Home >> Verslagjes >> Verslagjes van vorige maand

Verslagjes van de vorige maand: Juni 2020

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

De eerste dag van de weerkundige zomer werd een echte zomerse dag. Heel droog – de droogte blijft aanhouden – en volop zonnig. De vele hoge wolken (cirrus en cirrostratus) konden de zon overdag maar weinig hinderen, maar tegen de avond overheerste de hoge en middelhoge bewolking. (zonneschijnduur 12u20min). Vertrokken van een normale nachttemperatuur (minimum 9.0°) steeg deze overdag naar een meer dan zomerse achtentwintig graden. De wind kwam zwak uit oostelijke richtingen. De luchtdruk is vanaf de middag gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Hoewel er de hele dag veel hoge bewolking hing, werd het een droge, uitdrogende en zonnige dag (zonneschijnduur 11u50min). De minimum temperatuur benaderde wat normaal is voor begin juni en de maximum temperatuur ging naar negenentwintig graden. Vannacht was er bijna geen wind uit het oostelijke richtingen en overdag kwam die vrij matig uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is verder gedaald (1014 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Veranderend weer. Maar wel nog droog en warm. Vandaag overheerste de hoge en middelhoge bewolking, waardoorheen de zon nog veel te zien was (zonneschijnduur 12u20min). De temperatuur behaalde nog ruim vierentwintig graden, meer dan genoeg. De zwakke tot vrij matige wind is naar het westen gedraaid. De luchtdruk is nog gedaald (1004 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

Heel ander weer, maar wel nog te droog. Vannacht bewolkte het volledig. In de voormiddag viel daar een onooglijke hoeveelheid regen uit (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). In de tweede helft van de namiddag vielen er enkele gaten in de bewolking (zonneschijnduur 50min). Met een minimum temperatuur van twaalf graden kwam er overdag met zestien graden niet veel meer bij. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (19.2°) werd gisterenavond op waarnemingstijd nog gemeten. Er stond vandaag een fris aanvoelende zwakke tot vrij matige noordelijke wind. De daling van de luchtdruk is op 1000 hPa gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Eindelijk wat regen van betekenis. De regen viel verspreid over de dag in buien, waarvan deze op de middag de grootste hoeveelheid en een donderslag mee had (neerslaghoeveelheid 6.0 mm). Na de middag kwamen er gaten in de bewolking en was de zon te zien (zonneschijnduur 3u00min). De temperatuur bleef aan de zuinige kant (maximum 16.1°), daar zorgde een zwakke tot vrij krachtige noorden tot westenwind voor. De luchtdruk is eerst nog gedaald, maar die daling is nu gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een dubbele regenboog. Met dank aan Nathalie voor de foto.

6

Gisterenavond en vannacht viel er telkens een fikse bui (regenintensiteit tot 59 mm/u). Voor de rest van de dag bleef het droog (neerslaghoeveelheid 4.4 mm). Overdag vielen er gaten in de bewolking en kon de zon zich laten zien (zonneschijnduur 7u20min). De temperatuur (minimum 7.9° en maximum 17.7°) was aan de zuinige kant. Voeg daarbij het opmerkelijkste weerelement van vandaag, de zwakke tot vrij krachtige (5 Beaufort) zuidwesten tot westenwind en dat voelde eerder fris aan. De luchtdruk heeft zich een beetje hersteld.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

7

Buiten een klein buitje in de tweede helft van de nacht bleef het vandaag droog (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). In de vroege ochtend was er zelfs geen wolkje aan de lucht, maar al snel kwamen er wolken, die af en toe dreigend waren, maar de zon toch wat ruimte gaf (zonneschijnduur 5u50min). De temperatuur steeg tot eenentwintig graden. De wind – van het westen naar het noordwesten geruimd – deed het wat rustiger aan, maar waaide toch nog zwak tot matig. De luchtdruk is goed gestegen (1012 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

Het was een wisselvallige, bijna een herfstdag. In de vroege ochtend viel er een bui, in de voormiddag bleef het droog, maar in de namiddag vielen er regelmatig pittige buien (neerslaghoeveelheid 7.5 mm, met een maximale regenintensiteit van 54 mm/u). Tussendoor was schaars de zon te zien (zonneschijnduur 1u30min). De temperatuur bleef met zestien graden bescheiden. De noordelijke tot westelijke wind waaide zwak tot vrij matig. De luchtdruk is verder langzaam gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

9

Vannacht heeft het nog een kleine hoeveelheid geregend (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Voor de rest van de dag bleef het droog en op enkele schaarse kleine gaten in de bewolking na, was het zwaar bewolkt (zonneschijnduur 40min). De nachttemperatuur (minimum 11.8°) benaderde de normale waarde, maar de dagtemperatuur (maximum 17.2°) bleef een vijftal graden te laag. De wind kwam zwak tot vrij matig uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is niet veel meer gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

De zon scheen vandaag gedurende twee korte perioden, één in de voormiddag en één in de namiddag (zonneschijnduur 3u30min). Voor de rest van de tijd was het zwaar bewolkt, maar het bleef droog. De temperatuur bleef, met bijna twintig graden, nog te laag. Er was maar weinig wind uit het noordnoordwesten en later oosten. De luchtdruk is gedaald tot 1014 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

Rond middernacht heeft het geregend (neerslaghoeveelheid 1.1 mm) en was het zacht (minimum temperatuur 13.7°). Daarna bleef het droog maar bewolkt. Vanaf de middag loste de bewolking deels op en kwam de zon er zuinig doorheen (zonneschijnduur 5u30min). De temperatuur veerde overdag op tot een normale tweeëntwintig graden. Met daarbij weinig oostelijke wind voelde dit aangenaam aan. De luchtdruk is verder gedaald (1009 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

Vannacht is het volledig opgeklaard. In de ochtend hing er veel hoge bewolking (cirrus en later cirrostratus). Vanaf de middag bewolkte het volledig en weg was de zon (zonneschijnduur 5u30min). Net vóór de zon verdween werd het nog vijfentwintig graden warm. In de tweede helft van de namiddag vielen er wat regendruppels uit de bewolking. De neerslaghoeveelheid was te laag om meetbaar te zijn. Er was maar weinig oostelijke wind en de luchtdruk is nog verder gedaald (1006hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

13

Gisterenavond brak er een onweer los met enkele donders in de verte en één dichtbije knaller. De regenintensiteit (tot 17 mm/u) en -hoeveelheid (8.5 mm) vielen mee. De regen was welgekomen voor de uitgedroogde natuur. Daarna bleef het droog en in de voormiddag was het – met alleen wat hoge wolkenslierten – heel zonnig. Na de middag kwamen er stapelwolken, die soms talrijk, maar nooit dreigend waren (zonneschijnduur 9u40min). De temperatuur steeg tot een meer dan zomerse waarde (maximum 27.5°). De zuidelijke wind deed het rustig aan. De luchtdruk is sinds gisterenavond beginnen stijgen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De regenboog komt samen met de eerste druppels toe. Met dank aan Hendrik & Marleen voor de foto.

14

De wolken overheersten vandaag. Het was meestal middelhoge (altostratus en altocumulus) en lage (cumulus) bewolking. De zon scheen vooral in de voormiddag (zonneschijnduur 6u40min). Het bleef droog en het werd toch vrij warm. Vertrekkend van een nachttemperatuur van vijftien graden steeg de temperatuur in de namiddag naar zesentwintig graden, met daarbij maar weinig wind uit het zuidwesten en later westen. De luchtdruk is nog een beetje gestegen (1016 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

Een heel zonnige dag. De dag begon met alleen wat hoge wolkenslierten (cirrus), die de zon weinig hinderden. Later werden die tijdelijk vervangen door verspreide stapelwolken, en daarvan had de zon ook weinig last (zonneschijnduur 11u20min). De temperatuur vertrok van een zachte vijftien graden en steeg tot een zomerse zevenentwintig graden. Vannacht was het windarm en overdag kwam de wind zwak tot vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is stabiel gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

16

De dag begon nog heel zonnig, met alleen wat hoge bewolking. Na de middag kwamen daar stapelwolken bij, die heel talrijk werden en de zon bedekten. In de tweede helft van de namiddag trok er rakelings ten oosten een onweer voorbij met enkele bliksems en donders, maar hier bleef het droog. Op dat ogenblik werd het hier terug zonnig en steeg de temperatuur tot zevenentwintig graden (zonneschijnduur 8u50min). De zwakke wind is van het zuidwesten naar het noordoosten gekrompen. De luchtdruk is in de voormiddag beginnen te dalen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

Gisterenavond heeft het een beetje geregend. Vannacht was het zacht (minimum temperatuur 15.2°). In de voormiddag hing er nogal wat hoge en middelhoge bewolking, waar de zon nog net door kon. Vanaf de middag kwamen er stapelwolken, die hoog opbolden en de zon verdrongen (zonneschijnduur 5u00min). Kort na de middag werd de hoogste temperatuur van zesentwintig graden gemeten. In de namiddag trok er rakelings westwaarts een onweer (met enkele donderslagen in de verte) voorbij en daar viel een beetje regen uit. Later viel er nog een bui met wat meer en malse en niet al te intense regen (totale regenhoeveelheid 7.7 mm). De wind kwam zwak tot vrij matig uit het noordoosten en later westen. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

Vannacht heeft het gedurende een zevental uren – niet al te hevig – een hele plas bijeen geregend (regenhoeveelheid 16.0 mm). Overdag was het een komen en gaan van stapelwolken, die af en toe dreigend waren (zonneschijnduur 8u30min), maar het bleef op wat regendruppels in de namiddag na droog. De temperatuur steeg bijna tot een zomerse waarde. De zwakke tot vrij matige wind is van het westen naar het zuidwesten gekrompen. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De cactusbloemen...

...en de oleanderbloemen zijn er.

19

De dag begon met een heldere blauwe lucht. Vanaf de tweede helft van de voormiddag kwamen er stapelwolken, die soms heel talrijk en dreigend waren (zonneschijnduur 7u50min). Maar het bleef droog. De temperatuur (minimum 12.1° en maximum 23.4°) hield zich aan de normale waarde voor midden juni. Vannacht was er bijna geen wind uit het noordwesten en overdag kwam die vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is sinds gisterenavond gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

20

Vanmorgen hing er nogal wat middelhoge bewolking (altocumulus). Na de middag kwamen daar stapelwolken bij, die soms vrij talrijk, maar niet dreigend waren en zodoende bleef het droog (zonneschijnduur 8u00min). De temperatuur daalde vannacht een graadje lager (minimum 10.2°) en steeg overdag een graadje hoger (maximum 24.4°) dan normaal. Daarbij was er vannacht zo goed als geen wind en overdag kwam die zwak uit het westen. De luchtdruk bereikte rond de middag zijn hoogste stand (1023 hPa) en sindsdien een klein beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Vannacht om 23:43u begon de astronomische zomer. Alleen in de vroege ochtend en de tweede helft van de voormiddag was er veel zon, de rest van de tijd domineerden de wolken (zonneschijnduur 5u00min). In de namiddag vielen daar wat regendruppels uit en niet lang vóór waarnemingstijd regende het meer (regenhoeveelheid 0.2 mm). Toch werd het met vijfentwintig graden nog warm. Vannacht was er heel weinig wind en overdag was de zuidwestenwind vrij matig. De luchtdruk is stabiel gebleven op 1020 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Gisterenavond regende het nog een poos verder. Nog vóór middernacht werd het droog (regenhoeveelheid 4.2 mm) en klaarde het geleidelijk op. In de eerste helft van de voormiddag was er geen wolkje aan de blauwe lucht. Daarna verschenen er "goedweer" stapelwolken, die vanaf de vooravond terug verdwenen (zonneschijnduur 10u40min). De nachttemperatuur was normaal (minimum 11.4°) en de temperatuur steeg overdag iets hoger dan normaal (maximum 24.9°). De zwakke wind is van het zuidwesten naar het westen geruimd. De luchtdruk is nog een beetje gestegen (1025 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Een dag zonder één wolk aan de blauwe lucht (zonneschijnduur 12u50min). Bij een zwakke oostelijke wind steeg de temperatuur van een normale elf graden naar een meer dan warme negenentwintig graden. De luchtdruk is vanaf de middag gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

De eerste tropische dag (maximum temperatuur boven 30°) van het nog jonge zomerseizoen. Onder een wolkeloze hemel koelde het vannacht nog goed af (minimum temperatuur 14.1°). Vanaf de voormiddag steeg de temperatuur snel naar een maximum van 31.6° in de namiddag. De zon werd niet gehinderd door hoge wolken sluiers die de hele dag gebleven zijn (zonneschijnduur 12u30min). De zwakke wind uit oostelijke richtingen kon geen verkoeling brengen. De luchtdruk is verder gedaald (1019 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Net als vorig jaar rond dezelfde tijd: warm.

25

Het weer van vandaag was een kopie van dat van gisteren. Het koelde vannacht al wat minder af (minimum temperatuur 15.5°). Daarna begon de zon – niet gehinderd door enige wolk (zonneschijnduur 12u40min) – aan een opwarmingsronde en die ging boven de tropische grens (maximum temperatuur 31.3°). De zwakke wind kwam uit het oosten. De luchtdruk is nog verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

De derde achtereenvolgende tropische dag. We zijn goed op weg naar een eerste hittegolf dit jaar. Vannacht koelde het maar weinig af (minimum temperatuur 18.1°) en in de voormiddag steeg de temperatuur bij een heldere hemel snel. Vanaf de middag kwamen er wolken die de zon af en toe nog wat ruimte gaven. In de tweede helft van de namiddag bewolkte het volledig (zonneschijnduur 8u20min). Die bewolking was af en toe dreigend, maar daar vielen slechts enkele regendruppels uit. De temperatuur steeg in de namiddag nog naar een tropische waarde (maximum 31.6°). ´s Nachts en in de voormiddag kwam de wind zwak uit oostelijke tot zuidoostelijke richtingen. Vanaf de middag, tijdens de buiendreiging, kwam die vrij matig uit zuidelijke tot zuidwestelijke richtingen. De luchtdruk is nog een beetje gedaald (1010 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

De overgang van heet naar gematigd weer is zonder onweer verlopen. Vannacht vielen er wat regendruppels, maar niet meer dan dat. Het koelde niet echt af (minimum temperatuur 18.4°). Het was vandaag een komen gaan van wolken die de overhand hadden, met tussendoor wat schaarse zonneschijn (zonneschijnduur 3u30min). Vanaf de middag vielen er enkele buien (neerslaghoeveelheid 3.2 mm). Het werd nog ruim vijfentwintig graden warm. De maximumtemperatuur van de waarnemingsdag (26.1°) werd gisterenavond nog gemeten. Daarmee was het de vijfde achtereenvolgende dag meer dan vijfentwintig graden, waarvan drie meer dan dertig graden. Een hittegolf dus. Vannacht was de wind nog zwak, maar overdag kwam die matig uit het zuidwesten en kon het binnenshuis wat afkoelen. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

Ander weer. Ondanks de grote hoeveelheid zonneschijn tussen de stapelwolken (zonneschijnduur 8u20min), bleef de temperatuur overdag (maximum 23.3°) beperkt tot wat men mag verwachten eind juni. Het was een droge nacht en dag met ´s nachts een zwakke, maar overdag matige westzuidwestenwind. De luchtdruk heeft zich een beetje hersteld (1013 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

Gevoelig frisser. Vannacht werd de normale temperatuur voor eind juni gemeten (minimum 12.9°). In de voormiddag was er veel zon tussen de wolken. Daarna domineerden de wolken, al brak ook de zon af en toe door (zonneschijnduur 6u50min). De temperatuur bleef eerder bescheiden (maximum 21.7°). De zwakke tot matige westzuidwestenwind voelde eerder fris aan. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

Een frisse en sombere dag in de zomer. Aan de nachttemperatuur (12.9°) was niets op te merken, maar de temperatuur overdag bleef een viertal graden te laag. En de zwakke tot matige zuidwestenwind hielp het koudegevoel nog te versterken. De zon was alleen in de tweede helft van de voormiddag een korte periode te zien (zonneschijnduur 2u20min). In de eerste helft van de voormiddag vielen er wat regendruppels, maar in de vooravond begon het echt te regenen (neerslaghoeveelheid 2.5 mm). De luchtdruk is gedaald. Juni eindigde als een warme maand (één tot anderhalve graad hoger dan normaal) met een zuinige hittegolf en een normale hoeveelheid neerslag en zonneschijn.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag