U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes van de vorige maand: Oktober 2018

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Verspreid over de tweede helft van de nacht en dag vielen er regelmatig kleine buitjes (regenhoeveelheid 6.5 mm). Tussendoor vielen er gaten in de wolken, was de zon en soms een regenboog te zien (zonneschijnduur 4u30min). De dagtemperatuur bleef beperkt tot veertien graden, daar zorgde een zwakke tot vrij matige wind uit het westen en later uit het noordnoordwesten voor. De luchtdruk is vanaf middernacht terug beginnen te stijgen tot al een hoge 1025 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Vannacht bewolkte het volledig. In de voormiddag motregende of regende het regelmatig licht (regenhoeveelheid 1.4 mm). Ruim na de middag vielen er gaten in de bewolking en scheen af en toe de zon (zonneschijnduur 2u20min). Tegen de avond sloot de bewolking zich terug. Met dank aan de zonneschijn in de namiddag werd het nog tot ruim achttien graden warm. Voordien bleef het fris. Er stond de hele dag een zwakke tot vrij matige wind uit het zuidwesten, die in de voormiddag naar het westen is geruimd. Van middernacht tot de middag is de luchtdruk gedaald en daarna stabiel gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

In de loop van de dag is de bewolking geleidelijk en grotendeels opgelost, maar vanavond bewolkte het terug (zonneschijnduur 6u00min). De temperatuur evolueerde van een normale minimum temperatuur van 9.3° naar een normale maximum temperatuur van 17.8°. De westenwind deed het wat kalmer aan tegenover de vorige dagen. De luchtdruk is flink gestegen tot een hoge 1029 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

Vannacht was het bewolkt en na zonsopgang moesten er nog wat wolken (altocumulus) opgeruimd worden. Dit duurde niet lang en dan was het de beurt aan de zon. Na de middag kwamen er wat stapelwolkjes, maar die bleven niet lang en daarna stond de zon opnieuw alleen aan de blauwe lucht (zonneschijnduur 7u50min). De temperatuur deed het met twintig graden niet slecht en de van het westen naar het zuidwesten gekrompen wind deed het kalm aan. De luchtdruk is vanaf de middag beginnen dalen (1024 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Door de opklaringen en de windstilte koelde het vannacht en in de vroege ochtend goed af (minimum temperatuur op het gras 1.4° en 6.3° in de hut). Ook overdag was er —buiten veel vliegtuigstrepen (contrails) in de voormiddag— geen wolkje aan de lucht (zonneschijnduur 8u50min). De temperatuur vaarde wel bij zo veel zonneschijn, die steeg tot drieëntwintig graden. Er was heel weinig wind uit het zuidwesten. De luchtdruk is verder en al tot 1014 hPa gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel vliegtuigstrepen (contrails) in de voormiddag.

6

Na een frisse nacht was er in de voormiddag geen wolk aan de lucht. Na de middag verschenen er kleine stapelwolkjes, die na een korte tijd terug verdwenen. Vanaf de vooravond kwamen er meer stapelwolken waartegen de zon geen verhaal meer had (zonneschijnduur 7u30min). De temperatuur steeg in de namiddag naar een hoge vierentwintig graden. Met daarbij maar weinig wind uit het zuidwesten en tegen de avond uit het noorden voelde dit zomers aan. De luchtdruk is verder tot 1008 hPa gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

7

De verwachte regen is er vannacht niet gekomen, de bewolking wel. Maar nog vóór de middag vielen er gaten in de bewolking en was de zon te zien. In de namiddag bleven er zelfs weinig wolken over. Tegen de avond kwamen er terug wat meer wolken (zonneschijnduur 5u50min). De nacht bleef zacht, maar overdag bleef de temperatuur op een normale zeventien graden steken. Voeg daarbij een vrij matige noordoostenwind en het voelde frisser aan dan de vorige dagen. De luchtdruk is sinds gisterenavond terug al veel gestegen (1022 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

In de ochtend daalde de temperatuur opnieuw laag. Er was wat grondmist boven weiden en grasvelden. De zon kwam op met het gezelschap van veel hoge wolken (cirrus). Die zijn de hele dag gebleven en vanaf de vooravond was dat een aaneengesloten hoog wolkendek (cirrostratus) waardoor de zon het lastig kreeg (zonneschijnduur 6u20min). De temperatuur steeg tot meer dan gemiddeld (maximum 18.4°). De zwakke wind is in de voormiddag van het noordoosten naar het westen geruimd. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Zonsondergang gezien vanaf Arguineguin op Gran Canaria. Met dank aan Annemie voor de foto.

9

De nacht en vroege ochtend waren opnieuw erg fris met vorst op het gras (minimum temperatuur op het gras -1.2° en 2.9° in de hut). Bij zonsopkomst moest die eerst nog veel hoge wolken (cirrus en cirrostratus) wegwerken. Na de middag waren er alleen nog hoge wolkenslierten (cirrus), die gaande weg in aantal verminderden (zonneschijnduur 7u40min). In de namiddag ging de temperatuur naar eenentwintig graden, vrij hoog voor midden oktober. Daarbij was er heel weinig wind die van het westen over het zuiden naar het oosten is gekrompen. De luchtdruk is stationair gebleven (1021 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

Door de oostelijke lucht koelde het vannacht niet zo fel meer af. Vanmorgen moest eerst de mist opgeruimd worden eer de zon te zien was. Daarna was er de hele dag geen enkele wolk aan de blauwe lucht (zonneschijnduur 7u30min). Vertrekkende van een zo goed als normale minimum temperatuur (6.3°) in de ochtend werd het in de namiddag tot vierentwintig graden uitzonderlijk warm voor de eerste helft van oktober. s 'Nachts was er bijna geen wind en overdag kwam die zwak uit het oostzuidoosten. De luchtdruk is veel gedaald (1011 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Woensdag 10 oktober: orkaan Michael van categorie 4 gaat aan de westkust van Florida aan land.

11

Vannacht is het bewolkt geraakt en bleef het vrij zacht (minimum temperatuur 11.4°). In de eerste helft van de voormiddag viel daar wat lichte regen uit (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). Nog vóór de middag loste die bewolking volledig op en –op enkele stapelwolkjes in de namiddag na– is dat zo voor de rest van de dag gebleven (zonneschijnduur 6u10min). De overdag van het oosten naar het zuiden geruimde zwakke tot vrij matige wind bracht warme lucht mee. Daardoor steeg de temperatuur tot een dagrecord van vijfentwintig graden. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Hoge temperatuur.

12

Rond middernacht onweerde het zowaar. Met verschillende donderslagen, wat regen en een beetje wind was het zo voorbij (neerslaghoeveelheid 3.7 mm). Het koelde tegen de ochtend ook niet echt af (minimum temperatuur 14.3°). Vanaf de tweede helft van de voormiddag loste de bewolking deels op. Hoge (cirrus en cirrostratus, middelhoge (altostratus) en weinig lagere (cumulus) wolkensoorten waren nooit ver weg. Daarmee had de zon het soms lastig (zonneschijnduur 6u20min). Warm werd het met vierentwintig graden wel, een dagrecord. Die werd aangevoerd door een zwakke tot vrij matige zuiden- tot zuidzuidwestenwind. De luchtdruk is gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Zicht vanaf Arguineguin (Gran Canaria) op Tenerife (met de Teide rechts in de achtergrond). Met dank aan Liesbeth voor de foto.

13

Zomer in het midden van de herfst. Vertrekkende van een minimum temperatuur van 16.5° (een dagrecord) steeg de temperatuur naar 26.8° (ook een dagrecord). De zon scheen van opkomst tot ondergang met alleen hoge wolkenslierten (cirrus) en tegen de avond ook meer hoge bewolking (cirrostratus) en middelhoge wolken (altostratus). Zonneschijnduur 7u30min. De warmte werd aangevoerd door een zwakke tot vrij matige zuidelijke wind. De luchtdruk heeft een daling ingezet.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Het kan nog warmer.

14

Na een zachte nacht (minimum temperatuur 13.4°) volgde ook vandaag nog een zomerse dag. Een hele dag zon, met vanaf de middag nogal wat hoge wolkenslierten die de zon weinig hinderden (zonneschijnduur 8u40min). De temperatuur overschreed opnieuw de zomerse grens van vijfentwintig graden. Er was ook weinig wind en die is van het zuidzuidoosten naar het zuidzuidwesten geruimd. De daling van de luchtdruk is gestopt op 1007 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

Onder invloed van een storing bewolkte het vannacht. In de voormiddag werden nog de laatste wolkenresten (altocumulus) opgeruimd. Daarna restten alleen nog wat hoge wolkensluiers waarvan de zon geen last had (zonneschijnduur 5u10min). Vannacht bleef het met vijftien graden heel zacht (een dagrecord) en overdag werd het opnieuw zomers warm (maximum temperatuur 24.9°). Dit voelde met een lage luchtvochtigheid en bij een zwakke van het zuidzuidwesten naar het zuidoosten gekrompen en later opnieuw naar het zuidwesten geruimde wind heel aangenaam aan. De luchtdruk is al terug tot 1014 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Ook vandaag zacht weer.

16

Het was vandaag een afwisseling van veel hoge (cirrus) en middelhoge (altocumulus) wolkenvelden, waardoor de zon soms verzwakt was (zonneschijnduur 7u40min). Vertrekkende van een bijna normale nachttemperatuur (minimum 8.8°) steeg de temperatuur overdag naar een zomerse waarde van vijfentwintig graden, zowat tien graden meer dan wat normaal is midden oktober. Ook vandaag was er heel weinig wind en was de luchtvochtigheid laag. De luchtdruk is nog wat gestegen. De natuur blijft dorstig.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

In de ochtend hing er mist met een zichtbaarheid tot 200 meter. Deze werd al snel verdreven en dan was het zonnig met alleen hoge wolkenslierten. Na de middag kwamen daar stapelwolken bij, die het de zon lastig maakten. Later verdwenen de stapelwolken opnieuw (zonneschijnduur 7u30min). De temperatuur startte van acht graden in de ochtend en steeg in de namiddag tot twintig graden, met daarbij weinig wind die van het zuiden naar het noorden geruimd is. De luchtdruk is nog wat verder gestegen (1021 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

De zon moest zich vandaag gewonnen geven tegenover de wolken. Alleen in de voormiddag was ze af en toe te zien. Voor de rest van de dag was het bewolkt (zonneschijnduur 2u20min). De minimum temperatuur (8.8°) bleef een tweetal graden en de maximum temperatuur (17.8°) een drietal graden boven normaal. De zwakke wind is vannacht van het noorden naar het noordoosten geruimd. De stijging van de luchtdruk is vanmiddag gestopt op een hoge 1025 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

De zon had de hele voormiddag nodig om de hoge en middelhoge bewolking op te lossen. Na de middag had de zon het overwicht, maar vanaf de vooravond overheersten de wolken opnieuw (zonneschijnduur 4u30min). De nacht was met negen graden nog relatief zacht en overdag steeg de temperatuur tot bijna achttien graden, niet slecht voor midden oktober. De noordoostenwind was zwak en de hoge luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

20

De dag begon en eindigde zonder één wolkje aan de blauwe lucht. Daartussen was er af en toe veel hoge (cirrus en cirrocumulus) en middelhoge (altocumulus) bewolking, die het de zon knap lastig maakten (zonneschijnduur 6u10min). Door de noordelijke lucht en het ontbreken van wolken en wind begon de dag fris met vorst op het gras (minimum temperatuur op het gras -1.4° en in de hut 2.9°). Overdag ging de temperatuur een tweetal graden hoger dan gemiddeld (maximum 16.3°). Er stond de hele dag weinig wind en die is gisterenavond van het noordoosten naar het noordwesten geruimd en rond de middag terug naar het oostnoordoosten gekrompen. De stijging van de luchtdruk is rond de middag gestopt op een hoge 1032 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Ook vannacht was het fris met vorst op het gras (minimum temperatuur op het gras -0.6° en in de hut 2.9°). De zon had vandaag af te rekenen met veel hoge en middelhoge bewolking (zonneschijnduur 3u30min). Toch werd het in de tweede helft van de namiddag nog tot zeventien graden warm. De zwakke wind is van het oostnoordoosten naar het zuidwesten gedraaid. De luchtdruk is gedaald (1027 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Vannacht is het volledig bewolkt geraakt, dat was te zien aan de temperatuur die gisterenavond nog tot acht graden daalde, maar in de ochtend al tot dertien graden gestegen was. Ook in de voormiddag was het "donker" en motregende het af en toe (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). Deze regenhoeveelheid was lang niet voldoende om het neerslagtekort aan te vullen, deze maand is er nog maar 12.3 mm gevallen. Na de middag brak de bewolking open, was af en toe de zon te zien en steeg de temperatuur naar een aangename zeventien graden (zonneschijnduur 3u10min). De wind kwam iets nadrukkelijker uit het noordoosten en vanavond noordwesten. De luchtdruk is vanaf gisterenavond terug beginnen stijgen tot 1035 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Het koelde in de eerste helft van de nacht goed af (minimum temperatuur op het gras -1.7° en in de hut 3.0°). Daarna moet de bewolking opgekomen zijn, want dan is de temperatuur terug beginnen stijgen. In de voormiddag bleef het nog bewolkt. Na de middag loste de bewolking deels op en tegen de avond was er geen wolk meer te zien (zonneschijnduur 4u50min). De temperatuur steeg dan naar ruim zestien graden, drie graden meer dan gemiddeld. In de voormiddag voelde de vrij matige tot matige wind vandaag fris aan. Die is vannacht van het noordwesten naar het westen gekrompen. De luchtdruk is gedaald tot 1027 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

Rond middernacht werd de laagste temperatuur gemeten en dan was het nog elf graden, heel zacht dus. Op drie gaten in de bewolking –in de namiddag– na (zonneschijnduur 30min), was het de hele dag bewolkt en grijs. In de eerste helft van de voormiddag vielen uit die grijsheid enkele motregendruppels. Toch ging de temperatuur heel hoog tot bijna achttien graden. Ook vandaag was er veel wind uit het westen en tijdelijk het noordnoordwesten, maar die voelde niet echt fris aan. De luchtdruk is stabiel gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Het was al twee maanden geleden, een dag zonder één enkele zonnestraal. De hele dag was het grijs en bewolkt en daardoor was er weinig temperatuurverschil tussen de heel zachte nacht- (minimum 11.3°) en dag (maximum 14.1°). De vrij matige wind kwam uit het westen. De luchtdruk is al gedaald tot 1019 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

Op twee korte lichtere perioden na, was het vandaag de hele dag zwaar bewolkt (zonneschijnduur 20min). Tijdens de nacht was het met tien graden nog zacht. Overdag kwamen daar een drietal graden bij (maximum temperatuur 12.7°), maar vanavond koelde het meer af zodat de minimum temperatuur (7.3°) vanavond werd gemeten. In de vooravond regende het korte tijd (neerslaghoeveelheid 1.8 mm), maar het is nu al terug droog. De vrij matige wind is vannacht van het westen naar het zuidwesten gekrompen en in de loop van de vooravond terug naar het westen geruimd. De daling van de luchtdruk is op 1008 hPa gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

Vannacht koelde het goed af (minimum temperatuur op het gras 0.0° en in de hut 4.3°). Ook 's nachts en in de eerste helft van de voormiddag vielen er enkele buitjes. Daarna bleef het droog (neerslaghoeveelheid 2.7 mm). In de loop van de voormiddag brak de bewolking open en dat was tegen de avond ook nog zo (zonneschijnduur 3u00min). De temperatuur steeg overdag tot elf graden, iets minder dan normaal. Er stond de hele nacht en dag een vrij matige wind uit het westzuidwesten tot westen, die na de middag naar het noordnoordwesten geruimd is. De luchtdruk is een weinig gestegen (1011 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

De voorbije nacht zijn we overgeschakeld van zomer- naar wintertijd, zodat de waarnemingen en deze verslagjes nu van 19:00u tot 19:00u lopen. Het was een koude nacht met vorst en rijp op het gras (minimum temperatuur op het gras -3.2° en 1.6° in de hut). Het werd een dag met veel hoge en middelhoge bewolking waarvan de zon nogal wat hinder ondervond (zonneschijnduur 3u50min). De dagtemperatuur bleef beperkt tot acht graden, ruim lager dan normaal. 's Nachts was er weinig wind uit het noordnoordwesten, maar overdag kwam die vrij matig uit het oostnoordoosten en voelde fris aan. De luchtdruk is een beetje gestegen (1015 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

De zon hebben we vandaag niet gezien, het was de hele dag grijs en zwaar bewolkt, maar het bleef droog. Startend van een minimum temperatuur van 1.8° rond drie uur vannacht steeg de temperatuur overdag niet hoger dan 6.3 graden, een dieptepunt voor een negenentwintigste oktober. Daarbij stond er een vrij matige wind uit het noordoosten. Een frisse dag dus. De luchtdruk is vanaf gisterenavond veel gedaald tot 997 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

Met een onderbreking –in de tweede helft van de voormiddag– regende het van middernacht tot vanavond bijna drie emmers vol (neerslaghoeveelheid 29.3 mm). Hiermee werd de regenhoeveelheid op het einde van de maand nog meer dan verdubbeld. Het was een donkere en uitgeregende dag. Het bleef in de voormiddag nog fris, want rond de middag werd de minimum temperatuur van 2.9° gemeten. 's Nachts en in de voormiddag was er weinig wind, maar in de namiddag rond drie uur kwam er op korte tijd veel wind opzetten tot matig en snelheidspieken van 45 tot 52 km/u. Ook is op hetzelfde tijstip de temperatuur met een vijftal graden gestegen en is de luchtdruk van een minimum van 986 hPa terug snel beginnen stijgen tot 999 hPa vanavond. De zwakke nachtelijke noordoostenwind is in de vroege ochtend naar het zuidwesten gekrompen en later terug naar het westzuidwesten geruimd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Op hetzelfde tijdstip een snelle stijging van de temperatuur, luchtdruk en windsnelheid.

Vandaag veel regen.

31

Gisterenavond regende het nog een beetje (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). Daarna bleef het droog en verdween de bewolking grotendeels. Het koelde vannacht en ochtend goed af met vorst op het gras (minimum temperatuur op het gras -1.6° en 2.8° in de hut). Er was vandaag heel veel hoge en middelhoge bewolking, waarvan de zon veel hinder ondervond (zonneschijnduur 4u50min). Toch werd het zachter dan de vorige dagen en steeg de temperatuur tot twaalf graden. In de loop van de nacht is de windkracht afgenomen tot zwak overdag en is van het zuidwesten naar het zuidoosten gekrompen. De luchtdruk is tot de middag verder gestegen en dan stationair gebleven. Oktober eindigt als een zonnige maand met een hoge gemiddelde maximum temperatuur en een zesde opeenvolgende te droge maand. Het neerslagtekort loopt dit jaar al op tot 214 mm of 32%.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag