U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes van de vorige maand: Juni 2018

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Van het zomerweer in de laatste weken van de weerkundige lente zijn we vandaag overgeschakeld naar herfstweer op de eerste dag van de weerkundige zomer. Vannacht bewolkte het terug volledig. Daaruit regende het licht in twee perioden: één in de voormiddag en eerste helft van de namiddag en een tweede tegen de avond (regenhoeveelheid 3.1 mm). Het bleef de hele dag bewolkt. Dit was al van midden mei geleden. In vergelijking met de vorige weken bleef de temperatuur met negentien graden eerder bescheiden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (26.6°) werd gisterenavond nog gemeten. De zwakke tot vrij matige wind kwam uit westelijke richtingen. De luchtdruk is tot 1018 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel neerslag in het oosten van Vlaams-Brabant.

2

Vandaag een droge dag met een zachte nacht (minimum temperatuur 15.4°), een normale temperatuur overdag en maar weinig zon. Er was bijna de hele dag bewolking waardoorheen de zon niet geraakte. Alleen tegen de avond vielen er tijdelijk enkele kleine gaten in de wolken (zonneschijnduur 40min). De temperatuur bleef het grootste deel van de dag beneden twintig graden. Toen tegen de avond de zon doorbrak steeg de temperatuur daar boven (maximum 21.6°). Er was maar weinig wind uit zuidwestelijke richtingen. De luchtdruk is stabiel gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

De zomer heeft zich herpakt. Vannacht koelde het wat meer af, maar de temperatuur bleef nog hoger dan normaal (minimum temperatuur 11.9°). De dag begon met alleen wat hoge wolkenslierten en daardoor volop zon. Nog vóór de middag kwamen er al stapelwolken, die na de middag af en toe talrijk waren en de zon bedekten (zonneschijnduur 10u00min). Tegen de avond aan verminderde het aantal stapelwolken. Het werd meer dan zomers warm (maximum temperatuur 27.1°). De zwakke wind is van het zuiden naar het noorden geruimd. de luchtdruk is een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

Vannacht koelde het maar weinig af (minimum temperatuur 15.4°). Het duurde tot de tweede helft van de voormiddag eer de zon door de stratusbewolking kon dringen. Daarna was het de beurt aan stapelwolken die zo goed als de rest van de dag bleven. Het is slechts tegen de avond volledig wolkeloos geworden (zonneschijnduur 8u50min). De temperatuur deed het opnieuw heel goed (maximum 25.9°). De noordenwind was maar zwak. De luchtdruk is verder gedaald (1011 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Hetzelfde weerscenario als drie dagen geleden. De nacht was zacht (minimum temperatuur 15.3°). Tegen de verwachtingen in, is tegen de avond de lage bewolking (stratus) maar eerst opgelost en dan bleven er nog enkele stapelwolken (zonneschijnduur 40min). De temperatuur bleef lange tijd beneden twintig graden. Na de schuchtere zonnedoorbraak –in de vooravond– is de temperatuur naar eenentwintig graden gestegen. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (23.8°) werd gisterenavond nog gemeten. Weinig wind uit het noorden tot noordoosten. De luchtdruk is niet veel meer veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Wat een groot verschil met gisteren. De zon scheen ongehinderd van opkomst tot ondergang (zonneschijnduur 12u40min). Het koelde vannacht iets meer af, maar de temperatuur (minimum 12.5°) was nog steeds hoger dan normaal en diezelfde temperatuur steeg overdag tot meer dan dertig graden (maximum 30.6°). Toch een beetje te veel van het goede. Daarbij was er heel weinig wind uit het noorden tot oosten. De luchtdruk is weinig veranderd (1010 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Al relatief veel cactusbloempjes.

7

Vannacht bewolkte het volledig en bleef het recordzacht (minimum temperatuur 17.8°). In de eerste helft van de voormiddag viel uit die bewolking een "malse" bui en daar was de natuur dankbaar voor (regenhoeveelheid 5.1 mm). Voor de rest van de dag bleef het droog. Daarna brak de bewolking en kon de zon af en toe beperkt doorbreken (zonneschijnduur 1u40min). Vanavond "rommelde" het in het zuiden, maar tot regen kwam het niet. Ondanks de beperkte zonneschijn werd het met een hoge luchtvochtigheid drukkend warm, de temperatuur steeg tot bijna zevenentwintig graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (28.9°) werd gisterenavond kort na waarnemingstijd nog gemeten. De wind uit veranderlijke richtingen was zo goed als afwezig. De luchtdruk is een beetje gestegen (1014 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

Het onweer is gisterenavond zonder regen uitgedoofd. In de tweede helft van de nacht viel er nog een bui zonder onweersverschijnselen. Daarna bleef het droog (regenhoeveelheid 5.3 mm). Het duurde tot de middag eer de mist met een zichtbaarheid van meer dan vijfhonderd meter en de stratusbewolking waren opgelost. Daarna bleven er stapelwolken en had de zon het moeilijk. Tegen de avond hing er veel hoge (cirrostratus) en middelhoge (altostratus) bewolking (zonneschijnduur 4u30min). De temperatuur steeg naar vijfentwintig graden. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

9

Vannacht is het opnieuw bewolkt. Het duurde tot de middag vóór de stratusbewolking was opgelost. Daarna bleven er stapelwolken en had de zon het moeilijk. Tegen de avond klaarde het volledig op (zonneschijnduur 4u30min). De temperatuur ging na de middag snel de hoogte in tot een maximum van zevenentwintig graden. Er was heel weinig wind met een zo goed als gelijk gebleven luchtdruk 1012 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een beetje blauw tussen de wolken in de namiddag.

10

Vanmorgen moesten er nog wat hoge wolken (altocumulus) opgeruimd worden. In de voormiddag was er alleen blauw aan de lucht. Vanaf de namiddag verschenen er nogal wat stapelwolkjes, die er vanavond ook nog zijn en het de zon lastig maakten (zonneschijnduur 7u20min). De temperatuur deed het met zevenentwintig graden eens te meer heel goed. De noordenwind was heel zwak. De luchtdruk is niet veel veranderd. Gelukkig was er vandaag veel zon, want de weerspreuk van de dag zag de zomer niet zo goed in: "Heeft Magriet geen zonneschijn, dan zal het een natte zomer zijn."

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Nog geen wolkje aan de blauwe lucht in de voormiddag.

11

Na een zachte nacht (minimum temperatuur 14.8°) moest de zon de hele dag afrekenen met veel hoge en middelhoge bewolking en vanaf de tweede helft van de namiddag zelfs met lage bewolking (zonneschijnduur 8u10min). Uit die lage bewolking vielen enkele regendruppels. Tegen de avond klaarde het terug op. De temperatuur echter liet zich niet afremmen en steeg tot vijfentwintig graden. Ook vandaag stond er een zwakke noordenwind bij een weinig veranderde luchtdruk.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel hoge bewolking.

Regenboog na een wolkbreuk in Pont de Barret. (Drôme, Frankrijk ). Met dank aan Hendrik voor de foto.

12

De opklaringen van gisterenavond hebben vannacht niet stand gehouden. Het werd opnieuw een zachte nacht. In de voormiddag was het bewolkt. Na de middag vielen er enkele gaten in de bewolking, maar lang duurde dat niet (zonneschijnduur 1u10min). Daarna werd het zelfs zwaar bewolkt en dreigend, maar het bleef droog. De temperatuur overdag hield het –en dat was lang geleden– bij een normale tweeëntwintig graden. De noordenwind was iets meer voelbaar aanwezig, maar was nog altijd zwak. De luchtdruk is een beetje gestegen (1014 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een indrukwekkende wolkenlucht boven Bourdeaux in de Drôme (Zuid-Frankrijk). Met dank aan Paul voor de foto.

13

Vannacht en in de voormiddag was het bewolkt en daar vielen in de eerste helft van de voormiddag één enkele keer wat regendruppels uit. Later werden de wolken dunner en vielen er gaten in, waardoor de zon zuinig te zien was (zonneschijnduur 2u10min). De dagtemperatuur hield het bij een matige eenentwintig graden. De zwakke noordenwind is in de namiddag wat gekrompen naar het noordwesten. De stijging van de luchtdruk is gestopt op 1017 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

De opklaringen van vannacht deden de temperatuur tot onder de tien graden dalen (minimum temperatuur in de hut 9.6°). Dit was al zo'n drie weken geleden. In de eerste helft van de voormiddag hingen er enkel uitgewaaierde vliegtuigstrepen (contrails). Vanaf de tweede helft van de voormiddag bewolkte het in een snel tempo volledig en weg was de zon voor de rest van de dag (zonneschijnduur 3u30min). Kort na de middag regende het een beetje en daarna bleef het, op wat regendruppels na, droog (regenhoeveelheid 0.2 mm). De temperatuur overschreed met moeite de twintig graden grens (maximum 20.2°). Het was lang geleden, maar vanaf de ochtend kwam de wind vrij matig uit zuidwestelijke richtingen. De luchtdruk is opnieuw wat gedaald (1014 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De grote cactusbloemen zijn ook aangekomen.

15

Vannacht zijn alle wolken verdwenen. Dit was in de voormiddag ook nog zo. Vanaf de middag ontstonden er stapelwolken, die soms zeer talrijk waren en de zon bedekten (zonneschijnduur 10u10min). De temperatuur herpakte zich –in vergelijking met de vorige dagen– spectaculair. Zevenentwintig graden is meer dan zomers. Daarbij was er heel weinig wind uit westelijke richtingen. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Weinig wolken boven de Mont Ventoux. Met dank aan Peter voor de foto.

Veel hoge en middelhoge wolken boven Soyans in de Drôme (Zuid-Frankrijk). Met dank aan Paul voor de foto.

16

De zon kwam vandaag slechts af en toe door de wolken (zonneschijnduur 4u30min). De temperatuur bleef in de voormiddag beneden twintig graden. Na de middag was er iets meer zonneschijn en steeg de temperatuur toch nog naar een aangename vierentwintig graden. Tegen de avond waren er nog maar weinig wolken. 's Nacht was het zo goed als windstil, maar overdag steeg de windkracht naar vrij matig uit het westzuidwesten. Weinig verandering in de luchtdruk (1015hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

De zomer had een dipje. Het was de dag hele bewolkt en daaruit vielen na de middag enkele regendruppels. De temperatuur bleef onder de twintig graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (20.5°) werd gisterenavond kort na waarnemingstijd nog gemeten. De vrij matige zuidwesten- tot westzuidwestenwind voelde onaangenaam fris aan. De luchtdruk heeft een stijging ingezet (1018 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

Het bleef bijna de hele dag bewolkt, met vóór en na de middag telkens een beetje motregen. Alleen in de tweede helft van de namiddag viel er één opening in de bewolking, maar tegen de avond aan kamen er brede opklaringen (zonneschijnduur 1u20min). De temperatuur leefde op bij de korte periode zonneschijn (maximum 22.0°), tevoren bleef die beneden twintig graden. Er stond een onaangenaam aanvoelende vrij matige tot matige wind uit het westzuidwesten- tot zuidzuidwestenwind. De luchtdruk is nog een klein beetje gestegen (1020 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

Een grijze, sombere, bewolkte en frisse dag in de zomer. De zon gaf vandaag niet thuis. Rond de middag motregende het een heel kleine hoeveelheid. De temperatuur steeg niet veel boven twintig graden (maximum 21.6°). De westzuidwestenwind was iets minder krachtig dan gisteren. De luchtdruk heeft vanmiddag zijn hoogste stand bereikt (1024 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een rijk bloeiende oleander.

20

Het weer kan snel veranderen. De dag begon met veel wolken, maar tegen de middag waren die bijna allemaal opgelost. Er bleven alleen wat kleine stapelwolken. De zon had dan veel ruimte (zonneschijnduur 8u40min). Vannacht koelde het niet te veel af (minimum temperatuur 17.0°) en overdag werd het heel warm (maximum temperatuur 28.6°). 's Nachts was er bijna geen wind, maar overdag kwam die zwak tot vrij matig uit zuidwestelijke richtingen. De luchtdruk is gedaald (1018 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Bijna geen wolken meer in de tweede helft van de namiddag.

21

Net zoals gisteren in dit verslagje, het weer kan snel veranderen. Het ging van bloedheet naar koud. Vandaag om 12:07u begon de astronomische zomer en de langste dag, maar van zomerweer was in het geheel geen sprake. We moesten het doen met tien graden minder. Vannacht is het volledig bewolkt en dat was in de eerste helft van de voormiddag ook nog zo. Daarna vielen er gaten in de bewolking en kreeg de zon wat ruimte (zonneschijnduur 5u00min). De temperatuur haalde overdag nog geen achttien graden, daar zorgde de noordelijke wind voor. De minimum temperatuur (13.9°) werd vanavond en de maximum temperatuur van de waarnemingsdag (26.4°) werd gisterenavond kort na waarnemingstijd nog gemeten. In de vroege ochtend is de fris aanvoelende vrij matige wind van het westzuidwesten naar het noordwesten tot het noordnoordwesten geruimd. De luchtdruk is goed gestegen (1025 hPa vanavond). Het is van in de tweede helft van april geleden dat de luchtdruk nog zo hoog stond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Het weer van vandaag was een kopie van dat van gisteren: even fris, evenveel zon en evenveel frisse wind uit het noordwesten. Vannacht was er bijna geen wind en koelde het goed af (minimum temperatuur op het gras 2.7° en in de hut 7.5°). De wolken en de zon hielden elkaar overdag in evenwicht (zonneschijnduur 4u50min). De dagtemperatuur bleef beperkt tot achttien graden en de overdag waaiende vrij matige noordwestenwind voelde fris aan. De luchtdruk is nog een beetje gestegen tot een hoge 1028 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Er waren vandaag duidelijk minder wolken en meer zon (zonneschijnduur 10u40min). Na een frisse nacht (minimum temperatuur op het gras 0.6° en in de hut 6.0°) werd het ook heel wat warmer dan gisteren (maximum temperatuur 23.3°) en was er minder wind uit richtingen tussen west en noord. De luchtdruk is vanaf de ochtend gedaald (1024 hPa vanavond). De luchtvochtigheid was in de ochtend maximaal en daalde in de namiddag laag.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Niet al te veel wolken.

24

In de voormiddag overheersten de wolken en in de namiddag hielden de wolken en de zon elkaar in evenwicht (zonneschijnduur 6u00min). De dag startte al niet meer zo fris (minimum temperatuur 10.2°) en de temperatuur overdag steeg bijna tot de normale waarde (maximum 22.3°). Na zestien dagen zonder een beduidende regenhoeveelheid, begint de natuur de droogte te voelen. 's Nachts was er bijna geen wind en overdag waaide de noorden- tot noordwestenwind zwak, maar was toch aan de frisse kant. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Vannacht en in de voormiddag was het volledig bewolkt. Vanaf de middag loste de bewolking snel op, maar bleven er nog wolkenflarden. Vanaf de tweede helft van de namiddag verdwenen alle wolken en had de zon de ruimte voor zich alleen (zonneschijnduur 8u10min). De temperatuur bereikte in de vooravond zijn hoogste stand: vierentwintig graden. Meer moest dat niet zijn. De wind waaide overdag slechts zwak en kon geen kant kiezen tussen het noorden en noordwesten. De hoge luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

In de namiddag zijn bijna alle wolken verdwenen.

26

Vannacht bewolkte het terug helemaal. In de voormiddag werd die bewolking al snel grotendeels opgeruimd en dan bleven er eerst wat stapelwolken. Later bleven er alleen nog hoge wolkenslierten (zonneschijnduur 11u10min). Het koelde vannacht opnieuw goed af (minimum temperatuur op het gras 2.4° en in de hut 8.5°), maar na het doorbreken van de zon warmde het snel op. Rond de middag werd al twintig graden gemeten. In de tweede helft van de namiddag steeg de temperatuur verder tot ruim zesentwintig graden, meer dan genoeg. Gisterenavond, met het ondergaan van de zon viel de wind weg en met het opkomen van de zon in de ochtend werd de zwakke noordenwind terug actief. Weinig verandering van de luchtdruk.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Alleen hoge wolkenslierten aan de blauwe lucht.

27

Vannacht bleef het wolkeloos en dat was –op wat stapelwolken juist vóór waarnemingstijd na– de hele dag zo (zonneschijnduur 13u00min). Gestart met een normale nachttemperatuur (12.6°), steeg deze in de late namiddag naar ruim achtentwintig graden. Er was vandaag ook maar weinig wind uit het noorden tot noordoosten. De luchtdruk is een weinig gedaald (1021 hPa). Van een relatieve luchtvochtigheid van 100% in de vroege ochtend daalde deze naar een lage 34% in de namiddag.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

Na een zachte nacht volgde een tropische dag. De dag begon zonder enig wolkje aan de blauwe lucht. Na de middag kwamen er relatief veel en grote stapelwolken, die de zon regelmatig bedekten. Ook vanavond zijn er nog, maar minder, stapelwolken (zonneschijnduur 11u20min). De dag startte met een temperatuur van 14.8° en eindigde met een maximum temperatuur in de namiddag van 30.1°. Het was vandaag de twintigste achtereenvolgende dag zonder regen van betekenis en de droogte in de natuur begint zich te laten voelen. De zwakke wind is iets meer van het noorden naar het noordoosten geruimd. De luchtvochtigheid is onder dertig procent gedaald. De luchtdruk is gedaald tot 1019 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Stapelwolken in de namiddag.

29

Een tweede tropische dag. Na een zachte nacht (minimum temperatuur 15.9°) steeg de temperatuur –zonder enig wolkje aan de blauwe lucht (zonneschijnduur 12u40min)– snel en overschreed in de vooravond de grens van dertig graden (maximum 30.7°). Met daarbij slechts een zwakke noordenwind voelde dit wel warm aan. De luchtdruk is nog een beetje gedaald (1015 hPa). De luchtvochtigheid was vandaag ook laag.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Ook op de Kyll Radweg geen wolkje te zien.

30

Een derde opeenvolgende tropische dag, met daarbij nog twee dagen met een maximum temperatuur van vijfentwintig graden en meer, dan kunnen we spreken van een hittegolf. En de verwachtingen zeggen dat het nog niet gedaan is. Ook vandaag was er geen enkel wolkje aan de lucht (zonneschijnduur 12u40min). Met een starttemperatuur van veertien graden werd het in de late namiddag bijna tweeëndertig graden warm. Te warm! Weinig wind uit het noorden tot noordoosten en een gedaalde luchtdruk (1011 hPa). De tweeëntwintigste achtereenvolgende dag zonder regen van betekenis en de droogte in de natuur houdt aan. Juni eindigt als een warme en record droge maand.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Warm!