Home >> Verslagjes >> Verslagjes deze maand

Verslagjes deze maand: Januari 2022

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Ook op deze nieuwjaarsdag werden de temperatuursrecords met enkele graden hoger gesteld, met een minimum temperatuur van 10.7°, een maximum temperatuur 15.1° en een daggemiddelde temperatuur 12.8°). Dit in schril contrast met de record koude nieuwjaarsdag van 1997 (minimum -15°, maximum -10° en daggemiddelde -12.5°). Ook vandaag kwam de vrij matige wind uit het zuidwesten. Het bleef droog en vrij zonnig tussen de hoge bewolking (zonneschijnduur 3u40min). De luchtdruk heeft zijn hoogste stand gehad en is terug al wat gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Veel blauw tussen de hoge bewolking.

2

In de tweede helft van de nacht en vroege ochtend viel er wat regen (neerslaghoeveelheid 0.8 mm). Daarna bleef het droog en overdag vielen er vrij veel gaten in de bewolking en was het vriendelijk zonnig (zonneschijnduur 2u50min). De temperatuur piekte opnieuw tot een recordwaarde (minimum 11.8°, maximum 14.3° en daggemiddelde 12.7°). De wind kwam nog altijd vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is verder gedaald (1012 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

3

Gisterenavond viel er een pittige bui 3.7 mm regen). Daarna bleef het droog tot het in de namiddag opnieuw regende (totale neerslaghoeveelheid 7.4 mm). Tussenin was het bewolkt en donker. De temperatuur bleef of steeg niet zo hoog meer dan de voorbije dagen, maar klom toch nog een zestal graden hoger dan normaal. De zuidwestenwind waaide vrij matig tot matig. De luchtdruk is nog gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Opnieuw een donkere dag.

4

Het was vandaag de hele nacht en dag bewolkt en donker. Het buide gisterenavond en vanaf de tweede helft van de namiddag (neerslaghoeveelheid 7.1 mm). Tussenin bleef het droog. De temperatuur is sinds gisterenavond (maximum 9.8°) langzaam en vanavond (minimum 6.2°) snel gedaald. De zwakke tot vrij matige wind is vanavond van het zuidwesten naar het noorden geruimd. De daling van de luchtdruk is in de voormiddag gestopt (999 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

5

Gisterenavond en vanavond viel er een bui (neerslaghoeveelheid 2.2 mm). Daartussen bleef het droog en kwam de zon enkele keren kort door de wolken (zonneschijnduur 40min). De temperatuur was wat meer normaal voor begin januari (minimum 1.7° en maximum 6.4°). De zwakke tot vrij matige wind die gisterenavond naar het noorden was geruimd is in de loop van de nacht terug naar het zuidwesten gekrompen en op de middag naar het westen geruimd. De luchtdruk is de hele nacht en dag verder gestegen tot 1014 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

6

Deze driekoningendag verliep vrij zonnig. In de eerste helft van de nacht viel er nog wel wat regen (neerslaghoeveelheid 2.5 mm). In de voormiddag moest er nog wat middelhoge en lage bewolking opgeruimd worden. In de namiddag was het volop zonnig, maar wegens de geringe daglengte werd weinig zonneschijn gemeten (zonneschijnduur 2u30min). De temperatuur hield zich zowat aan het langjarige gemiddelde. De zwakke wind is geleidelijk van het westen naar het zuidwesten gekrompen. De luchtdruk is tot de middag nog wat door gestegen en daarna al terug een beetje gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

7

In de tweede helft van de nacht heeft het geregend (neerslaghoeveelheid 1.2 mm). Overdag was het meestal bewolkt – met af en toe enkele regendruppels –, alleen in de voormiddag en tegen de avond scheen kort de zon (zonneschijnduur 50min). De temperatuur ging een klein beetje hoger dan normaal. De vrij matige zuidwestenwind voelde koud aan. De luchtdruk is verder langzaam gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

8

Vannacht en in de voormiddag bleef het droog. Vannacht waren er weinig wolken, maar voor de rest van de dag was het donker en zwaar bewolkt. Vanaf de middag begon het te regenen (neerslaghoeveelheid 3.6 mm) en doet dat nu nog. Tegen de ochtend koelde het wat meer af (minimum temperatuur 1.3°) en vanavond steeg de temperatuur naar ruim zeven graden. Toch nog hoger dan de gemiddelde temperatuur voor begin januari. Vannacht waaide de wind zwak uit het zuidwesten en overdag vrij matig uit het zuidzuidwesten. Vanaf de voormiddag (1013 hPa) is de luchtdruk op minder dan 12 uur tijd snel 19 hPa gedaald tot 994 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een donkere dag, slecht voor de opbrengst van zonnepanelen.

Een heel snel dalende luchtdruk.

9

Vannacht en in de eerste helft van de voormiddag heeft het meer dan een hele emmer vol geregend (neerslaghoeveelheid 13.4 mm). In de voormiddag nog brak de bewolking open en scheen regelmatig de zon (zonneschijnduur 2u40min). Vanaf de tweede helft van de namiddag bewolkte het terug volledig. De maximum temperatuur 7.9°) werd in de namiddag gemeten, de minimum temperatuur (3.7°) vanavond. Vannacht waaide de westzuidwestenwind nog matig, maar die is in de loop van de dag afgezwakt naar zwak. De snelle daling van de luchtdruk is vannacht gestopt op 988 hPa en overgegaan in een stijging.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

10

De tweede droge dag deze maand. Door de opklaringen koelde het wat meer af (minimum temperatuur -0.9°). De opkomende zon was nog te zien (zonneschijnduur 20min), maar niet veel later kwam er veel mist op en die bijna de hele dag in mindere of meerdere dichtheid aanwezig bleef. Die grijzigheid hield de temperatuur overdag tot onder de twee graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (3.8°) werd gisterenavond gemeten. De zuidwestelijke wind waaide maar zwak. De luchtdruk is in vierentwintig uur tijd heel snel 22 hPa tot 1028 hPa (vanavond) gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

11

Na een frisse start (minimum temperatuur -0.4°) – met veel rijpvorming – volgde een droge en vrij zonnige dag (zonneschijnduur 4u10min). De zon had wel wat last van hoge (cirrus) en middelhoge bewolking (altocumulus). De temperatuur (maximum 8.7°) voer wel bij zo veel zonneschijn. Temeer er weinig wind stond, eerst uit zuidoostelijke en later zuidwestelijke richtingen. De luchtdruk is nog verder gestegen tot een hoge 1034 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Veel rijp in de ochtend.

Een kleurrijke zonsopgang.

12

Het weer kan snel veranderen. Gisteren was het nog vrij zonnig en vandaag was het donker, grijs, kil en vochtig. De temperatuur (minimum 0.9° en maximum 4.1°) situeerde zich rond wat normaal is voor midden januari. In de tweede helft van de nacht en eerste helft van de voormiddag viel er wat lichte regen (neerslaghoeveelheid 1.2 mm). Daarna bleef het droog, maar kil en vochtig met mistvorming (zicht tot een 500 tal meter). De zwakke wind is van het zuidwesten naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is nog wat verder gestegen tot een heel hoge 1042 hPa, goed voor een notering in de top 10 van de hoogste luchtdruk hier gemeten sinds 1981.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

13

Hetzelfde mistige, vochtige, donkere en kille weer als gisteren. Er hing de hele dag mist met een zichtbaarheid van 300 tot 500 meter. De temperatuur (minimum 0.6° en maximum 3.5°) bleef iets onder de normale waarde. De zwakke wind kwam vandaag uit het westzuidwesten. De luchtdruk heeft vannacht zijn hoogste stand bereikt en is dan zo goed als stationair gebleven.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

14

Na de al snelle opruiming van het ochtendgrijs/ochtendmist werd het helemaal zonnig (zonneschijnduur 4u00min). Maar al vroeg in de namiddag verdween de zon terug achter hoge en middelhoge bewolking (namiddaggrijs). Vannacht en in de ochtend vroor het licht (minimum temperatuur op het gras -4.4° en in de hut -1.4°). Met zoveel zon en weinig van het zuidwesten naar het noordoosten geruimde wind steeg de temperatuur naar ruim zeven graden. En ondanks zo veel zon bleef de luchtvochtigheid extreem hoog (relatieve luchtvochtigheid tussen 95% en 98%). De luchtdruk is gedaald tot 1035 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Heel hoge luchtvochtigheid.

15

De dag begon met veel lage stratusbewolking. Tegen de middag loste die volledig op en werd het heel zonnig. In de tweede helft van de namiddag kwam er veel hoge (cirrus en cirrocumulus) bewolking, waarvan de zon nogal wat last had (zonneschijnduur 2u50min). De minimum temperatuur (2.0°) werd op de middag gemeten en de maximum temperatuur (7.8°) niet veel later in de namiddag. ´s Avonds koelde het snel af. De zwakke wind is van het noordoosten naar het zuidoosten geruimd. De luchtdruk is verder gedaald, maar nog hoog (1025 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Mooie zonsondergang met weinig wolken boven de sneeuw. Met dank aan Marleen en Hendrik voor de foto.

Mooie zonsondergang met weinig wolken boven de sneeuw. Met dank aan Marleen en Hendrik voor de foto.

16

Vannacht is er bewolking opgekomen. Voordien koelde het nog goed af met vorst op het gras (minimum temperatuur -4.4°) en in de hut (minimum temperatuur -0.4°). Vanaf middernacht is de temperatuur alsmaar gestegen tot een de maximum van 4.4° vanavond. Het was de hele dag bewolkt en donker en in de voormiddag regende het daar tijdelijk een beetje uit (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). De zuidwestenwind is wat toegenomen van zwak naar vrij matig. De luchtdruk is sinds de nacht terug gestegen (1030 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Twee grote luchtdrukschommelingen vele uren na de onderzeese vulkaanuitbarsting nabij Tonga in de Zuidelijke Stille Oceaan.

17

De dag begon en eindigde met veel wolken, maar het bleef droog. Daartussen brak de bewolking en kon de zon af en toe schijnen (zonneschijnduur 2u50min). De temperatuur (minimum 4.1°) daalde vannacht bijna niet en overdag piekte die naar een zachte tien graden. Met een zwakke van het zuidwesten naar het westnoordwesten geruimde wind voelde dat niet fris aan. De luchtdruk is verder gestegen tot een hoge 1038 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Uitstekend skiweer in Noord-Italië. Met dank aan Kathleen en Ronny voor de foto.

18

Vannacht en in de ochtend was het heel vochtig en hing er opnieuw mist. Tegen de middag was de mist verdwenen en loste de bewolking volledig op. Lang duurde de zonneschijn niet, want niet veel later bewolkte het terug (zonneschijnduur 40min). Tegen de avond vielen er terug gaten in de bewolking en koelde het snel af. Vannacht was het niet al te koud (minimum temperatuur 2.8°) en overdag steeg diezelfde temperatuur tot zeven graden. Er stond de hele nacht en dag zo goed als geen wind. De luchtdruk is hoog gebleven.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Nog steeds uitstekend weer in Bozen, Italië. Met dank aan Kathleen en Ronny voor de foto.

19

Het bleef de hele dag bewolkt, donker en grijs. In de tweede helft van de namiddag regende het licht (neerslaghoeveelheid 0.8 mm). De zuidwestenwind is vanaf de ochtend een beetje in kracht toegenomen. De temperatuur daalde in de tweede helft van de nacht tot onder het vriespunt gedaald (minimum op het gras -5.6° en in de hut -1.9°) en daarna alsmaar tot een maximum van 6.2° vanavond gestegen. De daling van de luchtdruk is in de namiddag op 1023 hPa gestopt.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Geen enkele wolk in Zuid-Tirol. Met dank aan Kathleen en Ronny voor de foto.

20

In de tweede helft van de nacht regende het wat. Het grootste deel van de voormiddag was het nog bewolkt. Daarna brak de zon door de wolken en wisselden ze elkaar af (zonneschijnduur 2u40min), met in de namiddag ook af en toe een klein regenbuitje (totale neerslaghoeveelheid 0.8 mm). De van het zuidwesten naar het noordwesten geruimde wind is in de namiddag wat nadrukkelijker geworden (vrij matig). De temperatuur bleef vannacht boven het vriespunt (minimum 2.8°) en steeg in de namiddag tot zeven graden. De luchtdruk is tot 1033 hPa gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Wat meer bewolking in Bozen. Met dank aan Kathleen en Ronny voor de foto.

De bewolking was maar tijdelijk. Met dank aan Kathleen en Ronny voor de foto.

21

Het werd een wisselvallige dag, met bewolking, lichte regen en zonneschijn. Verdeeld over de nacht en dag viel er een beperkt aantal buitjes (neerslaghoeveelheid 0.7 mm). In de eerste helft van de voormiddag en eerste helft van de namiddag scheen kort de zon (zonneschijnduur 1u20min). Voor de rest van de dag was het bewolkt. De temperatuur (minimum 0.3° en maximum 6.5°) gedroeg zich normaal voor de tweede helft van januari. De wind kwam zwak uit westelijke tot westnoordwestelijke richtingen. De stijging van de luchtdruk is gestopt op 1036 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

In tegenstelling met hier, is er in zuid-Tirol uitstekend skiweer. Met dank aan Kathleen en Ronny voor de foto.

22

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

23

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

24

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

25

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

26

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

27

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

28

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

29

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

30

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

31

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag