Verslagjes/Verslagjes van de vorige maand: September 2017

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Zonder enig wolkje aan de blauwe lucht begon de dag heel zonnig maar fris (minimum temperatuur op het gras 3.8° en in de hut 8.3°). Nog vóór de middag ontstonden er stapelwolken. Na de middag bewolkte het snel volledig en tussen drie en vijf uur in de namiddag viel er een bui (regenhoeveelheid 5.2 mm). Vóór de bui steeg de temperatuur nog tot een maximum van tweeëntwintig graden. Tijdens de bui daalde de temperatuur met een achttal graden. Na de bui bleef het volledig bewolkt en herstelde de temperatuur zich nauwelijks (zonneschijnduur 4u20min). Er was vandaag weinig wind. De stijging van de luchtdruk is op 1020 hPa gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Tijdens de bui in de namiddag een temperatuurdaling van acht graden.

2

Na een frisse nacht waren de wolken vandaag in de minderheid, maar ze waren echter nooit helemaal weg en het bleef droog (zonneschijnduur 9u20min). De (zwakke) noordelijke wind hield de dagtemperatuur in bedwang (maximum 22.3°). De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Ook vannacht en vanmorgen koelde het onder een open lucht en bij windstilte flink af (minimum temperatuur op het gras 3.5° en in de hut 7.3°). In de ochtend ontstond er mist. Die loste al vrij snel op. Daarna was het heel zonnig, maar nog vóór de middag kwamen de eerste stapelwolken waartussen de zon nog wat ruimte had. Tegen de avond bewolkte het volledig (zonneschijnduur 6u50min). De temperatuur deed het met tweeëntwintig graden niet zo uitbundig. De wind kwam zwak uit het zuiden. De luchtdruk is sinds vannacht beginnen dalen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

Met enkele kleine gaten in de bewolking en wat zonneschijn rond de middag moesten we het vandaag doen (zonneschijnduur 40min). Voor de rest van de tijd was het zwaar bewolkt, waaruit net geen regen viel. De maximum temperatuur bleef beperkt tot eenentwintig graden en dan nog tijdens de korte zonnige periode. Er stond maar weinig wind uit zuidelijke richtingen. De luchtdruk is terug wat gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Vannacht koelde het weinig af (minimum temperatuur 16.6°). Overdag was het op twee kleine openingen in de wolken na, de hele tijd zwaar bewolkt (zonneschijnduur 30min). In de tweede helft van de namiddag vielen er wat regendruppels uit een donkere wolk. Ondanks de vele bewolking deed de temperatuur het met vierentwintig graden meer dan goed. Daarbij was er weinig wind uit het zuiden tot zuidwesten. De luchtdruk is bijna niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

In de tweede helft van de nacht heeft het een beetje geregend. Daarbij was er ook wat meer wind. Voor de rest van de dag bleef het droog (regenhoeveelheid 1.7 mm). Verdeeld over de dag waren er drie perioden met wat beperkte zonneschijn (zonneschijnduur 1u50min). De zwakke tot vrij matige van het zuidzuidwesten naar het westzuidwesten geruimde wind heeft zich heel de dag doorgezet. De temperatuur bleef beperkt tot negentien graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (21.1°) werd gisterenavond nog opgemeten. De luchtdruk is na een stijging vanaf de middag stabiel gebleven op 1018 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

7

Een droge dag, maar meestal bewolkt. De zon kwam slechts drie keer kort door de wolken (zonneschijnduur 1u10min). Er was maar weinig wind uit zuidelijke richtingen en de temperatuur deed het niet zo goed (maximum 19.3°). De luchtdruk is vanaf middernacht beginnen dalen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

De voorspelde grote hoeveelheid regen is er (nog) niet gekomen. Vannacht bleef het nog droog en overdag regende af en toe licht (regenhoeveelheid 2.6 mm). Wel was er al bij momenten veel wind (windkracht 4 en pieken tot 45 km/u) uit het zuiden. De zon hebben we vandaag niet gezien en de temperatuur hield het bij een zuinige zeventien graden. De luchtdruk is laag gedaald tot 999 hPa, het laagste peil sinds eind juni.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

9

De meeste regen viel de voorbije nacht (5.8 mm). In de voormiddag bleef het droog en in de namiddag kwamen er grote gaten in de bewolking, scheen af en toe de zon (zonneschijnduur 3u50min), maar vielen er ook enkele kleine buitjes (totale regenhoeveelheid 7.3 mm). De zuidelijke wind deed het wat rustiger aan. De temperatuur kon tot negentien graden klimmen. Na een daling tot 993 hPa vanmorgen vroeg, is de luchtdruk terug beginnen te stijgen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

Gisterenavond en vóór middernacht vielen er nog enkele buitjes. Daarna bleef het droog tot de avond (regenhoeveelheid 1.0 mm). Alle wolken verdwenen in de loop van de tweede helft van de nacht en dat was in de eerste helft van de voormiddag ook nog zo. Dan kwamen er al snel wolken opzetten. In het eerste deel van de namiddag was er voor de zon geen doorkomen meer aan. Later kwamen er tijdelijk terug gaten in de bewolking. Vanaf de vooravond was het terug volledig bewolkt (zonneschijnduur 3u40min). De temperatuur steeg tot bijna negentien graden. De wind kwam 's nachts zwak en overdag vrij matig uit het zuiden. Na een stijging is de luchtdruk vanaf de middag al terug aan het dalen (999 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

Na middernacht vielen er enkele buitjes en ook in de namiddag viel er een bui met wat meer regen (regenhoeveelheid 2.9 mm). Tussendoor bleef het droog en werd de bewolking zelfs dunner, zodat de zon er doorheen kon (zonneschijnduur 4u20min). De temperatuur bleef met bijna achttien graden ondermaats. De wind kwam de hele nacht en dag vrij matig tot matig uit zuidelijke richtingen, met snelheidspieken tot 47 km/u. De luchtdruk is leeg gebleven (997 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

Ook vannacht heeft het nog geregend, maar daarna bleef het droog (regenhoeveelheid 1.8 mm). Overdag was het een wisseling tussen wolken, af en toe dreigende wolken en zonneschijn (zonneschijnduur 7u30min). De temperatuur deed het wat beter dan de vorige dagen (maximum 19.9°). De wind kwam nog altijd vrij matig uit zuidwestelijke richtingen. De luchtdruk heeft zich al wat hersteld.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

13

Er vielen vannacht enkele buien en ook eentje in de namiddag (regenhoeveelheid 2.4 mm). Voor de rest wisselden de perioden met zon en wolken elkaar af (zonneschijnduur 6u10min). De temperatuur benaderde de twintig graden. Het opvallendste weerelement was vandaag de matige (4 Beaufort) tot vrij krachtige wind (5 Beaufort), eerst uit het zuidzuidwesten en later westzuidwesten (daggemiddelde windsnelheid 19.3 km/u met een windstoot tot 66 km/u). De luchtdruk is op en neer gegaan (1003 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

Wat een verschil met vorig jaar, toen werd het rond deze tijd enkele dagen tropisch warm met volop zon en vandaag was het nog geen veertien graden bij veel wind en buien. Een zestal graden te laag. 's Nachts bleef het zo goed als droog, maar overdag was het een komen en gaan van regenbuien (regenhoeveelheid 6.5 mm), met tussenin drie keren een schaarse zonnedoorbraak (zonneschijnduur 1u00min). Daarbij stond er nog heel veel wind (tot 5 Beaufort) uit het westzuidwesten (daggemiddelde windsnelheid 13.4 km/u met een windstoot tot 55 km/u). De temperatuur liet het met nog geen veertien graden helemaal afweten. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (15.5°) werd gisterenavond nog opgemeten. De luchtdruk is al tot 1010 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Fris.

15

Wisselvallig weer wordt het genoemd. Het was vandaag een afwisseling van wolken, zonneschijn (zonneschijnduur 4u40min) en buitjes. Het aantal buien viel echt wel mee (regenhoeveelheid 1.8 mm). De zuidwestelijke tot westelijke wind deed het al heel wat kalmer aan dan de vorige dagen. De temperatuur bleef te laag (maximum 17.5°). De luchtdruk is niet meer gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel onstabiliteit in de lucht.

16

Al wat droger, minder wisselvallig, maar nog altijd fris weer. Vannacht koelde het door de opklaringen en windstilte flink af, met bijna vorst op het gras (minimum temperatuur op het gras 0.2° en in de hut 6.6°). In de voormiddag bewolkte het al snel terug volledig. Na de middag kwam nog heel even de zon door de wolken (zonneschijnduur 2u30min), maar daarna was het gedaan met de zon en viel er een kleine hoeveelheid regen (regenhoeveelheid 0.3 mm). De dagtemperatuur bleef op bijna zeventien graden steken. Er was vandaag bijna geen wind. De luchtdruk is niet veranderd (1011 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

De dag begon nog frisser dan gisteren, met de eerste nachtvorst op het gras van het nog jonge seizoen (minimum temperatuur op het gras -0.8° en in de hut 4.0°). Maar de dag begon heel zonnig, met alleen wat hoge bewolking (cirrus). Later werd die vervangen door stapelwolken. Tegen de avond bewolkte het bijna volledig (zonneschijnduur 8u10min). De temperatuur deed het al wat beter bij zo veel zonneschijn en weinig wind uit westelijke richtingen (maximum 19.3°). De luchtdruk is weinig veranderd (1012 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

In de voormiddag was het nog relatief zonnig, maar na de middag werd het onstabiel, was de zon nog nauwelijks te zien (zonneschijnduur 4u50min) en vielen de meeste buien (regenhoeveelheid 6.1 mm). De temperatuur bleef met zeventien graden te laag. De westelijke wind deed het kalm aan. De luchtdruk is een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

Na een drietal buitjes de voorbije nacht (regenhoeveelheid 1.1 mm), bleef het voor de rest van de dag droog en werd het zelfs heel zonnig. Alleen in de namiddag was het terug tijdelijk bewolkt (zonneschijnduur 7u00min). De temperatuur ging al naar negentien graden, met slechts een zwakke wind die van het westen naar het noordwesten geruimd is. De luchtdruk is verder gestegen tot 1020 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

20

Het weer van vandaag was een kopie van dat van gisteren. Ook vannacht viel er een beetje regen (regenhoeveelheid 0.8 mm) en overdag bleef het net zoals gisteren droog. Het werd zonnig, maar na de middag overheersten de wolken toch (zonneschijnduur 5u50min). De temperatuur was dezelfde als gisteren, ook bij weinig westelijke wind en een weinig veranderde luchtdruk.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Een droge en heel zonnige dag met regelmatig wat lichte bewolking (zonneschijnduur 8u40min). De temperatuur steeg tot ruim boven twintig graden (maximum 21.7°). Met heel weinig zuidelijke wind voelde dit aangenaam aan. Een licht gedaalde luchtdruk (1018 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

's Ochtends veel vliegtuigstrepen (contrails).

Nogal wat hoge wolkenslierten in de namiddag in Rochehaut (Bouillon).

22

De dag begon nog met veel zon en wat hoge bewolking, maar in de loop van de voormiddag bewolkte het bijna volledig, met één maal een streepje zonneschijn. Tegen de avond klaarde het volledig op (zonneschijnduur 2u20min). De temperatuur haalde nog net de twintig graden. De zwakke wind is van het zuidwesten naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk heeft zich wat hersteld.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Ochtendmist boven de vallei van de Semois in Frahan (Bouillon).

23

Gisterenavond om 22:02u begon de astronomische herfst. Vannacht koelde het goed af (minimum temperatuur op het gras 0.9° en in de hut 5.4°). Vanmorgen hing er een dichte mist met een zichtbaarheid van maximum vijftig meter. Na het oplossen van de mist bleef er nog wat restbewolking. Na de middag verdwenen de laatste wolken en dat bleef zo tot de avond (zonneschijnduur 7u30min). De temperatuur steeg tot twintig graden, met daarbij zo goed als geen wind.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Zo goed als geen wolken boven Rochehaut (Bouillon).

Enkele stapelwolken in Acremont (Bertrix).

24

Ook vannacht koelde het flink af. Vanmorgen hing er mist die op zijn dichtst maar vijftig meter toeliet. Die trok vrij snel op en dan werd het, zonder één wolkje aan de lucht tot de avond, heel zonnig (zonneschijnduur 9u10min). De temperatuur deed het nog wat beter dan de vorige dagen (maximum 21.9°). De noordoostelijke wind deed het heel rustig aan. De luchtdruk is minimaal gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een veelkleurige zonsondergang gezien vanaf Rochehaut (Bouillon).

25

Het was opnieuw een heel zonnige wolkenloze dag met heel weinig wind uit het noordoosten. De temperatuur steeg tot een mooie tweeëntwintig graden. Ideaal wandel- en fietsweer. De luchtdruk is nog een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

De dag begon met heel veel mist en die loste maar traag op. Het was al middag voorbij eer de zon te zien was. Daarna waren er slechts tijdelijk enkele verloren wolkjes aan de blauwe lucht (zonneschijnduur 6u10min). De temperatuur deed het even goed als gisteren (maximum 22.1°) en er was ook heel weinig wind uit het noordoosten. De luchtdruk is wat op en af gegaan (1022 hPa 's avonds).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

Ook vanmorgen hing er veel mist, die slechts traag optrok. En dan bleven er nog veel wolken. Het is slechts na de middag dat er gaten in de bewolking vielen. Maar niet voor lang, want daarna bewolkte het terug volledig (zonneschijnduur 1u40min). Ondanks de beperkte zonneschijn werd het toch tot ruim tweeëntwintig graden warm. Daarbij stond er maar heel weinig wind uit het zuidoosten. De luchtdruk is een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

In de eerste helft van de voormiddag heeft het geregend, voor de rest van de dag bleef het droog (regenhoeveelheid 3.3 mm). Rond de middag vielen er grote gaten in de bewolking. Daarna bewolkte het op enkele zonnestralen na, volledig (zonneschijnduur 1u40min). De nacht was al zacht (minimum temperatuur 13.7°) en overdag steeg de temperatuur tot een aangename eenentwintig graden. Ook vandaag was er weinig wind uit het zuidzuidwesten. De luchtdruk is niet veel veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

De zon en de wolken hielden elkaar in de voor- en namiddag zowat in evenwicht (zonneschijnduur 4u20min). Daarna bewolkte het volledig en daar vielen twee buitjes uit (regenhoeveelheid 1.0 mm). De temperatuur liep tot een uitzonderlijke hoge waarde van ruim vijfentwintig graden op. De zuidenwind deed het heel rustig aan. De luchtdruk is na een kleine daling stationair gebleven (1017 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

Na een regenachtige eerste helft van de nacht en regen rond de middag (regenhoeveelheid 2.7 mm), bleef het tot de vooravond droog, maar bewolkt. Daarna klaarde het geleidelijk en helemaal op (zonneschijnduur 2u20min). Overdag werd het, in vergelijking met de vorige dagen, "slechts" zeventien graden warm. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (18.6°) werd gisterenavond nog opgemeten. Er stond maar weinig wind uit westelijke richtingen. De luchtdruk is weinig veranderd. De maand september was iets frisser, droger en somberder dan gemiddeld.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag