U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes van de vorige maand: Augustus 2018

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Vannacht koelde het af tot een normale en slaapvriendelijke temperatuur (minimum 13.3°). De dag startte met nogal wat hoge (cirrus) wolken. Na de middag werden die vervangen door goedweer wolken (cumulus), die tegen de avond opnieuw opgelost zijn (zonneschijnduur 11u00min). De temperatuur overschreed de tropische grens van dertig graden (maximum 30.2°). De zwakke tot vrij matige wind kwam uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is nog een beetje gestegen (1021 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Onverkort tropisch weer. Na een nacht met een normale temperatuur (minimum 14.0°) werd het overdag meer dan eenendertig graden. Alleen rond de middag waren er tijdelijk enkele stapelwolkjes (zonneschijnduur 12u10min), maar voor de rest van de tijd scheen de zon ongenadig bij een heel zwakke tot zwakke wind uit het noorden en tijdelijk uit het westen. De luchtdruk is nog een weinig gestegen (1023 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Zonder enig wolkje aan de blauwe lucht brandde de zon vandaag bijzonder hevig (zonneschijnduur 12u00min). Vertrokken van een normale nachttemperatuur (minimum 14.2°) steeg de temperatuur in de namiddag ruim boven de tropische grens (maximum 34.3°). De wind kwam slechts zwak uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is gedaald tot 1020 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

Vandaag was het de vierentwintigste dag van de hittegolf, dit betekent de vierentwintigste dag met een maximum temperatuur van meer dan vijfentwintig graden, waarvan veertien dagen met meer dan dertig graden. We begonnen de dag met een meer dan normale nachttemperatuur (minimum 16.5°), zonder enig wolkje aan de lucht. Later verschenen er hoge wolkenslierten (cirrus) en daarna kwamen daar wat stapelwolkjes bij. Die laatste losten terug op, maar de hoge wolken bleven en vermeerderden tegen de avond tot cirrostratus (zonneschijnduur 9u40min). In de namiddag steeg de temperatuur tot tweeëndertig graden, maar in de vooravond nam de wind uit noordelijke richtingen in kracht toe van zwak tot vrij matig en koelde het wat sneller af. De luchtdruk is minimaal gestegen tot 1022 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Mooi vergezicht boven de Schlegeis Stausee (Zillertal, Tirol Oostenrijk). Met dank aan Paul en Rita voor de foto.

5

Gisterenavond kleurde de ondergaande zon tegen de hoge bewolking (cirrostratus) de lucht fel rood. Tijdens de nacht koelde het tot de normale temperatuur af (minimum 13.8°). De dag begon met veel bewolking, die langzaam verminderde en tegen de middag volledig opgelost was. Daarna had de zon de ruimte voor zich alleen (zonneschijnduur 9u30min). In de voormiddag steeg de temperatuur nog aarzelend, maar na de middag was er geen houden aan. Het werd opnieuw een tropische dag (maximum temperatuur 30.2°). De zwakke tot vrij matige wind is van het noordnoordwesten naar het oostnoordoosten geruimd. De luchtdruk is gedaald (1020 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Na een normale nachttemperatuur (minimum 13.5°) volgde opnieuw een hete, tropische dag. In de eerste helft van de voormiddag hingen er nog wat hoge en middelhoge wolkenslierten, die de zon weinig hinderden en die later oplosten. De zon brandde de hele dag ongenadig hard (zonneschijnduur 12u10min). Op de middag was het al negenentwintig graden. In de tweede helft van de namiddag steeg de temperatuur tot vijfendertig graden, heel warm dus. De zwakke tot vrij matige wind is van het oostnoordoosten naar het westen gedraaid. De luchtdruk is beduidend gedaald (1012 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De Plauenerhütte (Zillergrund, Tirol Oostenrijk) in de volle zon. Met dank aan Paul en Rita voor de foto.

Zicht vanaf de Plauenerhütte op de Zillergrund Speicher (Tirol Oostenrijk). Met dank aan Paul en Rita voor de foto.

7

De dag begon opnieuw zonder enig wolkje aan de blauwe lucht. Vanaf de namiddag ontstonden er wat stapelwolkjes, die later vermeerderden en tegen de avond de zon volledig bedekten (zonneschijnduur 10u20min). Van een normale nachttemperatuur (minimum 14.2°) ging de temperatuur in de namiddag opnieuw ondraaglijk hoog (maximum 36.4°), een dagrecord en goed voor de elfde hoogste temperatuur hier sinds 1981 gemeten. Op de middag was het al drieëndertig graden en vanavond op waarnemingstijd (20:00u) was het nog drieëndertig graden. De luchtdruk is verder gedaald (1007), de voorbode van ander weer. De zwakke wind is van het noorden naar het westen en later zuidwesten gekrompen. De luchtvochtigheid was heel laag (minimum relatieve luchtvochtigheid 22%.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Warm!

Record hoge temperaturen in heel Vlaanderen.

8

Gisterenavond daalde de temperatuur maar heel langzaam. Net vóór de eerste onweersbui rond middernacht was het nog zevenentwintig graden. Rond middernacht en rond half drie vannacht brak er telkens een onweer los, met telkens een sterke onweersneus (luchtdrukpiek van 3 tot 4 hPa) en tijdens het eerste onweer een windsnelheidspiek van 77 km/u. Er waren veel weerlichten (wolkwolk ontladingen) en donders in de verte, maar één donderslag was heel luid en sloeg in de buurt in. De grootste hoeveelheid en meest intense (110 mm/u) regen viel tijdens de tweede onweersbui (totale neerslaghoeveelheid 13.8 mm). Deze hoeveelheid kan de extreme droogte in het geheel nog niet goed maken. Daarna bleef het rustig en droog. Overdag was het een komen en gaan van wolken (zonneschijnduur 5u40min). Het onweer heeft de warmte verdreven, want de temperatuur steeg vandaag maar tot goed vierentwintig graden, een twaalftal graden minder dan gisteren. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (32.9°) werd gisterenavond nog gemeten. Overdag stond er een matige tot vrij matige wind uit het westzuidwesten. De luchtdruk is terug al boven de onweersneuzen gestegen (1015 hPa vanavond). Vanavond zijn alle wolken verdwenen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Telkens een onweersneus (luchtdrukpiek) tijdens de twee onweersbuien rond middernacht en rond half drie vannacht.

Hoge windsnelheid net vóór de eerste onweersbui en een sterke temperatuurdaling tijdens de eerste onweersbui.

9

De hittegolf –de tweede deze zomer– die op 12 juli begon en op 08 augustus eindigde had 28 zomerse en 18 tropische dagen. Vannacht bewolkte het en dat was, op drie openingen in de wolken na, de hele dag zo (zonneschijnduur 30min). Bovendien druppelde het een beetje in de tweede helft van de voormiddag, viel er regen in de eerste helft van de namiddag en viel er een bui in de tweede helft van de namiddag (neerslaghoeveelheid 4.3 mm). Van de voorspelde hevige onweersbuien is niet gekomen. De minimum temperatuur (13.2°) benaderde de normale waarde en de maximum temperatuur (23.3°) bleef er een beetje onder. De heel zwakke wind is in de ochtend van het westen naar het oosten gekrompen en in de tweede helft van de namiddag terug naar het westzuidwesten geruimd en vanaf dan tot matig in kracht toegenomen. De luchtdruk is vanaf middernacht tot de vooravond gedaald en nu al terug gestegen tot 1010 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

Gisterenavond regende het nog een beetje. Daar was vanmorgen niets meer te merken, geen wolkje aan de blauwe lucht. Nog vóór de middag kwamen er stapelwolken, die soms talrijk waren, maar waartussen de zon nog ruimte had. Tegen de avond bewolkte het volledig (zonneschijnduur 7u00min). In de eerste helft van de namiddag viel er een klein beetje regen (totale neerslaghoeveelheid 1.1 mm) en daalde de temperatuur op korte tijd met een vijftal graden. De temperatuur ging van een minimum van 12.9° in de vroege ochtend naar een maximum van 23.5° in de namiddag. Er was vannacht weinig wind, maar overdag waaide die vrij matig tot krachtig uit het westen tot zuidwesten. De luchtdruk is rond de middag tot 1022 hPa gestegen, maar intussen terug al een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

Rond middernacht viel er nog een bui (neerslaghoeveelheid 2.5 mm). Daarna bleef het droog. In de tweede helft van de nacht verdwenen de wolken en koelde het wat meer af (minimum temperatuur in de hut 11.2° en 7.6° op het gras). In de eerste helft van de voormiddag was er geen wolk aan de lucht. Dan kwamen er stapelwolken die met de zon wisselden, maar toch in de minderheid waren. Vanavond werden die stapelwolken vervangen door hoge wolkenslierten (cirrus) en was een circumzenitale boog te zien, dit is een optisch verschijnsel (zonneschijnduur 10u00min). De dagtemperatuur steeg tot een aangename drieëntwintig graden, terwijl de westelijke wind het wat kalmer aan deed (zwak tot vrij matig). De luchtdruk is niet veel veranderd (1022 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

In Leuven was vanavond een halo, een circumzenitale boog (optisch verschijnsel) te zien.

12

In de voormiddag en 's avonds waren de wolken in de meerderheid en was de zon nauwelijks te zien. Daartussen gaven de wolken redelijk wat ruimte aan de zon (zonneschijnduur 7u20min). In de namiddag werd het met negenentwintig graden warm. Vannacht was er zo goed als geen wind en overdag waaide die zwak tot vrij matig en is van het westen naar het zuidwesten gekrompen. De luchtdruk is vrij veel gedaald (1009 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

13

Na middernacht en overdag kwamen er dikwijls dreigende wolken en vielen er regelmatig buien (neerslaghoeveelheid 7.5 mm). Na de middag vielen er gaten in de wolken en tussen de buien in was af en toe de zon te zien (zonneschijnduur 3u00min). Vannacht bleef het heel zacht (minimum temperatuur 17.2°), en steeg de temperatuur overdag –ondanks de beperkte zonneschijn– nog tot tweeëntwintig graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (26.0°) werd gisterenavond nog gemeten. De zwakke tot vrij matige zuidwesten- en later westenwind voelde niet al te fris aan. De luchtdruk is constant laag gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

Op twee kleine gaten in de bewolking na –één in de voormiddag en één in de tweede helft van de namiddag– was het de hele nacht en dag bewolkt (zonneschijnduur 20min). Uit die bewolking viel er rond de middag een flinke bui (neerslaghoeveelheid 5.3 mm). De nachttemperatuur (15.4°) bleef iets boven en de dagtemperatuur (22.9°) iets onder de normale waarde. De zwakke tot vrij matige wind kwam uit het westzuidwesten tot westen. De luchtdruk is 10 hPa gestegen (1018 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

Ook vandaag wilde de zon niet echt mee. Rond de middag viel uit de hardnekkige bewolking wat motregen, te weinig om meetbaar te zijn. Alleen tegen de avond kwamen er enkele gaten in de wolken (zonneschijnduur 20min). Net zoals gisteren bleef de nachttemperatuur (16.1°) iets boven en de dagtemperatuur (23.2°) iets onder de normale waarde. De wind was zwak tot vrij matig en kwam uit het westzuidwesten tot zuidwesten. De luchtdruk is stationair gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

16

Het duurde tot de middag eer de zon door de wolken kon breken en dan was het nog aarzelend. Vanaf de tweede helft van de namiddag waren er nog slechts weinig wolken (zonneschijnduur 6u30min) en werd het met bijna achtentwintig graden vrij warm. De zwakke tot vrij matige wind is van het zuidwesten naar het noorden geruimd. De luchtdruk is aan het dalen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

San Ciprianu (Corsica). Boven de bergen enorme onweerswolken, aan zee geen wolkje. Met dank aan Hendrik&Marleen voor de foto.

17

Vannacht rond één uur viel er een korte, maar pittige onweersbui (hoogste regenintensiteit 118 mm/u) met donder in de verte. Na het onweer regende het nog enkele uren gezapig verder (totale regenhoeveelheid 12.6 mm). Daarna bleef het droog en vanaf de tweede helft van de voormiddag loste de bewolking deels op en was de zon te zien. Tegen de avond verdwenen alle wolken (zonneschijnduur 6u50min). De temperatuur steeg tot een aangename vierentwintig graden. De zwakke wind is van het noorden naar het westen gekrompen en later terug naar het noorden geruimd. De luchtdruk is na een dieptepunt gisterenavond (1015 hPa) terug beginnen te stijgen tot 1021 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Zonsondergang in San Fiurenzu (Saint-Florent, Haute Corse, Corsica). Met dank aan Hendrik&Marleen voor de foto.

18

Na middernacht is het terug bewolkt geraakt. In de eerste helft van de voormiddag hing er middelhoge bewolking (altocumulus). Daarna vielen er enkele gaten in die bewolking en kon de zon kort schijnen (zonneschijnduur 1u30min). Vanaf de middag bewolkte het terug volledig met lagere soorten en die zijn tot vanavond gebleven. De temperatuur steeg toch nog tot boven de twintig graden, best aangenaam. De wind is van het noorden naar het zuidwesten gekrompen en later terug naar het westzuidwesten geruimd. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

De bewolking is tot de eerste helft van de voormiddag gebleven. Daarna klaarde het tijdelijk mooi op, maar na de middag was er opnieuw een periode met volledige bewolking. Vanaf de tweede helft van de namiddag vielen er terug –soms grote– gaten in de bewolking. Vanavond is het terug bewolkt (zonneschijnduur 7u50min). De dag startte met een normale temperatuur (13.4°) en deze steeg in de namiddag tot een meer dan normale vijfentwintig graden. De windkracht uit zuidwestelijke richtingen volgde de temperatuur. De luchtdruk is gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Opnieuw veel en indrukwekkende stapelwolken boven de bergen van Corsica. Met dank aan Hendrik&Marleen voor de foto.

20

Na een zachte nacht (minimum temperatuur 17.8°) volgde een zonloze dag. Dat was lang geleden. Het was de hele dag zwaar bewolkt en na de middag vielen daar wat regendruppels uit, te weinig om als neerslaghoeveelheid meetbaar te zijn. Ondanks de afwezigheid van enige zonneschijn werd het nog tot drieëntwintig graden warm. Bij een vrij hoge luchtvochtigheid (tussen 66% en 84%) voelde het drukkend aan. Gisterenavond heeft nog tijdelijk vrij matig gewaaid, maar daarna was de wind zwak. Deze is van het westzuidwesten naar het westen en later noordwesten geruimd. De luchtdruk is terug een beetje gestegen (1021 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Vannacht zijn alle wolken verdwenen en dat was ook nog zo tot de middag. Rond de middag was de zon een tweetal uren niet te zien. Daarna klaarde het terug op en bleven er tot de avond enkel nog wat kleine stapelwolkjes (zonneschijnduur 9u20min). De temperatuur steeg opnieuw tot een meer dan zomerse waarde (maximum 27.9°). Er was weinig wind en die is van het noordnoordwesten naar het zuiden gekrompen en dan opnieuw naar het westen geruimd. De luchtdruk is een beetje gedaald (1019 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Vannacht zijn de wolken alweer verdwenen. De dag begon met een iets hogere temperatuur dan normaal en volop zonnig. Na de middag ontstonden er weinig stapelwolken, die tegen de avond aan alweer opgelost zijn (zonneschijnduur 10u50min). De temperatuur overschreed opnieuw de zomerse grens (maximum 25.8°). Meer dan warm genoeg. De kracht van de westenwind volgde het temperatuursverloop: van heel zwak 's nachts naar vrij matig na de middag en tegen de avond terug zeer zwak. De luchtdruk is weinig gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

De wolken waren vandaag in de meerderheid. De zon kon –vooral in de voormiddag– slechts weinig gaten vinden (zonneschijnduur 1u20min). Toch stoorde de temperatuur zich daar niet aan, die steeg in de namiddag tot bijna vijfentwintig graden. Er was wat meer wind uit west- tot zuidwestelijke richtingen dan de voorbije dagen en de kracht ging mee met de temperatuur. De luchtdruk is nu meer gedaald (1012 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

Het voelde vandaag een beetje herfst in het zomerseizoen, een groot verschil met de vorige dagen en weken. We maten de laagste maximum temperatuur sinds 22 juni. De wolken overheersten. Terwijl de zon toch ook wat ruimte kreeg (zonneschijnduur 5u10min), bleef de temperatuur –in tegenstelling tot gisteren– beperkt tot eenentwintig graden en de zwakke tot vrij matige westenwind voelde eerder fris aan. De luchtdruk is stationair gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Na een frissere nacht (minimum temperatuur op het gras 8.6° en in de hut 10.7°) met regenbuien in de tweede helft (neerslaghoeveelheid 3.1°), kon de grote hoeveelheid zon (zonneschijnduur 8u40min) de temperatuur overdag niet omhoog krijgen. Die ging niet hoger dan twintig graden. Daar zorgde de onaangenaam aanvoelende zwakke tot matige westelijke wind voor. Overdag waren de wolken beperkt, waren af en toe dreigend en daar vielen soms wat regendruppels uit. De luchtdruk is na een minimum van 1010 hPa in de tweede helft van de nacht terug beginnen stijgen tot 1015 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

Na een nog frissere nacht (minimum temperatuur op het gras 2.9° en in de hut 6.8) –de meest frisse sinds eind juni– begon de dag, met enkel altocumulus wolkenvelden, heel zonnig. Vanaf de middag bewolkte het volledig en was het gedaan met de zon (zonneschijnduur 4u50min). Tegen de avond begon het licht te regenen (regenhoeveelheid 0.3 mm). De dagtemperatuur bleef net beneden de twintig graden (maximum 19.7°). Met daarbij een zwakke tot vrij matige van het westen naar zuidwesten gekrompen wind voelde dat niet zo aangenaam. De stijging van de luchtdruk is vanaf de middag overgegaan in een daling.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

Het heeft de hele nacht met (grote) tussenpozen geregend (regenhoeveelheid 6.7 mm). Vanaf de ochtend bleef het droog, maar de hele dag bewolkt. De temperatuur bleef overdag beperkt tot twintig graden. De zwakke tot vrij matige wind is van het zuidwesten naar westen geruimd. De luchtdruk is vanaf de vroege ochtend terug beginnen te stijgen (1017 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

Vannacht en in de voormiddag was het nog bewolkt. Het is maar eerst in de tweede helft van de namiddag dat er gaten in de bewolking vielen en het langzaam opklaarde. Vanavond zijn zo goed als alle wolken verdwenen (zonneschijnduur 3u10min). Gestart met een iets hogere dan normale temperatuur (minimum 15.3°) steeg die naar tweeëntwintig graden van het ogenblik dat de zon doorbrak. Er stond maar een zwakke wind uit het zuidwesten. De luchtdruk is nog tot 1020 hPa gestegen (rond middernacht), maar intussen al terug gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

Door de heldere nacht en windstilte koelde het wat meer af (minimum temperatuur op het gras 6.8° en in de hut 9.9). Bij zonsopkomst was het terug al zo goed als bewolkt en dat is zo de hele dag gebleven. Na de middag viel daar tijdelijk een beetje lichte regen uit. Rond zes uur vanavond viel er een kort maar pittig buitje (regenhoeveelheid 3.5 mm en -intensiteit 68 mm/u). De dagtemperatuur steeg naar bijna tweeëntwintig graden. De zwakke wind is van het oostnoordoosten naar het noordnoordwesten gedraaid. De luchtdruk zit naar een daling tot in de namiddag terug in de lift (1015 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

Na middernacht heeft het nog geregend, daarna bleef het droog (regenhoeveelheid 2.6 mm). In de voormiddag waren er slechts enkele wolkjes in de blauwe lucht. Vanaf de middag kwamen er stapelwolken, die bij momenten heel talrijk waren (zonneschijnduur 7u20min). Door de (zwakke) westen- tot noordenwind kon de temperatuur niet echt hoog stijgen (maximum 21.2°). De stijging van de luchtdruk is gestopt op een hoge 1023 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

31

De dag begon nog zwaar bewolkt, maar geleidelijk werd de bewolking dunner (van cumulus naar altostratus en cirrostratus) tot er alleen wat stapelwolken over bleven (zonneschijnduur 7u20min). De temperatuur hield het bij zo veel zonneschijn met eenentwintig graden bescheiden. Er stond maar weinig wind en die is van het noordnoordwesten naar het noordoosten geruimd. De luchtdruk bleef op een hoge 1024 hPa. De luchtvochtigheid was vandaag laag. Augustus sluit af als een iets warmere en drogere maand met een 28 dagen durende hittegolf die nog van juli doorliep. De zomer was record droog en record warm wat de minimum en gemiddelde temperatuur betreft.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag