Home >> Verslagjes >> Verslagjes deze maand

Verslagjes deze maand: November 2020

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Het werd een uiterst zachte, winderige en vochtige Allerheiligen. Vannacht was het record zacht (minimum temperatuur 11.2°) en overdag steeg de temperatuur naar meer dan achttien graden. Op één kleine opening in de bewolking in de namiddag na, was het de hele dag donker en grijs (zonneschijnduur 10min). Regelmatig viel er wat lichte regen of motregen (regenhoeveelheid 1.3 mm). De wind kwam vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is tot 1008 hPa gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

2

Vannacht regende het met tussenpozen. In de voormiddag bleef het droog, maar in de tweede helft van de namiddag regende het opnieuw. Daarna was het terug droog. (regenhoeveelheid 4.9 mm). Rond de middag kwam heel even de zon door de wolken (zonneschijnduur 20min). Opvallend was de hoge temperatuur. Vannacht bleef het achttien graden warm. Overdag steeg diezelfde temperatuur tot twintig graden, een dagrecord. Vanaf de namiddag – samen met de regen – daalde die snel tot een minimum van dertien graden vanavond. Een tweede opvallend weerelement was de matige zuidwestenwind, met stoten tot 60 km/u. De luchtdruk is vanaf de namiddag snel gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

3

Vannacht zijn alle wolken verdwenen en is de wind geluwd tot zwak. In de voormiddag was het, zonder één wolkje aan de blauwe lucht, volop zonnig. Na de middag kwamen er nogal veel wolken, waardoor de zon het moeilijk kreeg en uit die wolken vielen enkele druppels regen. Vanaf de tweede helft van de namiddag verdwenen de wolken geleidelijk, die vanavond allemaal weg zijn (zonneschijnduur 5u50min). De temperatuur is vannacht voortdurend gedaald tot een minimum van zeven graden in de ochtend. Overdag steeg de temperatuur tot dertien graden, nog steeds meer dan normaal. Vannacht deed de wind het rustig aan, maar in de namiddag werd die toch opnieuw matig. De luchtdruk is verder gestegen tot een hoge 1023 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

4

Het koelde in de nacht en ochtend goed af, met de eerste nachtvorst op het gras (minimum temperatuur op het gras -1.1° en in de hut 3.5°). In de voormiddag was er geen wolk aan de lucht, maar na de middag ontstonden er wat stapelwolken, die tegen de avond terug verdwenen (zonneschijnduur 6u10min). De temperatuur (maximum 12.6°) hield zich aan wat normaal is voor begin november. Daarbij was er – in grote tegenstelling met de voorbije dagen – bijna geen wind die van het zuidwesten naar het noordnoordwesten geruimd is. De luchtdruk is verder tot een zeer hoge 1036 hPa gestegen. Het was al van 26 mei geleden dat de luchtdruk nog zo hoog was.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

De luchtdruk is hoog gestegen.

5

De temperatuur buiten beschouwing gelaten, was het een zomerdag in de herfst. Niet gehinderd door enig wolkje, scheen de zon van opkomst tot ondergang (zonneschijnduur 6u20min). De dag begon met vorst op het gras (-3.9°) en in de hut (-0.8°), de eerste keer in de hut in dit nog jonge seizoen. De dagtemperatuur (maximum 11.9°) steeg één graadje hoger dan normaal. Voeg daarbij zo goed als geen wind en dit voelde in de zon heel erg aangenaam. De luchtdruk is nog tot de middag tot 1040 hPa gestegen en daarna terug een klein beetje gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

6

Het weer van vandaag was een kopie van dat van gisteren. Na een frisse nacht (minimum temperatuur op het gras -3.3 en 0.0° in de hut) en veel rijp op het gras, scheen de zon van ´s ochtends tot ´s avonds (zonneschijnduur 6u30min). Met heel weinig oostelijke wind (heel zwak) deed de temperatuur het overdag niet slecht (maximum 13.1°). De luchtdruk is verder gedaald tot 1027 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

7

Vannacht koelde het iets minder af dan de vorige twee dagen (minimum temperatuur op het gras -1.7 en 1.6° in de hut), maar de dagtemperatuur echter ging een stuk hoger dan wat normaal is voor begin november (maximum 16.5°). De zon moest aanvankelijk wat hoge en middelhoge bewolking oplossen. Vanaf de tweede helft van de voormiddag werd de lucht helemaal blauw en dat bleef tot vanavond (zonneschijnduur 5u20min). De heel zwakke wind is van het oosten naar het zuidoosten geruimd. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

8

Geen grondvorst meer. De zon had het vandaag moeilijk. Het was al in de tweede helft van de voormiddag eer de middelhoge bewolking (altocumulus) werd doorbroken, en dan nog bleven er altocumulusvelden. Na de middag verdwenen alle wolken en werd de lucht blauw (zonneschijnduur 4u00min). De zwakke wind is verder van het zuidoosten naar het zuiden geruimd en voerde heel zachte lucht aan. De temperatuur steeg overdag naar negentien graden. De luchtdruk is niet veranderd (1022 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

9

Op twee kleine openingen – één in de voormiddag en één in de namiddag – in de bewolking na, bleef het vandaag de hele dag bewolkt en in de vooravond vielen daar wat regendruppels uit (zonneschijnduur 20min). De temperatuur, met een minimum van zeven en een maximum van zestien graden, deed het wel goed. De heel zwakke wind is van het zuiden naar het zuidoosten gekrompen. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

10

Ook vandaag speelde de zon een bijrol. Alleen in de voormiddag kon ze een half uur schijnen. Voor de rest van de tijd was het bewolkt en in de tweede helft van de namiddag viel daar een plas regen uit (regenhoeveelheid 7.1 mm), meteen een verdubbeling van het maandtotaal. Het was opnieuw heel zacht: vannacht zeven graden en overdag ruim veertien graden, met heel weinig wind uit het zuidwesten. De luchtdruk is nog wat gestegen (1027 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

11

Gisterenavond regende het nog een minimale hoeveelheid (regenhoeveelheid 0.1 mm). Daarna werd en bleef het droog. Vanochtend hing er veel mist, met op zijn dichtst een zichtbaarheid van 50 meter. Nadat die in de loop van de voormiddag opgetrokken was, kwam aarzelend de zon te voorschijn. Lang duurde dit niet, want nog vóór de middag bewolkte het volledig. In de namiddag viel er nog een kleine opening in de bewolking, maar vanaf dan hadden we het gehad met de zon (zonneschijnduur 1u30min). Op was opnieuw een zachte nacht en dag met daarbij heel weinig wind die van het zuidwesten naar het zuidoosten gekrompen. Vanaf middernacht is de luchtdruk gaan dalen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

12

In de vroege ochtend heeft het geregend (neerslaghoeveelheid 1.2 mm). Daarna bleef het, op enkele regendruppels in de namiddag na, droog. In de voormiddag was het vrij zonnig, maar vanaf de middag waren de wolken te dominant (zonneschijnduur 2u30min). Het werd een heel zachte nacht (minimum temperatuur 10.2°) en een zachte dag (maximum temperatuur 13.2°). De vrij matige wind is van het zuidoosten naar het zuidwesten geruimd. De luchtdruk is in de vroege ochtend tot een minimum van 1013 hPa gedaald en sindsdien al terug tot 1020 hPa gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

13

Vannacht is het deels opgeklaard en koelde het wat meer af dan de voorbije dagen, maar de temperatuur bleef toch nog hoger dan normaal (minimum temperatuur 5.4°). Bij zonsopkomst waren er weinig wolken, maar lang heeft dit niet geduurd, want al snel bewolkte het volledig (zonneschijnduur 30min). In de tweede helft van de voormiddag vielen uit die bewolking wat regendruppels. En toch steeg de temperatuur overdag naar veertien graden, vijf graden boven het langjarige gemiddelde. Vannacht was er weinig wind uit het zuidzuidoosten, maar overdag kwam die vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is terug al gedaald tot 1016 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

14

Gisterenavond viel er een bui (neerslaghoeveelheid 1.2 mm). Daarna bleef het droog. In de tweede helft van de voormiddag en eerste helft van de namiddag was er wat minder bewolking en kon de zon schijnen (zonneschijnduur 3u30min). Vannacht was het al zacht (minimum temperatuur 11.8°) en overdag werd het heel zacht (maximum temperatuur 16.2°). De zwakke tot vrij matige wind kwam uit het zuidwesten tot zuidzuidwesten. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

15

Vannacht daalde de temperatuur niet onder veertien graden. Bij opkomst kon de zon zich – in aanwezigheid van hoge bewolking (cirrus) – nog laten zien. Lang duurde dit echter niet, want al snel bewolkte het volledig (zonneschijnduur 30min). Vanaf de middag begon het te regenen en heeft dit tot de vooravond gedaan (neerslaghoeveelheid 7.7 mm). Op de middag steeg de temperatuur nog tot bijna zestien graden (maximum 15.8°). Samen met de regenval daalde de temperatuur tot een minimum van tien graden vanavond. Er stond de hele nacht en dag nogal veel wind uit het zuidzuidwesten tot zuidwesten. De luchtdruk is nog tot een minimum van 999 hPa gedaald en sindsdien terug al een beetje gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een zachte nacht.

16

Het was een sombere en bewolkte dag. Op één enkele kleine opening in de wolken, op de middag, na (zonneschijnduur 10min), was het de hele dag bewolkt. Die bewolking was af en toe dreigend en daar vielen enkele keren enkele regendruppels uit. Zowel de minimum (8.4°) als de maximum temperatuur (12.7°) bleven vier tot vijf graden boven het langjarige gemiddelde. De zuidwestenwind waaide nog altijd met een kracht tot matig. De luchtdruk is snel gestegen tot 1020 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

17

Gisterenavond viel er nog een beetje regen (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Daarna bleef het droog, maar de meeste tijd bewolkt bewolkt. Alleen rond de middag scheen de zon in drie korte perioden (zonneschijnduur 30min). Het was opnieuw heel zacht (minimum temperatuur 10.1° en maximum 13.3°). De zuidwestenwind waaide zwak tot vrij matig. De luchtdruk is verder gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

18

Een groot verschil met gisteren, wat zonneschijn betrof. Vandaag scheen de zon – met tegen de avond alleen één cirruswolkje waardoor een linker bijzon (een halo) te zien was – van opgang tot ondergang (zonneschijnduur 5u40min). In de vroege ochtend is het opgeklaard en dat was vanavond ook nog zo. Vannacht was het zacht (minimum temperatuur 9.4°) en overdag werd het zelfs warm voor midden november: de maximum temperatuur van 17.4° was een dagrecord. De zwakke tot vrij matige wind is gisterenavond van het zuidwesten naar het zuidzuidwesten gekrompen. De luchtdruk is vanaf middernacht beginnen te dalen (1017 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

19

De zon scheen in twee korte perioden, één in de voormiddag en één in de namiddag (zonneschijnduur 1u10min). In de namiddag vielen er buien (neerslaghoeveelheid 3.7 mm). Voor de rest was het bewolkt. De temperatuur steeg tot elf graden, ruim hoger dan normaal. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (14.3°) werd gisterenavond kort na waarnemingstijd nog gemeten. ´s Avonds is de zwakke tot vrij matige wind van het zuidwesten naar het noordnoordwesten geruimd en koelde het goed af. Dan werd de minimum temperatuur van 7.1° gemeten. Dit is nog altijd hoger dan normaal. De luchtdruk is snel gestegen al tot een hoge 1029 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

20

Vannacht is het opgeklaard, viel de wind grotendeels weg en werd er noordelijke lucht aangevoerd. Daardoor koelde het goed af (minimum temperatuur op het gras -1.1° en 1.4° in de hut). De zon scheen van de ochtend tot de namiddag. Dan kwamen er veel wolken, die tegen zonsondergang terug verdwenen (zonneschijnduur 4u40min). De temperatuur bleef bij negen graden, wat bijna normaal is voor de tweede helft van november. De zwakke wind is terug van het noordnoordwesten naar het zuidwesten gekrompen. De luchtdruk is nog tot middernacht blijven stijgen en nadien gestabiliseerd op 1035 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

21

In de voormiddag moest nog wat lage bewolking opgeruimd worden. Daarna scheen de zon volop, maar lang duurde dit niet, want het bewolkte terug volledig en dat bleef zo voor de rest van de dag (zonneschijnduur 1u40min). De temperatuur startte (minimum 4.3°) en eindigde (maximum 10.2°) iets hoger dan normaal. De overdag in kracht tot vrij matig gestegen zuidwestenwind voelde fris aan. De luchtdruk is al een beetje gedaald tot 1028 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

22

Het was vandaag een sombere, donkere, zonloze, vochtige en in de namiddag natte dag. Het was de hele dag zwaar bewolkt met in de namiddag lichte regen of motregen (neerslaghoeveelheid 1.0 mm). De temperatuur bewoog bijna niet (minimum 8.7° en maximum 10.1°) en bleef ruim boven het langjarige gemiddelde. De zuidwestenwind is na de middag afgezwakt van vrij matig naar zwak. De hoge luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

23

In tegenstelling met gisteren, was het vandaag een aangename, heldere, zonnige, droge dag met weinig wolken. Te zien aan de temperatuurdaling is het in de vroege ochtend opgeklaard. Bij zonsopkomst was er nogal wat laaghangende mist, die snel werd opgelost. Het bleef heel zonnig tot tijdelijk een bewolkte periode in de namiddag. Daarna scheen de zon terug volop tot ze onderging (zonneschijnduur 4u50min). De temperatuur daalde tot een minimum van 3.6° en steeg in de namiddag tot 11.1°. Aangenaam was dat er heel weinig wind was die van het zuidwesten naar het westen en later naar het zuiden is gedraaid. De luchtdruk heeft stand gehouden (1028 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

24

Zonder ochtendgrijs begon de dag heel zonnig. In de loop van de dag verschenen er tijdelijk veel hoge bewolking (cirrus en cirrostratus), maar de zon bleef zo goed als paraat (zonneschijnduur 5u30min). Zowel de nacht (minimum temperatuur 6.3°) als overdag (maximum temperatuur 12.4°) was het zacht. De zwakke wind is van het zuiden naar het zuidzuidwesten tot zuidwesten geruimd. De luchtdruk is veel gedaald (1018 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

25

De wolken hadden vandaag de overhand. Er waren slechts drie perioden met wat zonneschijn (zonneschijnduur 2u20min). De temperatuur bleef vannacht (minimum 4.7°) en steeg overdag (maximum 10.8°) opnieuw naar een meer dan normale waarde. De zuidzuidwestenwind waaide in de namiddag vrij matig, maar voor de rest van de dag zwak. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

26

De dag begon en eindigde bewolkt. Tussendoor – in de namiddag – kwam de zon schaars door de wolken (zonneschijnduur 2u00min). De temperatuur steeg overdag naar ruim elf graden, heel zacht dus. De zwakke wind is van het zuidwesten naar het noordoosten geruimd. De luchtdruk is een beetje gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

27

Het was vandaag, met de hele dag zware bewolking, een donkere, maar droge dag. Het bleef ´s nachts (minimum 6.8°) vrij zacht en overdag steeg de temperatuur (maximum 8.5°) een beetje boven de normale waarde. Er stond heel weinig oostelijke wind. De luchtdruk is stabiel gebleven.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een donkere dag.

28

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

29

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

30

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag