Verslagjes/Verslagjes van de vorige maand: Mei 2017

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

De verwachte regen 's nachts en de buien overdag kwamen er niet. Op wat druppels in de nacht na, bleef het droog. Het was wel de meeste tijd bewolkt, alleen vanaf de vooravond klaarde het deels uit (zonneschijnduur 1u50min). Vannacht bleef het heel zacht (minimum temperatuur 10.4°) maar overdag bleef de temperatuur beperkt tot zestien graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (18.9°) werd gisterenavond nog gemeten. De 's nachts zwakke en overdag matige wind is van het oostzuidoosten naar het zuiden geruimd. Vanaf middernacht is de luchtdruk terug al van 1001 tot 1013 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Vannacht zijn zo goed als alle wolken opgelost en koelde het goed af. In de ochtend waren er alleen wat hoge wolkensluiers (cirrus), maar niet veel later werden die vervangen door lagere soorten (altostratus en stratus) en weg was de zon (zonneschijnduur 30min). Na de middag regende het en vanaf de vooravond werd het terug droog (regenhoeveelheid 2.7 mm). De temperatuur hield het op een bescheiden vijftien graden. Er stond maar heel weinig wind uit noordwestelijke richtingen. De stijging van de luchtdruk is gestopt op 1017 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Het regende in de tweede helft van de nacht en de vroege ochtend, daarna bleef het zo goed als droog, maar bewolkt (regenhoeveelheid 4.7 mm). De regen deed de natuur deugd, je kon alles horen groeien. De tweede helft van de namiddag en vooravond waren twee perioden met wat zonneschijn (zonneschijnduur 1u40min). Dan steeg de temperatuur naar zestien graden, wel al aangenaam met weinig wind (uit noordelijke richtingen), maar toch nog twee graden te laag in vergelijking met het langjarige gemiddelde. De luchtdruk is stationair gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

De regen van gisterenavond en vannacht kwam ongewoon uit het noordoosten (regenhoeveelheid 3.8 mm). Overdag bleef het droog, maar tot na de middag bewolkt. Vanaf de tweede helft van de namiddag kwamen er gaten in de bewolking en was regelmatig de zon te zien (zonneschijnduur 3u20min). Vannacht was het heel zacht (minimum temperatuur 9.7°) en overdag steeg de temperatuur, in de late namiddag tijdens enkele zonnige perioden, naar meer dan zeventien graden. Samen met de maar zwakke wind uit het noordoosten voelde dat niet slecht aan. De luchtdruk is niet veranderd (1018 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Het was vandaag een grijze en sombere, maar droge dag. Alleen in de namiddag kwam de zon één maal door de wolken (zonneschijnduur 20min). Na een zachte nacht (minimum temperatuur 8.3°) volgde een relatief frisse dag met een temperatuur van nog geen veertien graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (15.1°) werd gisterenavond nog gemeten. Positief was dat er weinig noordelijke wind was. De luchtdruk is beginnen dalen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Een aarzelend begin van de lente? Na het opruimen van het ochtendgrijs (stratusbewolking) werd het heel zonnig. Maar al snel kwamen er hoge (cirrus en cirrostratus). Vanaf de tweede helft van de namiddag kwam daar middelhoge bewolking bij en later bewolkte het op een snel tempo volledig (zonneschijnduur 8u10min). De temperatuur echter die overschreed ruimschoots de lente grens (maximum 22.6°). Met een maar zwakke noordoostenwind voelde dat heel goed aan. Meer moest dat niet zijn. De luchtdruk is verder gedaald tot 1008 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

7

Toch nog geen begin van lenteweer. Zonder enig straaltje zonneschijn (stratusbewolking), was het vandaag met een temperatuur van veertien graden en een -weliswaar zwakke- noorden- tot noordwestenwind te fris. Gisterenavond en vannacht koelde het maar traag af, want de maximum temperatuur van de waarnemingsdag (19.4°) werd gisterenavond nog gemeten. Een groot verschil met gisteren. Het bleef wel droog. De luchtdruk is terug al goed gestegen (1019 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Grijs, maar droog wandelweer.

8

's Nachts en het grootste gedeelte van de dag was het bewolkt en rond de middag viel daar wat lichte motregen uit. Te weinig om als neerslag meetbaar te zijn. In de tweede helft van de namiddag viel er tijdelijk een gat in de bewolking en tegen waarnemingstijd klaarde het volledig op (zonneschijnduur 1u10min). Tijdens de zonnedoorbraak in de namiddag steeg de temperatuur naar bijna zestien graden, een drietal graden lager dan gemiddeld. De wind kwam zwak uit het noordwesten en later noorden. De luchtdruk is gisterenavond nog een beetje gestegen, maar ondertussen terug stabiel.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

9

Vannacht is het volledig opgeklaard en door de noordelijke lucht koelde het flink af. De dag startte met nachtvorst op het gras (minimum temperatuur op het gras -2.2°) en vier graden in de hut. Niet goed voor de nog jonge plantjes. In de voormiddag was er geen wolkje aan de lucht, maar vanaf de middag ontstonden er stapelwolken, die het de zon wel moeilijk maakten. Tegen waarnemingstijd zijn alle wolken al terug verdwenen (zonneschijnduur 9u20min). Ondanks de vele zonneschijn bleef de dagtemperatuur beperkt tot zestien graden, daar zorgde een zwakke noordenwind voor. Na een maximum van 1024 hPa (rond middernacht) is de luchtdruk al terug gedaald tot 1016 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

De dag vóór de eerste ijsheilige (H. Mamertus) vroor het nog vier graden op het gras (minimum temperatuur op het gras -4.3° en 2.7° in de hut). Dit kwam door de windstilte, de noordelijke lucht en de wolkeloze lucht. Na opkomst zorgde de zon en de naar het noordoosten geruimde heel zwakke wind voor de nodige opwarming tot twintig graden rond vier uur in de namiddag. De hele dag was er geen wolk aan de blauwe lucht (zonneschijnduur 11u00min). Dit voelde heel aangenaam aan. De luchtdruk is snel verder gedaald tot een lage 1003 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

Vannacht koelde het niet meer zo diep af, maar het vroor toch nog op het gras (minimum temperatuur in de hut 6.1° en -1.0° op het gras). De dag begon met weinig bewolking, maar in de voormiddag bewolkte het volledig. In de namiddag vielen er gaten in de bewolking (zonneschijnduur 4u00min), werd het drukkend warm (maximum temperatuur 24.7°) en ontstonden er enkele onbeduidende buitjes, vergezeld van onweersverschijnselen en zonder meetbare neerslag. Vanaf de vooravond kwam het ernstigere onweerswerk met een bui die twee uur duurde en 18.6 mm regen achterliet (hoogste regenintensiteit 55 mm/u). Een goede aanvulling van het neerslagtekort. Het was van dertien januari geleden dat er nog zoveel neerslag op een dag viel. De daling van de luchtdruk is gestopt op 995 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

In de loop van de nacht vielen er nog enkele regenbuitjes en bleef het heel zacht (dag ijsheilige Pancraas). In de eerste helft van de voormiddag was het bewolkt, maar droog. Daarna loste de bewolking deels op, kreeg de zon ruimte en steeg de temperatuur in de namiddag tot drieëntwintig graden (zonneschijnduur 5u10min). Dit was te veel voor de onstabiele lucht, want in de vooravond ontwikkelde zich een onweer (totale regenhoeveelheid 5.6 mm). Overdag kwam de wind matig uit het zuiden. De luchtdruk is al wat gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Zonsondergang met spectaculaire wolken en kleuren.

13

Ondanks de ijsheilige Sint-Servaas, was er vannacht van vorst absoluut geen sprake, integendeel het bleef heel zacht en droog maar bewolkt (minimum temperatuur 12.9°). Na de middag vielen er gaten in de wolken (zonneschijnduur 1u40min). In de tweede helft van de namiddag waren de wolken af en toe dreigend, waaruit één keer een klein beetje neerslag viel (regenhoeveelheid 0.1 mm). Overdag waaide de zuidzuidwestenwind vrij matig tot matig. De luchtdruk is verder gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

Ook vannacht was het zacht en loste de bewolking zo goed als volledig op. Vanmorgen was er heel veel hoge bewolking (cirrus) naast de zon. In de loop van de voormiddag kwamen daar stapelwolken bij, die af en toe dreigden met regen en waartussen de zon nog plaats had. In de namiddag viel daar een beetje regen uit (regenhoeveelheid 0.3 mm). Tegen de avond verdwenen de meeste wolken terug (zonneschijnduur 5u30min). De temperatuur steeg net tot boven de twintig graden grens. De overdag vrij matige tot matige wind is van het zuidzuidwesten naar het westzuidwesten geruimd. De luchtdruk is nog verder tot een hoge 1023 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

Gisteren werd de laatste ijsheilige (Bonifaas) "gevierd" en vandaag in de vroege ochtend vroor het al terug op het gras (minimum temperatuur -1.8°). Dus de weerspreuk van vandaag is niet uitgekomen: "Vóór Bonifaas geen zomer, na Sophie geen vorst". Verder stonden we vandaag op met volop zon, maar na de middag kwamen er wolken, die in een snel tempo vermeerderden. In de tweede helft van de namiddag was het al volledig bewolkt (zonneschijnduur 9u00min) en daar vielen wat later enkele regendruppels uit. Te weinig om als neerslag meetbaar te zijn. De temperatuur die deed het met vierentwintig graden heel goed. De warme lucht werd met een zwakke zuidelijke wind aangevoerd. De luchtdruk heeft zijn hoogste punt bereikt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De Haan 15/05/2017. Rond de middag waren de wolken bij een zacht briesje al toegekomen aan zee! Met dank aan Hendrik&Marleen.

16

Vannacht koelde het weinig af en bleef het record zacht (minimum temperatuur 17.1°) en overdag hadden we de eerste zomerse dag van het seizoen. Overdag is het altijd licht bewolkt gebleven, wolken van allerlei soorten, maar de zon had ook heel veel ruimte (zonneschijnduur 7u50min). De hoge dagtemperatuur (maximum 28.7°) kwam niet van de zon, maar van de warme zuidelijke lucht. Met een daggemiddelde temperatuur van 21.7° zijn vandaag ook de eerste warmtepunten(*) opgetekend. De zuidzuidwestenwind waaide zwak tot vrij matig. De luchtdruk is gedaald. (*)Wordt verkregen door de waarden van de daggemiddelde temperaratuur boven 18 graden op te tellen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

De voorbije nacht bewolkte het en bleef het heel zacht (minimum temperatuur 15.8°). In de eerste helft van de voormiddag regende het een beetje (regenhoeveelheid 0.1 mm). Nadien loste, op wat hoge wolkenslierten (cirrus) na, alle bewolking op. Dan kon de zon, samen met de warme zuidenlucht de opwarming inzetten. En warm werd het, het werd zelfs tropisch warm (maximum temperatuur 31.6°). Tegen de avond verschenen er middelhoge wolken (altocumulus en altostratus). Zonneschijnduur 8u00min. Dit voorspelt, samen met de sterk gedaalde luchtdruk (tot 1010 hPa), een weersverandering. Er was vandaag maar weinig wind uit het zuiden. De lucht was opmerkelijk droog (minimum relatieve luchtvochtigheid 24%).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Niks koud!

18

Einde van het tropisch warm weer. In de tweede helft van de nacht en ochtend regende het (regenhoeveelheid 2.8 mm). Daarna bleef het droog, maar bewolkt en grijs, met uitzondering van enkele kleine openingen in de wolken in de vooravond (zonneschijnduur 1u00min). De dagtemperatuur steeg naar goed eenentwintig graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (27.1°) werd gisterenavond nog gemeten. De wind waaide vannacht zwak tot vrij matig en overdag heel zwak en is van het zuiden over het westen en noorden naar het noordoosten geruimd. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

Een dipje in de al vergevorderde lente. Rond middernacht viel er een fikse regenbui. Daarna bleef het droog tot er zich vanavond een klein buitje ontwikkelde (totale regenhoeveelheid 5.3 mm). De wolken overheersten vandaag. Alleen in de namiddag kwam de zon er enkele keren kort door (zonneschijnduur 40min). Het was een redelijk zachte nacht, maar overdag bleef de temperatuur beperkt tot minder dan zeventien graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (19.2°) werd gisterenavond nog gemeten. De van het noordoosten naar het zuidzuidwesten geruimde wind waaide vanaf de tweede helft van de nacht tot de vooravond vrij matig. De luchtdruk is vannacht beginnen stijgen tot 1013 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

20

Tot net véér de middag bleef het volledig bewolkt. Daarna kwamen er gaten in de bewolking en kreeg de zon meer en meer ruimte. Af en toe werden we toch nog geconfronteerd met dreigende wolkenvelden, maar het bleef droog (zonneschijnduur 6u50min). De temperatuur hield zich aan wat normaal is voor de tweede helft van mei. De wind waaide overdag vrij matig en kon geen kant kiezen tussen het zuiden en zuidwesten. De luchtdruk is verder gestegen (1023 hPa 's avonds).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een rode zonsondergang.

21

In de nacht zijn praktisch alle wolken verdwenen. Er bleven alleen veel hoge wolken: eerst cirrus die later overgingen in cirrostratus. In de namiddag werden de hoge wolken deels vervangen door lagere soorten (cumulus), die soms redelijk talrijk waren en waarvan de zon veel hinder ondervond. Tegen de avond losten die zo goed als allemaal terug op (zonneschijnduur 9u50min). De nachttemperatuur daalde redelijk laag (minimum 6.3°), maar de temperatuur overdag (maximum 22.3°) maakte dat allemaal goed. Er stond maar heel weinig wind en die is van het zuidwesten naar het oosten gekrompen. De luchtdruk is na een hoogtepunt (1027 hPa) al terug gedaald tot 1022 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Het weer van vandaag was zowat een kopie van dat van gisteren, alleen werd het warmer. De dag begon met nogal wat hoge (cirrus) bewolking en volop zon. In de namiddag kwamen daar enkele stapelwolkjes bij, die later opnieuw verdwenen. Nu is er nog veel hoge bewolking (zonneschijnduur 11u00min). De temperatuur liep tot ruim achtentwintig graden op. Er was maar weinig wind uit oostelijke richtingen. De luchtvochtigheid was heel laag. De luchtdruk is verder gedaald (1014 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Een mooie dag met redelijk veel zon, maar ook veel wolken. Vooral de hogere wolkensoorten (cirrus en cirrostratus) temperden in de voormiddag de zon. Het was al ruim na de middag vóór die hoge wolken verdwenen en werden vervangen door wat stapelwolken. Die stapelwolken zijn ook vanavond nog gebleven (zonneschijnduur 8u40min). De temperatuur bleef met drieëntwintig graden in vergelijking met gisteren bescheiden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (26.1°) werd gisterenavond nog opgetekend. De zwakke wind is van het zuidzuidwesten naar noordwesten geruimd en voelde fris aan. De luchtdruk is vanaf vannacht tot 1022 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

De zon liet zich vandaag al wat meer zien. In de voormiddag was er nog veel hoge bewolking (cirrus en cirrostratus), terwijl daar in de namiddag tijdelijk veel middelhoge bewolking (altostratus) bij kwam en de zon gedurende een tweetal uren werd bedekt. Daarna klaarde het terug op en kwamen er tijdelijk wat stapelwolkjes. Vanavond zijn er terug alleen wat hoge wolkenslierten (zonneschijnduur 9u30min). De temperatuur steeg van een minimum van elf graden naar een maximum van ruim vierentwintig graden. De wind waaide overdag zwak en is van het westzuidwesten naar het noordnoordwesten geruimd. De luchtdruk is op 1024 hPa gestabiliseerd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

De zwakke wind is verder geruimd van het noorden naar het noordoosten en voerde drogere lucht aan. Het resultaat was dat er geen wolkje aan de blauwe lucht te zien was. De zon scheen van 's ochtends tot 's avonds (zonneschijnduur 11u40min). De temperatuur was navenant. Die steeg van een minimum van tien tot een maximum van ruim zesentwintig graden. De luchtdruk is al wat gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

Hetzelfde weer als gisteren, met dit verschil dat het nog warmer was. Geen wolkje aan de lucht met een brandende zon (zonneschijnduur 11u30min). Het was vannacht al niet echt fris (minimum temperatuur 13.0°), maar overdag steeg de temperatuur naar negenentwintig graden. Al een beetje te veel van het goede. De zwakke wind is nog verder geruimd naar het oosten. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

Warm! Met een naar het westzuidwesten geruimde en zwakke wind werd heel warme lucht aangevoerd. Voeg daarbij een starttemperatuur van veertien graden plus alleen de zon aan de lucht en de dagtemperatuur kon tot drieëndertig graden oplopen. In de tweede helft van de namiddag kwamen er eerst wat onschuldige stapelwolken, maar die een uur vóór waarnemingstijd in het oosten tot onweer ontwikkelden en donder lieten horen (zonneschijnduur 10u50min). Samen met het onweer in het oosten is de wind naar het noorden geruimd en is het snel afgekoeld tot vijfentwintig graden.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Deze ochtend was het nog niet al te warm voor de derde dag van de fietstocht van Kom op tegen Kanker.

Vanavond een onweer in het oosten.

28

Vannacht koelde het weinig af en bleef het vijftien graden. Bij het begin van de dag was het bewolkt en daar viel een regenbui uit die vergezeld was van bliksem en enkele donderslagen (regenhoeveelheid 1.5 mm). Vanaf de tweede helft van de voormiddag verdwenen de wolken grotendeels. De zon was dominant, maar de laatste wolken bleven. Tegen de avond bewolkte het terug volledig (zonneschijnduur 7u50min). Het werd opnieuw tropisch warm (maximum temperatuur 30.3°). Er was maar heel weinig wind die geen kant kon kiezen tussen het noorden en oosten. De luchtdruk is na een stijging terug gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Wolken boven Gran Canaria, wolkeloos boven de zee. Met dank aan Liesbeth&Lucas.

Een foto van gisteren vanaf Gran Canaria met zicht op de Teide van Tenerife. Met dank aan Liesbeth&Lucas.

29

De nacht was nog zachter dan gisteren (minimum temperatuur 18.2°). De dag startte bewolkt, maar die bewolking loste in de loop van de voormiddag op. Dan bleef er alleen hoge bewolking (cirrostratus) over die de zon nog door liet. In de loop van de namiddag bewolkte het terug meer en verdween de zon achter de stratusbewolking (zonneschijnduur 8u10min). Het bleef droog. De temperatuur steeg tot boven de tropische grens van dertig graden (maximum temperatuur 32.8°). Daarmee hadden we de voorbije dagen een hittegolf(*). De wind kwam overdag zwak tot vrij matig uit veranderlijke richtingen. De luchtdruk is verder gedaald (1011 hPa 's avonds). (*)Vijf dagen een maximum temperatuur van meer dan vijfentwintig graden, waarvan drie dagen meer dan dertig graden.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Cirrus wolken boven de haven van Arguineguin (Gran Canaria). Met dank aan Liesbeth&Lucas.

30

De verwachte regen is er niet gekomen, geen druppel. De droogte blijft duren. De verwachte afkoeling is er wel gekomen. De warmte was heel wat draaglijker. Het is vandaag overwegend bewolkt gebleven, alleen in de namiddag was de zon korte tijd te zien (zonneschijnduur 2u10min). De in de loop van de dag in kracht gestegen en van het noorden naar het westzuidwesten gekrompen wind heeft de grootste warmte weggeblazen. Na een warme nacht (minimum temperatuur 17.6°) steeg de temperatuur overdag "maar" tot tweeëntwintig graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (24.2°) werd gisterenavond nog opgetekend. De luchtdruk is aan een stijging bezig.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Zon, blauwe lucht, zee en (vulkanisch)strand, meer moet dat niet zijn op vakantie. Met dank aan Liesbeth&Lucas.

31

De dag begon met alleen wat middelhoge wolkenvelden (altocumulus). Die werden vervangen door lagere soorten (cumulus), waartussen de zon heel wat ruimte kreeg. Tegen waarnemingstijd verdwenen zo goed als alle wolken (zonneschijnduur 9u30min). De temperatuur steeg naar een zomerse waarde van vijfentwintig graden. De wind kwam zwak uit westelijke richtingen. De luchtdruk is gestabiliseerd. Mei 2017 was een warme (tweede warmste na 2008 sinds 1981) en een droge maand, met een hoge luchtdruk, met een hittegolf en een record hoog warmtegetal. De lente van 2017 was droog, met een hoge luchtdruk en een record hoog warmtegetal.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De bloempjes op de zuilcactus zijn er wel heel vroeg bij dit jaar.