Home >> Verslagjes >> Verslagjes van vorige maand

Verslagjes van de vorige maand: Juli 2021

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Vannacht en in de eerste helft van de voormiddag heeft het nog een beetje gemotregend (neerslaghoeveelheid 0.9 mm). Het bleef het bewolkt tot de vooravond. Daarna brak de bewolking en was de zon te zien (zonneschijnduur 1u30min). De temperatuur hield het met negentien graden eerder bescheiden. Ook vandaag kwam de zwakke wind uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is langzaam verder gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Het werd een betere zomerdag na de somberheid en nattigheid van de laatste dagen. De zon had vandaag eerst concurrentie van wat hoge bewolking (cirrus) en later stapelwolken (zonneschijnduur 11u00min). De temperatuur bereikte de zomerse waarde van vijfentwintig graden. Met daarbij een zwakke van het noordwesten naar zuidwesten geruimde wind voelde dit warm aan. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel blauw in de lucht.

3

Het was opnieuw een sombere en natte, maar warme dag. Op twee zonnedoorbraken in de namiddag na (zonneschijnduur 40min), was het de hele tijd bewolkt. Na de korte zonneschijn ontwikkelde zich een regenbui met gedonder erbij (neerslaghoeveelheid 2.1 mm). Ondanks zo weinig zonneschijn, bereikte de temperatuur toch zo goed als de zomerse waarde van vijfentwintig graden. Er stond maar weinig wind en die is van het zuidwesten naar het zuidzuidoosten gekrompen. De luchtdruk is vanaf middernacht gedaald (1013hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

Vóór middernacht viel er regen (regenhoeveelheid 2.0mm). Daarna werd het droog en klaarde het deels op. Op de middag werd het donker en onweerde het met veel en hevige regen (regenintensiteit 74 mm/u en totale neerslaghoeveelheid 16.6 mm). Tijdens de onweersbui daalde de temperatuur met een zestal graden. Na de bui klaarde het opnieuw grotendeels op (zonneschijnduur 4u40min). Behalve tijdens de bui – dan was de wind vrij matig – kwam de wind zwak uit westelijke richtingen. De luchtdruk is verder langzaam gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een forse temperatuursdaling tijdens de onweersbui.

Een duidelijke onweersneus tijdens de bui.

5

Het regende opnieuw met grote tussenpozen in de tweede helft van de nacht, in de voormiddag en een buitje in de namiddag (neerslaghoeveelheid 4.1 mm). De zon brak, vooral in de namiddag, enkele keren door de bewolking (zonneschijnduur 2u40min). De temperatuur steeg tijdens de zonnedoorbraken tot een matige tweeëntwintig graden. De zuidwestelijke wind was maar zwak. De luchtdruk is nog een beetje gedaald (1007 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Ook vandaag hielden we het niet droog. Gisterenavond, vannacht en in de namiddag viel er telkens een buitje (neerslaghoeveelheid 1.9 mm). Tussendoor wisselden de opklaringen en de bewolkte perioden elkaar af (zonneschijnduur 5u20min). Tijdens enkele zonnige perioden steeg de temperatuur naar eenentwintig graden, maar niet lang daarna, tijdens de bui in de namiddag, daalde de temperatuur met een vijftal graden en werd de minimum temperatuur van de dag (15.2°) gemeten. Het opvallendste weerelement – na een lange periode van weinig wind – was, vanaf de vroege ochtend, de vrij krachtige wind uit het zuidwesten. Sinds gisterenavond is de luchtdruk langzaam gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Tijdens de bui in de namiddag daalde de temperatuur met een vijftal graden en werd de minimum temperatuur gemeten.

7

Vannacht viel er nog een minimaal meetbare hoeveelheid regen (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). Overdag bleef het, op enkele druppels in de namiddag na, droog. In de voormiddag was het nog meestal bewolkt, maar vanaf de middag losten de wolken geleidelijk en grotendeels op (zonneschijnduur 8u40min). De dagtemperatuur haalde een mooie vierentwintig graden. Meer moest dat niet zijn. De zuidwestenwind deed het wat kalmer aan tegenover gisteren. De luchtdruk is verder gestegen (1017 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

Er vielen nog twee buitjes vannacht (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). In de voormiddag waren er weinig wolken. In de namiddag bolden de stapelwolken op en werden dreigend. Daar vielen in de tweede helft van de namiddag enkele regendruppels uit. Vanaf de vooravond verdwenen de wolken opnieuw grotendeels (zonneschijnduur 8u00min). Vannacht was het zacht (minimum temperatuur 13.9°) en overdag steeg de temperatuur naar een aangename vierentwintig graden. Op het moment dat de dreigende wolken wat regendruppels lieten vallen, daalde de temperatuur met vier graden, maar die herstelde zich nadien deels. Er stond vandaag weinig wind uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is nog tot de middag blijven stijgen en daarna stationair gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

9

Zowaar een droge dag. In de voormiddag deed de zon maar weinig mee. In de namiddag verdwenen de wolken grotendeels (zonneschijnduur 6u10min). De temperatuur bleef in de voormiddag slechts matig, maar na de middag steeg die naar bijna vierentwintig graden. Daarbij is de zwakke wind van het noorden naar het westzuidwesten gekrompen. De luchtdruk heeft zijn hoogste stand bereikt (1020 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

Gisterenavond vielen er wat regendruppels, maar ook niet meer dan dat. De dag begon bewolkt, maar in de voormiddag nog brak de zon zuinig door de wolken. Vanaf de middag bewolkte het terug volledig (zonneschijnduur 1u40min) en vielen er enkele regendruppels. Dit was slechts de voorbode van meer regen. Vanaf de tweede helft van de namiddag werd het donker en viel er een intense regenbui met één donderslag, maar met veel (neerslaghoeveelheid 24.8 mm) en intense regen (maximale intensiteit 139 mm/u). Na de hevigste regen, viel de regen nog zachtjes verder gedurende enkele uren. De temperatuur steeg in de namiddag, vóór het onweer, tot drieëntwintig graden. Er was maar weinig wind uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

Na de grote hoeveelheid regen van gisteren bleef het vandaag droog. Het was een komen en gaan van wolken en zonnige momenten, met de overhand voor de wolken (zonneschijnduur 4u50min). Zowel de minimum (11.9°) als de maximum (22.9°) temperatuur hielden het bescheiden. De wind kwam zwak uit zuidwestelijke richtingen. De luchtdruk is na een stijging terug gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

Alleen in de voormiddag scheen schaars de zon tussen de wolken (zonneschijnduur 2u00min). Daarna werden de wolken af en toe dreigend. Op de middag vielen er wat regendruppels en later in de namiddag viel er een buitje (neerslaghoeveelheid 1.5 mm). Door de bijna windstilte de hele dag voelde de temperatuur van drieëntwintig graden goed aan. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

13

Wat een sombere en vochtige dag! De dag begon met mist met een zichtbaarheid van een vijfhonderdtal meter. Het was de hele dag donker en grijs. In de tweede helft van de voormiddag vielen uit de stratusbewolking wat regendruppels en in de namiddag een bui en wat lichte regen (neerslaghoeveelheid 3.8 mm). Ondanks dat de zon het liet afweten werd het niet echt fris (minimum temperatuur 15.4° en maximum 22.0°). De luchtvochtigheid is de hele dag boven de 82% gebleven. Vannacht stond er geen wind en die is in de loop van de dag in kracht toegenomen tot vrij matig uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is minimaal gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

Nog meer van die somberheid en vochtigheid. De luchtvochtigheid kwam niet lager dan 87%. De hoeveelheid regen viel hier goed mee in vergelijking met meer oostelijk gelegen plaatsen in dit land. Het was de hele nacht en dag bewolkt en verspreid over de nacht en dag viel er hier slechts 1.5 mm regen: het was meestal lichte regen of motregen. De temperatuur was geen zomerdag waardig. Vannacht was het wel heel zacht (minimum temperatuur 16.1°), maar overdag kwam daar slechts twee graden bij (maximum temperatuur 18.0¨). De wind kwam vrij matig uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is nog een weinig gestegen (1013hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

Kan het nog somberder, vochtiger en natter? Ja! De luchtvochtigheid daalde niet onder 91%. Het was de hele dag zwaar bewolkt en donker. Het regende van middernacht tot vanavond. De meeste regen – vanuit het noorden – viel matig vanaf de voormiddag en op waarnemingstijd regende het nog altijd. De neerslaghoeveelheid van 37.2 mm is goed voor een notering in de top 15 van de hoogste dagneerslagsom sinds 1992. De temperatuur bewoog bijna niet van een minimum van 16.4° tot een maximum van 17.7°. De noordelijke wind waaide nog altijd vrij matig. De luchtdruk is wat meer gestegen (1019 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Heel veel regen en...

...donker.

16

Vóór middernacht regende het nog veel. Daarna werd het droger en overdag viel er alleen twee keren heel weinig lichte regen (neerslaghoeveelheid 16.5 mm). Dit maakt dat juli nu al (111.3 mm) een natte maand is. Het was meestal bewolkt, maar vanaf de vooravond brak de zon door de wolken (zonneschijnduur 1u00min). De nacht was opnieuw zacht (minimum temperatuur 15.1°) en tijdens de dag werd het al wat warmer (minimum temperatuur 20.2°). De wind was zwak en richting zit vastgeroest in het noorden. De stijging van de luchtdruk is gestopt op 1025 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

De zomer heeft zich opnieuw getoond. In de eerste helft van de voormiddag was het nog volledig bewolkt. Daarna moesten nog wat verspreide stapelwolken opgeruimd worden en vanaf de namiddag scheen de zon ongehinderd. (zonneschijnduur 10u50min). Tijdens de nacht koelde het tot de normale temperatuur af, maar overdag steeg diezelfde temperatuur (maximum 27.1°) naar een meer dan zomerse waarde. Daarbij stond er maar weinig wind en die is van het noordnoordwesten naar het noordnoordoosten geruimd. De luchtdruk is stabiel gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Slechts enkele kleine stapelwolkjes.

18

Na alle nattigheid en somberheid van de vorige dagen, een uitstekende drogende zomerse dag, met een vrij hoge temperatuur. Er was vandaag geen enkele wolk aan de blauwe lucht (zonneschijnduur 12u30min). De temperatuur steeg tot achtentwintig graden, meer dan genoeg. Vannacht was er bijna geen wind en overdag kwam die vrij matig uit het noorden. De luchtdruk is een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

Ook vandaag was het weer zomers. In de voormiddag kwamen er wat hoge wolkenslierten aan de blauwe lucht en in de namiddag werden die vervangen door "onschuldige" stapelwolken (zonneschijnduur 10u30min). De temperatuur (maximum 26.3°) werd door die wolken wat getemperd, maar dit was best aangenaam. Vannacht was er geen wind en overdag heel weinig uit het oostnoordoosten. De luchtdruk is sinds de middag meer beginnen dalen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

20

In de eerste helft van de voormiddag moesten er nog wat kleine wolkjes opgeruimd worden. Voor de rest van de dag had de zon het hemelruim voor zich alleen (zonneschijnduur 11u40min). De temperatuur steeg opnieuw tot een aangename en draaglijke zomerse waarde (maximum 25.8°). Net zoals gisteren was er vannacht geen wind en overdag heel weinig uit het oostnoordoosten. De daling van de luchtdruk is gestopt en dan stabiel gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Na een slaapvriendelijke nachtelijke normale temperatuur (minimum 13.0°) volgde een dag met een overvloed aan zon. Alleen in de namiddag verschenen er wat kleine stapelwolkjes (zonneschijnduur 11u40min). De temperatuur overschreed ruim de zomerse grens (maximum 26.8°). Net zoals gisteren en eergisteren was het vannacht windstil en overdag heel weinig wind uit het oostnoordoosten. De luchtdruk is een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

De nachttemperatuur bleef vrij normaal (minimum 14.7°). Overdag was het, op wat tijdelijk wat kleine stapelwolken op de middag en vooravond na, overvloedig zonnig (zonneschijnduur 11u40min). De temperatuur (maximum 26.1°) bleef gematigd door een zwakke noordelijke wind. De luchtvochtigheid is met de laatste zonnige dagen niet echt laag. De luchtdruk is vanaf de middag gedaald (1020 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Op het gras koelde het vannacht wat meer af (minimum temperatuur 7.8°), in de hut was de minimum temperatuur (12.5°) normaal. Hoewel er vanaf de middag hoge wolken (cirrus) verschenen, was er overdag alleen zonneschijn (zonneschijnduur 12u40min). De dagtemperatuur (maximum 25.8°) steeg opnieuw naar een aangename zomerse waarde. Vannacht was er geen wind en overdag waaide de noordoostelijke wind slechts zwak. De luchtdruk is verder gedaald (1013 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

Vannacht bewolkte het volledig en dat is, op één kleine opening in de bewolking in de namiddag na, de hele dag zo gebleven (zonneschijnduur 10min). Na zes uur vanavond is het beginnen onweren met niet al te veel gedonder (neerslaghoeveelheid 3.9 mm). Ondanks de afwezigheid van de zon steeg de temperatuur toch nog naar vijfentwintig graden. Met een luchtvochtigheid van zeventig procent voelde dat eerder zwoel aan. Er was vandaag zo goed als geen wind. De luchtdruk is nog gedaald tot 1009 hPa en vanaf de voormiddag stationair gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Het was een wisselvallige dag met bewolking, zonneschijn en onweer. Gisterenavond onweerde het nog een poosje verder. Daarna bleef het tot de middag overwegend droog. Na de middag ontstonden er twee onweersbuien, waarvan die in de vooravond met een regenhoeveelheid van 12 mm, een regenintensiteit tot 150 mm/u en enkele heldere bliksemflitsen en knallende donders best pittig was (totale neerslaghoeveelheid 23.6 mm). Tussen de buien en de bewolkte perioden scheen de zon (zonneschijnduur 5u30min). De temperatuur steeg net na de middag nog tot een zomerse vijfentwintig graden. De zwakke wind is van het zuidoosten naar het zuidzuidwesten geruimd. De luchtdruk is laag gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

Opnieuw een dag met (onweers)buien (neerslaghoeveelheid 4.3 mm), zware bewolking en zonneschijn (zonneschijnduur 3u20min), die elkaar afwisselden en met een vrij hoge luchtvochtigheid. Deze maand begint wel heel nat te worden (neerslaghoeveelheid 143.1 mm). De temperatuur (minimum 16.4° en maximum 23.2°) deed het wel nog goed. De wind kwam zwak tot vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

Ook vandaag waren er (onweers)buien, echter minder dan gisteren. In de voormiddag af en toe wat regendruppels, in de namiddag een buitje dat wat meer neerslag en wat donder gaf en in de vooravond de bui met de meeste regen (totale neerslaghoeveelheid 1.5 mm). Tussendoor was het bewolkt en af en toe wat kortstondige zonneschijn (zonneschijnduur 2u00min). Door de hoge luchtvochtigheid (laagste 62%) voelde zelfs een temperatuur van drieëntwintig graden warm/drukkend aan. Er stond weinig wind en die kwam uit het zuidwesten. De luchtdruk is wat op en neer gegaan.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

Gisterenavond viel er nog een bui. Daarna bleef het droog tot de middag. Na de middag vielen er enkele buitjes (neerslaghoeveelheid 1.8 mm). De dag begon vrij zonnig, maar de wolken waren nooit ver weg. Na de middag bewolkte het tijdelijk volledig. Later klaarde het terug deels op (zonneschijnduur 7u10min). Vannacht was het wat zachter dan normaal (minimum temperatuur 15.8°), maar overdag hield de temperatuur het eerder bescheiden (maximum 22.2°). De zuidwestenwind waaide wat meer uitgesproken dan de voorbije week. De luchtdruk is weinig veranderd (1011 vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

Een droge nacht en dag na vijf dagen van wisselvalligheid en buien. De zon scheen wat meer, maar de wolken waren nooit ver weg (zonneschijnduur 7u00min). De temperatuur deed het niet slecht (maximum 23.1°), maar de zwakke tot vrij matige zuidwestenwind zorgde wel voor een wat minder gevoel. In de luchtdruk zit weinig beweging.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

Het bleef slechts één dag zonder buien. Vannacht en in de voormiddag bleef het nog droog, maar na de middag vielen er verschillende, soms pittige, maar kleinere buitjes (neerslaghoeveelheid 3.1 mm). De zon en de wolken wisselden elkaar af, maar de wolken hadden de overhand (zonneschijnduur 4u50min). De dagtemperatuur (maximum 23.2°) bleef aan de lage kant. Vannacht was er weinig wind uit het zuidwesten, maar die is in de loop van de dag in kracht toegenomen. De luchtdruk is sinds middernacht gedaald (1007 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

31

Ook vandaag hielden we het niet droog, zij het dan met heel weinig regen. De wolken overheersten en de zon was in de minderheid (zonneschijnduur 3u10min). De wolken waren af en toe dreigend en in de vooravond viel daar een klein beetje regen uit (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). De temperatuur bleef met een maximum van tweeëntwintig graden eerder bescheiden De zwakke tot vrij matige zuidwestenwind voelde eerder onaangenaam aan. De luchtdruk is een beetje gestegen. De maand juli was een uiterst natte maand met bijna de dubbele hoeveelheid neerslag van normaal. Het was de natste julimaand na juli 2000. Het was ook een maand met een normale gemiddelde temperatuur (de gemiddelde minimum temperatuur lag één graad hoger en de gemiddelde maximum temperatuur één graad lager, zonder één tropische dag en minder zomerse dagen). Het was een sombere maand met 20% minder zonneschijn.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag