelheid 6.8 mm). Voor de rest van de dag bleef het droog. In de voormiddag was het nog zwaar bewolkt en vochtig, maar in de namiddag waren er brede opklaringen en droogde het op (zonneschijnduur 3u00min). De temperatuur steeg vannacht tot negen en overdag zelfs tot ruim tien graden. Heel zacht dus. Er stond maar weinig wind en die is van het zuidwesten naar het noordnoordwesten geruimd. De luchtdruk is af en op gegaan.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Op een minimale hoeveelheid 's nachts en in de namiddag na, bleef het de hele dag droog (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). De temperatuur ging van vijf graden gisterenavond naar elf graden kort na de middag, heel zacht dus. De zon scheen in de voormiddag gedurende ruim twee uur, vanaf de middag bewolkte het volledig en werd het donkerder (zonneschijnduur 2u20min). De luchtdruk is na een hoogste peil van 1021 hPa terug al wat gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

Het was vandaag een droge, maar bewolkte en grijze dag. De temperatuur brak alle dagrecords: minimum 9.7°, daggemiddelde 12.4° en maximum 14.2°. De warme subtropische lucht uit het zuiden werd aangevoerd door een vrij matige (3 Beaufort) tot vrij krachtige (5 Beaufort) wind met windstoten tussen 50 en 55 km/u. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een recordhoge temperatuur.

Veel wind.

25

Vóór middernacht regende het en daalde de temperatuur op korte tijd een viertal graden, daarna bleef het droog (neerslaghoeveelheid 2.1 mm). Overdag was het de hele tijd bewolkt. De maximum temperatuur (12.8°) werd gisterenavond gemeten, de minimum temperatuur (7.2°) in de vroege ochtend en overdag werd het tien graden warm, dit is nog altijd heel zacht. De wind is ook gisterenavond, bij het begin van de regenval, in kracht afgenomen van matig naar zwak en vanaf de tweede helft van de namiddag is het zelfs windstil. De luchtdruk is weinig veranderd (1011 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

Er waren vandaag enkele lichtpuntjes tussen de bewolking. Verdeeld over de dag scheen af en toe kort de zon (zonneschijnduur 1u20min). De temperatuur bewoog zich nog altijd boven het langjarige gemiddelde. Voeg daarbij de heel zwakke wind uit zuidelijke richtingen en dat voelde niet fris aan. Tegen zonsondergang viel er een klein buitje (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). De luchtdruk is goed gestegen tot 1022 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Indrukwekkende wolken. Met dank aan Kathleen en Ronny voor de foto.

27

Het was een grijze en bewolkte dag zonder enige zonneschijn, maar het was droog. De temperatuur bleef beperkt, maar nog altijd een beetje hoger dan normaal. De windkracht is van heel zwak 's nachts naar vrij matig overdag toegenomen en kwam uit het zuidzuidwesten. De luchtdruk was nog hoog gestegen (1031 hPa), maar is terug al wat gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

Vannacht trok een verzwakte regenzone over (neerslaghoeveelheid 1.7 mm). Overdag bleef het droog maar overwegend bewolkt. De zon brak twee keren kort door de bewolking (zonneschijnduur 50min). Van een hoge nachttemperatuur (minimum 5.2°) steeg de temperatuur overdag naar een hoge twaalf graden (maximum 12.3°). De warme lucht werd aangevoerd door een vrij matige tot matige zuidwestelijke tot westelijke wind. De luchtdruk is nog een beetje gestegen (1031 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

Een zonloze en bewolkte, maar heel zachte dag met tegen het einde wat lichte regen (neerslaghoeveelheid 0.9 mm). Met een minimum temperatuur van 10.1° en een maximum van 11.2° zat er heel weinig beweging in de temperatuur. De wind kwam vrij matig tot matig uit het westzuidwesten. Na een daling is de luchtdruk al terug gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

Gisterenavond regende het nog een korte tijd verder (neerslaghoeveelheid 1.2 mm). Daarna bleef het droog en verdween in de loop van de nacht de bewolking. Daardoor koelde het tegen zonsopgang goed af, met net geen vorst in de hut (minimum temperatuur 0.1°), maar wel op het gras (minimum temperatuur -6.0°). De zon scheen vanaf haar opgang tot haar ondergang, in de voormiddag vergezeld van hoge wolkenslierten (cirrus) en in de namiddag van stapelwolken (cumulus), gedurende zeven uur en dertig minuten. Een groot contrast met de vorige dagen was de slechts geringe windkracht. De luchtdruk is opnieuw beginnen dalen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

31

Gisterenavond koelde het nog snel af (minimum temperatuur 3.3°), maar vanaf negen uur (gisterenavond) steeg de temperatuur terug snel tot een maximum van tien graden tussen drie en vier uur vannacht. Nadien daalde de temperatuur terug tot vier graden vanavond. Vanaf middernacht heeft het met tussenpozen geregend, in de nacht en voormiddag licht, maar in de namiddag meer intens. Tegen de avond is het gestopt (neerslaghoeveelheid 9.6 mm). Vanaf vannacht tot vanavond is de wind tot een maximum van vrij krachtig toegenomen. De luchtdruk is de hele tijd met 22 hPa gedaald tot 1001 hPa vanavond. De maand januari sluit af als een natte, zachte en sombere maand. Er gebeurde vandaag een combinatie van drie fenomenen op exact hetzelfde moment bij volle maan. Het was vandaag de tweede volle maan in januari (14:27u). Een tweede volle maan in dezelfde maand wordt ook wel blauwe maan genoemd. Deze benaming heeft niets met de kleur van de maan te maken. Bovendien staat de maan op zijn dichtst bij de aarde en een supermaan wordt genoemd. En daar bovenop was er een maansverduistering (wegens de rode kleur een bloedmaan genoemd), maar die laatste konden we niet zien omdat ze overdag plaats vond (14:27u).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag