Home >> Verslagjes >> Verslagjes van vorige maand

Verslagjes van de vorige maand: Augustus 2020

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Gisterenavond op waarnemingstijd (20:00u) was het nog zesendertig graden – dit is de maximum temperatuur van de waarnemingsdag – en in de loop van de nacht koelde het maar langzaam af tot een minimum van negentien graden in de ochtend. Kort na middernacht was er gerommel (donder in de verte) te horen en waren er weerlichten te zien. Daarbij viel een minimum hoeveelheid regen (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). In de eerste helft van de voormiddag en vanaf de vooravond was er veel zonneschijn, daartussen overheerste de bewolking (zonneschijnduur 4u10min). Toch steeg de temperatuur nog naar een zomerse zevenentwintig graden en dat voelde samen met de hoge luchtvochtigheid (minimum 60%) warm aan. De zwakke wind is van het zuidwesten over het westen naar het noorden geruimd. De luchtdruk is sinds gisterenavond gestegen tot 1016 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Vannacht bewolkte het volledig met lage wolken (stratus). Vanaf de tweede helft van de voormiddag vielen er gaten in bewolking en was de zon te zien. In de vooravond loste de bewolking zo goed als volledig op (zonneschijnduur 6u10min). De minimum temperatuur (14.8°) was iets hoger dan normaal en de temperatuur overdag (24.1°) bleef een graadje te laag, maar was beter verdraagbaar dan de vorige dagen. De ´s nachts heel zwakke en overdag vrij matige wind kwam eerst uit het noorden, vanaf middernacht uit het zuidwesten en vanaf de middag uit het noordnoordwesten. De luchtdruk is stationair gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Vannacht koelde het goed af (minimum temperatuur 10.3°). De dag begon met veel hoge (cirrostratus) en middelhoge (altostratus) bewolking. Later werd die bewolking vervangen door stapelwolken, waartussen de zon wat ruimte kreeg (zonneschijnduur 5u00min). Vanaf de tweede helft van de namiddag bewolkte het volledig en werd die bewolking dreigend, maar het bleef droog. Net vóór de volledige bewolking, kwam de zon nog eens goed door de wolken en schoot de temperatuur naar vijfentwintig graden. Daarna daalde de temperatuur snel met een vijftal graden. De zwakke en tijdens de dreigende bewolking in de namiddag vrij matige wind is net zoals gisteren van het noordwesten naar het zuidwesten en daarna naar het noordnoordwesten gedraaid. De luchtdruk is tot 1013 hPa gedaald en daarna al terug een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

Ook vannacht koelde het goed af (minimum temperatuur 9.1°). De dag begon met een blauwe lucht zonder één wolkje. In de tweede helft van de voormiddag verschenen er "onschuldige" stapelwolken, die vanavond werden vervangen door hoge (cirrus) en middelhoge (altocumulus) wolken (zonneschijnduur 11u00min). De temperatuur steeg in de namiddag tot ruim vijfentwintig graden. Meer dan warm genoeg. De zwakke wind is van het noordnoordwesten naar het zuidwesten gekrompen. De luchtdruk is in de voormiddag tot 1019 hPa gestegen en daarna al terug gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Na een slaapfrisse nacht (minimum temperatuur 11.8°) volgde een tropische dag. Alleen ´s avonds waren er in het westen wat hoge wolkenslierten en wat kleinere middelhoge altocumulus veldjes. De rest van de dag verliep wolkeloos (zonneschijnduur 12u40min) warm met een temperatuur van dertig graden, bij een heel lage luchtvochtigheid (minimum relatieve luchtvochtigheid 28%). ´s Nachts was het bijna windstil en overdag kwam de wind vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is wat op en neer gegaan.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een nog bijna volle maan samen met het dorpszicht van Wanne. Met dank aan Hendrik en Marleen voor de foto.

6

Vannacht kregen we nog een normale minimum temperatuur (12.2°), maar overdag ging het mede door de lage luchtvochtigheid (minimum relatieve luchtvochtigheid 25%) naar een meer dan tropische waarde (maximum 34.1°). Veel te warm, temeer daar er ´s nachts geen en overdag maar weinig wind stond uit zuidoostelijke richtingen. In de lucht hingen er alleen maar hoge (cirrus en cirrocumulus) wolken, waardoor er in de ochtend optische verschijnselen (bijzonnen) te zien waren en waarvan de zon overdag geen hinder ondervond (zonneschijnduur 11u50min). De luchtdruk is wat gestegen en gedaald (1018 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Mooie cirrus wolkjes tegen een voor de rest blauwe lucht. Met dank aan Hendrik en Marleen voor de foto.

7

Warm! Vannacht bleef de temperatuur al één graad boven normaal (minimum temperatuur 14.3°) en volgens de verwachtingen gaat dit de volgende nachten veel meer zijn en zal het moeilijk slapen zijn. Overdag gingen we – zonder één wolk aan de blauwe en heel droge lucht (minimum relatieve luchtvochtigheid 27%) – naar meer dan vijfendertig graden (zonneschijnduur 12u30min). En volgens de verwachtingen gaat het de volgende dagen nog warmer worden. Op de middag werd de tweeëndertig graden al overschreden. Veel verkoeling moesten we van de wind niet verwachten, want die kwam heel zwak uit oostelijke richtingen. Ook vandaag is de luchtdruk wat op en neer gegaan en op dezelfde stand als gisterenavond gekomen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Warm!

8

Het kan nog warmer en het is nog niet gedaan. Vannacht bleef de temperatuur (minimum 15.6°) nog iets hoger dan gisterennacht, maar was nog slaapvriendelijk. Vanaf de ochtend steeg de temperatuur razendsnel – op de middag was het al vierendertig graden warm en na de middag kwamen daar nog enkele graden bij – tot een maximum temperatuur van 37.4° in de namiddag, goed voor een notering in de top 10 van hoogste temperaturen hier sinds 1981 gemeten. Met de derde tropische dag kunnen we al spreken van een hittegolf. Vanaf de middag kwamen er wat hoge wolken (cirrus) opzetten, die vanavond het gezelschap kregen van middelhoge wolken (altocumulus) en weg was de zon (zonneschijnduur 10u30min). De lucht was ook vandaag heel droog (minimum relatieve luchtvochtigheid 26%) en er was opnieuw weinig wind uit oostelijke tot noordelijke richtingen. Net zoals gisteren is ook vandaag de luchtdruk wat op en neer gegaan en op dezelfde stand als gisterenavond gekomen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Nog warmer!

Het KMI heeft 5 dagen code rood voor de hittegolf afgekondigd.

9

Vannacht koelde het niet onder de twintig graden af, een tropische nacht dus (minimum temperatuur 15.6°). In de vroege ochtend hingen er veel hoge (cirrus) en middelhoge (altocumulus) wolken. Rond de middag bewolkte het volledig en werd de lucht in het zuiden en zuidoosten dreigend donker met wat gerommel erbij (donder in de verte), maar de broodnodige regen bleef hier uit (op andere plaatsen heeft het wel geregend). Vóór de bewolking was de temperatuur al tot negenentwintig graden opgelopen en tijdens de bewolking daalde die met een tweetal graden. Na de middag verdwenen de meeste wolken opnieuw, maar er bleven altijd wat hoge wolkenslierten (zonneschijnduur 9u00min). De temperatuur steeg in de namiddag tot vijfendertig graden (een dagrecord), veel te warm. In de namiddag daalde de luchtvochtigheid tot 33%. De zwakke wind kwam uit het oostelijke richtingen. De luchtdruk is vanaf de middag beginnen te dalen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Heet.

Op de middag werd het dreigend donker, maar het bleef droog.

10

Ook vandaag was het met ruim zesendertig graden bloedheet. Vannacht koelde het niet veel onder de twintig graden af. De hele dag hingen er veel hoge wolken (cirrus en cirrostratus), maar dat hinderde de stijging van de temperatuur tot 36.6° (een dagrecord) niet. Zonneschijnduur 10u40min. De luchtvochtigheid daalde van 84% tot 32%. De oostelijke wind was maar zwak. De luchtdruk is wat op en neer gegaan (1013 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De droogte is merkbaar aan de kleur van het gras.

11

Zowel vannacht (minimum temperatuur 21.0°) als overdag (maximum temperatuur 34.2°) was het tropisch warm. Vroeg in de ochtend hing er veel hoge (cirrus) bewolking, maar al snel bewolkte het volledig en werd het donker. Er vielen enkele druppels regen, maar ook niet meer dan dat. Later werd de bewolking terug dunner (cirrus) met zonneschijn, afgewisseld met middelhoge bewolking (altostratus) die de zon niet meer door lieten. ´s Avonds bewolkte het terug volledig en rommelde (donder in de verte) het in het oosten (zonneschijnduur 5u50min). Ondanks de geringe zonneschijn werd het opnieuw tropisch warm, bij een iets hogere luchtvochtigheid dan de vorige dagen. Weinig wind die van het oostnoordoosten naar het noordnoordwesten is geruimd. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

Gisterenavond rommelde (donder in de verte) en bliksemde het nog een poos verder in het westen. Uit die dreigende bewolking vielen wat regendruppels, maar ook niet meer dan dat. Opnieuw werd het een warme, slaapmoeilijke nacht (minimum temperatuur 19.9°). Overdag hingen er tijdelijk wat hoge wolken (cirrus), die de zon niet hinderden (zonneschijnduur 11u10min). Vanavond bewolkte het wat meer en rommelde het terug, maar het bleef droog. Het werd terug heel warm (maximum temperatuur 35.1°), bij weinig oostelijke wind. De luchtdruk is vanaf de middag aan een daling begonnen (1011 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Andermaal heet!

13

Tot de eerste helft van de namiddag hingen er veel hoge wolken (cirrus en cirrostratus), maar de zon ging er nog vlot doorheen. Daarna bewolkte het met lagere soorten en weg was de zon (zonneschijnduur 6u10min). Vanaf de vooravond werd het donkerder, rommelde het (donder in de verte), was er wat meer wind uit het westzuidwesten en koelde het wat sneller af, maar het bleef droog. Intussen kwamen we van een tropische nacht (minimum temperatuur 21.1°) en werd in de namiddag de tropische grens overschreden (maximum temperatuur 33.7°), de negende achtereenvolgende tropische dag. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De negende tropische dag op een rij.

Foto van de dag. Met dank aan Julia en Geert voor de foto.

14

Vannacht is de buienneiging geleidelijk verdwenen en koelde het nog niet echt af (minimum temperatuur 18.1°). In de eerste helft van de voormiddag was er alleen hoge (cirrus) bewolking. Daarna kwamen er veel stapelwolken en kreeg de zon het moeilijk. Die wolken waren af en toe donker en dreigend, maar het bleef droog. Vanaf de tweede helft van de namiddag klaarde het terug grotendeels op (zonneschijnduur 8u00min) en werd de maximum temperatuur (28.2°) gemeten. Dit was nog warm, maar wel al wat draaglijker. De van het zuidwesten naar het westen geruimde wind was iets nadrukkelijker en kon al wat warmte binnenshuis verdrijven. Weinig verandering in de barometerstand.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Indianen? Met dank aan Julia en Geert voor de foto.

15

De nacht verliep heel zacht (minimum temperatuur 17.6°). De dag begon nog heel zonnig, maar al snel kwamen er stapelwolken (zonneschijnduur 4u30min), die in de namiddag overgingen in een onweersbui met veel regen op korte tijd (neerslaghoeveelheid 17.9 mm en een intensiteit van 68 mm/u), een zegen voor de uitgedroogde natuur. De temperatuur was vóór de onweersbui tot negenentwintig graden gestegen en daalde tijdens de regen met een zevental graden. De wind kwam– ook tijdens de onweersbui – zwak uit het zuidwesten. De luchtdruk is vanaf de middag beginnen dalen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

16

Ook vannacht bleef het zacht (minimum temperatuur 16.7°) en is het opgeklaard. Na de middag ontstonden er stapelwolken en werd het tropisch warm (maximum temperatuur 30.9°). Uit die stapelwolken ontstonden er twee onweersbuien. Bij de eerste bui, rond drie uur in de namiddag, daalde de temperatuur met acht graden en regende het een hoeveelheid van 4.5 mm met een intensiteit van 101 mm/u. Daarna herstelde de temperatuur zich terug tot negenentwintig graden. Bij de tweede bui, rond vijf uur in de namiddag, werd het donker, daalde de temperatuur met elf graden, een regenhoeveelheid van 5.0 mm, een regenintensiteit van 84 mm/u, windkracht 5 en een windstoot van 69 km/u. Na de tweede bui is de daling van de luchtdruk gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

Vannacht viel er nog een klein buitje (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). In de ochtend was het volledig opgeklaard. Vanaf de middag kwamen er stapelwolken, die soms donker en dreigend waren, maar het bleef droog (zonneschijnduur 7u30min). De temperatuur daalde in de vroege ochtend tot 16.6° en steeg kort na de middag tot 26.2°. In de namiddag, rond drie uur, daalde de temperatuur bij een donkere wolk en tijdelijk veel zuidwestenwind (maximum windsnelheid 42 km/u) met een vijftal graden. De temperatuur herstelde zich daarna gedeeltelijk. De luchtdruk is weinig veranderd (1009 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Rond drie uur in de namiddag een forse temperatuursdaling.

18

Gisterenavond viel er nog een buitje. In de loop van de nacht is het opgeklaard. De dag begon zonder wolken, maar vanaf de tweede helft van de voormiddag ontstonden er stapelwolken. In de namiddag viel daar een kort, maar pittig buitje uit (neerslaghoeveelheid 2.5 mm) en daalde de temperatuur met een vijftal graden. Later dreigden er terug donkere wolken, die donder mee hadden, maar het bleef droog (zonneschijnduur 8u00min). De temperatuur deed het met bijna zesentwintig graden niet slecht. Er was maar weinig wind uit het zuidwesten. De luchtdruk is minimaal gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

Na een iets hogere nachttemperatuur dan normaal (minimum 14.6°), wisselde de wolken en de zon elkaar af. Vanaf de tweede helft van de namiddag bewolkte het volledig (zonneschijnduur 5u50min) en in de vooravond regende het een beetje (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). De temperatuur piekte in de namiddag naar negenentwintig graden. De hittegolf, begonnen op 3 augustus, zet zich nog altijd voort. De zwakke tot vrij matige wind kwam gisterenavond uit het zuidwesten, vannacht uit het noorden en overdag terug uit het zuidwesten. De luchtdruk is sinds middernacht beginnen te dalen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

20

Gisterenavond regende het nog een poos verder. In de voormiddag was het bewolkt. Op de middag viel er een beetje regen (totale neerslaghoeveelheid 1.8 mm). Daarna wisselden de wolken en de zon elkaar af (zonneschijnduur 4u00min). Vannacht koelde het niet echt af (minimum temperatuur 19.3°) en ondanks de wat mindere zonneschijnduur werd het meer dan tropisch warm (maximum temperatuur 32.5°). Door de hoge luchtvochtigheid (minimum relatieve luchtvochtigheid 49%) voelde dit zwoel en drukkend warm. De zwakke tot vrij matige wind is vanmiddag van het zuidwesten naar het oosten gekrompen. De luchtdruk is wat op en neer gegaan.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Vannacht was het bewolkt en bleef het heel warm (minimum temperatuur 21.0° is een tropische nacht). In de vroege ochtend heeft het geregend (neerslaghoeveelheid 1.8 mm). In de eerste helft van de voormiddag was het nog volledig bewolkt. Vanaf de tweede helft van de voormiddag klaarde het op korte tijd helemaal op. In de namiddag kwamen er een beperkte hoeveelheid stapelwolken, die vanavond opnieuw verdwenen zijn (zonneschijnduur 9u10min). Vannacht was er weinig wind, maar overdag waaide de zuidwestenwind matig. In de vroege ochtend is de luchtdruk beginnen te dalen (1010 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Vandaag de twintigste en laatste dag van de hittegolf. De temperatuur haalde vandaag geen vijfentwintig graden meer, maar gisterenavond op waarnemingstijd (20:00u) was het nog zevenentwintig graden warm. De dag startte met een helder blauwe hemel, maar vanaf de tweede helft van de voormiddag kamen er stapelwolken, die in de namiddag dikker en dreigender werden (zonneschijnduur 6u40min). Daar viel een buitje uit (neerslaghoeveelheid 1.2 mm). De windsnelheid piekte tijdens de bui tot 50 km/u, koelde het een zestal graden af en piekte de luchtdruk met 1.5 hPa. Daar vóór en na kwam de wind matig uit het zuidwesten tot westzuidwesten. De luchtdruk is op 1016 hPa gestabiliseerd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

De wolken hadden vandaag de overhand. De zon was maar bescheiden aanwezig (zonneschijnduur 2u40min). Uit die wolken vielen twee buitjes, één in de tweede helft van de voormiddag en één in de eerste helft van de namiddag (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). Na een nacht met een iets hogere temperatuur (minimum 15.1°) bleef de temperatuur overdag iets te laag (maximum 23.1°). Daarbij was er een goed voelbare matige wind uit het zuidwesten tot het westzuidwesten. De luchtdruk is een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

Gisterenavond viel er nog een klein buitje (neerslaghoeveelheid 0.5 mm). Overdag bleef het, op wat regendruppels uit een donkere wolk na, droog. Overdag was het een komen en gaan van wolken. Tussendoor scheen de zon (zonneschijnduur 5u30min). De temperatuur bleef overdag wat aan de lage kant (maximum 21.9°), bij een vrij matige westzuidwestenwind. De luchtdruk is een beetje gedaald (1015 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Alleen tegen de avond aan hebben we vandaag de zon spaarzaam gezien (zonneschijnduur 1u20min). Voor de rest van de tijd was het bewolkt en daar viel af en toe wat lichte regen uit (neerslaghoeveelheid 1.6 mm). Vannacht was het vrij zacht (minimum temperatuur 14.2°) en tegen de avond, tijdens de zuinige zonneschijn, schoot de temperatuur naar een normale vierentwintig graden. Vannacht was er weinig wind en vanaf de voormiddag is de zuidelijke wind geleidelijk in kracht toegenomen tot matig vanavond. De luchtdruk is vanaf middernacht aan een daling begonnen (1003 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Avondlucht in Métabief, de Hoge Jura in Frankrijk, de wolken doen een poging lenswolkjes te zijn. Met dank aan Julia en Geert voor de foto.

26

Een herfstdag in het late zomerseizoen. Gisterenavond en vannacht is de westelijke wind in kracht toegenomen. Overdag waaide die met windkracht 5 (vrij krachtig) en stoten boven 60 km/u. Vanavond is die al in kracht afgenomen. De zon hebben we vandaag niet gezien, de wolken overheersten en daar viel in de voormiddag wat lichte regen uit (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). Vannacht bleef het zacht (minimum temperatuur 16.0°), maar overdag was het met geen twintig graden en de vrij krachtige wind niet al te warm. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (21.4°) werd gisterenavond op waarnemingstijd nog gemeten.. De luchtdruk is sinds gisterenavond gestegen tot 1017 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Ochtendlijke fel dreigende wolken in Métabief (Hoge Jura, Frankrijk). Met dank aan Julia en Geert voor de foto.

Einde van de dag in Nazeroy, Hoge Jura in Frankrijk. Met dank aan Julia en Geert voor de foto.

27

Een droge dag. De dag begon nog bewolkt, maar in de tweede helft van de voormiddag brak de zon door de wolken. Vanaf de tweede helft van de namiddag bewolkte het terug volledig (zonneschijnduur 4u30min). De temperatuur (minimum 12.3° en maximum 23.8°) hield zich aan wat men kan verwachten eind augustus. Vannacht is de wind gaan liggen en in tegenstelling met gisteren was het vandaag bijna windstil. De zwakke wind is van het zuidwesten naar het westen geruimd. Sinds middernacht is de luchtdruk gedaald tot 1008 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

Gisterenavond heeft het nog een beetje geregend. In de vroege ochtend was het nog bewolkt, maar al snel kwam de zon zuinig door de wolken en werd het net vóór de onweersbui bijna drieëntwintig graden (zonneschijnduur 4u40min). Rond drie uur in de namiddag werd het donker en begon het te onweren. In drie onweersgolven – in een tijdspanne van drie uur – regende het zesentwintig millimeter (totale neerslaghoeveelheid 26.7 mm met een maximale intensiteit van 79 mm/u). Bij het begin van de eerste onweersbui daalde de temperatuur met acht graden. De wind kwam de hele dag vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is verder gedaald tot een lage 1000 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een forse temperatuursdaling bij de eerste onweersbui.

Een mooie regenboog in Putte. Met dank aan Nathalie voor de foto.

29

Een sombere en frisse dag in het late zomerseizoen. Gisterenavond rommelde (donder in de verte) het nog een tijd verder, maar het bleef droog en bewolkt. Het was eerst in de namiddag dat er gaten in de bewolking vielen. Bij een iets grotere opening in de wolken schoot de temperatuur voor een korte tijd naar twintig graden. Kort daarna viel er een buitje (neerslaghoeveelheid 1.0 mm) en daarna bleef het volledig bewolkt (zonneschijnduur 1u20min). De zwakke tot vrij matige wind is vanavond van het zuidwesten naar het noordnoordwesten geruimd. De luchtdruk is langzaam gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

Een tweede sombere, natte en frisse dag in het late zomerseizoen De nacht en de voormiddag bleven droog. In de voormiddag waren er zelfs weinig wolken en veel zon. Maar na de middag wisselde de ene bui de andere af (neerslaghoeveelheid 4.5 mm). Tussendoor vielen er kleine gaten in de bewolking (zonneschijnduur 3u40min). De temperatuur bleef beneden de twintig graden, dat is van midden juli geleden. De zwakke tot vrij matige wind kwam gisterenavond uit het noordnoordwesten, vannacht en in de voormiddag uit het westzuidwesten en vanaf de namiddag uit het noorden. De luchtdruk is verder gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Ook in het zuidoosten van het land veel bewolking. Met dank aan Julia en Geert voor de foto.

31

Het was vandaag meestal bewolkt. Alleen vanaf de tweede helft van de namiddag vielen er gaten in de bewolking en tegen de avond klaarde het meer op en kon de zon wat meer schijnen (zonneschijnduur 3u00min). In de namiddag, bij een zonnedoorbraak, schoot de temperatuur naar eenentwintig graden. De zwakke tot vrij matige wind kon geen kant kiezen tussen het noordnoordwesten en noordoosten. De stijging van de luchtdruk in op de middag gestopt (1020 hPa). Zo eindigde augustus als een recordwarme (gemiddelde temperatuur +3° en gemiddelde maximum temperatuur +4°), droge (-20 mm neerslag), zonnige (+22u zonneschijnduur) en onweerachtige maand met een record warmtegetal en een 20 dagen durende hittegolf. Ook eindigde hiermee het zomerseizoen, dat met veel tropische dagen iets warmer, droger en meer onweerachtig was.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag