U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes van de vorige maand: November 2017

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Het was vandaag atypisch Allerheiligenweer. Na een zachte nacht volgde een heel zonnige en zachte dag. De zon moest overdag enkel afrekenen met veel hoge wolkenslierten (cirrus), maar met naar het einde van de dag een gesloten wolkendek van hoge (cirrostratus) en middelhoge (altostratus) bewolking (zonneschijnduur 7u40min). De temperatuur varieerde van een minimum van 6.4° naar een maximum van 14.7°. Er was maar weinig wind uit het zuidzuidwesten. De luchtdruk is verder gedaald tot 1018 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Ook Allerzielen bracht niet het normale weer. Ietwat te zacht (minimum temperatuur 6.2° en maximum 13.3°), wel heel rustig weer met een zwakke wind uit zuidwestelijke richtingen en droog. De zon scheen in drie perioden bijna vijf uur (zonneschijnduur 4u50min). De luchtdruk kwam in de vroege ochtend tot een minimum (1012 hPa) en is al terug gestegen. Als we één van de weerspreuken van vandaag mogen geloven komt de winter er snel aan. "Geeft Allerzielen zonneschijn, dan zal het spoedig winter zijn."

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

De dag begon met veel mist met op zijn dichtst een maximale zichtbaarheid van een 200tal meter. Die loste maar traag op en het was al ruim in de voormiddag eer de mist weg was. Vervolgens was het de beurt aan de zon. Na de middag bewolkte het volledig en weg was de zon voor de rest van de dag (zonneschijnduur 3u00min). Tijdens die zonnige periode steeg de temperatuur naar bijna zestien graden, een vijftal graden hoger dan gemiddeld. Er was zo goed als geen wind. De luchtdruk is vanaf de middag gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

Vannacht was het windstil, klaarde het uit en koelde het wat meer af, maar de temperatuur bleef nog hoger dan normaal (minimum temperatuur op het gras 0.2° en in de hut 5.8°). Bij zonsopkomst waren er weinig wolken (cirrus), die in de loop van de voormiddag oplosten (zonneschijnduur 2u40min). Nog vóór de middag bewolkte in een snel tempo volledig en viel er vanaf de middag af en toe lichte regen (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). Vannacht was het nog windstil, maar in de voormiddag nam de wind op korte tijd snel toe tot tijdelijk matig (4 Beaufort) en later vrij matig (3 Beaufort) uit het zuiden tot zuidwesten. De temperatuur deed het met veertien graden niet slecht. De luchtdrukdaling is na de middag gestopt (1004 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Na de regen van vannacht, klaarde het in de ochtend volledig op. In de tweede helft van de voormiddag verschenen er stapelwolken, die regelmatig dreigend waren en waaruit nog vóór de middag een buitje viel (neerslaghoeveelheid 3.4 mm). Tussen de wolken door kreeg de zon ook nog wat ruimte (zonneschijnduur 4u40min). Zowel de nacht- (vijf graden) als de dagtemperatuur (tien graden) hield zich aan de normale waarde. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (13.6°) werd gisterenavond nog gemeten. De westelijke wind gedroeg zich vlagerig, de kracht wisselde af van stil tot vrij matig. De luchtdruk zit in de lift (1015 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Na middernacht vielen er nog wat buitjes. Daarna bleef het droog (neerslaghoeveelheid 1.7 mm). Bij zonsopkomst was er geen wolkje aan de lucht. In de tweede helft van de voormiddag bewolkte het dan weer volledig. Na de middag was er een periode met veel zon en een periode met veel wolken. Tegen de avond klaarde het opnieuw op (zonneschijnduur 5u20min). De temperatuur daalde tegen zonsopgang redelijk laag (minimum temperatuur op het gras -2.5° en in de hut 1.6°) en steeg na de middag tot bijna twaalf graden. Er was vandaag heel weinig wind uit het westen tot noorden. De stijging van de luchtdruk is op 1025 hPa gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

7

Onder een wolkeloze hemel, windstilte en met noordelijke lucht, koelde het vannacht en ochtend fel af. Het was de eerste nachtvorst in de hut van het nog jonge koude seizoen (minimum temperatuur op het gras -6.7° en in de hut -2.5°). In de ochtend ontstond er op korte tijd nog dichte mist, zo snel die opkwam, zo snel die terug verdween. De mist had op zijn dichts een maximale zichtbaarheid van 50 meter. De zon had geen enkele hinder van tijdelijk enkele stapelwolkjes na de middag (zonneschijnduur 8u20min). Omdat er vandaag zo goed als geen wind was, klom de dagtemperatuur langzaam naar elf graden. Vanavond is de afkoeling opnieuw fel. De luchtdruk is gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

Gisterenavond daalde onder een heldere hemel de temperatuur nog tot onder het vriespunt (minimum -0.7°). Vanaf middernacht werd het bewolkt en steeg de temperatuur voortdurend tot zijn maximum (6.7°) na de middag. Daarna is de temperatuur niet meer veranderd. In de ochtend regende het een beetje (die kwam ongewoon uit het oosten) en later viel er wat motregen (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). Het bleef de hele dag somber, donker, grijs en vochtig (minimum relatieve luchtvochtigheid 88%) zonder enig zuchtje wind. De luchtdruk is vanaf middernacht opnieuw gestegen tot 1021 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

9

De temperatuur situeerde zich vandaag rond wat men normaal kan verwachten (minimum 5.7° en maximum 10.9°). Na de middag loste de bewolking grotendeels en tijdelijk op (zonneschijnduur 2u50min). Voor de rest van de dag was het bewolkt en grijs (stratus). Vannacht was het nog windstil, maar samen met de zon is ook de wind opgekomen tot vrij matig. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

Gisterenavond, vannacht en in de voormiddag regende het licht (neerslaghoeveelheid 1.5 mm). Vanaf de middag bleef het droog, maar de hele tijd bewolkt. Het was vandaag redelijk zacht, maar door de matige zuidelijke wind voegde dat niet zo aan. De minimum temperatuur (7.1°) werd vanavond en de maximum temperatuur (11.7°) kort na de middag gemeten. De luchtdruk is na een daling al terug gestegen tot 1017 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

Het motregende of regende licht van de vroege ochtend tot de middag. Daarna vielen er af en toe nog wat regendruppels uit de bewolking die de hele dag is gebleven, zodat het een donkere en sombere dag werd. (neerslaghoeveelheid 2.2 mm). En die bewolking is Zowel de nacht- als de dagtemperaturen waren exact wat men kan verwachten midden november. De westelijke wind is vanmorgen van zwak naar bijna windstil afgezwakt. De luchtdruk is gedaald tot 1009 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

Na de regen in de voormiddag, vielen er na de middag tijdelijk gaten in de bewolking (zonneschijnduur 1u20min) en dan was het de beurt aan de buien, waarvan er enkele hagel mee hadden en één een donderslag. De buien hielden aan tot vanavond en lieten een volle emmer neerslag in de pluviometer achter (neerslaghoeveelheid 9.8 mm). De dagtemperatuur bleef beperkt tot acht graden. De zwakke tot matige wind kon geen kant kiezen tussen het westen en noordwesten. Na een daling tot 1001 hPa kon de luchtdruk al terug wat stijgen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

13

De neerslaghoeveelheid was wat minder dan gisteren (neerslaghoeveelheid 4.8 mm), maar er vielen nog altijd een redelijk aantal buien tussen de bewolkte en de ruime zonnige perioden (zonneschijnduur 5u10min). Daarbij was verschillende keren een regenboog te zien. De temperatuur steeg overdag tot ruim tien graden. De noordwestenwind waaide maar zwak. De luchtdruk is verder gestegen tot een hoge 1023 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

Het was vandaag een rustige herfstdag. Op enkele regendruppels in de namiddag na, bleef het droog. De zon kon een drietal keren kort door de wolken breken, maar ook niet méér dan dat (zonneschijnduur 1u00min). De temperaturen waren normaal voor midden november. De wind kwam overdag vrij matig uit het zuidwesten, 's nachts was er zo goed als geen wind. De luchtdruk heeft zijn hoogste waarde bereikt (1024 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

Met grote tussenposen motregende het van gisterenavond tot vanavond (neerslaghoeveelheid 0.5 mm). Het was een sombere, donkere, bewolkte en vochtige maar zachte dag. De temperatuur veranderde maar heel weinig van een minimum van 7.9º tot een maximum van 10.6º. De wind waaide heel zwak tot zwak uit het zuidzuidwesten. De luchtdruk is hoog gebleven (1024 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

16

De zon kwam drie keer kort door de bewolking (zonneschijnduur 40min), voor de rest was het bewolkt. Op een beetje motregen na de middag na, bleef het droog. De hoeveelheid neerslag was te klein om meetbaar te zijn. Het was zacht, de temperatuur lag een drietal graden boven gemiddeld. De zwakke wind is van het zuidzuidwesten naar het zuidwesten geruimd. De luchtdruk is nog weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

Vanaf de tweede helft van de nacht koelde het door de opklaringen, meer noordelijke lucht en de windstilte goed af (minimum temperatuur op het gras -3.3° en in de hut 1.6°). De dag startte met wat mist en onder een heldere hemel. Na de middag kwamen er geleidelijk meer en meer stapelwolken, zodat nog vóór zonsondergang het volledig bewolkt was (zonneschijnduur 5u50min). De dagtemperatuur klom naar een meer dan normale twaalf graden. Temeer daar er heel weinig wind stond, voelde dat goed aan. De luchtdruk is terug wat gestegen tot 1026 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

In de tweede helft van de nacht is het bewolkt en is de daling van de temperatuur gestopt. Daarvóór daalde die nog tot net onder het vriespunt in de hut (minimum in de hut -0.1° en -5.8° op het gras). In de voormiddag en de namiddag vielen er enkele gaten in de wolken en was de zon te zien (zonneschijnduur 1u10min). In de late namiddag regende het een beetje (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). De dagtemperatuur hield zich zowat aan wat kan verwacht worden in de tweede helft van november (maximum 9.3°). De zwakke tot vrij matige westelijke wind voelde eerder fris aan. De luchtdruk heeft een daling ingezet (1018 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

Opklaringen (zonneschijnduur 3u30min), bewolkte perioden en twee –één kort vóór en één kort na de middag– regenbuitjes (neerslaghoeveelheid 0.7 mm) wisselden elkaar af. De temperaturen (minimum 2.9° en maximum 9.7°) benaderden de normale waarden. De wind kwam zwak tot vrij matig kwam uit het westzuidwesten tot westen. De luchtdruk is opnieuw gestegen (1022 h¨Pa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

20

Het was vandaag een natte, sombere en grijze dag. Het regende met tussenpozen van de ochtend tot de avond licht (neerslaghoeveelheid 5.0 mm). De zon was niet te zien. De temperatuur is sinds middernacht van een minimum (2.1°) alsmaar gestegen tot een maximum (9.9°) vanavond. De westzuidwestelijke tot zuidzuidwestelijke wind is overdag tot vrij krachtig in kracht toegenomen. De luchtdruk is met 10 hPa gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een alsmaar gestegen temperatuur.

Een sombere, donkere dag.

21

Vanaf het tweede deel van de nacht en het eerste helft van de voormiddag regende het opnieuw (neerslaghoeveelheid 7.0 mm). Daarna werd het droog, maar bewolkt. Het bleef de hele nacht en dag heel zacht (minimum temperatuur gisterenavond 9.8° en maximum vroeg in de ochtend 11.8°). 's Nachts was de zuidwestenwind zwak, maar overdag vrij matig. De luchtdruk is bijna niet veranderd (1010 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Het weer van vandaag was bijna een kopie van dat van deze dag vorig jaar. Het bleef droog. De zon scheen van 's ochtends tot 's avonds. In de voormiddag was er wel wat hoge bewolking (cirrus), maar die verdween vanaf de middag (zonneschijnduur 6u50min). De temperatuur die 's nachts al niet laag daalde (minimum 10.6°), steeg overdag naar bijna vijftien graden (maximum 14.7°). Het was de hele dag aanwezig matige zuidelijke wind, die de warme lucht aanvoerde. De luchtdruk is tot een lage 1002 hPa gedaald. Als we de weerspreuk van de dag mogen geloven, belooft het een zachte winter te worden: "De dag aan Sint-Cecilia gewijd, is de maatstaf van de wintertijd".

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Heel zacht weer.

De hoge bewolking loste in de loop van de voormiddag op.

23

Samen met de relatief hoge temperatuur, was de wind het meest opmerkelijke weerelement. Vannacht bleef het zacht met een temperatuur van elf graden, terwijl de minimum temperatuur van de waarnemingsdag (9.1°) vanavond werd gemeten. Overdag steeg de temperatuur tot bijna zestien graden, acht graden hoger dan normaal. Op een beetje zon rond de middag na (zonneschijnduur 1u10min), bleef het de hele dag bewolkt en daar vielen in de voormiddag wat regendruppels uit, maar in de namiddag passeerde een klein maar pittig buitje (neerslaghoeveelheid 3.0 mm en -intensiteit van 49 mm/u). De wind kwam de hele nacht en dag matig (4 Beaufort) tot vrij krachtig (5 Beaufort) uit het zuiden tot zuidzuidwesten, met rukwinden tot 55 km/u. Vanavond is de wind al wat afgenomen. De luchtdruk is terug al wat gestegen (1007 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Nog warmer dan gisteren...

...en veel wind.

24

Gisterenavond is de wind stilaan weggevallen en overdag was de westelijke wind ook niet erg actief. In de tweede helft van de nacht en de vroege ochtend trok er een regenzone over. Daarna bleef het droog (neerslaghoeveelheid 6.7 mm) en in de tweede helft van de voormiddag brak de bewolking tijdelijk open en scheen de zon (zonneschijnduur 2u30min). Later bleef het volledig bewolkt. De temperatuur was wat lager dan de voorbije dagen, maar nog hoger dan normaal (minimum 7.0° en maximum 10.4°). De luchtdruk is verder gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Gisterenavond en in de eerste helft van de nacht regende het nog een flinke hoeveelheid neerslag bijeen (neerslaghoeveelheid 15.1 mm). Later werd het droog en vielen er met perioden gaten in de bewolking (zonneschijnduur 3u00min). Het werd nog wat frisser, maar de temperatuur benaderde de normale waarde voor de tweede helft van november (minimum 1.1° en maximum 7.4°). De westelijke wind deed het kalm aan. De luchtdruk is nog wat gestegen (1016 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

Na middernacht regende het een beetje en overdag bleef het op wat regendruppels in de namiddag na droog (neerslaghoeveelheid 1.3 mm). Overdag waren er af en toe opklaringen, maar de wolken overheersten (zonneschijnduur 3u20min). De nachttemperatuur met twee graden en de dagtemperatuur met zes graden bleef bescheiden. Temeer daar de westelijke wind flink doorzette voelde dit fris aan. De luchtdruk is nog verder gestegen tot 1023 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

Het was vandaag een regenachtige, natte, sombere en donkere dag. Het regende van de vroege ochtend tot en met de eerste helft van de namiddag zo goed als een emmer vol per vierkante meter (neerslaghoeveelheid 9.2 mm). Voor de rest van de tijd was het bewolkt. De temperatuur steeg iets hoger dan gisteren en was normaal (maximum 8.4°). De westzuidwestelijke tot zuidwestelijke wind waaide matig tot vrij krachtig met een piek tot 58 km/u. De luchtdruk is veel gedaald (1009 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een veel gedaalde barometer.

Een donkere dag.

28

Gisterenavond vielen er nog enkele buitjes. Daarna verdwenen de wolken en scheen de zon in de voormiddag volop zonder enig wolkje in de nabijheid (zonneschijnduur 5u50min). Na de middag bewolkte op korte tijd volledig en viel er een regenbui vergezeld van hagel. Later regende het nog een poos licht (neerslaghoeveelheid 3.6 mm). Tijdens de bui met hagel daalde de temperatuur van zijn maximum (8.7°) met een viertal graden. De westelijke wind is afgezwakt van matig (gisterenavond) tot zwak overdag. De luchtdruk is langzaam verder gedaald tot 1005 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

De voorbij nacht regende het een beetje, maar overdag bleef het, ondanks dreigende wolken, zo goed als droog (neerslaghoeveelheid 0.8 mm). Ook overdag was af en toe de zon te zien tussen de wolken (zonneschijnduur 2u10min). De temperatuur bleef wat lager dan normaal (minimum 0.1° en maximum 6.6°), maar er stond weinig wind uit westelijke richtingen. De luchtdruk is niet meer veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

Een winterse dag aan de vooravond van de meteorologische winter. Gisterenavond viel er nog een regenbui, maar 's nachts bleef het overwegend droog. De hele reeks buien startte in de vroege ochtend en duurde tot vanavond. Vóór de middag waren dat nog regenbuien, maar na de middag waren dat buien van sneeuw en smeltende sneeuw en ontstond er een dun sneeuwdek. Neerslaghoeveelheid 12.8 mm. In de voormiddag was er nog één korte zonnedoorbraak (zonneschijnduur 10min). De temperatuur bleef aan de lage kant. Er was niet al te veel wind uit westelijke richtingen. De luchtdruk is weinig veranderd (1004 hPa vanavond). November 2017 was na elf drogere maanden op een rij, een nattere maand dan normaal, met iets meer zonneschijn en een normale temperatuur. De herfst was droger dan normaal.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag