U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes van de vorige maand: Maart 2020

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Op enkele zonnige momenten in de tweede helft van de voormiddag na (zonneschijnduur 2u00min), was het de hele dag bewolkt, maar het bleef droog. De temperatuur benaderde zowat de normale waarde voor begin maart. De zwakke tot matige wind (windkracht 4 met pieken tot 53 km/u) kwam uit het zuidwesten. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Het regende met tussenpozen van de vroege ochtend tot de avond (regenhoeveelheid 5.9 mm). Voor de rest van de tijd was het bewolkt. De temperatuur hield zich aan wat normaal is voor deze tijd van het jaar. De zwakke tot vrij matige wind is vannacht van het zuidwesten naar het zuiden gekrompen en in de namiddag naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is wat op en neer gegaan (993 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Een droge en zonnige dag met een perfect normale temperatuur. In de loop van de nacht zijn alle wolken verdwenen en dat was bij zonsopkomst en in de voormiddag ook nog zo. Vanaf de middag kwamen er veel stapelwolken en in de tweede helft van de namiddag was er geen zon meer te zien. ´s Avonds klaarde het terug deels op (zonneschijnduur 5u10min). De temperatuur kon met een minimum van 1.8° en een maximum van 9.3° niet beter aansluiten bij wat men begin maart mag verwachten. De zwakke tot vrij matige wind is van het noordwesten terug naar het zuidwesten gekrompen. De luchtdruk is goed gestegen (1007 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

De regen viel in de tweede helft van de nacht en een bui in de namiddag en daar was hagel bij (regenhoeveelheid 3.7 mm). Tussen door scheen regelmatig de zon tussen de wolken (zonneschijnduur 3u40min). De temperatuur (minimum 2.9° en maximum 9.7°) was net als gisteren zowat normaal voor begin maart. Ook vandaag stond er een zwakke tot vrij matige zuidwestenwind. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Het was een natte, sombere en donkere dag. Het regende met tussenpozen – soms licht en af en toe wat meer intens – van gisterenavond tot vanavond en vulde de regenmeter met 15.7 mm water. Er was weinig verschil tussen de laagste (5.3° vannacht) en hoogste temperatuur (7.7° in de namiddag). De van het zuidwesten naar het oosten gekrompen wind deed het kalm aan. De luchtdruk is flink gedaald tot een lage 986 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Ook vandaag hetzelfde nat, somber en donker weer als gisteren. Het regende met wat grotere tussenpozen, maar er viel toch nog meer dan een emmer water vol (neerslaghoeveelheid 11.2 mm). De temperatuur was weinig verschillend met die van gisteren en de van het oosten naar het noordnoordwesten gekrompen wind waaide wat meer. De luchtdruk is sterk (22 hPa) gestegen tot 1008 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een veel gestegen luchtdruk.

7

Gisterenavond heeft het nog een klein beetje geregend (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). Daarna bleef het droog en klaarde het in de tweede helft van de nacht volledig uit, zodat het wat meer afkoelde (minimum temperatuur op het gras -7.2° en in de hut 0.8°). In de voormiddag was het zonder enig wolkje aan de blauwe lucht, heel zonnig. Vanaf de middag bewolkte het in korte tijd volledig (zonneschijnduur 6u10min). De temperatuur steeg in de namiddag naar ruim elf graden. Vannacht was er weinig wind, maar overdag waaide de van het noordnoordwesten naar het zuidwesten gekrompen wind vrij matig tot matig. De luchtdruk is nog tot de middag verder naar 1019 hPa gestegen en daarna stationair gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

Het was een bewolkte en donkere dag. Nog vóór de middag regende het. Later bleef het een hele poos droog, maar vanaf de vooravond regende het terug (neerslaghoeveelheid 2.1 mm). Vannacht was het vrij zacht (minimum temperatuur 7.9°) en overdag benaderde de temperatuur (maximum 10.6°) de normale waarde. De zwakke tot matige wind kwam uit het zuidwesten. De luchtdruk is gedaald naar 1009 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Na een avondlijke regenbui. Alsof de horizon in brand stond. Avondrood mooi weer aan boord of na regen komt zonneschijn! Met dank aan Marleen voor de foto.

9

De zon en de wolken wisselden elkaar de hele dag regelmatig af (zonneschijnduur 3u10min) . Rond de middag vielen er wat regendruppels uit een donkere wolk. Te weinig om als neerslag meetbaar te zijn. De temperatuur deed het met een minimum van zes en een maximum van twaalf graden niet slecht. De wind, meestal uit het zuidwesten, maar ook tijdelijk uit het westen waaide de hele dag zwak tot matig. De luchtdruk is sinds gisterenavond al terug naar 1016 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

Opnieuw zo een door en door natte, sombere, donkere en winderige dag. Het regende van middernacht tot de middag ruim vijftien millimeter in de regenmeter. Vanaf de middag bleef het bewolkt. Enig lichtpunt was de zachte temperatuur (minimum 6.8° en maximum 13.3°). Er stond veel wind (tot vrij krachtig is windkracht 5) uit richtingen tussen het westen en zuidwesten, met pieken boven 50 km/u. De luchtdruk is na een daling bijna constant gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

Ook vannacht en in de voormiddag regende het opnieuw een hele plas bijeen. In de namiddag werd het droog en brak de bewolking zodat de zon te zien was (zonneschijnduur 1u50min). In de vooravond regende het weer (totale neerslagsom 10.4 mm). Momenteel is de normale neerslaghoeveelheid van een hele maand maart al gevallen. Het was wel heel zacht met een nachttemperatuur van twaalf en een dagtemperatuur van vijftien graden. De westzuidwesten- tot westenwind waaide vrij matig (3 Beaufort) tot vrij krachtig (5 Beaufort). De luchtdruk is na een stijging tot 1014 hPa) vanaf de middag terug al wat gedaald (1012 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

Gisterenavond en in de tweede helft van de nacht heeft het geregend. In de ochtend klaarde het op korte tijd zo goed als volledig op. In de voormiddag en eerste helft van de namiddag waren er weinig wolken en was het heel zonnig. Later verschenen er stapelwolken en daar viel in de tweede helft van de namiddag een buitje uit (totale dagneerslagsom 3.4 mm). Na de bui klaarde het terug deels op (zonneschijnduur 7u50min). De maximum temperatuur (13.8°) werd vannacht gemeten en de minimum temperatuur (7.8°) vanavond. Er stond nog altijd een zwakke tot vrij krachtige wind uit het westen tot westzuidwesten, met stoten tot 58 km/u en die wind voelde vanavond eerder fris aan. De luchtdruk is na een daling tot 1007 hPa (vannacht) terug al tot 1013 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

13

Het was vandaag meestal bewolkt. Alleen in de namiddag vielen er tijdelijk gaten in die bewolking en scheen de zon (zonneschijnduur 2u10min). In de tweede helft van de namiddag viel er een klein buitje (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). De temperatuur (minimum 5.2° en maximum 12.5°) steeg een beetje boven het langjarige gemiddelde uit. Vanavond is het terug deels opgeklaard en koelt het snel af. De westen- tot westzuidwestenwind, die vannacht en overdag nog tot vrij krachtig waaide, is vanavond afgezwakt tot zwak. De luchtdruk is flink gestegen tot 1021 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

Een geheel droge dag in tijden van overvloedige regen. De bodem kon wat opdrogen, temeer omdat in de voormiddag de zon overvloedig scheen (zonneschijnduur 3u50min). Na de middag was dat anders, dan bewolkte het op korte tijd volledig. De temperatuur steeg slechts weinig boven wat men kan verwachten midden maart. Een ander verschil was de wind, die deed het vandaag heel wat kalmer aan en is van het westen naar het zuidzuidwesten gekrompen. De luchtdruk is een weinig gedaald (1018 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

Vannacht heeft het een beetje geregend (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). Daarna bleef het meestal bewolkt, alleen in de namiddag kwam de zon spaarzaam en tijdelijk door de wolken (zonneschijnduur 1u30min). De temperatuur steeg in de namiddag naar een aangename veertien graden. In de tweede helft van de voormiddag en eerste helft van de namiddag stond er nog een vrij matige wind die van het zuidzuidwesten naar het zuidwesten geruimd is. Vanavond is de wind bijna volledig weggevallen. De daling van de luchtdruk is vanavond gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

16

In de ochtend vormde er zich wat mist (op zijn dichtst een zichtbaarheid van een 300-tal meter). Die trok vrij snel op en dan was het zonnig. Lang duurde dit niet want er kwamen geleidelijk hoge en middelhoge wolken. Na de middag werd de bewolking terug wat dunner zodat de zon er opnieuw door kon. Dit was maar tijdelijk want vanaf de tweede helft van de namiddag bewolkte het terug volledig (zonneschijnduur 3u20min). De temperatuur deed het met veertien graden wel goed. Daar er weinig wind (die van het zuidwesten naar het noordnoordwesten geruimd is) stond voelde dit heel aangenaam aan. De luchtdruk is veel gestegen tot 1024 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Ochtendmist.

17

Aan de snelheid van de temperatuursdaling te zien is het na middernacht opgeklaard. Het was vanmorgen behoorlijk fris, maar windarm. De zon scheen van opkomst tot laat op de dag, want vanaf de tweede helft van de namiddag kwamen er veel hoge (eerst cirrus en daarna cirrostratus) en later middelhoge bewolking (altostratus), waartegen de zon geen verhaal meer had (zonneschijnduur 9u00min). De temperatuur steeg tot een lenteachtige vijftien graden. In de loop van de dag kwam er meer wind (tot vrij matig) en die is van het noordnoordwesten naar het zuidwesten gekrompen. De luchtdruk is verder tot een hoge 1030 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

Ook vandaag een lentedag. De zon moest alleen afrekenen met wat hoge wolkenslierten en in de namiddag tijdelijk een stapelwolkenveld (zonneschijnduur 9u30min). De temperatuur bereikte overdag achttien graden. De windkracht volgde de gang van de temperatuur, van windarm ´s nachts naar vrij matig in de namiddag tot zwak vanavond. De luchtdruk is een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

Vanaf de vroege ochtend hing er mist met op zijn dichtst een zichtbaarheid van maximaal 200 meter. Die trok maar langzaam op. Vanaf de tweede helft van de voormiddag werd het tegen een blauwe lucht volop zonnig. Maar lang duurde dit niet, want na de middag bewolkte het volledig met stratus (zonneschijnduur 1u40min). De temperatuur deed het met veertien graden nog wel goed. Daarbij was er maar weinig wind en die is van het zuidwesten naar het noordoosten geruimd. De luchtdruk is maar weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

20

Vanmorgen om 4:50u begon de astronomische lente. Van lenteweer was vandaag geen sprake. Het was de hele dag zwaar bewolkt (stratus) en vanaf de vooravond regende het daar uit (neerslaghoeveelheid 0.9 mm). De temperatuur hield het bij een zuinige tien graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (12.8°) werd gisterenavond gemeten. De wind kwam met iets meer kracht uit de noordwestelijke hoek. De luchtdruk is nog een beetje gestegen (1028 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Na de regen van gisterenavond en eerste helft van de nacht, klaarde het geleidelijk op (neerslaghoeveelheid 2.3 mm). In de voormiddag was er geen wolkje aan de blauwe lucht, maar vanaf de middag kwamen er veel stapelwolken die het de zon moeilijk maakten (zonneschijnduur 7u10min). De vrij matige koude aanvoelende noordoosten- tot oostenwind hield de temperatuur (maximum 11.5°) in bedwang tot een normale waarde. De luchtdruk is een beetje gedaald tot 1025 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Zonder één wolkje aan de lucht was het een op en top zonnige dag (zonneschijnduur 10u20min). De temperatuur daalde vanochtend dicht tegen het vriespunt (minimum 0.9°) en overdag (maximum 12.6°) deed die niet zo uitbundig als de zon en hield zich aan het langjarige gemiddelde. Daar zorgde de vrij matige oostenwind voor. De luchtdruk is een beetje gestegen. Opvallend was de lage luchtvochtigheid (minimum relatieve luchtvochtigheid 29%).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Nachtvorst in de hut, dat is al van begin februari geleden. Onder een heldere hemel, oostelijke lucht en weinig wind koelde het vannacht wat meer af (minimum temperatuur op het gras -7.2° en in de hut -0.3°). Overdag was er alleen zonneschijn (zonneschijnduur 10u20min) en steeg de temperatuur naar dertien graden. Vannacht was er wat minder wind, maar overdag waaide die vrij matig uit het oosten en later uit het oostzuidoosten. De luchtdruk is een beetje op en neer gegaan, maar nog hoog (1029 hPa vanavond). Ook vandaag was de lucht erg droog (minimum relatieve luchtvochtigheid 25%, maximum 67%).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

Ook vannacht was het fris (minimum temperatuur op het gras -9.4° en in de hut -2.2°), maar dit werd overdag goed gemaakt – niet met de temperatuur want die bleef beperkt tot dertien graden – maar door de ruime hoeveelheid zon (zonneschijnduur 10u20min) en wat minder oostzuidoostenwind. De luchtdruk is ook vandaag wat op en neer gegaan bij zeer droge lucht (minimum relatieve luchtvochtigheid 22%, maximum 69%).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Het weer vandaag was een kopie van dat van gisteren. Heel veel zon, met alleen in de namiddag enkele cirruswolkjes (zonneschijnduur 10u30min). De temperatuur ging van een minimum van -2.2° tot een maximum van 13.5°. De zwakke wind is van het oostzuidoosten naar het oosten tot oostnoordoosten geruimd. De luchtdruk is wat gedaald (1023 hPa vanavond). Lage luchtvochtigheid (minimum relatieve luchtvochtigheid 25%, maximum 69%).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

Geen verandering in het weer vandaag. Nog lichte nachtvorst op het gras en in de hut (minimum temperatuur op het gras -7.8° en in de hut -0.3°). De hele dag niet één wolkje aan de blauwe lucht (zonneschijnduur 10u20min), met een dagtemperatuur van dertien graden. Een zwakke tot vrij matige wind uit het oosten tot oostnoordoosten. De luchtdruk is nog een klein beetje gedaald. Ook vandaag was de luchtvochtigheid laag.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

We beleven al zes dagen speciaal weer. Niet wat de temperatuur betreft, maar wel de ruime hoeveelheid zonneschijn, de afwezigheid van bewolking en de lage luchtvochtigheid. Vandaag was het niet anders: zonneschijn van zonsopgang tot -ondergang (zonneschijnduur 10u10min), geen wolken en een lage luchtvochtigheid (tot 14%). De temperatuur bleef vannacht wat hoger (geen vorst meer in de hut) en klom overdag wat hoger dan de laatste dagen (maximum 15.9°). De zwakke tot vrij matige wind is naar het noordoosten gekrompen. De luchtdruk is nog wat verder gedaald tot 1019 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

Van de voorspelde weersverandering hebben we vandaag nog niets gemerkt. Op tijdelijk enkele hoge wolkenslierten (cirrus) en een enkel middelhoog wolkenveldje (altostratus) na, was er niets aan de minder blauwe lucht (zonneschijnduur 10u00min). De nacht was niet zo koud meer en overdag steeg de temperatuur naar ruim vijftien graden. Wel is er in de loop van de voor- en namiddag wat meer noordoostenwind opgekomen. De luchtdruk is opnieuw langzaam gestegen (1025 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

Vannacht is de zomertijd ingegaan. Vanaf nu lopen de waarnemingen van acht uur ´s avonds tot acht uur ´s avonds de volgende dag, maar uitzonderlijk alleen vandaag van zeven uur gisterenavond tot acht uur vanavond. Ander weer vandaag. In de eerste helft van de voormiddag was het nog volop zonnig. Daarna kwamen er stapelwolken, maar die lieten nog een beetje ruimte aan de zon (zonneschijnduur 5u10min). De temperatuur liet het overdag met negen graden wat afweten. Met daarbij een matige noordoostenwind voelde het fris aan. De luchtdruk is langzaam verder gestegen (1023 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

In de ochtend werden nog wat wolken opgeruimd. Daarna was het heel zonnig, maar dit was slechts tijdelijk. Na de middag kwamen er veel stapelwolken die af en toe dreigend waren en die het de zon echt moeilijk maakten (zonneschijnduur 5u20min). Uit zo een dreigende wolkenlucht viel in de vooravond een klein buitje (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). Na een beetje nachtvorst (minimum temperatuur op het gras -7.2° en in de hut -1.1°) steeg de temperatuur overdag maar tot tien graden. De noordoosten- tot noordenwind is in de loop van de nacht en dag wat in kracht afgenomen. De luchtdruk is naar een maximum van 1036 hPa, rond middernacht, terug al wat gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

31

In de eerste helft van de voormiddag was het nog volledig bewolkt. Daarna begonnen de wolken op te lossen, zodat er vanaf de middag volop zonneschijn was (zonneschijnduur 9u10min). Ondanks de overvloedige zonneschijn, bleef de temperatuur aan de zuinige kant (minimum 1.1° en maximum 11.6°). De zwakke wind is van het noorden naar het noordoosten tot oosten geruimd. De luchtdruk is na een stijging tot 1032 al terug tot 1028 hPa gedaald. Maart eindigt als een iets zachtere en nattere maand. Zo goed als alle neerslag viel in de eerste helft van de maand en dan was het te nat, terwijl in de tweede helft – met een fel uitdrogende noorden- tot oostenwind – sterk drogend was.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag