U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes van de vorige maand: Maart 2018

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

De eerste dag van de meteorologische lente was eerder een winterdag. De temperatuur daalde vannacht nog eens laag (minimum temperatuur -6.2°). De dag startte bewolkt, maar in de loop van de voormiddag werd de bewolking dunner en vanaf de tweede helft van de namiddag bewolkte het terug volledig (zonneschijnduur 5u10min). De temperatuur steeg tot twee graden. De oostnoordoostenwind waaide de hele dag ongenadig scherp matig (windkracht 4), met windstoten tot 47 km/u en dat voelde op zijn koudste tot min dertien graden aan. Heel koud dus. De luchtvochtigheid bleef voor een winterse dag heel laag (minimum 30% en maximum 55%). De luchtdruk is laag gedaald (999 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Storm en hoge golven in het anders zo rustige Gran Canaria. (met dank aan Jeanne voor de foto)

2

Gisterenavond werd de maximum temperatuur gemeten (0.8°). Sindsdien is de temperatuur almaar gedaald tot zijn minimum waarde van -3.2° in de vroege voormiddag. Overdag bleef het bewolkt en is het blijven vriezen. Op de middag regende het korde tijd licht bij een temperatuur van -2.5°, met als resultaat ijzelvorming en heel gladde toestanden. Vanaf de tweede helft van de namiddag is het licht beginnen sneeuwen, zodat er vanavond een dun laagje sneeuw ligt van 2 cm. Neerslaghoeveelheid 1.8 mm. De vrij matige, koude oostnoordoostenwind was nog de hele dag aanwezig. De luchtdrukdaling is gestopt op 995 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Gisterenavond sneeuwde het nog een poosje verder en dikte het sneeuwlaagje aan tot 3 cm (neerslaghoeveelheid 1.5 mm). Nadien bleef het droog. Tegen de ochtend vroor het nog tot -3.2°. Bij zonsopkomst was het nog bewolkt, maar in de loop van de voormiddag loste de bewolking op, kwam de zon er breed door, steeg de temperatuur in de namiddag tot ruim zeven graden en was op wat resten na, alle sneeuw tegen de avond weggesmolten. Vanaf de late namiddag bewolkt het opnieuw volledig (zonneschijnduur 6u30min). De wind kwam nog altijd uit het oostnoordoosten, maar die was slechts zwak. De luchtdruk is laag gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

In de vroege ochtend vroor het nog licht (minimum temperatuur -0.2°). De dag begon nog met veel zonneschijn en steeg de temperatuur snel naar een zachte bijna twaalf graden, maar tegen de middag was het al terug volledig bewolkt (zonneschijnduur 3u40min). In de tweede helft van de namiddag is het beginnen te regenen (neerslaghoeveelheid 2.0 mm). De zwakke wind kwam uit het oostnoordoosten. De luchtdruk is nog gedaald (989 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Gisterenavond regende het nog een korte tijd verder (neerslaghoeveelheid 1.2 mm). Daarna bleef het droog en in de loop van de nacht klaarde het grotendeels op. In de eerste helft van de voormiddag waren er alleen wat hoge wolkenslierten naast de zon. Later bewolkte het meer en wisselden bewolkte en zonnige perioden elkaar af (zonneschijnduur 5u30min). De temperatuur steeg overdag tot bijna dertien graden, heel zacht dus. De zwakke tot vrij matige wind is van het oosten naar het zuiden geruimd en daarna terug naar het oosten gedraaid. De luchtdruk is wat op en neer gegaan.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Na een nacht met een normale temperatuur volgde net als gisteren een zachte dag met weinig wind uit zuidelijke tot zuidwestelijke richtingen. In de voormiddag was het bewolkt. Na de middag vielen er tijdelijk gaten in de bewolking (zonneschijnduur 2u20min) en in de tweede helft van de namiddag en avond bewolkte het terug volledig. De luchtdruk is laag gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

7

De temperatuur hield zich vandaag aan de normale waarde. In de voormiddag viel er één gat in de bewolking en was de zon te zien (zonneschijnduur 20min). Voor de rest van de tijd wisselden de bewolking en de regenbuien elkaar af (neerslaghoeveelheid 8.6 mm). De zuidwestelijke wind is slechts vanaf de middag opgekomen en waaide dan vrij matig tot matig. De luchtdruk is gestegen (996 hPa 's avonds).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

Na de regen in de voormiddag en eerste helft van de namiddag (neerslaghoeveelheid 4.4 mm) volgden er brede opklaringen en zonneschijn (zonneschijnduur 2u20min). De temperatuur ging van drie tot negen graden, wat vrij normaal was. Wind was er de hele nacht en dag, maar de meeste was er toch overdag met een vrij krachtige zuidzuidwesten tot westzuidwestenwind. De luchtdruk is een beetje gestegen, maar nog laag.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

9

Het was vandaag meestal bewolkt en vrij zacht. Rond de middag waren er enkele korte opklaringen en scheen de zon (zonneschijnduur 50min) en in de namiddag regende het korte tijd licht (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). De dagtemperatuur steeg tot elf graden. De windkracht is in de loop van de nacht afgenomen en is van het zuidzuidwesten naar het oostzuidoosten gedraaid. De luchtdruk is nog altijd laag (1002 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

Vannacht heeft het geregend. In de voormiddag scheen heel even de zon (zonneschijnduur 40min), maar voor de rest van de dag bleef het bewolkt. In de namiddag viel er nog een bui (totale dagneerslaghoeveelheid 3.3 mm). 's Nachts werd het al niet te fris (minimum temperatuur 8.5°), maar overdag werd het door de zwakke tot vrij matige zuidelijke lucht heel zacht (maximum temperatuur 15.8°). De luchtdruk is laag gebleven (998 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Zonsondergang boven Tenerife gezien vanaf Gran Canaria. (met dank aan Jeanne voor de foto)

11

De regen viel vanaf middernacht tot in de voormiddag (neerslaghoeveelheid 6.8 mm). Daarna bleef het droog, brak de bewolking en was de zon te zien (zonneschijnduur 3u10min). Ook vandaag was het met een nachttemperatuur van acht graden en een dagtemperatuur van zeventien graden heel zacht. Er stond ook weinig wind uit het zuiden. De luchtdruk is nog gedaald (990 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

Vannacht bleef het zo goed als droog. Overdag vielen er tussen korte opklaringen (zonneschijnduur 2u10min) en bewolkte perioden enkele buitjes (neerslaghoeveelheid 1.4 mm), waarbij een heldere dubbele regenboog te zien was. De temperatuur (minimum 6.2° en maximum 14.5°) was ook vandaag hoger dan normaal. De van het zuiden naar het zuidwesten geruimde wind kwam vanaf de ochtend krachtiger uit de hoek. De luchtdruk is nog altijd laag (992 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een heldere dubbele regenboog in Puurs. (met dank aan Liesbeth voor de foto)

13

Het regende vanaf de nacht tot de middag met tussenpozen licht (neerslaghoeveelheid 5.3 mm). Daarna bleef het droog, maar bewolkt. De dagtemperatuur bleef beperkt tot zeven graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (9.9°) werd gisterenavond nog gemeten. De van het zuidwesten naar het noordwesten geruimd wind waaide vrij matig tot matig en voelde fris aan. De luchtdruk is veel gestegen (1010 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

Na een meer herfstige dag gisteren, werd het vandaag een pure lentedag. De hele dag waren er weinig onschuldige stapelwolken en brede opklaringen (zonneschijnduur 7u50min). Vannacht koelde het door de opklaringen en de windstilte goed af (minimum temperatuur 1.8°), maar dit werd overdag door de overvloedige zonneschijn ruimschoots goed gemaakt (maximum temperatuur 14.8°). Door de slechts zwakke wind uit zuidelijke tot oostelijke richtingen voelde dat goed aan. De luchtdruk is vanaf de ochtend snel beginnen dalen (1003 hPa vanavond), de ietwat hogere luchtdruk was dus slechts tijdelijk.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

Vannacht bewolkte het volledig en dat was op één opening in de wolken in de voormiddag na, de hele dag zo (zonneschijnduur 10min). Na de middag is het beginnen regenen en dat doet het nu nog (neerslaghoeveelheid 6.3 mm). De dagtemperatuur (maximum 10.6°) hield zich aan de normale waarde. Er was weinig wind uit het oosten. De luchtdruk is vannacht verder gedaald en sinds de vroege ochtend gestabiliseerd (993 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

16

Gisterenavond regende het nog een heel korte tijd verder. 's Nachts bleef het droog, maar in de eerste helft van de voormiddag motregende het. In de loop van de voormiddag werd de bewolking dunner en vanaf de middag klaarde het deels op en scheen af en toe de zon (zonneschijnduur 3u40min). Ook viel er in de namiddag een klein buitje (totale neerslaghoeveelheid 1.1 mm). De temperatuur steeg overdag naar een mooie veertien graden, met daarbij alleen overdag een zwakke tot vrij matige wind die van het westen naar het noorden geruimd is. De luchtdruk is tien hPa gestegen (1003 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

De temperatuur is sinds gisterenavond van een maximum van acht graden tot vanmorgen tot onder het vriespunt gedaald en daar de hele dag gebleven (minimum temperatuur -1.8°). Het zou een ijsdag geweest zijn, ware het niet dat gisterenavond op waarnemingstijd de temperatuur nog acht graden was. In de ochtend en voormiddag sneeuwde het licht, maar tot een sneeuwdek kwam het niet, daarvoor was de hoeveelheid te laag (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). Een bijkomend onaangenaam weerelement was de vrij matige noordoosten- tot oostnoordoostenwind, die heel koud aanvoelde (gevoelstemperatuur tot -6°). De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Lage temperatuur in de tweede helft van maart.

18

Het was vandaag een heel koude dag in de tweede helft van maart. Het vroor vannacht tot -2.2° en de temperatuur steeg overdag niet hoger dan 1.3° met een daggemiddelde temperatuur van -0.9°. In de eerste helft van de voormiddag viel er wat lichte sneeuw, te weinig om als neerslag meetbaar te zijn. In de tweede helft van de voormiddag en eerste helft van de namiddag vielen er wat gaten in de bewolking en kon de zon schijnen, dan steeg de temperatuur boven het vriespunt (zonneschijnduur 2u10min). Ook vandaag stond er een onaangename koude vrij matige oostnoordoostenwind met een gevoelstemperatuur tot -7°. De luchtdruk is weinig gestegen (1008 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een nog lagere temperatuur in de tweede helft van maart.

19

De nacht en vroege ochtend waren nog fris (minimum temperatuur -1.8°). In de voormiddag bleef het bewolkt, maar vanaf de middag klaarde het geleidelijk volledig op en had de zon de hele ruimte voor zich alleen (zonneschijnduur 5u10min). Overdag steeg de temperatuur tot vijf graden en daarbij waaide de oostnoordoostenwind maar zwak, zodat het wat vriendelijker aanvoelde. De luchtdruk is langzaam verder gestegen (1014 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

20

Vandaag om 17:15u begon de astronomische lente. Door de opklaringen, windstilte en noordelijke lucht, koelde het vannacht nog goed af (minimum temperatuur op het gras -12.1° en -3.6° in de hut). Daarna is de bewolking toegenomen en de temperatuur beginnen stijgen. Uit die bewolking viel in de vroege ochtend bij een temperatuur van net boven het vriespunt wat regen (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). Dit zorgde hier niet voor ijzelvorming. In de tweede helft van de voormiddag is de bewolking in een snel tempo volledig opgelost en had –net als gisteren– de zon de ruimte voor zich alleen (zonneschijnduur 8u00min). Overdag waaide de noordenwind vrij matig en voelde bij een maximum temperatuur van ruim negen graden fris aan. De luchtdruk is nog verder gestegen tot 1026 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Na een vriesnacht (minimum temperatuur -2.8°) kregen we een droge dag met wisselende bewolking, waarbij de wolken toch het overwicht hadden (zonneschijnduur 3u30min). De temperatuur steeg overdag naar bijna tien graden en bij een heel zwakke wind uit het noordnoordwesten voelde dit al beter aan dan gisteren. De hoogste barometerstand (1030 hPa) werd in de voormiddag bereikt en is intussen terug al een beetje gedaald tot 1027 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Gisterenavond koelde het nog goed af, maar al vroeg op de avond bewolkte het, steeg de temperatuur en uit de bewolking viel vanaf de vroege ochtend tot de avond met tussenpozen lichte regen uit (neerslaghoeveelheid 4.9 mm). De zon hebben we vandaag niet gezien en de dagtemperatuur bleef lager dan normaal (maximum 7.5°). De zwakke tot vrij matige wind is van het westzuidwesten naar het westen geruimd. De luchtdruk is veel gedaald (1015 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Gisterenavond regende het nog een korte tijd verder (neerslaghoeveelheid 0.5 mm). Nadien bleef het tot vanavond droog, maar grijs en bewolkt. De zon kwam er niet aan te pas. De temperatuur bleef beperkt tot bijna acht graden, een viertal graden minder dan normaal. Daarbij stond er een frisse zwakke tot vrij matige wind die van het westzuidwesten naar het zuidzuidwesten gekrompen is. De luchtdruk is nog verder gedaald (1002 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

Het weer was vandaag wat vriendelijker dan de voorbije dagen. De middelhoge wolken losten in de voormiddag al snel grotendeels op. Later op de dag zijn er toch altijd wat stapelwolkjes gebleven (zonneschijnduur 8u30min). De temperatuur die bij het begin van de dag al niet te laag daalde (minimum 5.3°), steeg in de namiddag tot een mooie veertien graden. De oostenwind waaide maar zwak. De daling van de luchtdruk is gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Vannacht is de zomertijd ingegaan. Vanaf nu lopen de waarnemingen van acht uur 's avonds tot acht uur 's avonds de volgende dag. Door de opklaringen, de windstilte en noordelijke lucht koelde het vannacht goed af (minimum temperatuur op het gras -6.8 en in de hut -1.2°). Het was vandaag een afwisseling van zon en wolken, met vanaf de tweede helft van de namiddag volledige bewolking (zonneschijnduur 6u50min). De dagtemperatuur steeg, net als gisteren, tot veertien graden. Er was maar heel weinig wind uit noordwestelijke tot noordnoordwestelijke richtingen. De luchtdruk is gestegen tot 1010 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

De bewolking is vannacht gebleven. In de voormiddag was het lange tijd mistig, met op zijn dichtst een zicht van een driehonderdtal meter. Kort vóór de middag trok die mist op korte tijd volledig op en werd het, zonder enig wolkje aan de blauwe lucht, heel zonnig. Vanaf de tweede helft van de namiddag kwam er een periode veel wolken en tegen de avond verdwenen die wolken dan weer grotendeels (zonneschijnduur 4u50min). De temperatuur kon opnieuw tot veertien graden oplopen en daarbij was er weinig wind uit westelijke richtingen. De luchtdruk is eerst nog wat gestegen en vanaf de middag stabiel gebleven (1017 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

Tegen de ochtend vroor het op het gras en in de hut (minimum temperatuur -8.2° op het gras en -1.1° in de hut). In de voormiddag viel er één kleine opening in de bewolking (zonneschijnduur 20min). Vanaf de middag motregende het of regende het licht (neerslaghoeveelheid 2.2 mm). De temperatuur steeg overdag naar een matige negen graden. Vannacht was het windstil en overdag waaide de wind zwak tot vrij matig uit het zuiden. De luchtdruk is vanaf middernacht beginnen dalen tot 1004 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

De wolken en de regen speelden vandaag de hoofdrol. Regen viel er tijdelijk na middernacht. Daarna bleef het droog, maar bewolkt. De tweede regenzone trok vanaf de middag over en stopte maar rond waarnemingstijd (neerslaghoeveelheid 8.2 mm). Vannacht bleef het met zes tot acht graden zacht, de minimum temperatuur (4.2°) werd vanavond gemeten. Overdag bleef de temperatuur beperkt tot tien graden. De vlagerige (afwisselend enkele uren windstil en dan weer vrij matig) wind kwam uit verschillende richtingen: achtereenvolgens het zuiden, het westzuidwesten, het zuiden, het oosten en uiteindelijk het noordwesten. De luchtdruk is tot 995 hPa gedaald en intussen al terug tot 1000 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Vlagerige wind...

...uit verschillende richtingen.

29

's Nachts was het bewolkt. In de loop van de voormiddag verscheen de zon tussen de wolken en dat bleef zo tot de late namiddag. Daarna bewolkte het opnieuw volledig, maar het bleef droog (zonneschijnduur 6u40min). De temperatuur deed het met dertien graden niet slecht. De zwakke tot vrij matige wind kwam uit zuidelijke richtingen. De luchtdruk is niet veel meer gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Witte stapelwolken tegen een blauwe lucht.

30

Vannacht viel er een buitje. Het bleef volledig bewolkt tot de tweede helft van de voormiddag. Toen vielen er gaten in de bewolking (zonneschijnduur 2u30min). Dit duurde niet lang, want vanaf de tweede helft van de namiddag bewolkte het terug en daar viel vóór waarnemingstijd regen uit (neerslaghoeveelheid 4.2 mm). De temperatuur steeg tot vijftien graden. Gisterenavond en vandaag overdag was er wind uit het zuidoosten en later oosten. De luchtdruk is gedaald (995 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Na een bui kwam zonneschijn en een regenboog.

31

Een groot deel van de dag was het een wisseling van wolken en zon, met de nadruk op de wolken (zonneschijnduur 3u50min). Vanaf de tweede helft van de namiddag werd het geheel bewolkt en daar viel wat regen uit (neerslaghoeveelheid 2.4 mm). De temperatuur ging tot vijftien graden. Er was weinig wind uit het zuidzuidwesten. De luchtdruk is een beetje gestegen. Maart 2018 was een frisse en sombere maand met een lage luchtdruk. Vandaag was het de tweede volle maan (14:37u) in deze maand en wordt blauwe maan genoemd. De eerste in was op 2 maart om 1:51u. Dit is na januari al de tweede keer dit jaar. Een blauwe maan is al uitzonderlijk, maar een tweede blauwe manen in één jaar is heel uitzonderlijk. Deze eeuw komt het slechts drie keer voor.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een mistwolk vóór de ondergaande zon gaf een "vuurbol". (met dank aan Gilbert voor de foto)