U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes van de vorige maand: September 2019

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

De weerkundige herfst begon met een frisse eerste dag, bijna tien graden lager dan gisteren. Vannacht koelde het normaal af, maar overdag bleef de temperatuur op tweeëntwintig graden hangen. Fris in vergelijking met wat we gewoon waren de laatste dagen. Het bleef droog. In de eerste helft van de voormiddag was het nog geheel bewolkt, maar daarna vielen er gaten in de bewolking en kon de zon schijnen (zonneschijnduur 6u10min). De zwakke tot vrij matige wind is in de namiddag van het westen naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is blijven stijgen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Gisterenavond zijn nog alle wolken verdwenen. Vannacht koelde het – door de opklaringen, de noordelijke lucht en de windluwte – flink af (minimum temperatuur op het gras 2.2° en in de hut 7.7°). In de voormiddag en eerste helft van de namiddag was er geen wolkje aan de blauwe lucht. Daarna verschenen er wat stapelwolkjes waarvan de zon geen last had. Vanaf de vooravond bewolkte het in sneltempo volledig, eerst met hoge (cirrostratus) en daarna met middelhoge (altostratus) wolken (zonneschijnduur 9u20min). De temperatuur steeg overdag naar bijna drieëntwintig graden, wat normaal is voor begin september. De zwakke tot vrij matige wind is van het noordwesten over het noorden, oosten en zuiden naar het westen geruimd. De stijging van de luchtdruk is op een hoge 1024 hPa gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Het was vandaag de hele dag bewolkt, een groot verschil met gisteren. Die wolken waren af en toe dreigend, maar het bleef droog. De temperatuur kwam amper boven twintig graden, bij een zwakke tot vrij matige zuidwestenwind. De luchtdruk is vanaf de middag beginnen dalen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

De dag begon zonder één wolkje heel zonnig, maar lang duurde dit niet, want al vroeg in de voormiddag kwamen er veel wolken. In de namiddag bewolkte het volledig en daar regende het uit (neerslaghoeveelheid 3.7 mm). In de tweede helft van de namiddag stopte de regen en loste de bewolking deels op (zonneschijnduur 5u20min). Bij veel zonneschijn steeg de temperatuur — kort vóór de regen — naar zijn maximum (22.7°). De wind kwam overdag vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Merkwaardig. Het weer op hol? Een plukrijpe appel naast een nieuwe bloesem op dezelfde tak en dat in september. Met dank aan Hendrik voor de foto.

5

In de voormiddag en eerste helft van de namiddag was het een komen en gaan van wolken, zonneschijn en regenbuien die enkele keren best pittig uitpakten (neerslaghoeveelheid 7.5 mm). Daarna bleef het droog en werden de opklaringen breder (zonneschijnduur 5u30min). Vannacht was de temperatuur nog normaal, maar overdag bleef die beperkt tot achttien graden. Samen met de zwakke tot matige van het zuidwesten over het westen naar het noordnoordwesten geruimde wind voelde dit al een eerste keer als vroege herfst. De luchtdruk is verder naar een hoge 1026 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Vannacht was er bijna geen wind, verdwenen de wolken en koelde het goed af, met op een haar na vorst op het gras (minimum temperatuur op het gras 0.0° en in de hut 5.6°). In de voormiddag en eerste helft van de namiddag was er veel zon, die hoge bewolking (cirrus en cirrostratus) naast zich moest dulden. Daarna bewolkte in een snel tempo volledig, maar het bleef nog droog (zonneschijnduur 7u50min). De temperatuur steeg overdag slechts tot twintig graden, bij een overdag zwakke tot vrij matige wind die vannacht van het noordnoordwesten naar het zuidwesten gekrompen is. De luchtdruk is vanaf middernacht gedaald tot 1021 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

7

Gisterenavond en vannacht viel er een beetje regen. Daarna is het volledig opgeklaard en in de eerste helft van de voormiddag waren er geen wolken. Nadien kwamen er veel stapelwolken en na de middag werd het vrij donker en viel uit de bewolking redelijk veel regen. In de tweede helft van de namiddag klaarde het terug deels op (zonneschijnduur 4u00min), maar 's avonds regende het terug (neerslaghoeveelheid 8.1 mm). De temperatuur was vannacht normaal en bleef overdag te laag (maximum 19.0°). De zwakke tot vrij matige wind is van het zuidwesten naar het westen tot noordwesten geruimd. De luchtdruk is niet meer veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

Een droge dag. Vannacht en in de eerste helft van de voormiddag was het nog volledig bewolkt, maar daarna loste de bewolking geleidelijk op en vanaf de tweede helft van de namiddag waren de opklaringen zelfs heel breed (zonneschijnduur 7u10min). De minimum temperatuur van negen en de maximum van negentien graden waren bescheiden. De zwakke tot vrij matige wind kon geen kant kiezen tussen het westen en noorden. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

9

Vannacht is het nog volledig opgeklaard en door de noordelijke lucht en bijna windstilte koelde het goed af (minimum temperatuur op het gras 0.0° en 5.5° in de hut). Bij zonsopkomst was er nog geen wolkje aan de lucht. Niet veel later kwamen er veel hoge wolken (cirrus) opzetten. Na de middag werden de hoge wolken vervangen door lage (cumulus) die tegen de avond heel talrijk werden (zonneschijnduur 8u50min). De temperatuur hield het bij een matige negentien graden. De zwakke wind is van het noorden tot westen naar het zuidwesten gekrompen. De luchtdruk is vannacht beginnen dalen (1015 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

Ook vannacht werd het fris, maar dit werd overdag als snel goed gemaakt door de overvloed aan zon. In de voormiddag was er geen wolk in de lucht, vanaf de middag kwamen er wat stapelwolken die de zon nog ruimte lieten (zonneschijnduur 8u50min). Vertrokken van een minimum temperatuur van zes graden, steeg deze naar een normale tweeëntwintig graden in de namiddag. Met daarbij heel weinig wind – die van het zuidwesten naar het noordnoordwesten geruimd is – voelde dat aangenaam aan. De luchtdruk is sinds gisterenavond terug aan een stijging begonnen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

Het was een sombere, zonloze en vochtige tot natte dag. Het was de hele dag zwaar bewolkt en daar viel overdag af en toe wat lichte regen uit (neerslaghoeveelheid 1.7 mm). De temperatuur ging van een minimum van tien tot een maximum van negentien graden. Er was wat meer wind dan de laatste dagen en die is terug van het noordnoordwesten naar het zuidwesten gekrompen. De luchtdruk is nog een klein beetje gestegen tot 1023 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

Vannacht (mot)regende het nog een minimaal meetbare hoeveelheid (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). In de voormiddag brak de bewolking en was regelmatig de zon te zien. In de eerste helft van de namiddag waren er zelfs heel weinig wolken. Later bewolkte het dan weer volledig om tegen de avond dan weer open te breken (zonneschijnduur 6u40min). Vannacht was het heel zacht (minimumtemperatuur 16.7°) en overdag steeg de temperatuur naar vijfentwintig graden. Enig minpunt was de zwakke tot vrij matige wind die van het zuidwesten naar het westen geruimd is. De luchtdruk is nog verder tot 1029 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Warme nacht.

13

De nacht en de voormiddag verliepen bewolkt. In de voormiddag vielen er enkele druppels regen, te weinig om als neerslag meetbaar te zijn. Vanaf de middag loste de bewolking geleidelijk op en van de tweede helft van de namiddag waren er zo goed als geen wolken meer (zonneschijnduur 4u40min). Na een record zachte nacht (minimum temperatuur 17.4°) steeg de temperatuur in de namiddag tot vierentwintig graden. De heel zwakke tot vrij matige wind is op de middag van het westen naar het noorden geruimd. De luchtdruk is nog verder naar een hoge 1034 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

Het werd een zomeraanvoelende dag in de herfst. De zon scheen van 's ochtends tot 's avonds gedurende meer dan tien uur. Alleen kwamen er in de avond nogal wat hoge wolken (cirrus) opzetten. Van een normale minimum temperatuur in de ochtend steeg deze in de namiddag naar een aangename vierentwintig graden, temeer daar de wind slechts zwak waaide uit richtingen tussen het noordoosten en zuidoosten. De luchtdruk is vanaf de middag aan een daling begonnen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel blauw in de lucht.

15

De volle maan schitterde gisterenavond bij een heldere lucht. Ook gisterenavond – na zonsondergang – koelde het snel af. Vandaag een tweede zomerdag in de herfst, met zelfs een zomerse temperatuur en weinig westelijke wind. In de vroege ochtend was het vrij fris (minimum temperatuur op het gras 1.1° en 6.4° in de hut), maar zonder enig wolkje in de weg warmde de zon alles snel op. Vanaf de middag kwam er veel hoge bewolking, maar dat hinderde de zon weinig (zonneschijnduur 10u30min). De temperatuur klom naar bijna zesentwintig graden (maximum 25.7°). De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

16

Vannacht is het volledig bewolkt geraakt met lage (stratus) wolken. In de voormiddag vielen daar wat regendruppels uit. Rond de middag werd die bewolking wat dunner en brak de zon kort door (zonneschijnduur 50min). Daarna werd het terug donker en vielen er opnieuw wat regendruppels. De neerslaghoeveelheid was te laag om meetbaar te zijn. De temperatuur (minimum 13.2° en maximum 21.6°) hield zich aan wat normaal is voor midden september. De zwakke wind is in de namiddag van het westen naar het noorden geruimd. De daling van de luchtdruk is op 1021 hPa gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

De dag startte met een normale temperatuur en weinig bewolking. In de voormiddag nog kwamen er hoge (cirrus) en lage wolken (cumulus), die de zon hinderden (zonneschijnduur 6u40min). Was het aanvankelijk nog windstil, dan nam de wind samen met de temperatuurstijging toe en tegen de avond weer af. Die uitdrogende noordelijke wind voelde eerder fris aan. De temperatuur hield het bij een ruime twintig graden. De luchtdruk is toch nog verder gestegen tot 1025 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

Door de windstilte, opklaringen en noordelijke lucht koelde het vannacht goed af (minimum temperatuur op het gras 0.6° en 5.7° in de hut). Net zoals gisteren was er in de voormiddag geen wolkje in de lucht. In de eerste helft van de namiddag kwamen er stapelwolken, die in de tweede helft van de namiddag en avond zo talrijk waren dat de zon geen kans meer had (zonneschijnduur 6u00min). De – weliswaar zwakke – noordoostenwind beperkte de temperatuur tot negentien graden. De hoge luchtdruk heeft stand gehouden.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

Het weer van vandaag was een exacte kopie van dat van gisteren. Na een frisse nacht met dezelfde minimum temperatuur als gisteren volgde een dag met in de voormiddag volop zon en vanaf de middag zonneschijn afgewisseld met stapelwolken (zonneschijnduur 7u30min). De temperatuur werd overdag door de (zwakke) noordelijke wind beperkt tot negentien graden. De luchtdruk is een beetje gestegen (1030hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

20

Vannacht was het nog frisser met nachtvorst op het gras (minimum temperatuur op het gras -1.7° en 3.6° in de hut). Het was de hele dag heel zonnig, met alleen wat hoge wolkensluiers (zonneschijnduur 9u30min). De temperatuur steeg– met heel weinig oostelijke wind – naar een aangename tweeëntwintig graden. De luchtdruk is vanaf de middag beginnen dalen. De luchtvochtigheid was op zijn minimum (36%) vrij laag.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Na een frisse nacht was het overdag, zonder enig wolkje aan de lucht, één en al zonneschijn (zonneschijnduur 10u00min). In vergelijking met gisteren, toen de zon ook ongehinderd de hele dag scheen, steeg vandaag de temperatuur tot een meer dan zomerse waarde (maximum 27.3°). Ook vandaag was er weinig wind uit het oosten en daalde de luchtvochtigheid laag. De luchtdruk is snel gedaald (1012 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Aangenaam warm, meer moet dat niet zijn.

Geen wolkje dat de zon kon hinderen.

22

De laatste dag van de astronomische zomer was een echte zomerdag, wel eindigend met regen. De nacht was al zacht (minimum temperatuur 13.3°), maar overdag – bij minder zonneschijn dan gisteren – werd het zevenentwintig graden (bij een luchtvochtigheid van 52 %) drukkend warm, een dagrecord. Bij zonsopkomst moest nog veel hoge bewolking (cirrus) opgeruimd worden. In de voormiddag nog verdwenen alle wolken. Vanaf de middag kwamen er stapelwolken, die in de tweede helft van de namiddag zo talrijk waren dat de zon weg was (zonneschijnduur 5u10min). Vanaf de vooravond regende het daaruit (neerslaghoeveelheid 2.4 mm). De wind waaide zwak, behalve bij het begin van de regenval, dan waaide die tijdelijk matig. Diezelfde wind is in de loop van de nacht en dag geleidelijk van het oosten over het zuiden naar het westen geruimd. De luchtdruk is verder gedaald tot 1009 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Vandaag om 9:50u begon de astronomische herfst. Gisterenavond en vannacht regende het nog een beetje (neerslaghoeveelheid 0.9 mm). In de eerste helft van de voormiddag was het nog bewolkt, maar daarna vielen er gaten in die bewolking en was de zon ruim aanwezig (zonneschijnduur 5u30min). Vannacht was het zacht (minimum temperatuur 14.9°) en overdag steeg de temperatuur naar een meer dan normale eenentwintig graden. Gisterenavond is de zwakke tot vrij matige wind van het westen naar het zuidwesten geruimd. De luchtdruk is sinds gisterenavond gestegen tot 1015 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

De herfst heeft zijn intrede gedaan, het herfstweer althans. Het was een zonloze dag met vanaf de middag tot de avond regen (neerslaghoeveelheid 7.5 mm). Het was nog een zachte nacht met een minimum temperatuur van vijftien graden maar overdag – met al die nattigheid en een maximum temperatuur van achttien graden– voelde het maar fris aan. De zwakke wind waaide de hele nacht en dag uit het zuidzuidoosten. De luchtdruk is sinds middernacht al veel gedaald tot 1006 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een regenboog boven de Kastelberg (Gemeente Metzeral, Haut-Rhine, Frankrijk). Met dank een Geert en Julia voor de foto.

25

Gisterenavond druppelde het nog een beetje. Daarna bleef het droog en –op één opening in de wolken na (zonneschijnduur 30min) – bewolkt. Vanavond viel er een plensbui (neerslaghoeveelheid 6.2 mm). Net zoals de vorige dagen werd het een zachte nacht (minimum temperatuur 13.7°) en een frisse dag (maximum temperatuur 17.7°). De wind kwam zwak tot vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is niet meer veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Bourdeaux (Drôme, Frankrijk). Avondrood, mooi weer aan boord? Met dank aan Hendrik en Marleen voor de foto.

Veel wolken boven Col-de-Baganelles (gemeente Le Bonhomme, Haut-Rhine, Frankrijk). Met dank aan Geert en Julia voor de foto.

26

Op twee korte opklaringen na (zonneschijnduur 20min), was het de hele dag bewolkt, met daarbij verspreid over de dag heel wat regenbuien (neerslaghoeveelheid 4.2 mm) en een vrij matige zuidwestenwind. De temperatuur deed het met een zachte nacht en twintig graden overdag wel goed. De luchtdruk is laag gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

Gisterenavond viel er nog een plas water. Vóór middernacht werd het nog droog. In de voormiddag scheen af en toe de zon. In de namiddag was dat al niet meer zo frequent het geval (zonneschijnduur 5u00min). In de tweede helft van de namiddag viel er een kort maar pittig buitje. Dan daalde de temperatuur met ruim vier graden. Daarna bleef het droog (totale neerslaghoeveelheid 7.3 mm). Na een zachte nacht hield de temperatuur zich overdag aan de normale waarde voor eind september. De wind kwam nog steeds vrij matig tot matig uit de zuidwestelijke hoek. In de luchtdruk is nog geen beweging gekomen (1009 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Toch wat blauw in de lucht.

Brede opklaringen bij zonsondergang.

28

In de voormiddag en eerste helft van de namiddag wisselden de wolken en de zon elkaar af. Daarna namen de wolken het over (zonneschijnduur 3u10min). In de loop van de nacht en dag vielen er een drietal kleine buitjes (neerslaghoeveelheid 1.1 mm). De zuidwestenwind waaide de hele dag en nacht vrij matig tot matig. Ook vannacht was het zacht (minimum temperatuur 13.8°) en overdag was de temperatuur normaal. De luchtdruk is een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

In tegenstelling met de verwachtingen viel de hoeveelheid regen nog mee. Het regende slechts één keer in de voormiddag en één keer in de namiddag telkens gedurende een uur (neerslaghoeveelheid 3.4 mm). De zon was maar weinig te zien (zonneschijnduur 1u10min). Er stond de hele dag een matige westenwind met rukwinden tussen 40 en 50 km/u. Het was net als de vorige dagen redelijk zacht. De luchtdruk is diep gedaald (minimum 996 hPa). Een luchtdruk beneden duizend hPa was al van begin mei geleden.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

Gisterenavond en in de eerste helft van de nacht viel er nog wat regen (neerslaghoeveelheid 1.7 mm) en was er nog veel wind tot windkracht 5 (vrij krachtig). Die is in de loop van de nacht afgezwakt. De dag startte nog bewolkt, maar snel kwamen er opklaringen, die de zon lieten zien. Vanaf de vooravond bewolkte het volledig (zonneschijnduur 4u20min). De temperatuur ging tot negentien graden, niet slecht voor eind september. De luchtdruk is vanaf van een minimum van 996hPa gisterenavond tot een maximum van 1013 hPa in de namiddag gestegen en daarna al terug een beetje gedaald. Hiermee eindigde september als een winderige maand met een normale temperatuur, een hoge luchtdruk en met een beetje te weinig neerslag (de meeste neerslag viel in de laatste week).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Schaarse opklaringen.