Home >> Verslagjes >> Verslagjes deze maand

Verslagjes deze maand: September 2020

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Vannacht koelde het wat meer af (minimum temperatuur in de hut 9.6°). De dag begon nog bewolkt, maar in de eerste helft van de voormiddag loste de bewolking grotendeels op. In de eerste helft van de namiddag bewolkte het terug volledig en werd de bewolking dreigend, maar het bleef droog (zonneschijnduur 5u20min). De temperatuur steeg overdag naar eenentwintig graden. De noordoostenwind waaide maar zwak en de luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

2

Vannacht zijn alle wolken verdwenen en koelde het bij windstilte en noordelijke lucht nog meer af (minimum temperatuur op het gras 5.0 en in de hut 8.3°). In de voormiddag was er geen wolk aan de blauwe lucht. Na de middag kwamen er "onschuldige" stapelwolkjes waarvan de zon weinig hinder had (zonneschijnduur 9u30min). Bij een zwakke noordoosten naar westen geruimde wind deed de temperatuur het met tweeëntwintig graden niet slecht. De luchtdruk is vandaag ook weinig veranderd (1020 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

3

Het was een sombere dag met af en toe wat licht regen of motregen. Vannacht en in de voormiddag heeft het wat ge(mot)regend (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). Op twee openingen in de namiddag na, was het de hele dag zwaar bewolkt en donker (zonneschijnduur 30min). Het werd, ondanks de weinige zonneschijn, met tweeëntwintig graden vrij zacht. Vannacht en in de voormiddag stond er weinig wind en in de namiddag kwam die vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is eens te meer weinig veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

4

Na een heel zachte nacht (minimum temperatuur 17.0°) met een beetje regen naar het einde en in de heel vroege ochtend (neerslaghoeveelheid 1.0 mm), was het in de voormiddag nog bewolkt. Daarna loste de bewolking deels op en scheen ruim de zon, maar tegen de avond bewolkte het terug volledig (zonneschijnduur 4u50min). De temperatuur steeg in de namiddag naar bijna vierentwintig graden (maximum 23.8°). De zwakke tot vrij matige wind is van het zuidwesten naar het westen gekrompen. De luchtdruk is vastgeroest op 1020 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Merkwaardig. Net als een jaar geleden. Het weer op hol? Een plukrijpe appel naast een nieuwe bloesem op dezelfde tak en dat in september. Met dank aan Hendrik voor de foto.

5

In de tweede helft van de nacht en vroege ochtend heeft het een beetje geregend (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Daarna bleef het droog en in het midden van de voormiddag klaarde het grotendeels op. Later kwamen er stapelwolken, die het ene moment wat dikker en een ander moment wat dunner waren, zodat de zon vrij spel kreeg (zonneschijnduur 6u00min). Ondanks zo veel zonneschijn bleef de temperatuur (maximum 21.0°) eerder bescheiden. Vannacht was er weinig wind uit het noorden, maar overdag was die vrij matig uit het westen en later noordwesten. De luchtdruk is een klein beetje op en neer gegaan en vanavond bijna op dezelfde stand als gisteren gekomen (1021 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

6

Het koelde vannacht– door de noordelijke lucht, de brede opklaringen en windstilte – flink af (minimum temperatuur op het gras 5.0 en in de hut 8.2°). Met meer zon in de voormiddag en meer wolken in de namiddag en avond wisselden de zon en de wolken elkaar regelmatig af (zonneschijnduur 5u20min). Bij een overdag zwakke, voornamelijk westelijke tot zuidwestelijke wind steeg de temperatuur naar tweeëntwintig graden. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

7

Vannacht is het volledig opgeklaard en koelde het goed af (minimum temperatuur op het gras 4.4 en in de hut 7.0°). In de voormiddag hingen er alleen wat hoge wolkenslierten (cirrus). Na de middag kwamen er stapelwolken die de zon niet al te veel hinderden (zonneschijnduur 8u40min). Bij al die zonneschijn voer de temperatuur (maximum 22.9°) er wel bij. In de nacht was er bijna geen wind uit het noordnoordwesten en overdag kwam die vrij matig uit het westzuidwesten. De luchtdruk is gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

8

Het werd vandaag een donkere en sombere, maar droge dag. Het was de hele tijd zwaar bewolkt, de zon was niet te zien. Vannacht was het nog redelijk zacht (minimum temperatuur 14.2°), maar overdag bleef de temperatuur onder de twintig graden, dit was lang geleden. Daarbij was er slechts een zwakke wind uit het westen tot westzuidwesten. De luchtdruk is weinig veranderd (1025 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

9

Vannacht koelde het bijna niet af (minimum temperatuur 17.1°). Het grootste deel van de voormiddag was het nog bewolkt. Nadien verdwenen op korte tijd bijna alle wolken. Lang duurde dit niet, want het bewolkte terug deels. Vanaf de tweede helft van de namiddag was er geen zon meer te zien (zonneschijnduur 2u40min). Ondertussen steeg de temperatuur tot een mooie vijfentwintig graden. De zwakke tot vrij matige wind is van het westzuidwesten naar het westen en later naar het noorden geruimd. De luchtdruk is een weinig gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

10

De weinige wolken werden in de ochtend al snel opgeruimd. Dan was het zonder enig wolkje aan de blauwe lucht heel zonnig. Enkele kleine stapelwolken in de namiddag konden de zon niet hinderen (zonneschijnduur 10u10min). Ondanks zo veel zonneschijn, bleef de temperatuur (maximum 22.5°) beperkt tot de normale waarde voor begin september. Zowel ´s nachts als overdag was er weinig wind en die is verder van het noorden naar het oosten geruimd. De luchtdruk is nog een beetje gedaald (1020 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

11

Het koelde vannacht goed af. In de voormiddag moesten nog wat wolken opgeruimd worden. Vanaf het midden van de voormiddag tot vanavond was het volop zonnig. In de namiddag waren er tijdelijk wat hoge wolkenslierten te zien die de zon niet konden temperen (zonneschijnduur 9u00min). De temperatuur steeg in de namiddag tot een aangename drieëntwintig graden. Dit voelde goed aan, temeer daar er maar weinig wind was. De luchtdruk is verder gedaald tot 1016 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

12

Na een koele nacht volgde aanvankelijk een heel zonnige dag. In de tweede helft van de voormiddag en eerste helft van de namiddag verschenen er tijdelijk wat onschuldige stapelwolkjes, die in de tweede helft van de namiddag terug verdwenen. Tegen de avond bewolkte het volledig (zonneschijnduur 7u50min). De temperatuur haalde een mooie drieëntwintig graden. Wel was er overdag meer wind dan gisteren, die vannacht uit het noorden kwam en overdag uit het westen. De luchtdruk is sinds gisterenavond gestegen (1022 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

13

Het was vannacht niet meer zo fris (minimum temperatuur 11.0°). Op tijdelijk enkele hoge wolken (cirrus en cirrocumulus) na, was er vandaag alleen blauw aan de lucht (zonneschijnduur 9u50min). De temperatuur overschreed de zomerse grens van vijfentwintig graden. Er was weinig wind uit zuidwestelijke richtingen. De luchtdruk bereikte rond de middag zijn hoogste stand van 1027 hPa en is sindsdien al terug wat gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

14

Een op en top zomerse, zelfs tropische dag in de vroege herfst. Op enkele hoge wolkenslierten niet te na gesproken; was er opnieuw geen wolkje aan de blauwe lucht (zonneschijnduur 10u10min). Vannacht daalde de temperatuur naar een normale tien graden, maar steeg overdag naar een tropische graden 31.7°. Geen dagrecord, want in 2016 werd het 32.9° warm. Er was vandaag zo goed als geen wind. De luchtdruk is verder gedaald tot 1020 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

15

Vandaag werd de hoogste temperatuur (maximum 35.3°) hier ooit in september sinds 1981 gemeten, ook een dagrecord dus. Na een redelijk zachte nacht (minimum temperatuur 13.7°) volgde – met alleen tijdelijk wat hoge wolkjes (cirrus en cirrocumulus) – een heel zonnige en snikhete dag (zonneschijnduur 9u40min). Ook vandaag was er zo goed als geen wind. De luchtdruk is verder gedaald tot 1017 hPa. De relatieve luchtvochtigheid was in de namiddag slechts 29%. Met nog maar 1.6 mm regen in de eerste helft van september laat de droogte zich opnieuw voelen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

De hoogste temperatuur hier ooit in september sinds 1981 gemeten.

16

De warmte was vandaag wat draaglijker. Opnieuw was het, zonder één wolkje, een uiterst zonnige dag (zonneschijnduur 9u40min). Vertrokken van een minimum temperatuur van 14.6°, steeg de temperatuur in de namiddag naar 27.8°. Vannacht was er bijna geen wind en vanaf de middag nam die in kracht toe tot vrij matig en is dan ook van het westzuidwesten naar het noordoosten geruimd. De luchtdruk is gestegen tot 1023 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

17

Een mooie zonnige dag. Op tijdelijk enkele stapelwolkjes na, scheen de zon van ´s ochtends tot ´s avonds met volle kracht (zonneschijnduur 10u00min). De temperatuur (maximum 21.9°) overschreed de normale waarde met één graad. De vrij matige wind is van het noordoosten naar het oostnoordoosten doorgeruimd. De luchtdruk is na een hoog maximum van 1029 hPa op de middag terug al een beetje gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Alleen een blauwe lucht.

18

Een mooie en warme zonnige dag in de herfst. Het koelde vannacht – door de noordoostelijke lucht, de brede opklaringen en windluwte – flink af (minimum temperatuur op het gras 2.8 en in de hut 7.6°). Alleen in de voormiddag waren er wat hoge wolkenslierten, voor de rest van de tijd was de lucht fel blauw en scheen de zon ongehinderd (zonneschijnduur 9u50min). De temperatuur ging voorbij de zomerse grens van vijfentwintig graden (maximum temperatuur 25.1°). Vannacht was er bijna geen wind en overdag kwam die vrij matig uit het oostnoordoosten. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

19

Na een nacht met een normale temperatuur, scheen de zon van opkomst tot ondergang aan een fel blauwe hemel (zonneschijnduur 9u00min). De temperatuur steeg naar een meer dan zomerse waarde van ruim zevenentwintig graden (maximum temperatuur 27.7°). Met daarbij weinig oostelijke wind, voelde dit warm aan. De luchtdruk is nog verder gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

20

Het weer van vandaag was een kopie van dat van gisteren. De dag begon met een iets hogere temperatuur dan normaal (minimum temperatuur 13.1°). In de voormiddag hingen er wat altocumulus wolkenveldjes, die later tijdelijk vervangen werden door hogere wolkensoorten (cirrus). In de namiddag was het zo goed als wolkeloos (zonneschijnduur 8u30min). Het werd, met een temperatuur van zevenentwintig graden, opnieuw zomers warm. De wind kwam zwak uit oostelijke tot noordoostelijke richtingen. De luchtvochtigheid daalde laag (minimum 29%). De luchtdruk is vrij stabiel gebleven. De droogte begint nu wel extreem te worden, in de eerste twintig dagen van september is er slechts 1.6 mm regen gevallen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Zonsondergang tegen hoge wolkenslierten. Met dank aan Julia en Geert voor de foto.

21

Bestendig mooi, droog, zonnig en warm weer. Vannacht koelde het fel af, de laagste temperatuur sinds midden mei (minimum temperatuur op het gras 2.2 en in de hut 5.3°). De zon scheen van ´s ochtends tot ´s avonds en er was geen wolkje aan de blauwe lucht, zelfs geen enkele hoge wolkensliert (zonneschijnduur 9u50min). De zon had wel veel werk om de temperatuur, vertrekkend van zo een lage temperatuur, te laten stijgen. In de tweede helft van de namiddag werd de vijfentwintig graden grens overschreden (maximum temperatuur 25.9°). Er stond maar een heel zwakke wind uit oostelijke richtingen. De luchtdruk is een beetje gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

22

Vandaag om 15:31u begon de astronomische herfst, maar van herfstweer – buiten de mist – was nog geen sprake. Vannacht koelde het tot de normale temperatuur af (minimum 9.9°). De dag begon met veel mist met een maximale zichtbaarheid van 50 m. Het was slechts in de tweede helft van de voormiddag eer de mist opgetrokken was. Daarna was er alleen zon aan de blauwe lucht (zonneschijnduur 7u40min). De temperatuur steeg tot een zomerse waarde (maximum 24.9°). De zwakke wind is van het noordwesten naar het westen gekrompen. De luchtdruk is verder gedaald (1008 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Veel mist in de ochtend.

23

Vannacht bewolkte het volledig. In de tweede helft van de voormiddag loste de bewolking op korte tijd bijna volledig op en bleven er alleen nog wat hoge wolkenslierten. Vanaf de middag kwamen er opnieuw stapelwolken, waartussen de zon nog enige ruimte had. Vanaf de tweede helft van de namiddag bewolkte het terug volledig en dreigden de wolken, maar het bleef droog (zonneschijnduur 3u20min). De temperatuur deed het in de namiddag met drieëntwintig graden nog heel goed. De van het westen naar het zuidwesten gekrompen wind kwam vrij matig uit de hoek. De luchtdruk is nog gedaald tot een lage 1001 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

24

In de eerste helft van de nacht heeft het eindelijk eens geregend en waaide het tijdelijk goed door. In de voormiddag bleef het droog en verdwenen de wolken grotendeels. Na de middag bewolkte het opnieuw en waren de zonnige momenten schaars (zonneschijnduur 5u20min). In de tweede helft van de namiddag en avond regende het daar een beetje uit (totale neerslaghoeveelheid 6.4 mm). De wind kwam matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is nog gedaald (998 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

25

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

26

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

27

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

28

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

29

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

30

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag