U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes deze maand: Februari 2020

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

In de tweede helft van de nacht viel er op korte tijd een plens water (neerslaghoeveelheid 7.8 mm). Voor de rest van de dag bleef het droog, maar op drie korte zonnedoorbraken na, bewolkt (zonneschijnduur 30min). Het was opnieuw uiterst zacht (minimum temperatuur vanavond 9.4° en maximum 12.8° in de namiddag). Ook opnieuw veel wind (zwak tot vrij krachtig), die van het zuidwesten naar het westzuidwesten geruimd is. De luchtdruk is na een daling al terug naar de zelfde stand als gisterenavond (1009 hPa) gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

2

Er viel in de voormiddag lichte regen (neerslaghoeveelheid 2.3 mm). In de namiddag kwam er één klein gaatje in de bewolking (zonneschijnduur 10min). Verder bleef het bewolkt. De temperatuur (minimum 7.0° en maximum 13.9°) steeg eens te meer heel hoog voor begin februari. Die zachte lucht werd aangevoerd door een zwakke tot vrij matige (5 Beaufort) zuidwestelijke tot westelijke wind. De luchtdruk is op en neer en op gegaan.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

3

Het was een bewolkte nacht en dag. Net zoals gisteren viel er in de namiddag slechts één enkel klein gaatje in de bewolking (zonneschijnduur 10min). Vanaf de tweede helft van de namiddag regende het licht (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). Ook vandaag was het opnieuw heel zacht met een minimum temperatuur van 9.4° vanavond en een maximum van 11.9° gisterenavond. De zuidwestelijke tot westelijke wind waaide zwak tot matig. De luchtdruk is wat op en naar gegaan en op dezelfde stand als gisterenavond gekomen (1012 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

4

Een natte en winderige dag met koude regenbuien, op het randje van smeltende stofhagel en smeltende sneeuw. Er vielen buien in de eerste helft van de nacht, de voormiddag en tweede helft van de namiddag (neerslaghoeveelheid 11.5 mm). In de voormiddag was heel even de zon te zien (zonneschijnduur 10min). De temperatuur was gisterenavond het hoogst (9.8°) en in de voormiddag het laagst (4.1°). De koud aanvoelende zwakke tot matige wind is naar het westen geruimd en kwam af en toe uit het noordwesten. De luchtdruk is vanaf middernacht van 1009 hPa snel naar 1022 hPa vanavond gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

5

Gisterenavond regende het nog een beetje (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). Daarna bleef het droog. In de tweede helft van de voormiddag en eerste helft van de namiddag loste de bewolking grotendeels op, maar voor de rest van de nacht en dag was het bewolkt (zonneschijnduur 1u50min). In de vroege ochtend daalde de temperatuur onder het vriespunt (minimum op het gras -8.9° en -0.3° in de hut) en overdag steeg die tot negen graden. De westzuidwestenwind deed het heel wat kalmer aan dan de voorbije dagen. De stijging van de luchtdruk is rond de middag gestopt op een hoge 1038 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

6

Na een nacht en ochtend met lichte vrieskou (minimum temperatuur op het gras -10.0° en -0.9° in de hut) werd het een heel zonnige dag, met alleen in de namiddag tijdelijk wat stapelwolkjes (zonneschijnduur 6u50min). Door zo veel zon en slechts een zeer zwakke van het zuidwesten naar zuidoosten gekrompen wind, steeg de temperatuur overdag naar tien graden. De luchtdruk heeft gisterenavond een daling ingezet (1031 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

7

Na een frisse nacht en vriesochtend (minimum temperatuur op het gras -12.2° en -1.9° in de hut) volgde een dag zonder enig wolkje aan de blauwe lucht (zonneschijnduur 7u00min). De temperatuur klom overdag naar een aangename – temeer daar en weinig wind stond die van het zuidoosten naar het westen gekrompen is – elf graden. De luchtdruk is nogal wat gedaald (1021 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Veel zon met een blauwe lucht boven een berijpte grasvlakte.

Nog sneeuwresten van enkele dagen geleden onder een blauwe lucht.

8

De dag begon nog met zonneschijn, maar lang duurde dit niet, want het bewolkte volledig (zonneschijnduur 1u30min). Zowel de nacht (minimum temperatuur 3.2°) als de dag (maximum temperatuur 11.6°) waren zacht. Na de middag was het de beurt aan wat regen (neerslaghoeveelheid 2.2 mm). In de loop van de dag is de zuidwestenwind in kracht toegenomen tot vrij matig. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Veel bewolking, maar droog.

9

Hoewel de lucht bij zonsopkomst rood/oranje kleurde bleef het de hele dag bewolkt. Al snel werd duidelijk dat de storm Ciara op komst was. De wind steeg alsmaar in snelheid met een piek van 95 km/u en een 10 minuten gemiddelde windsnelheid van 6 Beaufort wat krachtig betekent. In de tweede helft van de namiddag kwam daar af en toe wat regen bij (neerslaghoeveelheid 1.0 mm). De temperatuur deed het met een minimum van zeven en een maximum van dertien graden heel goed. De luchtdruk, is sinds gisterenavond al van 1020 naar 994 hPa veel gedaald. De weerspreuk van vandaag belooft positieve vooruitzichten "Voor de oogst is het altijd goed, als Sint-Apollonia het hard waaien doet."

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Nog een beetje blauw in de lucht.

10

Vannacht en vandaag was de wind de aandachtstrekker met een kracht tot 6 Beaufort (krachtig) en windstoten tot 77 km/u (daggemiddelde windsnelheid 33.1 km/u). Bijkomend viel er gisterenavond en in de eerste helft van de nacht nogal wat regen. Overdag was het overwegend bewolkt met in de tweede helft van de voormiddag en eerste helft van de namiddag wat zonneschijn (zonneschijnduur 3u20min). In de tweede helft van de namiddag viel er nog een korte, maar pittige bui (totale dagneerslaghoeveelheid 8.1 mm). De hoogste temperatuur (13.1°) werd gisterenavond en de minimum temperatuur in de voormiddag gemeten. De luchtdruk is na een stijging tot 1004 hPa al terug gedaald tot 997 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

11

De hele dag en nacht stond er nog altijd veel wind uit het zuidwesten tot westen (6 Beaufort "krachtig", windstoten tot 74 km/u en een daggemiddelde windsnelheid 28.6 km/u). In de eerste helft van de nacht was die wind vergezeld van een onweer met regen en hagel. Overdag bleef het - op enkele druppels in de namiddag na - droog (neerslaghoeveelheid 1.8 mm) en verdween de bewolking deels (zonneschijnduur 4u30min). De temperatuur (minimum 3.5° en maximum 9.2°) bleef wat lager dan de voorbije dagen, maar steeg nog boven het langjarige gemiddelde uit. De luchtdruk is vannacht terug beginnen met stijgen (1010 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

12

De dag begon heel zonnig met alleen wat hoge wolken (cirrus en cirrostratus). Na de middag bewolkte het in een korte tijd helemaal en dan vielen er wat regendruppels. In de tweede helft van de namiddag loste de bewolking terug deels op, waarna de bewolking terugkwam (zonneschijnduur 5u40min). De temperatuur verschilde (minimum 3.0° en maximum 8.9°) niet veel met die van gisteren. De wind kwam nog steeds vrij krachtig (5 Beaufort) met windstoten tot 52 km/u uit westelijke richtingen. De luchtdruk is verder gestegen tot 1018 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

13

In de voormiddag viel er op korte tijd een hele plas regen (9.4 mm). In de namiddag kwam af en toe de zon door de wolken (zonneschijnduur 1u10min), maar later viel er terug een buitje (totale dagneerslaghoeveelheid 10.1 mm). Het werd opnieuw een zachte dag (minimum temperatuur 4.2° en maximum temperatuur 10.5°) met nog steeds veel wind uit zuidwestelijke richtingen. De luchtdruk is van gisterenavond (1018 hPa) tot vanavond (997 hPa) snel en veel gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

14

Gisterenavond viel er nog een buitje. Daarna bleef het droog voor de rest van de nacht en dag (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). In de tweede helft van de voormiddag en eerste helft van de namiddag scheen af en toe de zon (zonneschijnduur 2u10min). Net zoals gisteren was het een zachte nacht (minimum temperatuur 6.2°) en dag (maximum temperatuur 10.4°). De wind kwam zwak tot vrij matig uit het zuidwesten en tijdelijk het westen. Zoveel de luchtdruk gisteren gedaald is (tot 997 hPa gisterenavond), zoveel is hij vannacht en overdag snel en veel gestegen (tot 1023 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

15

Het was vandaag overwegend bewolkt, maar droog en af en toe vielen er gaten in de bewolking zodat de zon te zien was (zonneschijnduur 2u10min). Het werd opnieuw heel zacht (minimum temperatuur 8.3° en maximum temperatuur 13.5°). De wind is terug wat meer gaan waaien (zwak tot matig, met na de middag stoten tot 50 km/u) uit het zuidwesten tot zuidzuidwesten. De luchtdruk is gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

16

In de tweede helft van de nacht en eerste helft van de voormiddag regende het. Daarna werd het droog en rond de middag vielen er gaten in de bewolking. Daarna bewolkte het terug volledig (zonneschijnduur 50min). Vanaf zes uur vanavond begon het te regenen, met heel even een intense bui met een regenintensiteit van 136 mm/u en een fikse temperatuursdaling van wel acht graden (totale regenhoeveelheid 7.2 mm). De storm Dennis liet zich al vanaf de voormiddag voelen, maar de meeste wind was er in de namiddag met een windsnelheidspiek van 87 km/u en windkracht 6 (Beaufort "vrij krachtig") tijdens de bui rond zes uur. Een tweede opmerkelijk weerelement was de hoge temperatuur voor midden februari met een minimum van 9.6° (vanavond na de bui) en een maximum van 17.6° (vanavond vóór de bui), een dagrecord. De daling van de luchtdruk is rond zes uur gestopt (minimum 998 hPa) en overgegaan in een stijging.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Hoge temperatuur met een forse temperatuursdaling tijdens de bui van vanavond.

Hoge windsnelheden vandaag en een luchtdrukomslag tijdens de bui van vanavond.

17

Gisterenavond regende het nog een tijdje verder en daarna bleef het droog. Het werd een zonnige dag (zonneschijnduur 5u00min), maar soms waren de wolken niet ver weg en daaruit viel in de namiddag een klein buitje (regenhoeveelheid 0.3 mm). De temperatuur bleef nog hoger dan normaal. De zwakke tot vrij matige zuidwesten tot westzuidwestenwind speelde nog steeds de hoofdrol. De luchtdruk is langzaam verder gestegen (1015 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

18

Het was opnieuw een winderige dag met zwakke tot matige wind uit het zuidwesten tot westzuidwesten. Het was ook een zachte dag (minimum temperatuur 4.9° en maximum temperatuur 10.2°), met vooral in de voormiddag wat zonneschijn (zonneschijnduur 3u30min), maar ook een heel klein buitje in de voormiddag en een in de namiddag (regenhoeveelheid 0.1 mm). De luchtdruk heeft rond de middag zijn hoogste stand bereikt en is intussen al een beetje gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

19

Het regende gisterenavond en in de eerste helft van de nacht. Daarna bleef het tot net vóór waarnemingstijd droog, want dan viel er terug een beetje regen (regenhoeveelheid 2.7 mm). Tussendoor was het met tussenpozen vrij zonnig (zonneschijnduur 4u30min). De temperatuur bleef slecht weinig boven wat normaal is voor de tweede helft van februari. Ook vandaag stond er een tot vrij krachtige (met vannacht een piek tot 56 km/u) zuidwesten- tot westenwind. De luchtdruk is af en op gegaan (1022 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

20

Gisterenavond vielen er nog enkele regendruppels. Daarna bleef het droog en bewolkt tot het vanavond terug regende (regenhoeveelheid 2.5 mm). De temperatuur deed het goed (minimum 6.2° en maximum 11.3°), alleen bij het begin van de regen vanavond daalde de temperatuur op korte tijd van elf naar zes graden. De wind kwam onverminderd zwak tot vrij krachtig (5 Beaufort), – met gisterenavond een stoot tot 56km/u – uit het westen en later het zuidwesten. De luchtdruk is tot 1010 hPa (vanavond) gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

21

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

22

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

23

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

24

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

25

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

26

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

27

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

28

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

29

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag