U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes van de vorige maand: Juni 2019

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

De weerkundige zomer deed zijn naam alle eer aan en begon met een zomerse dag. Het was de hele dag volop zonnig, met alleen in de voormiddag en avond wat hoge bewolking en in de namiddag tijdelijk wat stapelwolken (zonneschijnduur 12u10min). De temperatuur klom van een minimum van tien graden naar een meer dan zomerse waarde van achtentwintig graden. Eigenlijk ging de opwarming te snel en het was al een beetje te veel van het goede. Daarbij was er weinig wind uit het westen tot zuidwesten. De luchtdruk is al gedaald tot 10019 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Het werd vandaag een tropisch warme dag. Na een zachte nacht (minimum temperatuur 13.6°) was het om negen uur in de ochtend al vijfentwintig graden en op de middag al ruim negenentwintig graden warm. Na de middag kwamen daar nog enkele graden bij (maximum temperatuur 31.8°). De zon, niet veel gehinderd door veel hoge bewolking (cirrus) en in de namiddag door "onschuldige" stapelwolkjes, brandde ongenadig (zonneschijnduur 13u10min). Vanavond werden de stapelwolken minder onschuldig en zelfs dreigend. De windkracht – de wind is van het westen naar het zuidwesten gekrompen – volgde het temperatuurverloop en waaide in de namiddag vrij matig. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

In de ochtend was het nog redelijk koel voor de fietsers van de vierde dag van de 1000 km van Kom op tegen Kanker.

Maar in de namiddag was dat minder aangenaam bij een tropische temperatuur.

3

Het was gisteren en eergisteren in korte tijd te warm geworden en dat moesten we bekopen. Kort na waarnemingstijd ontstond een klein, maar pittig onweertje (regenintensiteit tot 112 mm/u) met enkele harde donderslagen, maar geen krakers, met regen (regenhoeveelheid 4.0 mm) en hagel erbij. Daarbij daalde de temperatuur met tien graden. Daarna werd het terug droog. In de eerste helft van de voormiddag en tweede helft van de namiddag kwamen er gaten in de bewolking en kon de zon schijnen (zonneschijnduur 2u20min). Overdag vielen er twee keer wat regendruppels, maar te weinig om als neerslag meetbaar te zijn. De temperatuur daalde vannacht naar vijftien graden en steeg overdag naar eenentwintig graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (29.9°) werd gisterenavond op waarnemingstijd – net vóór de onweersbui – nog gemeten. Er was maar weinig wind en die gisterenavond van het zuidwesten naar het westen geruimd. De luchtdruk is gisterenavond sinds de onweersbui licht gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

Vannacht is het grotendeels opgeklaard. In de eerste helft van de voormiddag waren er alleen veel hoge wolken. In de tweede helft van de voormiddag en eerste helft van de namiddag bewolkte het volledig en daar vielen wat regendruppels uit. Het was te weinig regen om als neerslag meetbaar te zijn. De temperatuur bleef dan nog beneden twintig graden. In de tweede helft van de namiddag brak de zon opnieuw breed door de wolken en werd het tot zevenentwintig graden warm. Tegen de avond bewolkte het terug volledig (zonneschijnduur 5u30min). Er stond weinig wind en die is in de voormiddag van het westen naar het oostzuidoosten gekrompen. De luchtdruk is vanaf middernacht veel en laag gedaald (1001 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Dit is het 6000ste verslagje. Van het gewaarschuwde (code oranje) hevige onweer (rukwinden, wateroverlast, hagel, blikseminslag) hebben we hier gelukkig niet veel gemerkt. Het was gisterenavond kort na waarnemingstijd maar een klein onweertje, met niet veel regen (hoeveelheid 3.5 mm en een intensiteit van 30 mm/u), tijdelijk wat meer wind (windkracht 4 en maximum 44 km/u) en niet al te veel donder en bliksem. Na de regen kwam de zon opnieuw te voorschijn en kleurde de hemel. In de ochtend regende het opnieuw, maar later bleef het droog (totale regenhoeveelheid 6.0 mm). Op één opening in de wolken in de namiddag na, bleef het de hele dag bewolkt (zonneschijnduur 30min). De voorbije nacht was het heel zacht met een minimum temperatuur van vijftien graden, maar overdag kwam daar met een maximum temperatuur van nog geen twintig graden, niet veel meer bij. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (25.7°) werd gisterenavond op waarnemingstijd nog gemeten. Behalve tijdens de onweersbui van gisterenavond, deed de zuidwestenwind het kalm aan. De luchtdruk is sinds gisterenavond een beetje gestegen en al terug een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Gisterenavond is het beginnen onweren en dat ging in verschillende golven nog verder tot en met het eerste deel van de nacht. Daarna bleef het droog. Er viel in het totaal 24.9 mm regen uit met een maximale intensiteit van 182 mm/u. De bliksem- en donderactiviteit vielen nogal mee, met uitzondering van één flits en direct een krakende donder, een nabije inslag dus. Twee keren werden windsnelheden tot 47 km/u en windkracht vier gehaald. Opmerkelijk was de onweersneus (een plotse luchtdrukstijging) van wel 6 hPa. Overdag was er wel wat zonneschijn tussen de wolken (zonneschijnduur 7u00min), maar de temperatuur bleef beperkt tot twintig graden, met daarbij een frisse westelijke wind. Na het begin van het onweer is de luchtdruk beginnen stijgen tot 1014 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een enorme onweersneus van 6 hPa tussen 22:00u en 23:00u bij het begin van het onweer.

Een regenintensiteit van 182 mm/u tussen 22:00u en 23:00u.

7

Vannacht is het verder opgeklaard en in de voormiddag hingen er alleen wat hoge (cirrus) en middelhoge (altocumulus) wolkenplukken. In de namiddag bewolkte het op korte tijd volledig en daar viel een beetje regen uit (regenhoeveelheid 0.3 mm). Tegen de avond verdwenen de wolken opnieuw zo goed als allemaal (zonneschijnduur 5u20min). Kort na de middag bereikte de temperatuur zijn maximum stand (22.7°). Tijdens de bewolkte periode waaide het meer en daalde de temperatuur snel. De zwakke tot matige wind is in de eerste helft van de namiddag van het zuidoosten naar het westzuidwesten geruimd. De luchtdruk is vanaf middernacht tot de middag snel gedaald (van 1015 hPa naar 1005 hPa) en vanaf dan overgegaan in een stijgende trend.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

Het was een winderige nacht en dag. De windkracht – uit het zuidwesten – ging van zwak tot vrij krachtig (5 Beaufort) met een daggemiddelde windsnelheid van 20.0 km/u en veel pieken boven 50 km/u tot 60 km/u. Vannacht en in de voormiddag bleef het droog, in de namiddag vielen er enkele buitjes met hagel erbij (regenhoeveelheid 1.2 mm). Bij een van die buien daalde de temperatuur met een vijftal graden. De temperatuur herstelde zich nadien opnieuw. Ook in de namiddag en avond vielen er gaten in de bewolking en was de zon veel te zien. Vanavond is het zelfs geheel opgeklaard (zonneschijnduur 5u10min). De voorbije nacht was het met een minimum temperatuur van twaalf graden heel zacht, maar overdag kwam daar met een maximum temperatuur van nog geen negentien graden, niet veel meer bij. De luchtdruk is snel verder gestegen tot een vrij hoge 1021 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

9

Gisterenavond is de wind gaan liggen. Vannacht en overdag was ie zwak en is van het zuidwesten heel geleidelijk naar het noordoosten gekrompen. De voorbije nacht is het helder gebleven en in de voormiddag waren er alleen hoge wolken (cirrostratus). In de namiddag is het op korte tijd volledig bewolkt (zonneschijnduur 6u40min) en daar vielen wat regendruppels uit, te weinig om als neerslag meetbaar te zijn. De minimum temperatuur (9.9°) was normaal, maar de maximum temperatuur (20.5°) bleef een beetje te laag. De stijging van de luchtdruk is overgegaan in een daling.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

In de voormiddag weinig bewolking en volop zonneschijn.

10

Vannacht en in de eerste helft van de voormiddag waren er alleen wat middelhoge wolkenvelden (altocumulus). In de tweede helft van de voormiddag verschenen er veel stapelwolken waarmee de zon het lastig had. Later verdwenen die deels en werd het terug zonniger. Tegen de avond bewolkte het volledig (zonneschijnduur 5u30min) en daar viel wat lichte regen uit (regenhoeveelheid 0.8 mm). Van onweer was hier geen sprake. In de namiddag steeg de temperatuur naar ruim drieëntwintig graden en werd het zwoel warm. Er was maar weinig wind meestal uit verschillende richtingen. De luchtdruk is verder nogal wat gedaald tot 1011 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

Gisterenavond regende het nog licht en kortdurend verder (regenhoeveelheid 0.4 mm). Daarna bleef het droog en klaarde het vannacht op. Vanmorgen was er veel hoge bewolking (cirrus en cirrostratus). De hoge bewolking werd in de namiddag vervangen door stapelwolken, waartussen de zon nog veel ruimte had. Vanaf de tweede helft van de namiddag bewolkte het volledig (zonneschijnduur 7u20min). Met een minimum temperatuur van negen en een maximum temperatuur van eenentwintig graden konden we van een vrij normale temperatuur spreken. De zwakke wind kon geen kant kiezen tussen het westen en zuidwesten. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

Het heeft vanaf de tweede helft van de nacht tot de middag met tussenpozen en met afwisselende intensiteit geregend. In de tweede helft van de namiddag vielen er nog twee kleinere buitjes (totale regenhoeveelheid 8.2 mm), maar vielen er ook gaten in de bewolking en scheen de zon (zonneschijnduur 2u50min). 's Nachts was het zacht (minimum temperatuur 13.5°), maar overdag bleef de temperatuur beperkt tot negentien graden. De wind kwam zwak uit westelijke richtingen. De luchtdruk is in de eerste helft van de nacht een beetje gedaald en daarna constant gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

13

De wolken en de zon wisselden elkaar vandaag regelmatig af (zonneschijnduur 7u00min). Vannacht en in de voormiddag bleef het droog, maar vanaf de middag viel er af en toe een klein buitje. Vanavond echter was het een iets pittiger exemplaar, met regen, hagel, donder en bliksem. Totale neerslaghoeveelheid 6.3 mm en een maximale regenintensiteit van 78 mm/u. Niettegenstaande met zo veel zonneschijn deed de temperatuur het met negentien graden niet zo goed en de matige zuidwestenwind voelde vrij fris aan. De luchtdruk is een weinig gestegen (1011 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Vanavond was er een heldere dubbele regenboog te zien.

14

Gisterenavond, na waarnemingstijd, trok er nog een onweersbui over, waarna de zon doorbrak en er een zeer heldere regenboog te zien was. En ook vannacht en in de eerste helft van de voormiddag regende het nog enkele keren licht (regenhoeveelheid 2.7 mm). Daarna loste de bewolking heel geleidelijk op, zodat tegen de avond nog maar weinig bewolking restte (zonneschijnduur 8u50min). De temperatuur deed het met bijna vijfentwintig graden heel goed. Er was maar weinig wind uit het zuidwesten en tijdelijk uit het zuidoosten. De luchtdruk is nog een klein beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

In de tweede helft van de nacht regende het meer dan een emmer vol. Net vóór de middag viel er nog een bui en vanavond druppelde het nog een beetje (totale regenhoeveelheid 14.0 mm). Voor de rest van de tijd bleef het droog en brak de bewolking, zodat de zon wat ruimte had (zonneschijnduur 4u40min). De temperatuur steeg tot een normale tweeëntwintig graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (23.9°) werd gisterenavond op waarnemingstijd nog gemeten. De zwakke wind kwam uit veranderlijke richtingen tussen het noorden en westen. De luchtdruk is nog wat gestegen (1016 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

16

De dag startte met alleen wat hoge bewolking (cirrus) aan de hemel, maar vanaf de tweede helft van de voormiddag bewolkte het op korte tijd volledig. Na de middag wisselden er perioden met meer zon af met perioden met meer bewolking (zonneschijnduur 5u30min). Er waren soms ook donkere dreigende wolken bij, maar het bleef droog. De temperatuur deed het met drieëntwintig graden goed, maar in de voormiddag voelde de zwakke tot matige zuidwestenwind eerder frisjes aan. De luchtdruk is verder al tot 1021 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

Het werd een heel zonnige en warme dag, een echte zomerdag. De zon scheen van 's ochtends tot 's avonds, met alleen in de namiddag tijdelijk wat stapelwolkjes (zonneschijnduur 12u20min). De temperatuur startte in de vroege ochtend van een normale minimum waarde van twaalf graden en steeg in de late namiddag naar een maximum van zevenentwintig graden. De wind deed het kalm aan en is van het zuidwesten naar het westzuidwesten geruimd. De luchtdruk is vanaf de voormiddag terug al een beetje gedaald (1017 hPa vanavond). Vandaag om 10:31u was het volle maan en de Europeanen noemen het de rozenmaan vanwege zijn roodachtige kleur in deze tijd van het jaar.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

Het vandaag ook een zonnige dag, met wat meer bewolking dan gisteren. De dag begon met veel hoge bewolking (cirrus en cirrostratus). Later kwam daar middelhoge bewolking (altocumulus) en stapelwolken bij. Tegen waarnemingstijd bewolkte het volledig en weg was de zon (zonneschijnduur 11u10min). De temperatuur deed het met negenentwintig graden meer dan goed. Er stond maar heel weinig wind uit veranderlijke richtingen. De luchtdruk is verder gedaald tot 1011 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

Een vochtige, zwoele, onweerachtige warme dag. De voorbije nacht koelde het maar weinig af (minimum temperatuur 16.6°). In de ochtend onweerde het al met heel even intense regen, maar geen grote hoeveelheid. Daarna brak de zon door de wolken. In de namiddag vielen er enkele kleine buitjes. En tussendoor kreeg de zon opnieuw wat ruimte (zonneschijnduur 5u10min). In de vooravond onweerde het terug met weinig bliksem en donder op afstand en niet al te veel neerslag (totale regenhoeveelheid 3.6 mm), maar met veel wind uit het zuidoosten (4 Beaufort) en enkele flinke windstoten tot 64 km/u. In de namiddag kon de temperatuur tot achtentwintig graden oplopen. De luchtdruk is tot de vroege ochtend verder gedaald en daarna de hele dag onrustige geweest.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De volop bloeiende cactussen zijn later dan vorig jaar.

20

Gisterenavond viel er nog een buitje met een minimaal meetbare hoeveelheid regen (0.1 mm). Daarna bleef het droog, maar bewolkt tot de middag. Vanaf de middag werd de bewolking geleidelijk dunner en was af en toe de zon te zien (zonneschijnduur 3u50min). De temperatuur daalde vannacht niet al te laag (minimum 14.6°) en steeg overdag naar een normale drieëntwintig graden. De van het westzuidwesten naar westen geruimde wind waaide iets meer dan de vorige dagen. De luchtdruk is gestegen (1015 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Vanavond om 17:54u begon de astronomische zomer. En het was zomers weer, wel niet al te warm, maar wel zonnig. In de ochtend was er geen wolkje aan de lucht, maar al snel kwamen er stapelwolken, die de zon hinderden en die tot de vooravond gebleven zijn. Vanavond is het terug volledig wolkeloos (zonneschijnduur 9u20min). De temperatuur bleef beperkt tot de normale waarde van tweeëntwintig graden. Daar zorgde een van oorsprong noordelijke zwakke tot vrij matige wind voor. De luchtdruk is verder tot 1021 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Ook vandaag een heel zonnige dag: wolkeloos in de ochtend en avond en tussendoor veel stapelwolkjes, die de zon wat temperden (zonneschijnduur 11u00min). De temperatuur ging van een frisse nacht van negen graden tot een warme dag van vijfentwintig graden. De zwakke wind is van het noorden naar het noordoosten geruimd. De luchtdruk heeft vannacht zijn hoogste stand gehad en is intussen al een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Een zonnige en een (veel te) warme dag. Er was veel zonneschijn, maar er ontstond in de voormiddag ook veel hoge bewolking (cirrus) en later "onschuldige" stapelwolken. In de tweede helft van de namiddag verscheen er heel veel hoge (cirrostratus) en middelhoge (altostratus) bewolking, waardoor de zon het lastig kreeg (zonneschijnduur 11u00min). Daarbij werd het tropisch warm (maximum temperatuur 30.1°). Er stond maar weinig wind en die is van het noordoosten naar het oostzuidoosten geruimd. De luchtdruk is verder gedaald (1016 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Warm!

24

De tweede – van een verwachte hele reeks – tropische dag. Vannacht koelde het al niet echt af (de minimum temperatuur van 20.0° is een dagrecord) en in de vooravond werd het ruim tweeëndertig graden warm. Te veel van het goede zeg maar. Met weinig wind en een laagste relatieve luchtvochtigheid van vijftig procent voelde dat niet echt aangenaam aan. Toch waren er altijd nogal wat wolken. In de voormiddag was dat hoge bewolking (cirrus) en in de namiddag kwamen daar veel stapelwolken bij. De stapelwolken zijn tegen de avond niet helemaal verdwenen en de hoge bewolking is gebleven (zonneschijnduur 10u10min). De daling van de luchtdruk is gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Nog warmer.

Stapelwolken in Brussel.

25

De derde tropische dag. In de vroege ochtend waren er wat meer wolkenvelden (altocumulus). Die losten in de loop van de voormiddag op en werden vervangen door hoge wolkenslierten (cirrus) en die vanavond zo goed als allemaal opgelost zijn (zonneschijnduur 11u40min). De temperatuur startte al heel hoog (minimum 18.8°) en eindigde nog hoger dan gisteren (maximum 33.8°), het zijn dagrecords. Opvallend en opmerkelijk bij zo een hitte is de hoge luchtvochtigheid van op zijn laagst rond 50%. Daardoor voelde alles allemaal nog wat drukkender aan. Er stond iets meer wind dan gisteren en deze is van het westen naar het noordnoordwesten geruimd en later naar het zuidwesten gekrompen. De luchtdruk is wat gedaald en daarna terug gestegen tot 1018 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Warmst?

Weinig wolken. Een foto vanuit het restaurant in Francillon-sur-Roubion (departement Drôme, Frankrijk). Het is eindelijk wat afgekoeld na een smoorhete dag. Fietsen in de namiddag was voor anderen. Met dank aan Hendrik voor de foto.

26

Gisterenavond op waarnemingstijd was het nog ruim eenendertig graden (en daarmee hadden we hier de eerste hittegolf van het jaar), is de zwakke tot vrij matige wind van het zuidwesten naar het noordnoordwesten geruimd en koelde het sneller af. Vannacht is er bewolking van over de Noordzee (stratus) binnen gewaaid. Deze hing er in de voormiddag nog en loste maar traag op. Het bleef in de voormiddag met zeventien graden lekker koel. Het was slechts na de middag dat de bewolking volledig oploste en de zon doorbrak (zonneschijnduur 7u20min) en de temperatuur snel naar bijna achtentwintig graden steeg. Dit bij een hoge luchtvochtigheid van 65%. De luchtdruk is goed gestegen (1025 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Door de hardnekkig gebleven stratusbewolking in het westen, was er een groot temperatuurverschil tussen het oosten en westen van Vlaanderen.

27

Vanochtend moest nog wat bewolking opgeruimd worden, maar dat ging snel en dan had de zon – zonder enig wolkje in de buurt – het alleen voor het zeggen (zonneschijnduur 11u40min). Na een koelere nacht in vergelijking met de vorige (minimum temperatuur 14.8°) ging de temperatuur overdag naar een meer draaglijk zesentwintig graden, met daarbij een zwak, maar verkoelend briesje uit het noordoosten. De luchtdruk is eerst nog wat gestegen, maar vanaf de voormiddag al terug wat gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

Geen wolkje aan de blauwe lucht vandaag. Zonneschijn van 's ochtends tot 's avonds (zonneschijnduur 13u00min). Wegens ochtendschaduw van een hoge boom van de buren, is de zonneschijnduur hier altijd wat lager. De zwakke wind is in de vroege ochtend van het noordoosten naar het oostnoordoosten geruimd en voerde wat warmere lucht aan. Het koelde vannacht wat meer af (minimum temperatuur 12.2°), maar in de late namiddag steeg de temperatuur naar een maximum van achtentwintig graden. Al meer dan warm genoeg! De luchtdruk is verder gedaald (1022 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

In Saou (departement Drôme, arrondissement Die, Frankrijk) geen wolkje aan de hemel terwijl de temperatuur naar een recordhoogte van meer dan 40 graden ging. Met dank aan Hendrik&Marleen voor de foto.

29

Doordat de zwakke wind geleidelijk van het oostnoordoosten en naar het oostzuidoosten is geruimd, kwamen we onder invloed van de erg hete luchtmassa boven Frankrijk. En dat hebben we geweten. Bij een wolkeloze hemel (zonneschijnduur 13u00min) steeg de temperatuur naar vierendertig graden, een oud dagrecord van in de tachtiger jaren en de hoogste temperatuur tot nu toe dit jaar. Op de middag was het al bijna dertig graden. Vannacht koelde het nochtans goed af (minimum temperatuur 13.4°). De lucht was droog (op zijn laagste 33%). De luchtdruk is verder gedaald tot 1014 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Snikheet.

In heel Vlaanderen ruime dertigers.

30

Het was vandaag al wat koeler en draaglijker. Hoewel de nacht nog zacht was (minimum temperatuur 17.3°), werd het overdag "slechts" zevenentwintig graden warm. Toch al wat draaglijker. De maximum temperatuur (33.2°) van de waarnemingsdag werd gisterenavond op waarnemingstijd (20:00u) gemeten. 's Nachts was het zo goed als windstil. In de vroege ochtend is het meer gaan waaien (vrij matig) en is de windrichting van het zuidoosten naar het westen geruimd. De dag begon nog zonder wolken, maar als snel kwamen er stapelwolken, maar die waren beperkt in aantal. Vanavond is het terug wolkeloos (zonneschijnduur 9u50min). Ook in de vroege ochtend is de luchtdruk van een daling in een stijging overgegaan. Juni was een warme maand, met daarmee meer lente-, zomer- en tropische dagen en een hoog warmtegetal. De normale neerslaghoeveelheid viel in de eerste twintig dagen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag