Home >> Verslagjes >> Verslagjes van vorige maand

Verslagjes van de vorige maand: Augustus 2021

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Een volgend dieptepunt in de tot nu toe tegenvallende zomer. De wisselvalligheid geraakt er maar niet uit. Gisterenavond viel er nog een hele plas regen. De nacht en voormiddag bleven droog, maar vanaf de middag vielen er een viertal buien (totale neerslaghoeveelheid 9.0 mm). De zon speelde slechts drie keer mee (zonneschijnduur 1u20min). De temperatuur geraakte niet boven de twintig graden, zelfs geen lentedag (maximum 19.9°). De luchtdruk is slechts een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Wat het toppunt van de zomer zou moeten zijn, is een dieptepunt met regen en koelte. In de voormiddag regende het licht (neerslaghoeveelheid 1.1 mm) en daarna bleef het droog. Na de middag kwam de zon schaars door de wolken (zonneschijnduur 3u20min). De temperatuur steeg slechts zuinig boven de twintig graden. De zwakke wind is vannacht naar het noorden geruimd. De luchtdruk is nog een klein beetje gestegen (1015 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Het betere vakantieweer in het zuiden van Frankrijk. Met dank aan Peter voor de foto.

Het betere vakantieweer in het zuiden van Frankrijk. Met dank aan Tom van Dageraad voor de foto.

3

Het bleef vannacht opnieuw niet droog. Het regende van de tweede helft van de nacht tot de vroege ochtend (neerslaghoeveelheid 5.1 mm). Daarna bleef het voor de rest van de dag droog. Regelmatig vielen er gaten in de wolken en scheen de zon (zonneschijnduur 5u50min). Ondanks de relatieve hoeveelheid zonneschijn hield de temperatuur (maximum 21.9°) het bescheiden. Daar zorgde de (zwakke) noordelijke lucht voor. De luchtdruk is terug gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Vandaag wat meer wolken in de Drôme. Met dank aan Ilse voor de foto.

4

Opnieuw een regendag. Vannacht en in de voormiddag bleef het nog droog en brak af en toe de zon door de wolken, maar in de namiddag regende het een poos (neerslaghoeveelheid 5.3 mm). Daarna klaarde het terug deels op (zonneschijnduur 3u40min). De temperatuur deed het zuinig aan (maximum 21.6°). De noordoostenwind waaide maar zwak. De luchtdruk is vrij stabiel gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Het regende vandaag ook in de Drôme, Frankrijk. Met dank aan Kathleen voor de foto.

5

In de eerste helft van de nacht viel er wat regen (neerslaghoeveelheid 0.6 mm). Verder bleef het voor de rest van de dag droog. In de voormiddag was het heel zonnig met alleen wat hoge wolken (cirrocumulus). Na de middag kwam er veel bewolking, die soms dreigend was. De temperatuur deed het met vijfentwintig graden heel goed, wat normaal is voor begin augustus. Daar er weinig zuidwestelijke wind stond voelde dit warm aan. De luchtdruk is flink gedaald (1005 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Beter weer in de Drôme, Frankrijk. Met dank aan Kathleen voor de foto.

6

In de tweede helft van de nacht en vroege ochtend regende het opnieuw. Op de middag en in de namiddag was het de beurt aan enkele buien (totale neerslaghoeveelheid 5.3 mm). Tussendoor kwam af en toe de zon tussen de wolken (zonneschijnduur 4u50min). Het was vannacht vrij zacht (minimum temperatuur 16.1°) en overdag werd drieëntwintig graden gemeten. De zuidwestenwind was de hele nacht en dag vrij matig. Na een dieptepunt van 1003 hPa, in de vroege ochtend, is de luchtdruk al terug een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Grijs!

7

In de vroege ochtend viel er een pittige bui (regenhoeveelheid 4.7 mm). Dan bleef het droog tot in de namiddag. In de vooravond dreigde het indrukwekkend, maar het werd een klein buitje met wat onweersverschijnselen (totale neerslaghoeveelheid 5.4 mm). In de voormiddag was er veel zon, maar vanaf de middag was dat al veel minder (zonneschijnduur 6u40min). Vannacht stond er weinig wind, overdag kwam die vrij matig uit het zuidzuidwesten. De luchtdruk is laag gebleven (1001 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Indrukwekkende wolken in Bourdeaux (Dröme, Frankrijk). Met dank aan Ilse voor de foto.

10 km verder in Saou (Drôme, Frankrijk) is het blijkbaar al flink aan het gieten. Met dank aan Hendrik voor de foto.

8

De stijgende luchtdruk kon vandaag de buien niet onderdrukken. Er vielen buien in de eerste helft van de nacht en in de namiddag (neerslaghoeveelheid 5.6 mm). Tussendoor scheen af en toe de zon (zonneschijnduur 4u40min). De temperatuur deed het overdag echt niet goed (maximum 20.4°) en daalde bij een bui in de namiddag met vijf graden. De wind kwam zwak tot vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is goed gestegen (1012 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De wolken waren nooit ver weg. Met dank aan Marleen voor de foto.

De wolken waren nooit ver weg. Met dank aan ilse voor de foto.

9

Vannacht bleef het droog. In de voormiddag vielen er enkele regendruppels, maar in de namiddag viel er een pittige onweersbui, met 6.2 mm neerslag en een regenintensiteit van 139 mm/u en enkele donderslagen. Tijdens de onweersbui daalde de temperatuur – die zich later herstelde – met een zestal graden, viel de wind bijna volledig weg en werd het redelijk donker. Tussendoor liet de zon zich af en toe zien (zonneschijnduur 6u00min) bij een hoogste temperatuur van tweeëntwintig graden. De zuidwestenwind waaide zwak tot vrij matig. De luchtdruk is nog een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Dank aan Peter voor de foto.

Avondrood in Bourdeaux 21:00u na een zonnige en warme dag. Met dank aan Kathleen voor de foto.

10

Opnieuw een wisselvallige dag. De tiende dag deze maand met regenbuien. De buien vielen vannacht en in de namiddag (neerslaghoeveelheid 6.0 mm). Tussendoor wisselden de wolken en de zon elkaar af, met een overwicht aan wolken (zonneschijnduur 4u00min). De temperatuur deed het met een maximum van eenentwintig graden niet goed. De zuidwestenwind hield zich vrij rustig. De luchtdruk is bijna niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

Eindelijk een droge en heel zonnige en aangename dag. Vóór de middag was er alleen veel hoge bewolking en vanaf de namiddag werd die vervangen door "onschuldige" stapelwolken, die vanaf de vooravond allemaal verdwenen zijn (zonneschijnduur 11u50min). De temperatuur deed het meer dan goed (maximum 23.9°). Daarbij was er vannacht zo goed als geen wind en overdag was de zuidwestenwind zwak. De luchtdruk is een klein beetje gestegen (1019 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

De voorspellingen lieten zonniger weer vermoeden. De dag begon met veel hoge (cirrus en cirrocumulus) bewolking. In de namiddag werden die vervangen door veel stapelwolken die de zon verduisterden, in de vooravond bewolkte het volledig en daar vielen wat regendruppels uit. Daarna klaarde het terug deels op (zonneschijnduur 6u20min). De temperatuur vertrok van een normale waarde en steeg in de namiddag tot bijna zevenentwintig graden. Er stond maar heel weinig westzuidwestelijke wind. De luchtdruk is stabiel gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

In Schoten was op de middag een halo, een circumzenitale boog te zien. Met dank aan Julia en Geert voor de foto.

13

Een droge dag met een zomerse temperatuur (maximum 24.9°). De dag begon nog bewolkt. Later was de zon te zien, maar de wolken waren nooit ver weg (zonneschijnduur 8u50min). De westenwind waaide slechts zwak. De luchtdruk is nog een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

De zon was de hele dag present, daar konden wat hoge wolkenslierten en klein stapelwolkjes niets aan veranderen (zonneschijnduur 11u50min). De temperatuur steeg ruim naar een aangename vijfentwintig graden, meer moest dat niet zijn. De iets naar het westnoordwesten geruimde wind deed het rustig aan. De luchtdruk heeft een daling ingezet.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

Opnieuw een zonnige zomerse dag, met een wat hogere temperatuur dan de vorige dagen. Met uitzondering van de namiddag maakten de stapelwolken het de zon wat moeilijker. In de voormiddag waren er hoge wolkenslierten (cirrus) en tegen de avond verdwenen de stapelwolken grotendeels (zonneschijnduur 9u00min). De nachttemperatuur (13.6°) was vrij normaal en overdag steeg de temperatuur ruim boven de zomerse grens (maximum 28.6°). Vannacht was er bijna geen wind en overdag kwam die zwak uit het zuidwesten. De luchtdruk is verder gedaald (1011 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Ook aan de zee wat wolken.

16

Heel ander weer dan gisteren, zelfs herfstweer vandaag. Vannacht bewolkte het volledig en in de voormiddag al vielen er buien. Ook in de tweede helft van de namiddag buide het (neerslaghoeveelheid 3.9 mm). In de eerste helft van de namiddag kwam de zon af en toe zuinig door de wolken (zonneschijnduur 1u10min). De temperatuur was vannacht normaal en overdag steeg die niet hoger dan achttien graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (24.2°) werd gisterenavond gemeten. Er stond vandaag een onaangename vrij matige wind en die is in de voormiddag van het zuidwesten naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is vanaf de voormiddag beginnen te stijgen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

Ook vandaag was het meer herfst dan zomer. De zon bleef de hele dag achter de wolken. Gisterenavond viel er een bui en het regende de hele namiddag licht (neerslaghoeveelheid 3.4 mm). De temperatuur bleef overdag op een dieptepunt hangen (maximum 16.2° is een dagrecord). De westzuidwestenwind waaide maar zwak. De luchtdruk is wat gedaald (1017 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

Opnieuw een sombere, donkere, zonloze dag. Gisterenavond viel er nog wat lichte regen. Overdag bleef het, op enkele regendruppels in de namiddag na, droog (neerslaghoeveelheid 0.5 mm). De temperatuur bleef vannacht op hetzelfde niveau als gisteren overdag en steeg vandaag naar een zuinige twintig graden. Met weinig westzuidwestenwind voelde die twintig graden niet zó onaangenaam aan. De luchtdruk is nog wat gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

Het weer was vandaag wat vriendelijker. Het bleef droog en in de voormiddag en vooravond kwam de zon aarzelend door de wolken (zonneschijnduur 2u20min). De temperatuur (maximum 20.6°) steeg al boven de twintig graden, maar bleef toch nog ondermaats. De westzuidwestenwind was zwak. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

20

In de vroege ochtend viel er een beetje regen (neerslaghoeveelheid 0.5 mm). Daarna bleef het droog, maar meestal bewolkt. Slechts in drie perioden kwam de zon kort door de wolken (zonneschijnduur 2u00min). Met een iets hogere nachttemperatuur (14.3°) en een iets lagere dagtemperatuur (23.4°) dan normaal, kwamen we aan een normale gemiddelde temperatuur. Er stond maar weinig wind en die is in de namiddag van het zuidwesten naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Tot in de namiddag scheen de zon meestal doorheen veel hoge bewolking (cirrus en cirrostratus) (zonneschijnduur 7u10min). Daarna bewolkte het volledig en later viel er wat lichte regen (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Het werd met zesentwintig graden warm en met een hoge luchtvochtigheid (op zijn laagst 59%) voelde dat eerder drukkend aan. Daarbij was er weinig zuidelijke wind. De luchtdruk is vanaf de voormiddag beginnen dalen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Gisterenavond viel er uit een bui een hele plas regen (15.9 mm) met een regenintensiteit tot 128 mm/u en een duidelijke luchtdrukpiek. Daarna bleef het droog tot in de namiddag, toen er opnieuw enkele buien vielen (totale neerslaghoeveelheid 21.0 mm). Tussendoor waren de wolken af en toe dreigend en was soms de zon te zien (zonneschijnduur 2u00min). Vannacht bleef het zacht (minimum temperatuur 16.5°), maar overdag geraakte de temperatuur maar aan twintig graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (22.0°) werd gisterenavond gemeten. De vrij matige wind is vanavond van het zuidwesten naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is vanaf de namiddag gestegen (1018 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een luchtdrukpiek tijdens de bui van gisterenavond.

Slecht weer voor een rommelmarkt.

23

Gisterenavond en vannacht vielen er nog wat buitjes (neerslaghoeveelheid 1.9 mm). Daarna bleef het droog, maar de hele dag zwaar bewolkt. Vannacht was er geen beweging in de temperatuur (minimum 16.9°) en overdag steeg die naar een zuinige eenentwintig graden. Met weinig wind – die in de vroege ochtend van het noordwesten naar het noordoosten is geruimd – en een hoge luchtvochtigheid voelde dat niet echt onaangenaam aan. De luchtdruk is verder gestegen tot een vrij hoge 1025 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

Vannacht is het volledig opgeklaard. Doordat er weinig wind stond en de lucht uit het noordoosten kwam koelde het wat meer dan de vorige dagen tot de normale waarde af (minimum temperatuur 12.7°). In de voormiddag was er geen wolk aan de blauwe lucht. In de namiddag verschenen er wat stapelwolken, die vanaf de vooravond terug verdwenen (zonneschijnduur 10u40min). De dagtemperatuur (maximum 23.6°) hield zich aan het langjarige gemiddelde. De zwakke noordoostenwind deed het aangenaam aanvoelen. De luchtdruk is stationair gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Een zomerse dag van de betere soort. Vandaag was er alleen en tijdelijk wat hoge bewolking (cirrus en cirrocumulus) die de zon niet hinderde (zonneschijnduur 11u40min). Na een iets frissere nacht (minimum temperatuur op het gras 7.8° en in de hut 10.5°) werd het een aangename zomerdag (maximum temperatuur 23.7°), met daarbij slechts weinig wind uit het noordoosten en vanaf de vooravond noorden. De luchtdruk is gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een ideale zonnige dag...

...met een aangename temperatuur.

26

Het kan snel veranderen. Na een betere zomerdag gisteren, vandaag een zoveelste dieptepunt in deze verregende zomer. Vannacht is het geheel bewolkt geraakt. In de tweede helft van de nacht viel er een bui (neerslaghoeveelheid 1.0 mm). Overdag bleef het, op wat regendruppels uit een donkere lucht na, droog. De wolken hadden de overhand, de zon was maar sporadisch te zien (zonneschijnduur 1u50min). Na een ietwat zachtere nacht, bleef de temperatuur overdag serieus ondermaats (maximum temperatuur 18.7°). Voeg daarbij een vrij matige noordelijke wind en het voelde best onaangenaam. De daling van de luchtdruk is gestopt op 1017 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

Vannacht is het volledig opgeklaard en mede door de noordelijke lucht en zwakke wind koelde het goed af (minimum temperatuur op het gras 6.7° en in de hut 10.5°). In de eerste helft van de voormiddag was er geen wolkje aan de blauwe lucht. Daarna verschenen er op korte tijd veel wolken die af en toe dreigend waren, maar het bleef droog. Na de middag werden de opklaringen terug breder (zonneschijnduur 6u40min). De dagtemperatuur steeg naar een – tegenover gisteren – iets hogere eenentwintig graden. Vanaf middernacht was de wind zwak uit het noordoosten en vanaf de voormiddag werd de wind vrij krachtig uit het noordnoordwesten. De luchtdruk is een weinig gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

De zomer blijft maar ondermaats voortkabbelen. De dag begon zwaar bewolkt. Vanaf de tweede helft van de voormiddag kwam af en toe de zon kort door de soms dreigende wolken (zonneschijnduur 2u30min). Na de middag vielen er wat regendruppels uit een donkere wolk. De temperatuur steeg overdag een graadje hoger dan gisteren (maximum 22.5°), maar bleef nog altijd een graad onder het langjarige gemiddelde. De vannacht zwakke en overdag vrij matige wind is van het noordnoordwesten naar het noordnoordoosten geruimd. De luchtdruk is weinig veranderd (1021 vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

Een frisse, donkere en regenachtige dag in de zomer. De zon was vandaag niet te zien. Uit de bewolking viel vanaf de middag regelmatig wat lichte regen (neerslaghoeveelheid 0.8 mm). Overdag liet de temperatuur met achttien graden de wensen over. Enig niet negatief punt was de zwakke wind, maar die kwam uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is stationair gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

Gisterenavond viel er nog wat lichte regen. Daarna bleef het droog (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). De dag begon bewolkt, maar later was er ook niet al te veel zon te zien (zonneschijnduur 2u50min). Vannacht was het zacht (minimum temperatuur 15.8°) en overdag werd het wat warmer dan gisteren (maximum temperatuur 21.7°). De wind kwam zwak tot vrij matig uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is weinig veranderd (10122 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

31

Vannacht is het opnieuw bewolkt en dat was in de voormiddag ook nog zo. Het bleef droog. Vanaf de middag kwam de zon regelmatig doorheen de bewolking (zonneschijnduur 5u00min). Na een zachte nacht (minimum temperatuur 15.8°) volgde een dag met een normale en aangename temperatuur (maximum 23.0°). De vrij matige wind kwam nog steeds uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is goed gestegen (1027 hPa vanavond). Augustus was een frisse, sombere maand met een normale neerslaghoeveelheid in veel neerslagdagen, heel weinig zomerse dagen en geen tropische dagen. De zomer had een normale gemiddelde temperatuur, was de tweede natste sinds 1992 en was somber (10% minder zonneschijn).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag