Home >> Verslagjes >> Verslagjes van vorige maand

Verslagjes van de vorige maand: September 2022

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Het zomerse weer houdt aan bij het begin van de weerkundige herfst. In de voormiddag was er alleen blauw in de lucht. Na de middag verschenen er enkele kleine stapelwolkjes die later opnieuw verdwenen. Tegen de avond kwam er veel hoge bewolking (cirrus en cirrostratus), waarin een linker en rechter bijzon (halo) te zien was (zonneschijnduur 10u20min). De temperatuur steeg opnieuw naar een meer dan zomerse waarde (maximum 28.3°). De wind waaide maar zwak en is van het noordoosten naar het oosten geruimd. De luchtdruk is wat gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Vandaag nog een dertiger. De dag begon met wat altocumulusveldjes, maar die werden al snel opgelost. Daarna was er geen enkele wolk te zien. Na de middag kwamen er wat stapelwolken. Vanaf de vooravond bewolkte het in een snel tempo volledig en werd het zwoel warm (zonneschijnduur 8u20min). De temperatuur (maximum 30.6°) overschreed de tropische grens, een dagrecord. De luchtvochtigheid daalde laag (minimum relatieve luchtvochtigheid 31%), bij een zwakke oosten- tot zuidoostenwind. De luchtdruk is verder gedaald (1010 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Het is warm en droog gebleven. Vannacht was het bewolkt en daardoor koelde niet al te veel af (minimum temperatuur 16.2°). Uit die bewolking viel in de vroege ochtend een minieme hoeveelheid regen (neerslaghoeveelheid 0.2 mm), te weinig om de erge droogte te bestrijden. Na de middag vielen er kleine gaten in de bewolking (zonneschijnduur 4u00min). Die bewolking was af en toe dreigend, maar het bleef droog. Ondanks de geringe hoeveelheid zonneschijn werd het meer dan normaal warm (maximum temperatuur 28.3°). De zwakke wind kon geen kant kiezen tussen het zuidoosten en zuidwesten. De luchtdruk is zo goed als constant gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

Nog steeds droog en meer dan zomers warm. Buiten wat hoge wolkenslierten en vliegtuigstrepen, waarvan de zon geen last had, heerste de zon aan de hemel (zonneschijnduur 10u40min). De temperatuur vertrok van een vrij zachte vijftien graden en steeg tot een warme achtentwintig graden. De kracht van de zuidwestenwind ging mee met de temperatuur: vannacht windstil, in de namiddag vrij matig en vanavond opnieuw stil. De luchtdruk is gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Opnieuw een tropische dag in september. De dag begon vrij zacht met weinig hoge bewolking (minimum temperatuur 13.6°). Na de middag kwamen er meer wolken (middelhoge en lagere soorten) die de zon afschermden (zonneschijnduur 8u30min). Intussen was de temperatuur naar drieëndertig graden gestegen. Rond zes uur vanavond werd het donker (vooral in het oosten), donderde het enkele keren en viel er een klein beetje regen (neerslaghoeveelheid 0.1 mm), stak er even veel wind uit het noordoosten op en daalde de temperatuur snel met een achttal graden. Nadien bleef het bewolkt. De luchtdruk is gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Rond zes uur vanavond een temperatuursdaling van een achttal graden bij de doortocht van de onweersbui, die naam niet waardig.

En een onweersneus (luchtdrukpiek).

6

Na het onweersbuitje (die naam niet waardig), van vóór waarnemingstijd gisterenavond, volgden er nog drie — twee vóór middernacht en één erna – echte onweersbuien, met niet al te veel bliksems en luide donders. Neerslaghoeveelheid 8.2 mm. Een zegen voor de natuur. Van de nachtelijke wolken was vanochtend niets meer te zien. De zon scheen – tijdelijk op enkele wolkenslierten en kleine altocumulus wolkenveldjes na – tot de tweede helft van de namiddag ongehinderd (zonneschijnduur 7u30min). Daarna bewolkte op korte tijd volledig. Die bewolking was een enkele keer dreigend, en daar vielen wat regendruppels uit. Tijdens de onweers/onweders waaide de noordoostenwind vrij matig, daarbuiten was de zuidwestenwind zwak. De luchtdruk is vanaf de middag aan een daling begonnen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Gisterenavond/vannacht drie onweersbuien...

...en drie maal een onweersneus (luchtdrukpiek).

7

Vóór middernacht viel er een bui, met een onweersneus maar zonder onweersverschijnselen (neerslaghoeveelheid 2.8 mm). Daarna bleef het droog en verdween geleidelijk de bewolking. In de eerste helft van de voormiddag was er alleen wat hoge bewolking. Daarna kwamen er stapelwolken, die nooit dominant waren. Vanaf de vooravond bewolkte het volledig (zonneschijnduur 8u10min). Na een zachte nacht volgde een warme dag, met een zomerse temperatuur (maximum 25.5°). Vannacht stond er weinig wind en overdag waaide die vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is nog wat gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De bui, net vóór middernacht, gaf een luchtdrukpiek (onweersneus), maar er waren geen onweersverschijnselen te horen of zien.

8

In de tweede helft van de nacht regende het. Daarna bleef het droog tot er vanavond een pittig (regenintensiteit tot 98 mm/u) onweer (met niet al te nabije donders) en vergezeld van hagel overtrok (totale neerslaghoeveelheid 9.6 mm). Daarbij daalde de temperatuur op korte tijd een viertal graden. Overdag hadden wolken de overhand, maar er vielen ook gaten in de wolken (zonneschijnduur 2u50min). Vannacht bleef het zacht (minimum temperatuur 15.4°), maar overdag hield de temperatuur (maximum 22.9°) zich zowat aan de gemiddelde waarde en dat was lang geleden. Dat waren we niet meer gewoon. De wind kwam vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is verder gedaald tot een lage 1007 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

9

Gisterenavond, niet lang na waarnemingstijd ontstond er een pittige onweersbui, met veel bliksem en donder (geen krakers), hagel (de grastemperatuur daalde tot 4.4°), hevige en veel regen (een intensiteit tot 256 mm/u en een hoeveelheid van 15 mm). Vandaag overdag was het op enkele gaten in de wolken na bijna geen zon te zien (zonneschijnduur 50min), viel er in de voormiddag wat lichte regen en tegen de avond enkele buien (totale neerslaghoeveelheid 19.5 mm). De temperatuur hield het met twintig graden bescheiden. Er stond tegenover de vorige dagen wat meer wind en die kwam uit zuidelijke tot zuidwestelijke richtingen. De luchtdruk is wat op en neer gegaan.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

Een herfst aanvoelende, wisselvalige, natte dag. Het regende/buide met tussenpozen in de tweede helft van de voormiddag en de eerste helft van de namiddag (neerslaghoeveelheid 5.4 mm). In de namiddag was daar veel gedonder bij. Het was bijna de hele dag bewolkt, alleen vanaf de vooravond brak de bewolking deels open (zonneschijnduur 1u30min). De nacht was nog wel zacht (minimum temperatuur 15.4°), maar overdag kwam daar niet veel meer bij. De maximum temperatuur (19.8°) bleef onder de twintig graden en dat is geleden van 8 juni. De wind waaide de hele nacht en dag zwak en is van het zuidwesten naar het westen geruimd. De luchtdruk is vanaf de ochtend beginnen te stijgen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

Van een herfstdag gisteren, naar een zomerdag vandaag. De dag begon met veel mist, met op zijn dichtst een zichtbaarheid van slechts een tweehonderdtal meter. Vanaf de tweede helft van de voormiddag was die opgetrokken en scheen de zon tussen wat stapelwolken. Vanaf de tweede helft van de namiddag verdwenen alle stapelwolken en had de zon het hemelruim voor zich alleen (zonneschijnduur 6u50min). De temperatuur steeg van een vrij normale twaalf graden naar een aangename vierentwintig graden. Daarbij stond er heel weinig wind uit veranderlijke richtingen. De luchtdruk is nog tot de middag gestegen en daarna gedaald (1017 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Te dichte mist om op te stijgen in de ochtend.

Later mooi weer voor de open monumentendag.

12

Opnieuw een meer dan zomerse dag. Buiten hoge wolkenslierten en vliegtuigstrepen, was er geen vuiltje aan de lucht en scheen de zon van op- tot ondergang (zonneschijnduur 10u10min). De nacht koelde normaal af (minimum temperatuur 11.1°), maar overdag warmde het – met zuidelijke lucht, weinig wind en veel zon – tot zevenentwintig graden op. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

(GISTEREN): Zondagluchten op de route des Cretes in de Vogezen (Frankrijk) om 16u15 op 1240m hoogte en 14°C. Met dank aan Geert en Julia voor de foto.

Avondlucht na een warme windstille dag op de route des Cretes in Breitsouze (Vogezen, Frankrijk) om 19u45 op 1250 m en 13°C. Met dank aan Geert en Julia voor de foto.

13

Een overgangsdag naar meer herfstig weer? Vannacht bewolkte het. In de tweede helft van de voormiddag vielen er wat gaten in de bewolking en scheen de zon zuinig (zonneschijnduur 2u10min). Voor de rest van de dag was het bewolkt en vanaf de tweede helft van de namiddag viel daar lichte regen uit (neerslaghoeveelheid 1.1 mm). Van een heel zachte nacht (minimum temperatuur 16.7°) ging de temperatuur overdag – ondanks de weinige zonneschijn – naar een heel zachte zesentwintig graden. De luchtdruk is nog een beetje gedaald tot een lage 1009 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

Een regenachtige, zonloze dag, maar de verwachte grote hoeveelheden neerslag (code geel) zijn hier niet, maar in verschillende regio’s wel, gevallen. Het regende in de tweede helft van de nacht en de voormiddag. In de namiddag bleef het droog, maar bewolkt en in de vooravond viel er nog wat regen (neerslaghoeveelheid 10.2 mm). Dit is slechts één tiende van de regenhoeveelheid die er viel op 13 en 14 september 1998. Toen viel er in twee dagen 107 mm en stond half Vlaanderen onder water. De zon was vandaag niet aanwezig. De temperatuur is sinds gisterenavond langzaam gedaald tot vijftien zestien graden in de namiddag. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (21.1°) werd gisterenavond op waarnemingstijd nog gemeten. De oostelijke wind waaide slechts zwak. De daling van de luchtdruk is gestopt op 1006 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Zwoele opklaringen met een zon die steekt zou ons moeder zeggen, na een dag vol buien, in Riquewihr in de Elzas, om 17u20, bij een ruime 23°C. Met dank aan Julia en Geert voor de foto.

Weinig wolken, bij een ondergaande zon in Bourdeaux (Drôme, Frankrijk). Met dank aan Ronny voor de foto.

15

Een droge dag met wat schaarse zonneschijn (zonneschijnduur 2u20min) en een meerderheid aan soms dreigende wolken. De temperatuur (minimum 11.7° en maximum 20.8°) benaderde het langjarige gemiddelde. De van het westen naar het noorden geruimde wind was vannacht en in de voormiddag zwak, maar waaide vanaf de middag vrij matig. De luchtdruk is gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Niet om jullie jaloers te maken, maar in Nyons (Drôme, Frankrijk) is het 26 graden. De rivier Eygues heeft vannacht wel wat water bijgekregen en ziet er wat modderig uit. Met dank aan Kathleen en Ronny voor de foto.

Nyons (Drôme, Frankrijk): 13:15u, ver in het noorden nog een voor ons onschuldige donderwolk. Beneden de rivier Eygues die het water van de nachtelijke onweders snel afvoert. Met dank aan Hendrik voor de foto.

16

Een gure, frisse, wisselvallige regenachtige dag. Het zomerse weer is duidelijk voorbij, wat normaal is midden september. Er vielen heel regelmatig buien van de ochtend tot de avond en lieten een hele emmer in de regenmeter achter (neerslaghoeveelheid 10.7 mm). Het waren geen hevige buien en de felle rukwinden bleven tijdens de buien achterwege. De regenhoeveelheid (67.8 mm) heeft in de helft van de maand al de normale hoeveelheid voor een hele maand bereikt. De temperatuur bleef beneden de vijftien graden en dat is al van eind mei geleden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (16.1°) werd gisterenavond op waarnemingstijd (20:00u) nog gemeten. De wind – uit het noorden tot westen – waaide slechts vrij matig. Tussen de buien door scheen af en toe de zon (zonneschijnduur 1u50min). De luchtdruk is nog langzaam verder gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

(GISTEREN) Een molentje dat stilstaat en zo ook wolken die niet opschuiven! Op col des Bagenelles (Le Bonhomme, Haut-Rhin, Frankrjk) bij een temp van 12°C, op 922m. hoogte. Met dank aan Julia en Geert voor de foto.

17

Het weer van vandaag was een kopie van dat van gisteren. Alleen viel er dubbel zo veel regen en scheen de zon iets meer. Het is nu al twee dagen na elkaar dat er dag en nacht buien vielen. Ook vandaag dus en er viel 22.1 mm neerslag. Tussen de buien en wolken door scheen af en toe de zon (zonneschijnduur 3u20min). De nachttemperatuur (minimum 9.1°) was vrij normaal, maar de temperatuur overdag (maximum 16.4° tijdens een zonnedoorbraak) bleef een viertal graden te laag. Met daar bij een vrij matige westen tot noordwesten wind voelde het fris aan. De luchtdruk is ook vandaag – voor de derde dag – nog langzaam doorgestegen (1018 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Wolkjes en een koude mistral in Comps (departement Gard, Frankrijk). Met dank aan Marleen voor de foto.

18

Vannacht regende het nog 6 mm. Daarna bleef het een hele tijd droog, tot er vanavond terug een bui viel (totale neerslaghoeveelheid 7.1 mm). Tussen die twee regenperioden was schaars de zon te zien (zonneschijnduur 1u40min). Vannacht daalde de temperatuur (minimum 10.1°) tot de gemiddelde waarde voor deze tijd van het jaar, maar overdag bleef die te laag (maximum 17.2°). De ´s nachts zwakke en overdag vrij matige wind is vanavond van het westen naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is wat gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Zonsopgang in Comps (departement Gare, Frankrijk). Met dank aan Marleen en Hendrik voor de foto.

Terug groener in Frahan (Bouillon). Na een nattere periode, nu een heerlijk zonnetje en wolken, goed wandelweer bij 12°C. Met dank aan Geert en Julia voor de foto.

19

De nacht was het fris (minimum temperatuur op het gras 3.9° en 7.7° in de hut) en vannacht en in de voormiddag vielen er nog enkele kleine buitjes (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). In de voormiddag was het nog meestal bewolkt, maar in de namiddag wisselden de zon en wolken elkaar af (zonneschijnduur 4u10min) en steeg de temperatuur (maximum 18.4°) naar een iets lagere waarde dan normaal van. De wind waaide overdag vrij matig en is van het zuidwesten naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is goed gestegen (1023 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

(GISTEREN) Slechts dunne bewolking boven Rochehaut (Bouillon). Met dank aan Julia en Geert voor de foto.

Slechts weinig en onschuldige stapelwolken in Heuvelland (West-Vlaanderen).

20

Ook vannacht koelde het goed af (minimum temperatuur op het gras 4.4° en 8.3° in de hut). Overdag waren de wolken in de meerderheid, maar het bleef droog (zonneschijnduur 2u20min). Zelfs met een zwakke noordwestenwind voelde het fris aan (maximum temperatuur 17.2°). De luchtdruk is hoog gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Vannacht is het grotendeels opgeklaard en met windstilte en noordoostelijke lucht werd het vrij fris (minimum temperatuur op het gras 2.2° en 5.1° in de hut). In de voormiddag was er nog geen wolk te zien. Na de middag kwamen er stapelwolken, die met perioden talrijk waren en de zon verstopten (zonneschijnduur 8u00min). De dagtemperatuur ging naar een mooie negentien graden, bij een zwakke noordoostenwind. Ook vandaag bleef de luchtdruk hoog (1025 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

De koudste nacht sinds dertig mei (minimum temperatuur op het gras 1.1° en 3.9° in de hut). Het werd een heel zonnige dag (zonneschijnduur 9u00min), met toch wel wat hoge bewolking (cirrus en tegen de avond cirrostratus). Met een heel zwakke zuidoosten- tot zuidwestenwind werd het meer dan twintig graden warm (maximum temperatuur 20.6). De luchtdruk is gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

In de voormiddag alleen wat hoge wolkenslierten (cirrus) in Nieuwkerke (Heuvelland, West-Vlaanderen).

Tegen de avond meer hoge bewolking (cirrostratus) in Kemmel (Heuvelland, West Vlaanderen).

23

Vannacht om 3:04u begon de astronomische herfst. Het werd ook een frisse nacht en het bewolkte volledig, maar in de tweede helft van de voormiddag en eerste helft van de namiddag vielen er enkele gaten in de bewolking (zonneschijnduur 1u30min). Na zeven uur vanavond is het licht beginnen regenen (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). De zuidwestenwind is zwak gebleven. De luchtdruk is nog gedaald (1015 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

Een natte, zonloze en frisse dag. Het regende met tussenpozen van de vroege ochtend tot vanavond (neerslaghoeveelheid 7.7 mm). Vannacht was het zacht (minimum temperatuur 12.7°), maar overdag bleef die beperkt tot vijftien graden. De wind waaide zwak en is vanavond van het zuidwesten naar het noordoosten geruimd. De luchtdruk is stabiel gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Cadzand (Zeeuws-Vlaanderen, Nederland) 13:13u. Het weer is hier verrassend mooi. We hadden ons aan regen verwacht. Met dank aan Marleen en Hendrik voor de foto.

25

Gisterenavond is de regenzone uitgeregend (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). Vannacht is de bewolking volledig opgelost en koelde het goed af (minimum temperatuur op het gras 3.9° en in de hut 7.3°). Net vóór de middag kwamen de eerste stapelwolken. Die werden na de middag talrijker en waren soms dreigend, maar het bleef droog (zonneschijnduur 5u20min). De temperatuur klom overdag naar een normale negentien graden. Er stond maar weinig wind uit het noordoosten. De luchtdruk is maar weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

In de voormiddag was het bewolkt en rond de middag is het beginnen regenen en heeft dat de hele namiddag gedaan. ´s Avonds werd het wat droger (neerslaghoeveelheid 5.4 mm). September is voorlopig de natste maand dit jaar. Na een zachte nacht (minimum temperatuur 10.6°) volgde een kille dag. De temperatuur kwam niet hoger dan dertien graden. De maximum temperatuur van de VVW waarnemingsdag (14.2°) werd gisterenavond op waarnemingstijd (20:00u) gemeten. De wind kwam vrij matige uit het zuidwesten. De luchtdruk is snel gedaald tot 998 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

Een frisse en natte herfstdag. De meeste regen viel vannacht (13 mm), maar overdag en vooral vanavond vielen er ook buien (totale neerslaghoeveelheid 17.6 mm). Overdag was het wat droger en had de zon af en toe wat ruimte tussen de bewolking (zonneschijnduur 2u50min). De temperatuur (minimum 8.7° en maximum 13.4°) bleef ruim onder het langjarige gemiddelde. De zwakke wind kon geen kant kiezen tussen het zuidwesten en noordwesten. De luchtdruk is laag gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

Vannacht viel er opnieuw een hele plas regen (7.5 mm). In de voormiddag was het heel zonnig, maar in de namiddag kwamen er stapelwolken, die rond twee uur een buitje gaf (totale neerslaghoeveelheid 8.1 mm). Daarna klaarde het terug goed op (zonneschijnduur 6u10min). De temperatuur daalde vannacht flink (minimum 5.9°). Ondanks zo veel zonneschijn, deed de temperatuur (maximum 16.1°) het overdag niet goed. De wind waaide nog altijd zwak uit het westelijke tot noordwestelijke richtingen. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

De wolken verdwenen vannacht allemaal en het koelde goed af (minimum temperatuur op het gras 1.7° en in de hut 4.1°). In de voormiddag was er geen wolkje aan de blauwe lucht. Vanaf de middag bewolkte het op korte tijd volledig en die wolken waren soms donker en dreigend (zonneschijnduur 5u00min). Vanavond, na zeven uur, viel er een bui (neerslaghoeveelheid 1.2 mm). De temperatuur steeg kort na de middag tot zeventien graden. Er stond vandaag maar weinig wind en die is van het zuidwesten naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is langzaam gestegen tot 1006 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Uitstekende zichtbaarheid voor de sportvliegers.

30

Gisterenavond viel er nog wat regen. Daarna bleef het droog (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Vannacht zijn alle wolken opgelost en werd het fris. In de voormiddag was de lucht blauw, maar daarna kwamen er stapelwolken, waardoor de zon het tegen de vooravond moeilijk kreeg (zonneschijnduur 8u00min). De temperatuur haalde ruim zeventien graden. Vannacht was er geen wind en overdag kwam die vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is tot de middag nog langzaam gestegen en daarna langzaam gedaald (1009 hPa vanavond). De temperatuur van de maand september was normaal, uiterst nat (210% van de normale hoeveelheid, de natste maand sinds juli vorig jaar en de 3de natste september in 30 jaar) en minder zonnig (88% van normaal).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag