U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes deze maand: Mei 2019

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Veel zon vandaag. De dag begon zonder enig wolkje, maar in de loop van de voormiddag kwamen er stapelwolken. Die waren echter niet zo talrijk zodat de zon nog redelijk veel ruimte had. Diezelfde wolken zijn in de loop van de namiddag terug verdwenen (zonneschijnduur 10u00min). Ondanks de overvloedige zonneschijn deed de temperatuur het maar matig (maximum 16.6°). Ook vandaag stond er niet zo veel wind uit het noordoosten. De luchtdruk is verder gedaald tot 1016 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

2

In de vroege ochtend vroor het nog op het gras (minimum temperatuur -1.7°). Met de wolken in de meerderheid wisselden in de voormiddag de zon en de wolken elkaar af. In de namiddag trok er een regenzone over (regenhoeveelheid 5.7 mm). Daarna vielen er opnieuw gaten in de bewolking en was de zon te zien (zonneschijnduur 2u40min). Het was vandaag met dertien graden een vijftal graden te fris. De zwakke tot vrij matige wind is van het noordoosten naar het zuidwesten gekrompen en later naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is nog verder gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

3

Vannacht bewolkte het volledig en in de voormiddag vielen daar af en toe wat regendruppels of een beetje regen uit. De hoeveelheid was te weinig om als neerslag meetbaar te zijn. In de namiddag vielen er een viertal gaten in de bewolking en kwam de zon er door (zonneschijnduur 1u50min). De temperatuur was overdag ondermaats (maximum 13.1°). Gelukkig was er maar weinig wind – uit noordelijke richtingen – zodat het niet al te onaangenaam aanvoelde. De luchtdruk is stabiel gebleven (1013 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

4

Na de regen (hoeveelheid 7 mm) van vannacht was het overdag de beurt aan een schaars aantal kortdurende buien (totale regenhoeveelheid 8.0 mm), waarvan één met hagel en met torenhoge stapelwolken afgewisseld met zonneschijn (zonneschijnduur 7u30min). De zwakke tot matige noordelijke wind voerde frisse, zelfs koude polaire lucht aan. De temperatuur steeg slechts tot elf graden, zeven graden te laag. De luchtdruk is een beetje gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

5

De nacht en ochtend verliepen koud (minimum temperatuur op het gras -3.9° en 1.5° in de hut), maar droog. Een bui net vóór en een bui kort na de middag waren vergezeld van hagel en smeltende sneeuw (regenhoeveelheid 4.2 mm). Tijdens de eerste bui daalde de temperatuur een zestal graden. Daarna bleef het voor de rest van de dag droog. Tussendoor wisselden de stapelwolken en de zon elkaar af, met meer zon in de namiddag dan in de voormiddag (zonneschijnduur 6u10min). De temperatuur deed het opnieuw niet goed (maximum 12.7°). Ook vandaag stond er een zwakke tot vrij matige noordelijke fris aanvoelende wind. De luchtdruk is verder gestegen (1023 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Het was vandaag fris met een forse temperatuurdaling tijdens de bui net vóór de middag.

6

Ook vannacht was het fris met vorst op het gras. Overdag steeg de temperatuur – net als de vorige dagen –niet al te hoog. Het bleef, op wat gedruppel uit enkele donkere wolken na, wel droog. In de loop van de dag vielen er slechts enkele kleinere gaten in de bewolking (zonneschijnduur 1u20min), maar verder was het bewolkt en grijs. De zwakke tot vrij matige wind is gisterenavond van het noorden naar het westen gekrompen. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

7

De dag begon met veel hoge bewolking (cirrostratus), die na de middag tijdelijk overging in lage bewolking (stratus) en later terug deels oploste (zonneschijnduur 5u20min). De dag begon nog fris (minimum temperatuur op het gras -2.2° en 1.7° in de hut), maar warmde in de namiddag – onder de invloed van de zon – wat meer op dan de vorige dagen (maximum temperatuur 16.2°). De van het westen naar zuidwesten geruimde wind deed het kalm aan. De luchtdruk is nogal wat gedaald (1013 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Dreigende onweerswolken boven Kuşadası (Turkije). Met dank aan Greet en Adem voor de foto.

8

Vannacht was het zachter dan de vorige nachten. Het was bewolkt en daar regende het in de voormiddag zachtjes uit. Na de middag kwam de zon heel kort door de bewolking heen (zonneschijnduur 40min), steeg de temperatuur naar zestien graden en niet veel daarna viel er een buitje (totale regenhoeveelheid 1.6 mm). Er stond weinig wind, eerst uit het zuidwesten, daarna uit het zuidoosten en later terug uit het zuidwesten. De luchtdruk is veel en laag gedaald tot 996 hPa vanavond.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

9

De temperatuur was zowel 's nachts (minimum 8.1°) als overdag (maximum 18.6°) normaal. Het was meestal bewolkt, maar af en toe was toch de zon kort te zien (zonneschijnduur 2u50min) en in de namiddag vielen er twee minuscule buitjes (regenhoeveelheid 0.1 mm). Behalve vanavond – toen de wind tijdelijk meer waaide –, was er de hele dag weinig wind, die van het zuidwesten naar het westen gekrompen is. De luchtdruk is zich al een beetje hersteld (1002 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

10

De meeste regen – vier millimeter – viel in de tweede helft van de nacht en de vroege ochtend. In de voormiddag en de eerste helft van de namiddag vielen er nog een drietal kleinere buitjes (totale regenhoeveelheid 4.9 mm). In de namiddag kwamen er gaten in de bewolking en scheen af en toe de zon. Later bewolkte het terug volledig (zonneschijnduur 1u40min). Vannacht was het zacht (minimum temperatuur 9.6°), maar overdag bleef de temperatuur beperkt tot nog geen zestien graden. De zwakke tot vrij matige wind is van het zuidwesten naar het noordoosten geruimd. De stijging van de luchtdruk is gestopt op 1011 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

11

De verwachte grote hoeveelheid regen is er vannacht niet gekomen. Het regende vóór middernacht slechts 0.7 mm en daarna bleef het droog. Verder bleef het vannacht zacht (minimum temperatuur 9.8°) en overdag was er heel veel zonneschijn tussen de wolken. Vanavond is het zelfs zo goed als volledig helder (zonneschijnduur 8u30min). De dagtemperatuur bleef bij zo veel zon beperkt tot zestien graden. Dit kwam door de zwakke tot matige noordoostenwind. Sinds vanochtend is de luchtdruk terug beginnen stijgen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Mooie zonsondergang boven de Egeïsche zee, gezien vanaf Kuşadası (Turkije). Met dank aan Greet en Adem voor de foto.

12

De tweede ijsheilige Pancraas deed zijn naam eer aan. Onder de invloed van een wolkeloze hemel, weinig wind en noordelijke lucht vroor het vannacht op het gras en was het fris in de hut (minimum temperatuur op het gras -2.2° en 2.8° in de hut). Vannacht en in de ochtend was er ook geen wolkje aan de blauwe lucht, maar al snel in de voormiddag kwamen er stapelwolken opzetten. Vanaf de vooravond verdwenen die terug bijna allemaal (zonneschijnduur 8u00min). Bij een zwakke tot vrij matige noordenwind steeg de temperatuur overdag amper tot vijftien graden. De luchtdruk is nog verder gestegen tot een hoge 1037 hPa.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

13

Ook de derde ijsheilige (H. Servaas) bracht – onder dezelfde omstandigheden als gisteren – vorst op het gras (minimum temperatuur -2.2° en 4.1° in de hut). Het was de hele dag wolkeloos (zonneschijnduur 12u30min) en de dagtemperatuur (maximum 18.2°) steeg wat hoger tot de normale waarde. Ook vandaag deed de noordoostelijke wind het kalm aan. De luchtdruk heeft zijn hoogste stand (1041 hPa) gehad en is terug al een beetje gedaald.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een fel blauwe ochtend.

14

De vierde ijsheilige (H. Bonifaas) hield het net zonder vorst op het gras (minimum temperatuur 0.0° en 5.4° in de hut). Op wat hoge wolkenslierten in de voormiddag en tijdelijk enkele stapelwolkjes in de namiddag na – waarvan de zon geen hinder ondervond – was het de hele dag zo goed als wolkeloos (zonneschijnduur 12u30min). De dagtemperatuur benaderde de normale waarde voor midden mei. Ook vandaag was de zwakke noordoostenwind aanwezig. De luchtdruk is verder gedaald (1029 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

15

Het weer van vandaag was een kopie van dat van gisteren. Gestart met nachtvorst op het gras (minimum temperatuur -1.1° en 5.3° in de hut) – de ijsheiligen zijn toch al voorbij –steeg de temperatuur overdag naar ruim negentien graden. Er was de hele dag geen wolk aan de blauwe lucht (zonneschijnduur 12u20min) en de wind kwam slechts zwak uit het noordoosten tot oostnoordoosten. De luchtdruk is verder gedaald tot 1023 hPa vanavond. De luchtvochtigheid daalde laag (minimum relatieve luchtvochtigheid 26%).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

16

Ook vandaag hetzelfde weer als de vorige dagen. Gestart met lichte nachtvorst op het gras (minimum temperatuur -1.1°) en vijf graden in de hut, steeg de dagtemperatuur naar een normale negentien graden. In de namiddag verschenen er tijdelijk wat stapelwolkjes, maar voor de rest van de dag was de lucht helemaal blauw (zonneschijnduur 12u30min) bij een zwakke tot vrij matige noordoosten- tot oostnoordoostenwind. De luchtdruk is nog verder gedaald (1013 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

17

Ander weer. Vannacht bewolkte het volledig en op twee gaten in de bewolking na, is dat de hele dag zo gebleven (zonneschijnduur 40min), maar het bleef droog. Het bleef tijdens de nacht zacht (minimum temperatuur 5.5° en 10.3° in de hut). Overdag bleef de temperatuur beperkt tot vijftien graden, de maximum temperatuur van de waarnemingsdag (18.0°) werd gisterenavond gemeten. Er stond maar weinig wind uit het oosten. De luchtdruk is nog verder gedaald (1006 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

18

Het was de eerste keer deze maand dat we een lentedag konden optekenen (maximum temperatuur ≥ 20°). Ook vannacht was het zacht. Overdag was het vanaf de tweede helft van de voormiddag tot de vooravond een afwisseling van wolken en zonneschijn (zonneschijnduur 5u00min). In de vooravond viel er een kort maar pittig buitje (regenhoeveelheid 3.9 mm en een maximale intensiteit van 59 mm/u) met een temperatuursdaling van een vijftal graden. Het werd met tweeëntwintig graden en slechts een zwakke – tijdens de bui vrij matige – oostenwind aangenaam warm. De luchtdruk is niet meer veranderd.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

19

Het was heel zacht vannacht. In de voormiddag was het bewolkt en daar viel een beetje motregen uit (regenhoeveelheid 0.4 mm). Na de middag werd de bewolking dunner en scheen af en toe de zon (zonneschijnduur 2u40min). Vanaf de vooravond bewolkte het terug volledig. De temperatuur steeg naar een zuinige achttien graden. De zwakke tot vrij matige wind kwam uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is laag gebleven (1008 hPa vanavond).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

20

Er was maar weinig verschil tussen de minimum (11.2°) en de maximum temperatuur (13.7°). Het werd – op één na – de koudste twintigste mei sinds 1981. De koudste was in 1987. Er viel gisterenavond een bui en overdag viel er af en toe een beetje motregen (dagneerslaghoeveelheid 1.8 mm). Voor de rest van de dag was het zwaar bewolkt en somber. De zwakke wind kwam uit de noordelijke hoek. De luchtdruk is een beetje gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Fris en...

...donker.

21

Het was vandaag heel wat warmer en zonniger dan gisteren. Het bleef droog, maar in de voormiddag was het nog meestal bewolkt. Na de middag loste de bewolking geleidelijk en deels op (zonneschijnduur 7u00min). De temperatuur steeg overdag naar achttien graden, nog wel iets te laag voor de tweede helft van mei. Daar zorgde een zwakke tot vrij matige noordelijke wind voor. De luchtdruk is nog een beetje gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

22

Een aangename dag met veel zon en warmte. In de voormiddag was er bijna geen bewolking, in de namiddag wat meer (zonneschijnduur 10u40min). De temperatuur was zowel 's nachts (minimum 7.7°) als overdag (maximum 21.1°) zo goed als normaal. Er stond maar weinig wind uit het noordnoordwesten tot westen. De luchtdruk is bijna niet veranderd (1020 hPa).

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

23

Ook vandaag was het meer dan lenteweer. Veel zon, met wat hoge bewolking en later ook wat stapelwolken (zonneschijnduur 12u40min). De dagtemperatuur steeg naar een meer dan mooie vierentwintig graden, met daarbij maar weinig wind die van het noorden naar het westen is geruimd. De luchtdruk is vanaf de middag beginnen te dalen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

Een circumzenitale boog is een optisch verschijnsel als gevolg van lichtbreking door ijskristallen. Met dank aan Julia voor de foto.

24

Opnieuw een meer dan mooie lentedag met heel veel zon en warmte. In de voormiddag hingen er hoge wolkenslierten (cirrus), in de namiddag tijdelijk wat stapelwolkjes en 's avonds geen enkele wolk meer (zonneschijnduur 12u10min). De nacht was zacht (minimum temperatuur 10.1°) en overdag werd het warm (maximum temperatuur 23.9°). 's Nachts en in de voormiddag was er bijna geen wind en in de namiddag was die voelbaar vrij matig. De wind is in de namiddag van het westen naar het noordnoordwesten geruimd. De luchtdruk is constant gebleven.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

25

In de eerste helft van de voormiddag brak de zon nog door de wolken. In de tweede helft van de voormiddag regende het (neerslaghoeveelheid 1.3 mm). Vanaf de middag bleef het droog en klaarde het terug deels op (zonneschijnduur 4u10min). Het werd tot twintig graden warm; wat normaal is voor eind mei. De wind kwam eerst zwak uit het noorden, later het westen en daarna het noordnoordwesten De luchtdruk is een weinig gestegen.

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

26

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

27

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

28

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

29

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

30

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag

31

meer...

Afbeelding van de dag

Afbeelding van de dag