Verslagjes/Verslagjes van de vorige maand: Juli 2017

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

De eerste dag van de zomervakantie begon heel nat en fris. Het regende vanaf de tweede helft van de nacht –met een tussenpauze van enkele uren rond de middag– tot de tweede helft van de namiddag een hele plas hemelwater bijeen (regenhoeveelheid 18.7 mm). Dit was op één dag bijna zo veel als heel de maand juni, maar de regen was welgekomen voor de droge natuur en het waterpeil in de regenwaterput. Daarna bleef het droog, maar zwaar bewolkt en relatief donker. De temperatuur hield het met achttien graden eerder bescheiden (de maximum temperatuur van de waarnemingsdag (20.3°) werd gisterenavond nog gemeten. De zwakke wind is van het westzuidwesten naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is langzaam verder gestegen tot 1015 hPa. Als we de weerspreuk van vandaag mogen geloven belooft deze zomermaand niet veel goeds. "Is de eerste juli regenachtig, gans de maand blijft twijfelachtig."

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Gisterenavond is het nog deels opgeklaard, maar vannacht al opnieuw bewolkt. In de voormiddag kwam de zon er heel even door, maar voor de rest bleef het bewolkt. In de namiddag regende het een beetje (regenhoeveelheid 0.7 mm). Nadien loste de bewolking langzaam en tegen de avond volledig op (zonneschijnduur 4u00min). Bij die zonneschijn steeg de temperatuur in de namiddag tot twintig graden, wat te weinig voor begin juli. De zwakke tot vrij matige wind is van het zuidwesten naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is nog langzaam blijven stijgen tot 1022 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Vannacht waren er geen wolken en koelde het flink af (minimum temperatuur op het gras 2.8° en in de hut 7.8°). Tot de middag was er geen wolkje aan de blauwe lucht. Daarna bewolkte het in een snel tempo volledig. Later vielen er terug gaten in de bewolking en kreeg de zon opnieuw wat ruimte (zonneschijnduur 8u00min). In de namiddag kon de temperatuur de zomerse grens van vijfentwintig graden benaderen. Maar ook in de namiddag vielen er wat regendruppels uit een niet zo donkere wolkenlucht. Vannacht was er geen wind, maar overdag kwam die vrij matig uit zuidwestelijke richtingen. De luchtdrukstijging is rond middernacht gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Wat blauw tussen de wolken.

4

Vannacht is het opnieuw bewolkt geraakt. Tot de middag was dat ook nog zo. Na de middag losten de wolken snel en volledig op. In de tweede helft van de namiddag verschenen er stapelwolkjes, die tegen de avond werden vervangen door veel hoge bewolking (cirrus en cirrostratus). Zonneschijnduur 6u20min. De temperatuur overschreed in de late namiddag ruim de zomerse grens (maximum 26.7°). Er was maar weinig wind uit zuidelijke tot westelijke richtingen. Na een stijging is de luchtdruk terug gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Ideaal fietsweer.

5

Weinig wolken vandaag. In de voormiddag tijdelijk wat hoge bewolking (cirrus) en in de namiddag wat stapelwolkjes, die 's avonds terug verdwenen. Volop zon dus, zonneschijnduur 12u30min. Bij een heel zwakke wind uit het westen tot noordnoordwesten werd het tot ruim achtentwintig graden warm, al wat te veel van het goede. De luchtdruk is niet meer gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Neen, zo ver ging de fietstocht niet.

De vredesbrug in Willebroek tegen een blauwe lucht met slechts enkele stapelwolkjes.

6

Er was vandaag nogal wat bewolking. De dag begon met een weinig middelhoge wolken (altocumulus), die al snel allemaal oplosten en de temperatuur naar achtentwintig graden joeg. Kort na de middag bewolkte het op korte tijd volledig en daalde de temperatuur een zestal graden. Rond twee uur in de namiddag werd het relatief donker en viel er een regenbui zonder onweersverschijnselen (neerslaghoeveelheid 2.0 mm). In de late namiddag loste de bewolking terug deels op (zonneschijnduur 5u40min) en herstelde de temperatuur zich. De luchtdruk is in de namiddag na een kortstondige stijging (onweersneus ?) snel beginnen dalen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een onweersneus tussen één en twee uur in de namiddag.

7

Het was een hele dag heel zonnig, met wel veel hoge bewolking waar de zon weinig hinder van ondervond (zonneschijnduur 11u50min). De temperatuur bereikte bijna de tropische grens van dertig graden (maximum 29.7°). Warm dus. De windkracht volgde de gang van de temperatuur met op zijn krachtigste vrij matig uit het zuiden en is naar het noorden geruimd. De daling van de luchtdruk is over gegaan in een stijging.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

Vanmorgen was het licht bewolkt, maar in de voormiddag kwam de zon er goed door. Na de middag bewolkte het terug meer. Tegen de avond klaarde het terug volledig op (zonneschijnduur 8u20min). De wind waaide alleen overdag vrij matig en is van het zuiden naar het noordwesten geruimd. De temperatuur steeg opnieuw naar een meer dan zomerse waarde (maximum 27.6°). De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel wolken boven de Groβglockner in Oost-tirol (Oostenrijk).

En vrij helder boven Matrei (Oost-tirol Oostenrijk).

9

De dag begon nog wolkeloos, maar al snel nam de hoge bewolking toe. Vanaf de tweede helft van de namiddag was de zon niet meer te zien (zonneschijnduur 10u00min). De temperatuur deed het met achtentwintig graden ook vandaag heel goed. De noorden tot noordoostenwind was maar heel zwak. De luchtdruk is gedaald tot 1010 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een mooi zicht op de gletsjer van de Venedigergroep in Oost-Tirol (Oostenrijk).

10

In de eerste helft van de voormiddag was het grijs en bewolkt. Daarna brak de bewolking en was de zon te zien. Na de middag bewolkte het terug volledig en daar viel wat lichte regen uit (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). Later vielen er terug gaten in de wolken (zonneschijnduur 4u20min). De temperatuur steeg in de voormiddag snel naar zevenentwintig graden, maar daalde tijdens de regenval snel naar twintig graden en herstelde zich later niet meer. De westelijke wind waaide in de namiddag enkele uren vrij matig en voor de rest van de tijd zwak. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Grijs en regenachtig, maar zacht wandelweer.

11

De ochtend verliep bewolkt. Daarna kwam de zon af en toe sporadisch door de wolken heen. Vanaf de middag bleef het bewolkt (zonneschijnduur 2u20min). De temperatuur was een stuk lager, maar hield zich aan een meer normale waarde tegenover de vorige dagen (maximum 23.2°). De wind kwam vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is constant gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Mooi weer in Lienz (Oost-Tirol Oostenrijk).

12

Het regende met tussenposen van gisterenavond tot vanmiddag. Na de middag viel er nog een pittige bui met een regenintensiteit van 67 mm/u. De regenhoeveelheid van 18.9 mm was welgekomen voor de droge natuur. Vanaf de tweede helft van de namiddag brak de bewolking en was de zon tussendoor te zien en tegen de avond klaarde het grotendeels op (zonneschijnduur 3u10min). De temperatuur bleef vandaag beperkt tot twintig graden. De wind die overdag vrij matig waaide is van het zuidzuidwesten naar het noordnoordwesten geruimd. De luchtdruk is vanaf de middag aan een stijging begonnen (1019 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Weinig te zien van de Groβvenediger (Oost-Tirol Oostenrijk).

13

Vannacht is het wolkeloos gebleven en koelde het flink af (minimum temperatuur op het gras 3.0° en in de hut 6.9°) In de voormiddag was het ook nog helder. Vanaf de middag kwamen er wat wolken (zonneschijnduur 10u50min). De temperatuur steeg tot een mooie vierentwintig graden. Daarbij was er zo goed als geen wind. Best aangenaam weer. De luchtdruk is na een maximum van 1023 hPa al terug gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Onder veel zon tot bij de Stüdlhütte in Kals am Grossglockner (Oost-tirol Oostenrijk) geraakt.

14

De zon en de wolken hielden elkaar in de voormiddag elkaar in evenwicht. Na de middag viel er een pittige bui met een regenhoeveelheid van 3.3 mm en een -intensiteit van 70 mm/u. Daarna kwam de zon er niet veel meer aan te pas (zonneschijnduur 4u50min). Tijdens die regenbui viel de temperatuur van een maximum van drieëntwintig graden met zes graden terug. Later herstelde de temperatuur zich nog slechts deels. In de voormiddag was de windkracht nog tot matig opgelopen, maar nadien terug afgezwakt en van westelijke naar noordwestelijke richtingen geruimd. Na de bui is de luchtdruktrend van een daling overgegaan in een stijging.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

Het was vandaag een ietwat sombere, maar zachte en droge zomerdag. De bewolking had de overhand, de zon kon alleen in de tweede helft van de voormiddag doorbreken (zonneschijnduur 2u40min). Met een temperatuur van drieëntwintig graden en weinig zuidwestelijke wind was het wel aangenaam zacht. De luchtdruk is vanaf de middag terug gaan dalen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

16

Een egaal grijs wolkendek overheerste de dag, maar het bleef droog. Alleen tegen de avond aan kon de zon even doorbreken (zonneschijnduur 30min). De temperatuur ging heel langzaam van een minimum van zestien graden rond middernacht naar vierentwintig graden vanavond. Er stond maar heel weinig wind uit zuidwestelijke tot westelijke richtingen. De luchtdruk is gestabiliseerd op 1022 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel wolken boven Kampenhout.

17

Vannacht koelde het maar weinig af. In de eerste helft van de voormiddag regende het een hele tijd licht (neerslaghoeveelheid 2.3 mm). Daarna bleef het droog en loste, vanaf de middag, de bewolking geleidelijk op. Het werd zonnig en zomers warm, maar er bleven altijd wat wolken (zonneschijnduur 7u00min). De noordoostenwind was maar heel zwak. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

Gisterenavond en vannacht is het bijna volledig opgeklaard. In de voormiddag hingen er alleen wat middelhoge wolkenveldjes (altocumulus), waarmee de zon geen probleem had. Na de middag losten die allemaal op en dat bleef zo tot de avond (zonneschijnduur 10u50min). De heel zwakke noordoostenwind voerde droge en warme lucht aan. Het werd zelfs tropisch warm (maximum temperatuur 30.2°). De luchtdruk is redelijk veel gedaald (1013 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

Vannacht koelde het maar weinig af (minimum temperatuur 18.7°). De dag begon bijna zonder enig wolkje aan de blauwe lucht en steeg de temperatuur snel naar negenentwintig graden. Maar al vanaf de tweede helft van de voormiddag nam de bewolking snel toe en rond de middag onweerde het licht. Het zag er allemaal spectaculairder uit dan het uitpakte. Er viel maar weinig regen (1.1 mm) en er waren niet zo veel donders en bliksems. De wind was voordien van het noordoosten naar het zuidwesten geruimd en waaide tijdens het onweertje matig met pieken tot 50 km/u. Tijdens de regenbui daalde de temperatuur met een zevental graden. Ook tijdens het onweer was er een omgekeerde onweersneus op de barometertrend te zien. Later loste de bewolking terug deels op en herstelde de temperatuur zich tot meer dan tropisch (maximum 31.7°). Zonneschijnduur 4u00min. De luchtdruk is gedaald tot een lage 1006 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

In de eerste helft van de voormiddag nog bijna geen wolkje aan de lucht.

Een omgekeerde onweersneus kort na de middag.

20

Niet lang na middernacht brak er nog een onweer los, met veel bliksem en donder, maar geen "krakers" en weinig regen (3.7 mm) of wind. Overdag was het een komen en gaan van zon en wolken (zonneschijnduur 4u20min). Daar vielen twee –één vóór en één na de middag– buitjes uit (totale neerslaghoeveelheid 4.6 mm). Bij het tweede buitje daalde de temperatuur van zijn maximum van zesentwintig graden met een vijftal graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (29.9°) werd gisterenavond nog gemeten. Er stond vandaag veel wind uit het zuiden tot zuidzuidwesten. De luchtdruk is vanaf de namiddag beginnen stijgen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

De zomer kan niet stuk. Ook vandaag was het een prachtige zonnige, warme en windarme dag. De zon scheen van 's ochtends tot 's avonds, in de voormiddag en avond vergezeld van hoge wolken (cirrus) en in de namiddag van "onschuldige" stapelwolken (zonneschijnduur 9u20min). Ook vandaag ging de temperatuur vlot boven de zomerse grens (maximum 27.8°). De heel zwakke wind kwam uit het oostzuidoosten. De luchtdruk is na een maximum gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

De dag begon nog heel zonnig, met alleen wat hoge wolkenslierten. Nog vóór de middag bewolkte het in een snel tempo volledig. In de namiddag druppelde het een beetje en in de vooravond viel er een buitje (neerslaghoeveelheid 1.7 mm). Terwijl de temperatuur in de namiddag door één zonnedoorbraak al was opgelopen tot vierentwintig graden, daalde die tijdens de regen met een vijftal graden en herstelde die zich slecht deels. Zonneschijnduur 9u20min. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (25.4°) werd gisterenavond nog opgemeten. Er stond overdag een vrij matige zuidelijke wind. De luchtdruk is weinig veranderd (1010 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Rond middernacht, in de vooravond en net vóór waarnemingstijd vielen er –soms pittige–regenbuien (neerslaghoeveelheid 7.2 mm). Voor de rest bleef het droog en in de namiddag was af en toe de zon te zien (zonneschijnduur 3u10min). De temperatuur bleef beperkt tot tweeëntwintig graden. Voeg daarbij de vrij matige zuidelijke wind en dat voelde niet meer zo zomers dan de vorige dagen aan.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

De zomer heeft duidelijk een stap terug gezet. Verspreid over de dag vielen er verschillende buien (neerslaghoeveelheid 4.6 mm). De zon brak maar eerst na de middag regelmatig door, voor de rest was het bewolkt (zonneschijnduur 4u20min). De temperatuur hield het bij een bescheiden eenentwintig graden. 's Nachts was er bijna geen wind en alleen overdag waaide de wind vrij matig en is van het zuidzuidwesten naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is bijna niet veranderd (1010 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Ook vandaag waren de wolken en de regen niet ver weg. De dag begon nochtans uiterst zonnig met alleen wat hoge wolkenslierten, maar al vroeg bewolkte het in een snel tempo volledig en viel er nog vóór de middag regen (neerslaghoeveelheid 1.7 mm). Nadien bleef het droog en in de namiddag was zelfs af en toe de zon te zien. 's Avonds verdween de bewolking grotendeels (zonneschijnduur 3u10min). Alleen overdag was er wind en die kwam zwak uit noordelijke richtingen. De temperatuur ging niet hoger dan eenentwintig graden. De luchtdruk is stabiel gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

De dag begon nog geheel wolkeloos. Nog vóór de middag kwamen er stapelwolken en in de loop van de namiddag was het al gedaan met de zon (zonneschijnduur 7u40min). Het bleef droog. De temperatuur steeg tot een aangename zomerse waarde (maximum 25.8°). De zwakke tot vrij matige wind is van het noordwesten naar het zuidwesten gekrompen. De luchtdruk is gedaald (1008 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

Veel wolken vannacht en de eerste helft van de voormiddag. Daarna vielen er voor de rest van de dag een beperkt aantal gaten in de bewolking en kon de zon schijnen (zonneschijnduur 3u20min). Er stond de hele dag een zwakke tot vrij matige zuidzuidwestenwind. De wolken hielden de nachttemperatuur op een hoog niveau (minimum 16.2°) en overdag hield de temperatuur (maximum 23.9°) zich aan de normale waarde voor eind juli. De luchtdruk is aan de lage kant gebleven (1007 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel strandhuisjes op het strand, maar weinig mensen ...

28

Ook vandaag was het een wat mindere zomerdag. Niet echt fris, maar minder zon en meer wind. De dag begon nochtans redelijk zonnig met alleen wat altocumulus bewolking, maar het duurde niet lang voor de bewolking alles dicht smeerde. In de namiddag brak de bewolking opnieuw, maar slechts tijdelijk (zonneschijnduur 4u10min). Vanaf de vooravond werd het donkerder en eerst druppelde het, maar later regende het licht (neerslaghoeveelheid 0.5 mm). De dagtemperatuur hield het bij drieëntwintig graden. De wind kwam vrij matig uit het zuidwesten tot zuidzuidwesten. De luchtdruk is sinds gisterenavond beginnen te stijgen tot 1013 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

Gisterenavond heeft het nog een klein beetje geregend (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). Daarna bleef het bewolkt, maar droog. Alleen een korte tijd in de voormiddag en namiddag brak de zon door de wolken (zonneschijnduur 2u10min). Ondanks de geringe zonneschijn werd het net vóór waarnemingstijd (20:00u) toch nog tot ruim zesentwintig graden warm. De warme lucht kwam met een zwakke tot vrij matige wind uit zuidelijke richtingen mee. De luchtdruk is al terug in een daling overgegaan (1008 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

Vannacht bleef het heel zacht (minimum temperatuur 18.4°). Overdag was het een afwisseling van wolken, dreigende wolken en zonneschijn (zonneschijnduur 5u40min), met in de namiddag enkele korte, maar pittige regenbuien (regenhoeveelheid 2.4 mm). De temperatuur steeg van een hoge nachttemperatuur naar een normale dagtemperatuur van vierentwintig graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (26.0°) werd gisterenavond nog opgemeten. Enig minpunt was de zwakke tot matige westelijke wind met snelheidspieken tegen 50 km/u. Na een minimum van 1004 hPa is de luchtdruk al terug tot 1010 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

31

Gisterenavond heeft het nog een minimale hoeveelheid geregend (regenhoeveelheid 0.2 mm). Voor de rest van de nacht en dag bleef het droog en overdag zelfs redelijk zonnig, al waren de hoge (cirrus) en later de lage wolken (cumulus) niet ver weg (zonneschijnduur 7u50min). De temperatuur overschreed opnieuw de zomerse grens van vijfentwintig graden. Daarbij was er veel minder wind uit het zuiden dan gisteren. De stijging van de luchtdruk is gestopt. Juli eindigt hiermee als een –voor de meeste parameters– normale maand.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag