U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes deze maand: Augustus 2019

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

In de voormiddag en avond overheerste de zon, maar in de namiddag was de bewolking – waaruit wat regendruppels vielen – meester (zonneschijnduur 8u20min). Net zoals gisteren was de temperatuur (minimum 14.2° en maximum 24.9°) aangenaam normaal voor begin augustus. Er stond wat minder wind, die van het zuidwesten naar het noordnoordwesten geruimd is. De luchtdruk is stabiel gebleven.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

2

In de vroege ochtend was er nog geen wolkje aan de lucht. Maar lang duurde dat niet, want al snel kwamen er heel veel wolken en maakten het de zon best lastig (zonneschijnduur 6u30min). Na de middag vielen er enkele kortdurende buitjes, waarvan één best pittig was met een regenintensiteit van 82 mm/u (neerslaghoeveelheid 3.3 mm). De temperatuur bleef iets lager dan normaal (minimum 13.1° en maximum 23.7°). De zwakke tot vrij matige wind kwam meestal uit noordelijke richtingen, maar tijdelijk uit het westen. De luchtdruk weet van geen veranderingen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

3

Het was een zachte nacht (minimum temperatuur 16.4°). Vanmorgen was nog heel even de zon te zien, maar dat duurde niet lang vóór de bewolking het aan de hemel overnam. De bewolking bleef hardnekkig tot er in de late namiddag een kortdurende opening was (zonneschijnduur 1u10min). De temperatuur bleef lange tijd aan de lage kant, tot de zon er kort door kwam en dan steeg naar ruim drieëntwintig graden. De van het noordwesten naar het noordoosten geruimd wind deed het kalm aan. Vanaf gisterenavond is de luchtdruk gestegen, maar is intussen al terug gedaald (1018 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

4

Na een nacht met een normale minimum temperatuur (13.2°) moesten er in de ochtend nog wat middelhoge wolkenvelden (altocumulus) opgeruimd worden. Die werden vervangen door hoge wolkenslierten (cirrus en cirrostratus). Na de middag kwamen daar al wat lagere soorten (altostratus) bij en vanaf de vooravond bewolkte het volledig en weg was de zon (zonneschijnduur 9u10min). De temperatuur deed het wel heel goed, meer moest dat niet zijn (maximum 27.6°). Te meer daar er maar heel weinig wind was uit het noordoosten en later oosten. De luchtdruk is verder gedaald tot 1013 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

5

Vannacht koelde het weinig af (minimum temperatuur 18.2°). Het was vandaag een komen en gaan van wolken. Buiten 's avonds, toen het volledig bewolkte, waren het meestal hoge en middelhoge, maar soms ook lagere soorten wolken die de zon nog regelmatig door lieten (zonneschijnduur 8u20min). De temperatuur vaarde er met zevenentwintig graden wel bij. Tegenover gisteren was de wind vandaag iets nadrukkelijker aanwezig uit het westen tot westzuidwesten. De luchtdruk is niet veel meer gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Veel hoge en middelhoge bewolking.

6

Aangenaam zomerweer. Van een normale nachttemperatuur (minimum 14.9°) gingen we naar een normale dagtemperatuur (maximum 25.1°). Daarbij was er in de voormiddag weinig bewolking (hoge wolken cirrus) en in de eerste helft van de namiddag wat meer bewolking (cumulus), maar vanaf de tweede helft van de namiddag bewolkte het volledig en was de zon weg (zonneschijnduur 7u20min). De zwakke tot vrij matige wind kon geen kant kiezen tussen het westen en zuidwesten. De luchtdruk is vanaf de middag terug gaan dalen tot 1008 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Weinig wolken in de voormiddag.

7

De dag startte zonder enig wolkje aan de blauwe lucht, maar in de loop van de voormiddag kwamen er stapelwolken, die in de namiddag zeer talrijk en dreigend werden. Uit die wolken vielen enkele regendruppels. Later werd de bewolking dunner en tegen de avond was het bijna wolkeloos (zonneschijnduur 10u10min). De temperatuur van een minimum van vijftien graden steeg langzaam naar een aangename vijfentwintig graden in de late namiddag. De westen- tot zuidwestenwind waaide zwak tot vrij matig. De daling van de luchtdruk is gestopt.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

8

Net zoals de vorige dagen was er in de vroege ochtend geen wolk aan de lucht. Maar al snel kwamen er stapelwolken, die in de namiddag en avond zeer talrijk waren en de zon afdekten maar het bleef droog (zonneschijnduur 9u00min). De temperatuur ging van een normale nachttemperatuur (minimum 14.4°) naar een zomers maximum (26.1°). De zwakke tot vrij matige wind kwam uit het zuidwesten. De luchtdruk is gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

9

Na een zachte nacht (minimum temperatuur 18.3°) begon de dag zwaarbewolkt en grijs. Uit die wolken vielen in de voormiddag af en toe wat buien (neerslaghoeveelheid 3.5 mm). In de namiddag bleef het droog, brak de bewolking. Dan was sporadisch de zon te zien en schoot de temperatuur, bij een nog hoge luchtvochtigheid van bijna zeventig procent, naar een meer dan zomerse waarde van zevenentwintig graden. Zonneschijnduur 2u10min. Vannacht kwam de wind heel zwak uit het zuidoosten en overdag zwak tot vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is na een daling terug gestabiliseerd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Mooi weer in Tirol, Oostenrijk.

10

Vannacht is de zuidwestenwind in kracht toegenomen tot matig (windkracht 4) met pieken tot 53 km/u en dat is de hele dag zo gebleven. Met een minimum temperatuur van negentien graden voelde de wind wel warm aan. Tussen de wolken scheen regelmatig de zon (zonneschijnduur 8u00min). Net vóór de middag viel er een minimaal meetbare hoeveelheid regen (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). De temperatuur steeg in de namiddag tot ruim vijfentwintig graden. De luchtdruk is gestegen tot 1013 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

11

Gisterenavond en in de loop van de nacht is de zuidwestenwind gaan liggen naar zwak tot matig. Vandaag was het een komen en gaan van wolken, met in de namiddag en avond wat meer bewolking (zonneschijnduur 5u00min). Het bleef droog. Met een normale nachttemperatuur van bijna vijftien graden bleef het overdag met tweeëntwintig graden gematigd warm. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (23.3°) werd gisterenavond nog gemeten. De stijging van de luchtdruk is gestopt op 1015 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Onschuldige stapelwolken boven het Lechtal, Oostenrijk.

Ook boven Elbigenalp (Lechtal, Titrol, Oostenrijk) maar weinig bewolking.

12

In de voormiddag waren er slechts weinig wolken en was het volop zonnig. Na de middag bewolkte het in een snel tempo zo goed als volledig en weg was de zon (zonneschijnduur 7u50min). In de namiddag werd het vrij donker en viel er een fikse bui met wat gerommel – donder in de verte – in de achtergrond (neerslaghoeveelheid 4.3 mm). Daarna werd het terug lichter en bleef het droog. De temperatuur (minimum 13.6° en maximum 23.9°) hield zich aan de normale waarde voor midden augustus. De wind kwam zwak tot vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

13

Gisterenavond heeft het nog flink geregend (hoeveelheid 12 mm), een zegen voor de uitgedroogde natuur. Nadien verdwenen de wolken en koelde het vannacht wat meer af (minimum temperatuur op het gras 6.1° en in de hut 10.6°). In de voormiddag was er weinig bewolking en heel zonnig. In de namiddag nam de bewolking de overhand, werd de zon buiten spel gezet (zonneschijnduur 6u50min) en regende het af en toe (totale neerslaghoeveelheid 14.8 mm). Tijdens de eerste regen daalde de temperatuur van een maximum van amper twintig graden met een vijftal graden en werd het fris. Nadien herstelde de temperatuur zich slechts gedeeltelijk. De westzuidwestenwind waaide 's nachts bijna niet, maar overdag vrij matig en voelde fris aan. De luchtdruk is na een lichte stijging stationair gebleven op 1018 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

14

Ook vannacht is het opgeklaard en koelde het goed af (minimum temperatuur op het gras 3.9° en in de hut 10.4°). In de voormiddag waren er weinig wolken en veel zon. Vanaf de tweede helft van de namiddag nam de bewolking toe (zonneschijnduur 7u00min) en regende het af en toe een beetje (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). De temperatuur bleef overdag beperkt tot tweeëntwintig graden. De wind kwam zwak tot vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk heeft vanaf de middag een daling ingezet.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Veel wolken, maar droog boven het Lechtal (Tirol, Oostenrijk) en de Duitse Algäuer Hochalpen.

15

Gisterenavond en in de eerste helft van de nacht viel er nog regelmatig een bui. Overdag wisselden de zon en de wolken elkaar regelmatig af, met vooral in de voormiddag een groot overwicht van de wolken (zonneschijnduur 2u50min). Uit die wolken viel er nog af en toe wat regen (totale neerslaghoeveelheid 6.8 mm). De nacht was zachter dan de vorige (minimum temperatuur 16.1°), maar overdag werd het slechts tweeëntwintig graden warm. De wind is in de voormiddag van het zuidwesten naar het westen geruimd en was wat nadrukkelijker aanwezig. De luchtdruk is vanaf de vroege ochtend terug wat gestegen van 1009 hPa tot 1015 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Na de regen kwamen er terug gaten in de bewolking.

16

De wolken en de zon wisselden elkaar af en hielden elkaar in evenwicht (zonneschijnduur 5u40min). Het bleef vandaag droog. De temperatuur deed het goed en het werd met vierentwintig graden aangenaam warm. De wind is gisterenavond terug van het westen naar het zuidwesten gekrompen en waaide zwak tot vrij matig. De luchtdruk is gisterenavond nog wat gestegen tot 1018 hPa, maar intussen al terug tot 1012 hPa gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

17

Het was vandaag een sombere en zonloze dag. Het was de hele dag bewolkt en daar viel in de voormiddag wat lichte regen uit en in de vooravond viel er een pittige bui (neerslaghoeveelheid 5.6 mm). Vannacht daalde de temperatuur niet onder de achttien graden en in de vroege ochtend werd de laagste temperatuur (16.7°) gemeten. In de voormiddag bleef de temperatuur onder twintig graden, maar in de namiddag steeg die toch tot bijna tweeëntwintig graden. De wind kwam zwak tot vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is nog wat verder gedaald en daarna constant gebleven.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

18

Ook vandaag werd de voorraad aan grondwater een beetje bijgevuld. Het regende met tussenpozen vanaf de tweede helft van de nacht tot en met de voormiddag (neerslaghoeveelheid 6.6 mm). Daarna bleef het droog en bewolkt, maar in de tweede helft van de namiddag vielen er geleidelijk meer en meer gaten in de bewolking (zonneschijnduur 2u20min). In de vooravond, bij meer en meer zonneschijn, steeg de temperatuur naar tweeëntwintig graden. De wind is vanaf de middag wat krachtiger geworden en is die van het zuidwesten naar het noordoosten en later verder naar het westzuidwesten geruimd. De luchtdruk is in de voormiddag tot een minimum van 1004 hPa gedaald en daarna al terug tot 1010 hPa gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

19

Gisterenavond is het nog volledig opgeklaard en dat was vannacht en in de voormiddag ook nog zo. Vanaf de middag verschenen er stapelwolken, die soms heel talrijk en dreigend waren (zonneschijnduur 8u40min). Uit zo één wolkenlucht vielen er enkele regendruppels. De temperatuur startte bij dertien graden en eindigde met een matige tweeëntwintig graden. Een minder aangenaam weerelement was de zwakke tot matige zuidwestenwind. De luchtdruk is langzaam verder gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

20

Vannacht zijn alle wolken verdwenen. Ook in de voormiddag was het helder en volop zonnig. Net vóór de middag verschenen de eerste stapelwolken, die al snel dik en dreigend werden. Uit zo één donkere wolkenlucht viel een klein beetje regen (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). De wolken zijn tot vanavond gebleven, maar tussendoor scheen ook de zon (zonneschijnduur 8u50min). De temperatuur (minimum 11.9°) daalde vannacht iets meer dan normaal en bleef overdag ook een graadje te laag (maximum 22.9°). De zwakke tot vrij matige wind is in de voormiddag van het zuidwesten naar het westen geruimd. De luchtdruk is verder gestegen tot een hoge 1025 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

21

Vandaag waren er alleen hoge wolken waarvan de zon geen hinder had (cirrus en cirrostratus) en die waren er dan nog slechts tijdelijk. Voor de test van de tijd was er alleen blauw aan de lucht (zonneschijnduur 11u40min). Vannacht koelde het goed af (minimum temperatuur op het gras 3.3° en in de hut 8.2°) en overdag benaderde de temperatuur (maximum 23.9°) die men kan verwachten in de tweede helft van augustus. In de nacht was er geen wind en overdag kwam die zwak uit veranderlijke richtingen. De stijging van de luchtdruk is gestopt op 1029 hPa en is intussen terug al een beetje gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

22

Het weer van vandaag was een kopie van dat van gisteren, met het verschil dat er vandaag zo goed als geen wolken waren (zonneschijnduur 12u00min) en dat de temperatuur twee graden hoger klom (maximum 25.8°). Alleen overdag was er wind en die kwam dan zwak uit het westen. De luchtdruk is stationair gebleven.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Geen wolkje aan de blauwe lucht.

23

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

24

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

25

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

26

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

27

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

28

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

29

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

30

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

31

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag