U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes deze maand: Maart 2019

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Vannacht heeft het nog eens een hoeveelheid van betekenis geregend, dit was al 17 dagen geleden. In de voormiddag motregende het nog een beetje (totale neerslaghoeveelheid 4.9 mm) en daarna bleef het droog maar bewolkt. De nacht was zacht (minimum temperatuur 6.4°) en overdag benaderde de temperatuur van acht graden de normale waarde. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (10.1°) werd gisterenavond nog gemeten. Er was de hele nacht en dag veel wind (tot vrij matig) en die is van het westzuidwesten naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is sinds vannacht terug gaan stijgen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

2

Op een beetje motregen na, maar de neerslaghoeveelheid was te klein om meetbaar te zijn, bleef het vandaag droog maar bewolkt. De nacht en dag verliepen zacht (minimum temperatuur 6.1° en maximum 11.2°). De zwakke tot vrij matige wind is terug van het noordwesten naar het zuidwesten gekrompen. De stijging van de luchtdruk is terug overgegaan in een daling.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

3

Het was een heel zachte dag met een record hoge minimum (9.2°) en daggemiddelde (11.0°) temperatuur. De overdag steeg de temperatuur niet veel hoger (maximum 13.2°). Bij zó veel zachtheid moesten we af en toe lichte regen (neerslaghoeveelheid 2.8 mm) en veel wind uit het zuidwesten nemen (tot 4 Beaufort en stoten tot 50 km/u). De luchtdruk is verder gedaald tot een lage 1001 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

4

Een winderige dag. De zuidwestenwind waaide de hele nacht en dag tot vrij krachtig (5 Beaufort), een daggemiddelde snelheid van 23.1 km/u en met vannacht een piek tot 84 km/u. Vannacht en in de namiddag bleef het droog, maar in de voormiddag vielen er buien (neerslaghoeveelheid 3.9 mm). Rond de middag scheen af en toe de zon (zonneschijnduur 2u20min). De maximum temperatuur (13.3°) werd vannacht gemeten en in de voormiddag daalde –samen met de regenbuien– de temperatuur tot een minimum van 5.9°. De luchtdruk is nog tot 995 hPa gedaald, maar is vanaf de vroege ochtend terug al tot 1000 hPa gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

10 minuten gemiddelde windsnelheid waarop de beaufortschaal gebaseerd is.

Hoogste windsnelheidspieken.

5

Er vielen vandaag enkele buien: gisterenavond, in de vroege ochtend en voormiddag (neerslaghoeveelheid 3.1 mm). Daartussen was het droog met meestal bewolking, maar ook wat zonneschijn (zonneschijnduur 2u40min). De temperatuur steeg van een minimum van vier graden in de ochtend naar een maximum van twaalf graden in de namiddag. De zuidwesten- tot westzuidwestenwind is in kracht afgenomen van matig tot zwak. De luchtdruk is langzaam verder gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Zonsondergang op Gran Canaria met rechts in de achtergrond het zicht op de Teide van Tenerife. Met dank aan Annemie voor de foto.

6

Vannacht en overdag viel er af en toe en kortdurend wat lichte regen of motregen (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). Het was de hele dag bewolkt en in de namiddag zelfs vrij donker. Het was vannacht (minimum temperatuur gisterenavond 8.4°) en overdag (maximum temperatuur in de namiddag 12.8°) heel zacht. De wind is nog wat rustiger geworden en van het westzuidwesten naar het zuidzuidoosten gekrompen en later terug naar het zuidwesten geruimd. De luchtdruk is terug tot een lage 994 hPa gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

7

De meeste regen – zeven en een halve millimeter – viel in de tweede helft van de nacht en vroege ochtend. Overdag kwamen daar nog enkele buien bij (totale neerslaghoeveelheid 8.9 mm), met tussendoor zonnige momenten (zonneschijnduur 4u50min) en mooie heldere regenbogen. Het was opnieuw heel zacht voor begin maart. Er stond de hele nacht en dag een tot vrij krachtige (5 Beaufort) westzuidwestenwind, met stoten boven de 50 km/u. De luchtdruk is van een snelle daling tot 986 hPa, rond vijf uur in de vroege ochtend, overgegaan in een snelle stijging tot 999 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

De luchtdruk is van een snelle daling overgegaan in een snelle stijging.

8

Na de buien van gisterenavond en vannacht (neerslaghoeveelheid 2.3 mm), klaarde het in de ochtend en voormiddag onder invloed van een zogenaamde mobiele hogedruk wig volledig uit. Nog vóór de middag kwamen er stapelwolken en die werden in de tweede helft van de namiddag zó talrijk dat de zon niet meer te zien was (zonneschijnduur 5u40min). De temperatuur daalde in de ochtend tot vijf graden en steeg in de namiddag tot twaalf graden. De wind kwam zwak tot matig uit het westzuidwesten tot westen. De stijging van de luchtdruk is in de namiddag gestopt op 1014 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

9

Vannacht trok er een regenzone over. Vanaf de tweede helft van de nacht bleef het zo goed als droog (neerslaghoeveelheid 1.9 mm). Alleen in de namiddag vielen er twee gaten in de bewolking en scheen de zon kort (zonneschijnduur 30min). Voor de rest van de tijd was het bewolkt, dreigde het verschillende keren en daar vielen enkele druppels regen uit. Er was opnieuw veel wind uit westelijke richtingen, tot windkracht 5 en stoten tot 66 km/u. Met een minimum temperatuur van ruim zeven en een maximum van dertien graden was het opnieuw heel zacht, maar door de sterke wind voelde dat niet zo aan. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

10

Het was een onstuimige weerdag. In de namiddag waaide het wel fel uit het westen met landelijk nogal wat schade en met een maximale windstoot van 101 km/u (goed voor een record sinds 2001) en verschillende pieken boven de 80 km/u, maar van echte storm volgens meteorologische normen – gebaseerd op de 10 minuten gemiddelde windsnelheid was het maximaal 7 Beaufort "harde wind" – was er hier geen sprake. In de tweede helft van de nacht viel er nogal wat regen, maar in de loop van de dag waren het buien (totale neerslaghoeveelheid 9.0 mm) met daartussen dreigende wolken en ook enkele zonnedoorbraken (zonneschijnduur 1u20min). De temperatuur (minimum 6.3° en maximum 12.6°) steeg vandaag ook boven de normale waarde. De luchtdruk die gisterenavond snel begon te dalen is net vóór de middag snel gaan stijgen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

De 10 minuten gemiddelde windsnelheid waarop de beaufortschaal is gebaseerd.

Een record hoge windsnelheid van 101 km/u en verschillende stoten van meer dan 80 km/u.

11

Hoewel de westenwind nog 5 Beaufort (vrij krachtig) haalde met een piek van 58 km/u, was het heel wat rustiger dan gisteren. Na de regen in het tweede deel van de nacht en vroege ochtend (neerslaghoeveelheid 2.7 mm) bleef het overdag droog met regelmatig wat zonneschijn (zonneschijnduur 2u50min). Daar zorgde een snel en hoog gestegen luchtdruk voor (1026 hPa vanavond). De temperatuur bleef wat lager dan de vorige dagen en benaderde zowat de normale waarde voor midden maart.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

12

Het bleef vandaag bewolkt, met enkele zonnedoorbraken (zonneschijnduur 1u30min) en droog tot kort vóór waarnemingstijd. Dan begon het te regenen (neerslaghoeveelheid 0.7 mm). De wind is van het westen naar het zuidwesten gekrompen en waaide vrij krachtig (4 Beaufort) met rukwinden tot 63 km/u. De temperatuur (minimum 3.8° en maximum 11.4°) steeg boven het langjarige gemiddelde uit. De luchtdruk die gisteren hoog gestegen was (1027 hPa) is vandaag snel en diep gedaald (1000 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

13

Op één enkele kleine opening in het wolkendek in de late namiddag na, was het een bewolkte dag (zonneschijnduur 10min). Gisterenavond en overdag vielen er buien, waarbij in de namiddag een donderslag te horen was (neerslaghoeveelheid 5.1 mm). Verder was er de hele nacht en dag veel wind – van vrij matig (5 Beaufort) tot vrij krachtig (5 Beaufort) met in de namiddag stoten tot 50 en 60 km/u – die van het zuidwesten naar het westen geruimd is. De temperatuur (minimum 4.4° en maximum 9.7°) benaderde de normale waarde. De luchtdruk is wat gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

14

Gisterenavond viel er nog een buitje. Tijdens de nacht bleef het droog, maar in de voormiddag en eerste helft van de namiddag regende het matig en verzamelde de pluviometer dertien millimeter neerslag. Daarna werd het droog en klaarde het zelfs heel breed op (zonneschijnduur 2u40min). Vannacht daalde de temperatuur niet lager dan zes graden en in de namiddag steeg deze tot dertien graden. Ook vandaag stond er veel wind vooral uit het westen: van zwak tot vrij krachtig met enkele pieken tot meer dan 50 km/u. De luchtdruk is af en op gegaan (1005 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

15

In de tweede helft van de nacht en eerste helft van de voormiddag regende het en later vielen er heel kleine buitjes (neerslaghoeveelheid 4.4 mm). Voor de rest van de tijd bleef het bewolkt en was het relatief donker. Het bleef vannacht en overdag zacht (minimum temperatuur 6.6° en maximum 12.8°). Een constante de laatste week is de tot vrij krachtig waaiende wind uit het westen tot zuidwesten, met regelmatig stoten tot boven de 50 km/u en één keer tot 61 km/u. De luchtdruk is een beetje gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

16

Vooral gisterenavond, maar ook vannacht en in de vroege ochtend regende het een hele plas bijeen (neerslaghoeveelheid 8.2 mm). Overdag bleef het droog, maar bewolkt. Enkel voor ze onderging liet de zon zich nog even zien (zonneschijnduur 10min). Ook vandaag kwam de zuidwestelijke tot westelijke wind vrij krachtig (windkracht 5) uit de hoek. De temperatuur bleef zowel ’s nachts als overdag hoger dan normaal. De luchtdruk is vanaf de voormiddag snel beginnen dalen (1004 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

17

Onstuimig en wisselvallig weer, bewolking, buien en zonnige perioden wisselden elkaar af. In de vroege ochtend en namiddag vielen er buien en bij enkele in de namiddag was er hagel en bij de laatste in de namiddag was er hagel en enkele donderslagen bij (neerslaghoeveelheid 3.6 mm) en daalde de temperatuur met zes graden. Tussendoor was het bewolkt en vielen er gaten in die bewolking (zonneschijnduur 3u10min). De hoogste temperatuur (12.5°) werd vannacht en de laagste (3.9°) werd vanavond gemeten. De zwakke tot matige van het zuidwesten naar het westen geruimde wind was nog steeds voelbaar aanwezig. Na een snelle daling van de luchtdruk tot 998 hPa vannacht is deze in de vroege ochtend snel gestegen tot 1010 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een spectaculaire temperatuurdaling in de namiddag tijdens de bui vergezeld van donder en hagel.

18

Vannacht bleef het droog, maar in de loop van de dag vielen er enkele zeer kleine buitjes (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Tussendoor waren er brede opklaringen en was er veel zonneschijn (zonneschijnduur 6u20min). De temperatuur benaderde de normale waarde voor de tweede helft van maart en de wind – die een beetje doorgeruimd is van het westen naar het noordwesten – deed het wat kalmer aan. Vanavond zijn er bijna geen wolken meer en koelt het goed af. De luchtdruk is snel verder gestegen tot 1023 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

19

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

20

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

21

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

22

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

23

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

24

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

25

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

26

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

27

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

28

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

29

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

30

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

31

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag