Home >> Verslagjes >> Verslagjes van vorige maand

Verslagjes van de vorige maand: Maart 2021

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

In de eerste helft van de voormiddag moest de niet al te dichte mist en de lage bewolking opgeruimd worden. Eerst kwam de zon aarzelend te voorschijn, maar na de middag was er geen wolkje meer aan de blauwe lucht (zonneschijnduur 5u50min). De dag begon fris (minimum temperatuur 1.5°), maar eens de zon haar werk deed werd het aangenaam warm (maximum temperatuur 12.2°). Daarbij was er weinig wind uit het oostnoordoosten. De luchtdruk is nog een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Net zoals eergisteren was het een uiterst zonnige dag (zonneschijnduur 8u40min). De dag startte fris met vorst op het gras (minimum temperatuur -4.4°) en in de hut (minimum temperatuur -0.2°). Met heel weinig oostelijke wind en zo veel zon steeg de temperatuur naar een dagrecord van bijna achttien graden. De luchtdruk is nog wat gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

De dag begon zonnig, maar na de middag kwam er geleidelijk hoge (cirrostratus) en later middelhoge (altostratus) bewolking, die de zon niet meer door lieten (zonneschijnduur 6u50min). De temperatuur bleef vannacht tot iets boven normaal, maar steeg overdag tot een aangename zeventien graden, opnieuw een dagrecord. Vannacht was er geen wind en overdag kwam die zwak uit het westen en later noorden. De luchtdruk is opnieuw nog wat gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

Het weer kan snel veranderen, daar staat de maand maart garant voor. Hadden we gisteren nog heel veel zon, dan hebben we die vandaag niet gezien en bleef het heel somber en donker. Steeg de temperatuur gisteren nog tot zeventien graden, dan bleef die vandaag beperkt tot zeven graden (de maximum temperatuur van de waarnemingsdag 11.3° werd gisterenavond op waarnemingstijd nog gemeten). Was het gisteren nog droog, dan viel er vandaag overdag bijna tien millimeter regen (neerslaghoeveelheid 9.3 mm) en was het in de voormiddag zelfs mistig met een zichtbaarheid van maximaal 100 meter. De noordelijke wind was zwak en de luchtdruk is nog een weinig verder gedaald, maar nog hoog gebleven (1023 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Donker en veel regen overdag.

De lucht is sterk vervuild met veel fijnstof.

5

Net zoals gisteren kan het weer snel veranderen. We kregen vandaag een droge en heel zonnige (zonneschijnduur 8u40min), maar frisse dag. Vannacht koelde het goed af en – ondanks de overvloed aan zonneschijn – bleef de temperatuur overdag beperkt tot acht graden. Rond de middag verschenen er zeer tijdelijk wat stapelwolkjes en later kwamen er wat hoge wolkenslierten (cirrus). De van het noorden naar het noordoosten geruimd wind waaide vrij matig. De luchtdruk is terug tot een hoge 1032 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Na een frisse nacht (minimum temperatuur op het gras -7.8° en -2.7° in de hut), volgde een dag – zonder wolken – met een overvloed aan zonneschijn (zonneschijnduur 9u10min). De temperatuur hield het overdag bij een normale negen graden. De zwakke wind kon geen richting kiezen tussen het oosten en noordoosten. De luchtdruk is wat gestegen en wat gedaald om vanavond bijna hetzelfde uit te komen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Alleen blauw in de lucht.

7

Ook vannacht koelde het – onder de invloed van noordoostelijke lucht, weinig wind en een heldere hemel – flink af (minimum temperatuur op het gras -7.8° en -3.3° in de hut). In de voormiddag was het heel zonnig, maar nog net vóór de middag kwamen er stapelwolken die af en toe de zon afschermden. Die stapelwolken zijn tot de avond gebleven (zonneschijnduur 7u20min). De temperatuur steeg, net zoals gisteren, tot negen graden, bij weinig noordoostelijke wind. Vandaag is de luchtdruk wel gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

Na een nacht met lichte vorst (minimum temperatuur op het gras -5.6° en -1.4° in de hut) volgde een dag met veel zon (zonneschijnduur 8u40min), maar ook met veel hoge bewolking (cirrostratus). De temperatuur steeg tot tien graden, wat normaal is voor begin maart. De zwakke wind kwam hoofdzakelijk uit het noordnoordoosten. De luchtdruk is maar een beetje gedaald (1022 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

9

Vanaf gisterenavond is de bewolking opgekomen en die is de hele nacht en dag gebleven. Uit die bewolking viel in de vroege ochtend en de namiddag wat regen (neerslaghoeveelheid 1.8 mm). Vannacht vroor het niet meer (minimum temperatuur 4.1°) en overdag bleef de temperatuur onder het langjarige gemiddelde (maximum 8.4°). De zwakke wind is van het noorden naar het westnoordwesten gekrompen. De daling van de luchtdruk is gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

Alleen rond de middag vielen er in drie perioden enkele gaten in de bewolking en was de zon te zien (zonneschijnduur 1u10min). Voor de rest was het bewolkt en tegen waarnemingstijd regende het (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Na de middag steeg de temperatuur tot ruim tien graden. Vannacht is de zwakke wind van het westen naar het zuidwesten gekrompen en vanaf de middag is die in kracht toegenomen tot matig. Ook vanaf de middag is de luchtdruk snel gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

Gisterenavond en vannacht vielen er enkele kleine buitjes. Overdag bleef het droog (neerslaghoeveelheid 2.0 mm), met een afwisseling van meestal wolken en wat zon (zonneschijnduur 3u50min). Vannacht bleef het zacht (minimum temperatuur 6.9°) en overdag werd het nog zachter (maximum temperatuur 13.4°). Het meest opmerkelijke weerelement was de vrij matige (3 Beaufort) tot vrij krachtige (5 Beaufort) zuidwestenwind, met een snelheidspiek tot 74 km/u. De luchtdruk is in de vroege ochtend tot 997 hPa gedaald en sindsdien al terug tot 1001 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

Gisterenavond (neerslaghoeveelheid 0.3 mm) en in de namiddag (neerslaghoeveelheid 0.2 mm) viel er een buitje. Dit laatste was vergezeld van een bliksem en donderslag. Tegen de avond aan kwam er één opklaring (zonneschijnduur 20min). Verder was er opnieuw veel zuidwestenwind tot windkracht 4, dit is matig en een stoot van 52 km/u. De minimum temperatuur (5.4°) bleef boven de normale waarde en de maximum temperatuur (9.9°) benaderde het langjarige gemiddelde. De luchtdruk is wat op en af gegaan.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

13

De meeste regen (6.3 mm) – samen met veel wind – viel vannacht. Overdag waren het kleine buitjes (totale neerslagsom 6.9 mm). Tussendoor was er ook veel zon en wat wolken (zonneschijnduur 5u00min). Ook vandaag waaide de zuidwestenwind tot vrij krachtig (5 Beaufort), met een snelheidspiek tot 61 km/u. Het was vannacht vrij zacht (minimum temperatuur 6.8°) en overdag steeg de temperatuur na de middag tot elf graden. De luchtdruk is in de vroege ochtend tot een lage 993 hPa gedaald en daarna al terug tot 999 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

Ook vandaag vielen de meeste buien in de nacht en vroege ochtend. Overdag was de buienactiviteit beperkt (neerslaghoeveelheid 2.6 mm) en scheen af en toe de zon (zonneschijnduur 2u10min). De wind deed het vandaag wat kalmer aan en is in de voormiddag van het zuidwesten naar het westnoordwesten geruimd. De temperatuur hield zich aan het langjarige gemiddelde. De luchtdruk is verder gestegen tot 1014 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

Net zoals gisteren en eergisteren vielen de meeste buien/regen ´s nachts (3.2 mm). Overdag waren het buitjes met weinig regen (totale neerslagsom 3.9 mm). De wolken waren echter in de meerderheid, de zon scheen slechts af en toe (zonneschijnduur 1u50min). Vannacht bleef de temperatuur hoger en overdag een graadje lager dan normaal. De zwakke tot vrij matige wind kwam meestal uit noordelijke richtingen, maar ook tijdelijk uit het zuidwesten. De luchtdruk is nog verder gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

16

Somber, fris en nat herfstweer. Vóór middernacht viel er een buitje. Overdag regende het van de ochtend tot de avond licht (neerslaghoeveelheid 4.0 mm), de zon gaf niet thuis. Fris was het ook, de temperatuur bleef met zes graden veel te laag. De wind, die zwak tot vrij matig waaide, is van het noordwesten naar het zuidwesten gekrompen. De stijging van de luchtdruk is gestopt op 1024 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een hele dag regen...

... en fris.

17

Het regende gisterenavond en vannacht nog zachtjes verder tot na middernacht. Daarna bleef het – op een bui rond de middag na – droog (neerslaghoeveelheid 3.8 mm). Na de middag en vanavond viel er telkens een opening in de bewolking (zonneschijnduur 1u20min). De temperatuur deed het overdag zuinig aan (minimum 4.5° en maximum 8.8°). De zwakke tot vrij matige wind is opnieuw van het zuidwesten naar het noordnoordwesten geruimd. De luchtdruk is terug een weinig gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

Buiten een bui in de namiddag (neerslaghoeveelheid 1.0 mm) bleef het vandaag droog, maar grotendeels bewolkt. Slechts drie keren liet de zon zich aarzelend zien (zonneschijnduur 40min). Het bleef vrij fris (minimum 3.1° en maximum 7.6°), maar er stond slechts weinig wind uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

Het was een uiterst zonnig, maar niettemin een fris aanvoelende dag. De zon scheen van ´s ochtends tot ´s avonds, met in de namiddag af en toe wat onschuldige stapelwolkjes (zonneschijnduur 9u20min). De temperatuur volgde de hoeveelheid zonneschijn niet (minimum 1.1° en maximum 10.9°). Het voelde fris aan. Daar zorgde een vrij matige noorden- tot noordoostenwind voor. De luchtdruk is sinds middernacht gestegen tot 1027 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

20

Om 10:37u begon de astronomische lente. Ook vandaag was het een heel zonnige dag (zonneschijnduur 9u30min), met alleen in de voormiddag wat hoge bewolking (cirrus) en cirrocumulus) en vanavond meer lagere soorten (altocumulus). De dag begon fris (minimum temperatuur 0.5°), terwijl de temperatuur in de namiddag (maximum 11.0°) de normale waarde benaderde. Er was wat minder wind dan gisteren (zwak) en die is van het noordoosten naar het noordnoordwesten gekrompen. De nog tijdelijk verder gestegen en vanaf de voormiddag gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel zon.

21

Het werd een bewolkte, sombere en frisse dag. Vannacht viel er een beetje regen (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). De afwezige zon kon de temperatuur vandaag niet opkrikken, die bleef op een te lage negen graden steken. Daarbij waaide de noordelijke wind vrij matig en voelde fris aan. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Ook vandaag een sombere en meestal bewolkte, maar droge dag. Alleen tegen de avond brak de bewolking en scheen de zon nog even vóór haar ondergang (zonneschijnduur 20min). De zwakke tot vrij matige noordelijke wind voelde minder fris aan. De temperatuur steeg tot bijna tien graden, een tweetal graden te laag. De luchtdruk is niet veranderd (1026 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

In de eerst helft van de voormiddag werden alle wolken opgeruimd. Na de middag kwamen er tijdelijk wat stapelwolken, die in de tweede helft van de namiddag terug allemaal verdwenen. Een heel zonnige dag dus (zonneschijnduur 8u10min). De temperatuur deed het in vergelijking met vorige dagen veel beter (maximum 13.9°). Daar zorgde de van het noordwesten naar zuidwesten en later westen zwakke wind voor. De luchtdruk is een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

Het was vandaag een mooie lentedag, met een maximum aan zonneschijn. De zon scheen van de ochtend tot de avond (zonneschijnduur 11u00min), met in de namiddag wat hoge wolkenslierten (cirrus), waarvan de zon geen hinder ondervond. De zwakke zuidwestenwind hielp de temperatuur tot een lenteachtige zeventien graden stijgen. De luchtdruk is verder langzaam gedaald (1021 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Heel wat minder zonnig, maar nog aangenaam weer. Vannacht bewolkte het en in de eerste helft van de voormiddag viel daar weinig motregen uit (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). De wolken bleven nadien domineren. In de namiddag en avond vielen er in drie perioden gaten in de bewolking (zonneschijnduur 1u50min). De temperatuur steeg nog naar veertien graden. De wind kwam zwak tot vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

Het weer van vandaag was een kopie van dat van gisteren. Het was overwegend bewolkt, met vier korte zonnedoorbraken (zonneschijnduur 2u50min). De temperatuur (minimum 5.2° en maximum 14.4°) steeg net als gisteren een graadje boven het langjarige gemiddeld. De wind kwam met een beetje meer nadruk (tot matig) uit zuidwestelijke richtingen. De luchtdruk is sinds middernacht nogal wat gedaald (1012 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

Gisterenavond heeft het geregend. Bij het begin van de regenval koelde het op korte tijd zes graden af. Vanaf niet veel na middernacht bleef het droog (neerslaghoeveelheid 2.2 mm). Overdag was het een komen en gaan van wolken en zonneschijn (zonneschijnduur 5u50min) en benaderde de temperatuur de normale waarde van bijna dertien graden. De matige zuidwesten en later westnoordwestenwind voelde vrij fris aan. Vanaf de start van de regen is de daling van de luchtdruk overgegaan in een stijging (1026 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

Vannacht is de zomertijd ingegaan. Vanaf nu lopen de waarnemingen van acht uur ´s avonds tot acht uur ´s avonds de volgende dag, maar uitzonderlijk alleen vandaag van zeven uur gisterenavond tot acht uur vanavond. Het bleef vannacht relatief zacht (minimum temperatuur 6.3°). Overdag was het wisselend bewolkt, met de zon op het voorplan (zonneschijnduur 8u00min). De temperatuur deed het vrij goed (maximum temperatuur 14.8°), maar de matige zuidwestenwind voelde eerder fris aan. De luchtdruk is op een hoog niveau gestabiliseerd (1027 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

Na een zachte nacht (minimum temperatuur 8.3°) volgde een eerste echte lentedag met een temperatuur van meer dan twintig graden (maximum 20.9°). Zonder één wolkje aan de lucht scheen de zon van de ochtend tot de avond gedurende 10u20min. De zuidwestenwind waaide zwak tot vrij matig en voelde niet meer zo fris aan. De luchtdruk is nog een beetje gestegen. De lucht was droog (minimum relatieve luchtvochtigheid 36%).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een eerste echte lentedag.

30

Vannacht koelde het flink af (minimum temperatuur op het gras -3.3° en 2.7° in de hut). Maar dit werd ruim gecompenseerd door een overvloed aan zonneschijn (zonneschijnduur 10u40min) en een recordhoge dag temperatuur van net geen vijfentwintig graden (maximum temperatuur 24.9°). Het werd dus net geen zomerse dag, maar het was ook wel een maandrecord, de hoogste temperatuur hier ooit in maart gemeten. Er stond maar weinig wind en die is van het zuidoosten naar het zuidzuidoosten gekrompen. De luchtdruk is vanaf de middag gedaald. De luchtvochtigheid daalde opnieuw heel laag (minimum 29%).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een recordhoge temperatuur in maart.

31

Het kon nog iets warmer in maart. Na een nachttemperatuur van 5.2° werd overdag de zomerse grens van vijfentwintig graden overschreden (maximum temperatuur 25.2°). Een gang van twintig graden! De maximum temperatuur was een dag- en maandrecord. Overdag was de zon alleen aan de iets minder blauwe lucht (zonneschijnduur 10u10min). Ook vandaag was de lucht droog (minimum relatieve luchtvochtigheid 29%). Er was zo goed als geen wind uit het zuidoosten en later meer zuidwestelijke richtingen. De luchtdruk is verder gedaald. Maart eindigde als een droge (30% minder neerslag) maand met een bijna normale temperatuur, een hoge luchtdruk en een eerste zomerse dag (maximum temperatuur ≥ 25°) ooit in maart.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag