U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes van de vorige maand: April 2019

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Geen enkele wolk aan de lucht vandaag. De zon scheen van ’s ochtends tot ’s avonds ongehinderd (zonneschijnduur 10u20min). De overvloedige zonneschijn en de zwakke oostelijke wind samen, duwden de temperatuur naar achttien graden. De oostelijke lucht was niet alleen zacht, maar ook heel droog. De luchtdruk heeft vanaf vannacht een daling ingezet (1016 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een diep blauwe lucht.

2

Vannacht en in de voormiddag was het bewolkt en daar viel tegen de middag een beetje regen uit. Na de middag vielen er zeer tijdelijk grote gaten in de bewolking (zonneschijnduur 1u50min). In de tweede helft van de namiddag werd het donker en trok er een hevige bui over, vergezeld van hagel, veel wind (windkracht 6 en een stoot van 69 km/u), verschillende heldere bliksemflitsen met harde donders en intense regen. Daarna regende het nog een hele poos zacht verder (totale regenhoeveelheid 8.9 mm). Tijdens de zonneschijn en net vóór de bui steeg de temperatuur naar achttien graden en tijdens de bui daalde die spectaculair snel met tien graden. De wind is in de loop van de voormiddag van het oosten naar het zuidwesten geruimd. Tijdens het onweer was er een onweersneus – een tijdelijke luchtdrukpiek – van 2 hPa op de luchtdruktrend te zien De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een spectaculaire temperatuurdaling van tien graden tijdens de bui in de namiddag...

...en een windstoot van 69 km/u.

3

Aprils grillig weer. Bewolking, zonneschijn (zonneschijnduur 3u20min) en kleinere buien (regenhoeveelheid 2.9 mm) losten elkaar af. De dagtemperatuur bleef met elf graden bescheiden. De wind, eerst uit het zuidwesten, later oosten en daarna terug uit het zuidwesten deed het kalm aan. De luchtdruk is nog een beetje gedaald tot 1000 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

In de Franse Voor-Alpen sneeuwval op 1000 m (La Chaudiere - dep Drôme). Met dank aan Hendrik&Marleen voor de foto.

4

Ook vandaag vielen er een aantal buien: gisterenavond en vanavond (regenhoeveelheid 2.3 mm). Rond de middag scheen de zon gedurende een tweetal uur. Voor de rest was het bewolkt. Vannacht koelde het goed af, met in de ochtend veel rijp op het gras (minimum temperatuur op het gras -3.9° en 0.8° in de hut). Overdag bleef het met elf graden fris. Er stond niet al te veel wind uit het zuidwesten tot zuidoosten. De luchtdruk heeft zich een beetje hersteld (1003 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

De dag begon fris (minimum temperatuur op het gras -5.0° en -0.1° in de hut), maar heel zonnig en het bleef droog. Na de middag kwamen er stapelwolken, die tegen de avond de zon helemaal bedekten (zonneschijnduur 8u50min). Met zo veel zonneschijn hield de temperatuur het met vijftien graden bescheiden. De zwakke wind is van het zuidoosten naar het oosten gekrompen. De luchtdruk is vrij laag gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Het bleef vannacht heel zacht. Het was volledig bewolkt in de eerste helft van de voormiddag en terug vanaf de tweede helft van de namiddag. Daartussen scheen af en toe de zon tussen de wolken (zonneschijnduur 4u40min). De dagtemperatuur bleef rond de normale waarde van vijftien graden. Er was maar weinig oostelijke wind. De luchtdruk is weinig veranderd (1004 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Zuheros in het Subbética gebergte (Córdoba, Spanje). Af en toe schijnt de zon, maar nu een onweer met hagel. Met dank aan Julia&Geert voor de foto.

7

Na een zachte nacht met een minimum temperatuur van acht graden volgde een heel zonnige dag met een aangename temperatuur van tweeëntwintig graden, de hoogste in dit nog jonge seizoen. Na de middag ontstonden er wat wolken, die tegen de avond talrijker werden (zonneschijnduur 10u00min). Daarbij was er maar weinig wind die van het oostnoordoosten naar het noordoosten geruimd is. Weinig verandering in de luchtdruk. De luchtvochtigheid was laag.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een foto vanuit het karstgebied van El Torcal de Antequera (Málaga, Spanje). Frisjes en nat maar het wordt beter. Met dank aan Geert en Julia voor de foto.

8

Een groot verschil met gisteren. Het was vandaag een heel grijze, nevelige en donkere, maar droge dag, met enkel in de namiddag één enkele korte zonnedoorbraak (zonneschijnduur 10min). De temperatuur was met een maximum van dertien graden navenant laag. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (15.9°) werd gisterenavond net na waarnemingstijd gemeten. De westenwind deed het kalm aan. De luchtdruk is tot 1012 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Grote dagtemperatuurverschillen in Vlaanderen.

9

Met tussenpozen regende het van gisterenavond tot de middag (regenhoeveelheid 6.8 mm). Daarna bleef het droog, maar zwaar bewolkt en grijs. Vertrekkende van een zachte nachttemperatuur (minimum 8.8°) steeg de temperatuur overdag niet hoog (maximum 13.9°). Er stond niet veel wind uit het noordoosten. De luchtdruk is niet meer verder gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

Vannacht koelde het wat meer af, maar daarna volgde een dag met heel veel zon. Rond de middag waren er tijdelijk wat hoge wolkenslierten (cirrus) te zien, maar die konden de zon niet temperen (zonneschijnduur 10u50min). De zwakke tot matige fris aanvoelende noordoostenwind wist de temperatuur in toom te houden (maximum 14.8°). De luchtdruk is terug wat gestegen (1018 hPa vanavond). De luchtvochtigheid was in de namiddag laag.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

Ook vannacht koelde het flink af met vorst op het gras (-3.3°) en net niet in de hut (0.8°). Het werd een heel zonnige dag, met na de middag tijdelijk wat kleine stapelwolkjes (zonneschijnduur 11u10min). De dagtemperatuur bleef met dertien graden wat aan de lage kant, daar zorgde een zwakke tot vrij matige van oorsprong frisse noordoostenwind voor. De luchtvochtigheid was vandaag ook laag. De luchtdruk is nog een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

De nacht en ochtend waren fris. Na het opruimen van enkele altocumulus wolkenvelden werd het heel zonnig. Maar lang duurde dit niet want in de voormiddag nog verschenen er in een snel tempo stapelwolken en bewolkte het volledig. In de tweede helft van de namiddag en avond vielen er nog drie keren een opening in de wolken (zonneschijnduur 3u50min). De zwakke tot vrij matige frisse noordoostenwind hield de temperatuur beperkt tot tien graden, een vijftal graden te laag. De luchtdruk is weinig veranderd (1025 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

13

In de ochtend vrieskou (minimum temperatuur op het gras -5.0° en -0.4° in de hut) en geen wolk aan de lucht. Maar rond de middag stilaan toenemende bewolking met zelfs tijdelijk volledige bewolking en later op de avond terug wat meer opklaringen (zonneschijnduur 7u30min). De ganse dag stond er een vrij matige koude, zelfs ijskoud aanvoelende noordoostenwind, bij een maximum temperatuur van maar tien graden. De luchtdruk is wat op en neer gegaan.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

De dag begon met een melkwitte lucht waar de zon soms kon doorkomen en matige vorst op het gras (-7.8°) en lichte vorst in de hut (-1.1°). Het vroor in de hut van drie ’s nachts tot acht uur in de ochtend en op het gras vroor het de hele nacht. Daarna meer bewolking met enkele korte opklaringen tot de avond (zonneschijnduur 3u50min). De dagtemperatuur bleef met twaalf graden bescheiden en het was vooral de - weliswaar zwakke - noordoostenwind die het echt koud deed aanvoelen. De luchtdruk is weinig veranderd (1025 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Er is vannacht verse sneeuw gevallen en overdag slechts een temperatuur van hooguit twee graden in het Lechtal (Tirol, Oostenrijk).

15

Na ook nog een hele nacht vorst op het gras (minimum -6.1°) en een temperatuur van net boven het vriespunt in de hut (0.4°), een hele dag blauwe lucht en geen enkele wolk (zonneschijnduur 11u10min). Hoewel de temperatuur overdag naar achttien graden steeg, voelde de zwakke oostelijke wind nog steeds koud aan. De luchtdruk is tot 1017 hPa gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Er is al veel van de gisteren gevallen verse sneeuw gesmolten en het is volledig opgeklaard in het Lechtal (Tirol, Oostenrijk).

In de namiddag is er bij een temperatuur van dertien graden al niet veel meer te zien van de sneeuwval van gisteren in het Lechtal (Tirol, Oostenrijk) en er zijn alleen wat kleine stapelwolkjes te zien tegen de blauwe lucht.

16

In de ochtends was de lucht blauw maar in de voormiddag kwam er stilaan sluierbewolking (cirrus). Na de middag toenemende bewolking, met afwisselend zon en wolken. En tegen de avond volledig bewolkt met donkere dreigende wolken maar geen regen (zonneschijnduur 7u50min). De temperatuur steeg overdag al naar een mooie negentien graden. In de voormiddag was de wind uit het oosten nog fris maar verder in de dag, na het krimpen naar het zuidzuidwesten, voelde de wind alsmaar warmer. De luchtdruk is na de middag beginnen stijgen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Nogal wat onschuldige stapelwolken boven de bergen van het Lechtal in Tirol (Oostenrijk), gezien vanaf de Bernhardseckhütte in Elbigenalp.

17

Na een zachte nacht, in de voormiddag donker en grijs, laaghangende bewolking en nevelig. Rond de middag kwamen er een paar korte opklaringen, maar daarna terug donker en grijs tot de avond (zonneschijnduur 1u00min). Het bleef droog. Ondanks de weinige zonneschijn werd het toch tot zeventien graden warm. De zwakke van het zuidzuidwesten naar het oosten geruimde wind voelde niet fris aan. De luchtdruk is op 1022 hPa gestabiliseerd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel zon bij vijftien graden in Hägerau, gemeente Steeg (Lechtal, Tirol, Oostenrijk).

18

"April is als een oude stier: zo heet en zo weer koud." zegt de weerspreuk. En dat is wat we deze week al hebben gevoeld. Na de grijsheid van gisteren was de zon er vandaag van 's morgens tot 's avonds, geen wolk aan de lucht (zonneschijnduur 11u20min). En de temperatuur steeg naar meer dan een lentewaarde (maximum 23.4°). De zwakke oostenwind was wel goed voelbaar maar voelde warm aan. De zonsondergang zorgde voor mooie kleuren. De luchtvochtigheid was in de namiddag heel laag (minimum relatieve luchtvochtigheid 23%). De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Heel zonnig en warm weer tot zestien graden in Elbigenalp (Lechtal, Tirol, Oostenrijk).

19

De dag begon met een opmerkelijk groot verschil tussen de grastemperatuur (minimum 0.0°) en de huttemperatuur (minimum 7.9°). Volle zon van 's ochtends tot in de late namiddag. Dan zijn er vanuit het zuidoosten enkele mooi-weer wolken binnengedreven die dan opnieuw verdwenen zijn bij het ondergaan van de zon (zonneschijnduur 11u20min). Het werd met een maximum temperatuur van 26.2° de eerste zomerse dag (25° of meer) van het jaar. De zwakke maar goed voelbare en uitdrogende oostenwind voelde aangenaam aan. De luchtdruk is weinig veranderd. Het was vandaag de eerste volle maan in de lente, dus volgende zondag (21 april) is het Pasen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De olijfbomen zijn blij dat ze veel regen krijgen in het droogste deel van Spanje nabij Vélez-Rubio (12 u Goede Vrijdag). Met dank aan Julia en Geert voor de foto.

In het Lechtal (Tirol, Oostenrijk) heel zonnig weer met zeventien graden in het dal.

20

Het weer van vandaag was een kopie van dat van gisteren. Ook een groot verschil tussen de grastemperatuur (minimum 0.0°) en de huttemperatuur (minimum 7.3°). Zonder één wolkje aan de blauwe lucht, zonneschijn van 's ochtends tot 's avonds (zonneschijnduur 11u20min), met een meer dan zomerse temperatuur (maximum 26.4°), een zwakke oosten- tot noordoostenwind en een heel lage luchtvochtigheid, bij een hoge luchtdruk is gebleven (1025 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Het was een paasdag met zomerweer en een zomerse temperatuur. Geen wolkje aan de blauwe lucht (zonneschijnduur 11u40min) en bijna geen wind uit het oosten tot noordoosten. Vannacht koelde het in de hut maar weinig af (minimum 8.6°), maar op het gras kwam het bijna tot vorst (minimum 0.6°) en overdag werd de zomerse grens van vijfentwintig graden overschreden (maximum 25.8°). De luchtdruk is sinds gisterenavond 10 hPa gedaald. De lucht was zeer droog (minimum relatieve luchtvochtigheid 17% en maximum 55%).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een ideale zonnedag en...

...een hoge temperatuur.

22

Ook vandaag was het zomerweer met de hele dag zonneschijn (zonneschijnduur 11u00min) en met een zomerse temperatuur van zesentwintig graden. In de ochtend hingen er wel nog veel hoge wolken (cirrus en cirrostratus), maar die losten in de eerste helft van de voormiddag op. Verder was er weinig wind uit oostelijke richtingen. De luchtdruk is verder gedaald tot een lage 1003 hPa vanavond. De lucht was zeer droog (minimum relatieve luchtvochtigheid 15% en maximum 61%).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een heel lage luchtvochtigheid.

23

De zon had vandaag veel hinder van een melklucht. In de ochtend moesten er nog wat stapelwolken opgeruimd worden en daarna bleef er de hele dag veel hoge (cirrostratus) bewolking (zonneschijnduur 6u50min). Vannacht was het heel zacht (minimum temperatuur 11.6°) en overdag werd nog drieëntwintig graden gehaald. Ook vandaag stond er weinig wind uit het oosten. De luchtdruk is nog verder en diep (996 hPa) gedaald, de aankondiging van minder mooi weer.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

Na een zachte nacht (minimum temperatuur 10.8°) begon de dag nog met veel bewolking, maar die loste al snel volledig op en werd het heel zonnig. Rond de middag kwamen de eerste wolken maar was de zon nog te zien. In de tweede helft van de namiddag bewolkte het volledig (zonneschijnduur 6u40min) en viel het eerste buitje. Het was de eerste regen in veertien dagen. Nadien vielen er nog enkele buien (regenhoeveelheid 1.8 mm). Aangevoerd door een zwakke tot matige van het oosten naar het zuidwesten geruimde wind werd het opnieuw vrij warm (maximum temperatuur 24.3°). Sinds gisterenavond is de luchtdruk terug al een beetje gestegen (1001 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Gisterenavond viel er nog wat regen. Vannacht en in de voormiddag bleef het droog. Vanaf de middag tot vanavond vielen er nog enkele buien (regenhoeveelheid 3.9 mm). In de tweede helft van de voormiddag vielen er gaten in de bewolking en scheen de zon (zonneschijnduur 1u30min). Vannacht was het met negen graden zacht en overdag steeg de temperatuur tot zeventien graden, wat normaal is voor eind april. De wind kwam zwak tot vrij krachtig uit het zuidwesten tot zuidoosten. De luchtdruk is langzaam verder gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

Na een aarzelend begin van de dag met veel bewolking, loste die in de voormiddag volledig op en had de zon veel ruimte. Na de middag verschenen er kleine stapelwolkjes, waarvan de zon weinig of geen hinder had. Tegen de avond kwamen er meer stapelwolken, die het de zon lastig maakten (zonneschijnduur 9u00min). De temperatuur deed het zowel 's nachts (minimum 8.3°) als overdag (maximum 18.6°) goed. De zwakke tot vrij matige zuidwestenwind voelde eerder onaangenaam aan. De luchtdruk is nog wat gestegen (1014 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

Vandaag vielen er in twee korte perioden een beperkt aantal buitjes, één in de vroege ochtend en één in de namiddag (regenhoeveelheid 1.7 mm). Tussendoor was het bewolkt of scheen – vooral in de namiddag – de zon (zonneschijnduur 3u00min). Vannacht was het met negen graden zacht, maar overdag bleef het met veertien graden fris. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (15.9°) werd gisterenavond op waarnemingstijd nog gemeten. Het meest onaangename weerelement was de tot vrij krachtige zuidwestenwind, met stoten tot 50 km/u. De luchtdruk is bijna niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

In de vroege ochtend viel er wat regen. Later op de dag vielen er nog – één kort na de middag en één in de vooravond – twee buitjes (regenhoeveelheid 1.8 mm). In de voormiddag bleef het bewolkt en na de middag waren er twee perioden met zonneschijn (zonneschijnduur 3u10min). Vanaf de vooravond bewolkte het terug. Met een normale nachttemperatuur (minimum 6.6°) bleef de dagtemperatuur (maximum 14.3°) eerder bescheiden. De luchtdruk is goed gestegen (1021 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

Vannacht koelde het goed af (minimum temperatuur op het gras -2.8° en 2.5 in de hut) en in de ochtend hing er dichte mist met op zijn dichtst een zichtbaarheid van 100 tot 200 meter. Tegen tien uur in de voormiddag trok de mist op en dan was het de beurt aan de zon. Vanaf de middag kwamen er stapelwolken, die tegen de avond terug verdwenen (zonneschijnduur 6u50min). De temperatuur veerde tot achttien graden op, wat normaal is. Er stond weinig wind uit noordelijke richtingen. De luchtdruk heeft vanmiddag zijn hoogste stand bereikt

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

In de voorbije nacht is het volledig met stratusbewolking bewolkt geraakt en dat was in de voormiddag ook nog zo. Vanaf de middag werd de bewolking dunner en kon de zon af en toe schaars doorbreken (zonneschijnduur 1u50min). Het bleef droog. Door de bewolking bleef het vannacht zacht (minimum temperatuur 9.2°) en overdag steeg de temperatuur niet hoger dan zestien graden. De noordoostelijke wind deed het kalm aan. De luchtdruk is een beetje gedaald. April eindigde als een iets drogere en iets zachtere maand, met een normale zonneschijnduur en een beetje hogere luchtdruk.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag