Home >> Verslagjes >> Verslagjes deze maand

Verslagjes deze maand: September 2021

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

De eerste dag van de weerkundige herfst verliep zonneschijn arm. Alleen op de middag viel er een kleine opening in de wolken, voor de rest was het zwaar bewolkt en donker, maar droog (zonneschijnduur 20min). Vertrekkend van een zachte nacht (minimum temperatuur 15.3°) kwam de temperatuur overdag niet aan twintig graden (maximum 19.6°). De noordoostelijke wind waaide maar zwak. De luchtdruk is hoog gebleven.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

2

Het betere zomerweer. De dag begon nog bewolkt, maar al vroeg vielen er gaten in de bewolking, gaten die in de loop van de dag alsmaar breder werden. Vanaf de tweede helft van de namiddag werd het volledig helder (zonneschijnduur 8u00min). De nacht verliep nog zacht (minimum temperatuur 14.9°) en overdag steeg de temperatuur naar een aangename drieëntwintig graden. Aangenaam omdat er maar weinig wind stond uit oostelijke richtingen. De luchtdruk is vanaf de middag aan het dalen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

3

Een meer dan zomerse dag. De zon scheen, niet gehinderd door enige wolk, van opkomst tot ondergang (zonneschijnduur 10u40min). De temperatuur steeg naar een mooie zesentwintig graden. Vannacht was er bijna geen wind en overdag kwam die zwak uit het oostnoordoosten. De luchtdruk is verder gedaald (1018 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

4

Ondanks de zonnige vooruitzichten, bleef het ochtendgrijs tot ruim na de middag en het werd daardoor namiddaggrijs. Daarna klaarde het, op enkele kleine stapelwolkjes na, volledig op (zonneschijnduur 3u30min). Door de mindere zonneschijn bleef de temperatuur lager tegenover gisteren (maximum temperatuur 22.3°). De oostnoordoostenwind deed het heel kalm aan. De luchtdruk is gelijk gebleven.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

5

De zomer is terug. De zon scheen van ´s ochtends tot ´s avonds (zonneschijnduur 10u00min). De temperatuur steeg navenant hoog tot zesentwintig graden. De wind kwam nog steeds uit het oostnoordoosten en was heel zwak. De luchtdruk is een beetje gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

6

Ook vandaag werd het een zomerdag, met overdag alleen wat hoge en ´s avonds tijdelijk wat middelhoge bewolking (zonneschijnduur 10u00min). De temperatuur deed het zo goed als gisteren (maximum 26.7°). De noordoostelijke wind was zo goed als afwezig. De luchtdruk is nog een beetje gestegen (1024 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

7

Na een teleurstellende zomer is een goede nazomer welgekomen. En het was vandaag opnieuw een meer dan zomerse dag. Zonder bewolking (zonneschijnduur 10u20min) en zonder wind steeg de temperatuur naar achtentwintig graden. De luchtdruk heeft een daling ingezet.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

8

Onverminderd zomerweer. Zonder wolken, met volop zonneschijn (zonneschijnduur 10u40min) en met weinig zuidoostenwind steeg de temperatuur naar ruim achtentwintig graden. De verder gedaalde luchtdruk (1012 hPa vandaag) voorspelt minder zomers weer de volgende dagen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

9

De zon werd al wat meer verstopt achter de wolken (zonneschijnduur 7u40min). Uit die wolken vielen er in de voormiddag wat regendruppels, maar ook niet meer dan dat. Vanaf de vooravond donderde het, maar tot regen kwam het (nog) niet. De temperatuur steeg tot ruim zevenentwintig graden en met de hoge luchtvochtigheid (minimum 61%) voelde dat drukkend warm aan. De zwakke wind is naar het zuidwesten gedraaid. De luchtdruk is niet meer gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

10

Gisterenavond regende het dan toch uit een onweersbui. Vannacht en in de voormiddag was het bewolkt. Op de middag viel er wat lichte regen (totale neerslaghoeveelheid 3.4 mm). Vanaf de tweede helft van de namiddag brak de zon door de bewolking (zonneschijnduur 2u50min). Vannacht koelde het niet echt af (de minimum temperatuur van 17.5° is een dagrecord) en overdag steeg de temperatuur naar vierentwintig graden bij een hoge luchtvochtigheid (minimum 75%). Er was weinig wind uit het zuidzuidwesten. De luchtdruk is constant gebleven.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

11

Gisterenavond viel er een buitje en in de namiddag regende een poos licht (regenhoeveelheid 1.3 mm). Daarbuiten was het, op één opening in de bewolking na, zwaar bewolkt (zonneschijnduur 10min). Vannacht bleef het zacht (minimum temperatuur 15.8°) en overdag benaderde de temperatuur (maximum 22.2°) de normale waarde voor midden september. De zwakke wind is in de namiddag van het zuidwesten naar het westen geruimd. De luchtdruk is wat gestegen (1018 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Avondlucht aan de Donau in Geisingen (D). Met dank aan Julia en Geert voor de foto.

12

Het werd een rustige droge en vrij zonnige septemberdag. De zon en de wolken hielden elkaar de meeste tijd in evenwicht. Alleen vanaf de tweede helft van de namiddag bewolkte het volledig (zonneschijnduur 5u50min). De zwakke wind is vannacht van het westen naar het zuidwesten gekrompen en in de voormiddag naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

13

Ook vandaag was het weer zomers. Van veel hoge (cirrus en cirrostratus) bewolking had de zon weinig last (zonneschijnduur 8u20min). Zowel de minimum (10.3°) als de maximum temperatuur (22.4°) kwamen met het langjarige gemiddelde overeen. Er stond heel weinig wind uit het oostnoordoosten. Vanaf de middag heeft de luchtdruk een daling ingezet.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

14

In de voormiddag was er alleen hoge (cirrus en later cirrostratus) bewolking. Vanaf de middag bewolkte het volledig en viel er nog slechts een viertaltal keren een opening in de bewolking (zonneschijnduur 2u50min). In de tweede helft van de namiddag vielen er enkele druppels regen, maar ook niet meer dan dat. De temperatuur steeg naar een aangename en meer dan normale vierentwintig graden. De heel zwakke wind is van het oostnoordoosten naar het zuidoosten geruimd. De luchtdruk is verder gedaald tot 1012 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Mooi weer wolken boven de Alpspitz (1455 m), Nesselwang (D). Met dank aan Julia en Geert voor de foto.

Merkwaardig. Net als een jaar en twee jaar geleden in september een nieuwe bloesem op een appelboom. Met dank aan Hendrik voor de foto.

15

In de eerste helft van de voormiddag heeft het licht geregend (regenhoeveelheid 1.0 mm). Daarna bleef het droog en bewolkt. Na de middag kwam de zon tijdelijk zuinig door de wolken (zonneschijnduur 1u20min), en vanaf de tweede helft van de namiddag trok de bewolking terug dicht. Tijdens de zonneschijn schoot de temperatuur naar tweeëntwintig graden. De zwakke wind is van het zuidoosten naar het noordnoordwesten geruimd. De luchtdruk is terug beginnen stijgen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

16

Na het opruimen van wat lage (stratus)bewolking werd het heel zonnig. Na de middag kwamen er stapelwolken, die soms wel donker waren (zonneschijnduur 7u00min). De temperatuur klom naar een aangename drieëntwintig graden. De noordwestelijke wind was maar zwak. De stijging van de luchtdruk is op de middag gestopt op 1018 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

17

De temperatuur in de hut (minimum 9.9°) daalde in de ochtend onder de tien graden, dit was al van in juni geleden. Ook in de vroege ochtend hing er wat grondmist, die al snel verdween. De zon scheen ongehinderd tot de middag. Daarna kwamen er stapelwolken, die tegen de avond terug verdwenen (zonneschijnduur 8u30min). Met zo veel zon en weinig westelijke wind ging de dagtemperatuur opnieuw naar drieëntwintig graden. De luchtdruk is gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

18

Het weer van vandaag was zo goed als een kopie van dat van gisteren. Met weinig wind en een heldere hemel koelde het af tot de normale temperatuur voor midden september. In de voormiddag was er alleen wat hoge bewolking en verschenen de stapelwolken later in de namiddag. Tegen de avond waren die stapelwolken alweer verdwenen (zonneschijnduur 9u40min). De temperatuur steeg tot vierentwintig graden, een graadje hoger dan gisteren en een viertal graden hoger dan het langjarige gemiddelde. Er heel zwakke wind kwam uit het zuidoosten. De luchtdruk is niet veranderd (1015 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Heerlijk warm weer...

... en heel zonnig.

19

De zon liet het vandaag wat afweten, maar toch was het een mooie en rustige zondag. De zon had het moeilijk met wolken van allerlei hoogten en soorten: hoge (cirrus), middelhoge (altocumulus) en lage (cumulus) (zonneschijnduur 4u30min). Met heel weinig oostelijke wind, steeg de temperatuur toch naar drieëntwintig graden. De luchtdruk is stabiel gebleven.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

20

Gisterenavond, kort na zonsondergang, vielen er wat regendruppels uit een donkere wolk. In de voormiddag moesten nog wat wolken opgeruimd worden. Daarna had de zon het overwicht op de nog steeds aanwezige wolken (zonneschijnduur 6u50min). De temperatuur, zowel ´s nachts (minimum 11.6°) als overdag (maximum 20.1°), benaderde de normale waarde. De oostelijke wind waaide iets nadrukkelijker, maar nog steeds zwak. De luchtdruk is goed gestegen (1023 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

21

Opnieuw een zomerse dag in de vroege herfst. Het koelde vannacht fel af (minimum temperatuur op het gras 3.9° en in de hut 5.8°). De zon werd weinig gehinderd door hoge (cirrus) wolkensluiers (zonneschijnduur 8u50min) en de temperatuur klom langzaam naar bijna twintig graden. De zwakke wind kwam uit het noordoosten. De luchtdruk is nog tot de middag verder gestegen tot een hoge 1031 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

22

Vanavond om 21:21u begint de astronomische herfst. Van herfstweer was vandaag in geen geval sprake. Na een frisse nacht en ochtend (minimum temperatuur op het gras 4.4° en in de hut 5.7°) volgde een uiterst zonnige dag met een maximum temperatuur van eenentwintig graden. De zon moest alleen wat hoge wolkslierten naast zich dulden (zonneschijnduur 8u50min). De heel zwakke wind kon geen kant kiezen tussen het zuidoosten en noordwesten. De luchtdruk is vanaf de middag beginnen te dalen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

23

De dag begon, samen met hoge wolkenslierten, heel zonnig. Vanaf de middag kwamen er stapelwolken en vanaf de tweede helft van de namiddag bewolkte het volledig (zonneschijnduur 6u30min). De temperatuur deed het nog heel goed (maximum 21.5°). Er stond wel meer wind (vrij matig) dan de voorbije weken en die is van het noordwesten naar het westen gekrompen. De luchtdruk is verder gedaald (1018 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

24

Vannacht en in de voormiddag was het bewolkt. Vanaf de middag brak de bewolking en kreeg de zon heel wat ruimte. De zon bleef nog wel in het gezelschap van stapelwolken (zonneschijnduur 4u40min). De temperatuur deed het met tweeëntwintig graden in de namiddag heel goed. De wind kwam vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is niet veel meer gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

25

Na het al snel optrekken van wat ochtendgrijs werd het heel zonnig. Er bleef echter altijd wat hoge bewolking (cirrus), waarvan de zon geen last had (zonneschijnduur 9u10min). Vertrekkend van een zachte nacht (minimum temperatuur 12.9°) steeg de temperatuur overdag naar een bijna zomerse vierentwintig graden. Met een zwakke van het zuidwesten naar zuidoosten gekrompen wind voelde dit als zomers. De luchtdruk is nog een beetje gedaald (1014 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

26

In de tweede helft van de nacht viel er een bui (neerslaghoeveelheid 0.7 mm). In de eerste uren van zonsopgang was er middelhoge bewolking (altocumulus). Voor de rest van de dag had de zon het moeilijk met stapelbewolking, maar het bleef, op enkele spatjes na droog. Tegen de avond verdwenen dan weer alle wolken (zonneschijnduur 5u10min). Ook vannacht bleef het zacht en overdag deed de temperatuur het met drieëntwintig graden echter heel goed. De zuidwestenwind was zwak tot vrij matig. De luchtdruk is stabiel gebleven.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

27

Een eerder herfstachtige dag. Het was bewolkt en in de voormiddag vielen daar wat regendruppels uit, maar in de namiddag viel er een bui (neerslaghoeveelheid 2.3 mm). Daarna brak de bewolking en scheen de zon (zonneschijnduur 1u20min). Na een zachte nacht werd het overdag nog tot twintig graden warm. De wind kwam vrij matig uit het zuidzuidwesten. De luchtdruk is na de regenbui in de namiddag aan een snelle stijging begonnen (1018 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

28

Vannacht zijn alle wolken, op wat hoge slierten (cirrus) na, verdwenen. Dit was in de voormiddag ook nog zo. Later kwamen daar wat stapelwolken bij, die tegen de avond zo talrijk werden dat de zon zich gewonnen moest geven (zonneschijnduur 8u40min). Tegen zonsopgang daalde de temperatuur tot tien graden en in de namiddag steeg die naar een aangename en iets meer dan normale twintig graden. De zuidwestenwind deed het kalm aan. Na een stijging tot 1023 hPa is de luchtdruk in de voormiddag beginnen te dalen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

29

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

30

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag