U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes van de vorige maand: Februari 2019

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Vannacht heeft het bij een negatieve temperatuur gesneeuwd en vormde er zich een dunne laag van twee tot drie centimeter. Daarna bleef het droog (neerslaghoeveelheid 2.8 mm). In de voormiddag brak de zon kort door de wolken (zonneschijnduur 1u00min), steeg de temperatuur snel van beneden het vriespunt (-1.6° gisterenavond) naar zes graden in de namiddag en smolt alle sneeuw weg. De oostenwind waaide zwak tot vrij matig. De luchtdruk is na een dieptepunt van 986 hPa terug al een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Het werd vandaag een natte dag. Het regende vanaf de tweede helft van de nacht tot vanavond met kleine tussenpozen anderhalve emmer neerslag bijeen. In tegenstelling tot de meeste delen van Wallonië en Vlaanderen –zelfs hier niet ver vandaan, maar daar zit de hoogte voor alles tussen– waar het sneeuwde en een dek vormde, viel hier enkel "koude" regen (neerslaghoeveelheid 16.3 mm). De hoogste temperatuur (4.4°) werd gisterenavond gemeten en de laagste (1.6°) vandaag in de ochtend. Overdag werd het zo ’n drieëneenhalve graad warm. Er was maar weinig wind en die is van het oosten naar het noordnoordoosten gekrompen. De luchtdruk is verder gestegen (1007 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Langdurende regen.

Veel neerslag in Vlaanderen.

3

Het regende nog verder tot na middernacht (neerslaghoeveelheid 2.4 mm). Daarna bleef het droog en te zien aan de snelle temperatuurdaling klaarde het in de vroege ochtend op. In de voormiddag was er geen wolkje aan de lucht, maar na de middag kwamen er wolken en kreeg de zon het moeilijk (zonneschijnduur 4u50min). De temperatuur startte onder het vriespunt (minimum -1.1°) en steeg tot ruim zeven graden (maximum 7.7°). De zwakke wind is van het noorden naar het westen gekrompen. De luchtdruk is veel en hoog gestegen (1026 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Falize, Malmedy. Nog 15 cm sneeuw op 350 m hoogte. Met dank aan Hendrik&Marleen voor de foto.

4

De zon liet het vandaag afweten. Gisterenavond vroor het nog een beetje (minimum temperatuur op het gras -6.7° en in de hut -0.7°), maar daarna is de temperatuur alsmaar gestegen tot een maximum van vier graden in de namiddag. Het was de hele dag bewolkt en daar viel vanaf de middag wat lichte regen of motregen uit (neerslaghoeveelheid 0.8 mm). De windkracht is in de loop van de nacht en dag langzaam gestegen van heel zwak naar vrij matig met stoten tot 40 km/u en die voelde fris aan. De luchtdruk is een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Geen vrieskou meer, met een temperatuur die iets boven het langjarige gemiddelde uitsteeg (minimum 2.2° en maximum 7.2°). Na nog een beetje regen gisterenavond (neerslaghoeveelheid 0.5 mm), bleef het voor de rest van de dag droog en meestal bewolkt, met af en een beetje zonneschijn (zonneschijnduur 2u40min). De kracht van de zuidwestenwind is afgenomen van vrij matig naar heel zwak. De luchtdruk is terug een klein beetje gestegen (1027 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Het was een sombere, grijze en donkere dag, met tegen de avond wat lichte regen (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Het was met een dagtemperatuur van bijna acht graden wel vrij zacht. De zuidwestenwind waaide zwak tot vrij matig. De luchtdruk is veel gedaald (1018 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

7

Het regende de hele nacht met tussenpozen (neerslaghoeveelheid 5.2 mm). Overdag bleef het droog en redelijk zonnig (zonneschijnduur 4u10min). Het werd heel zacht met een minimum temperatuur van zeven en een maximum van tien graden. Het meest onaangename weerelement was de zwakke tot vrij krachtige (5 Beaufort met stoten tot 50 km/u) zuidwestelijke tot westelijke wind. De daling van de luchtdruk is in de vroege ochtend gestopt en sindsdien is die een klein beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

Ook vandaag kwam de wind zwak tot matig uit de zuidwestelijke hoek. Het was met een minimum temperatuur van vijf graden en een maximum temperatuur van tien graden opnieuw heel zacht. In de voormiddag regende het licht (neerslaghoeveelheid 0.6 mm), na de middag bleef het droog. De luchtdruk is terug gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

9

De helft van de regen viel vóór middernacht. De rest viel nadien als buien (neerslaghoeveelheid 7.1 mm) met tussendoor ook enkele opklaringen (zonneschijnduur 2u20min). De temperatuur bleef vandaag ook vrij hoog voor de tijd van het jaar (minimum 6.6° en maximum 10.2°). Ook vandaag heel veel wind (daggemiddelde snelheid 19.9 km/u met verschillende pieken boven 50 km/u) die van het zuidwesten naar het westen geruimd is. De luchtdruk is vanaf middernacht gestegen (1008 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

Het regende van middernacht tot vanavond meer dan een emmer neerslag bij elkaar (neerslaghoeveelheid 11.5 mm). Daarbij stond er veel wind (tot 5 Beaufort =vrij krachtig) die van het zuidwesten naar het westen geruimd is (daggemiddelde snelheid 16.6 km/u met verschillende pieken boven 50 km/u). Striemende regen dus. De temperatuur bereikte in de ochtend de hoogste stand van tien graden en is dan gedaald tot vijf graden vanavond. De luchtdruk gaat dezer dagen vlot op (maximum 1008 hPa) en neer (minimum 990 hPa) met vanavond 999 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Veel regen in Vlaanderen.

11

Gisterenavond regende het nog een beetje. Daarna bleef het droog (neerslaghoeveelheid 0.6 mm). Overdag wisselden de zon en de wolken elkaar af, maar de bewolking had de bovenhand (zonneschijnduur 3u30min). Door de gedeeltelijke opklaringen daalde de temperatuur in de ochtend tot twee graden, maar steeg in de namiddag tot negen graden. De wind is in de loop van de nacht en dag in kracht afgenomen van matig (windkracht 4) gisterenavond tot zwak vanavond. De luchtdruk is de laatste vierentwintig uren maar liefst 30 hPa gestegen van 999 naar 1029 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een veel gestegen luchtdruk.

12

Vannacht vroor het licht in de hut (minimum temperatuur op het gras -6.6° en in de hut -0.8°). Overdag steeg de temperatuur naar negen graden, met daarbij weinig wind uit het zuidwesten. In de voormiddag was het nog bewolkt, maar na de middag brak de bewolking en was de zon regelmatig te zien. Tegen de avond hing er veel hoge (cirrus en cirrostratus) bewolking (zonneschijnduur 3u10min). De luchtdruk is nog tot 1036 hPa gestegen en daarna stationair gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

13

Acht uren zonneschijn, dat is al van in oktober vorig jaar geleden. Er waren alleen wat hoge wolkenslierten (cirrus) aan de lucht. De nachttemperatuur hield zich aan de normale waarde, maar de dagtemperatuur steeg er iets boven (maximum 8.9°). Er zuidwestenwind deed het rustig aan, dus een lenteachtig gevoel. De hoge luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

Een lentedag midden februari. Na een nacht met wat vrieskou (minimum temperatuur op het gras -7.2° en in de hut -2.7°), scheen de zon van opkomst tot ondergang, met alleen wat weinige cirrusbewolking om zich heen (zonneschijnduur 7u30min). Met weinig wind, die van het zuidwesten naar het oostzuidoosten gekrompen is, voelde een maximum temperatuur van ruim veertien graden heel aangenaam aan. Opmerkelijk was de zeer droge lucht (minimum relatieve luchtvochtigheid 29%). De luchtdruk is een beetje gedaald (1033 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

De dagtemperatuur was met achttien graden een dagrecord. Dit in groot contrast met dezelfde periode in 1985, toen het ’s nachts meer dan tien graden vroor. De voorbije nacht vroor het nog zowel op het gras (minimum temperatuur -7.2°) als in de hut (minimum temperatuur -1.6°). Naast wat hoge wolkenslierten (cirrus) was er overdag alleen maar zonneschijn (zonneschijnduur 7u30min). Ook vandaag was de lucht heel droog en stond er weinig wind uit het oostzuidoosten. De luchtdruk is nog een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De Fischbachkapel op de Baraque Michel onder een blauwe lucht.

Zacht in Vlaanderen.

16

Het was vandaag iets minder zacht (maximum temperatuur 15.1°), maar nog steeds heel zacht voor midden februari. Het vroor niet meer in de hut (minimum 1.1°), wel op het gras (minimum -5.0°). Overdag was er alleen maar zonneschijn, met daarbij wat hoge wolkenslierten (zonneschijnduur 8u20min). Er was iets meer wind en die is de voorbije nacht van het zuidoosten naar het zuidwesten en vanavond naar het noorden gedraaid. De luchtdruk is nog wat verder gedaald (1025 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een landschap in het gehucht Warche van de deelgemeente Belleveaux-Ligneuville (stad Malmedy).

Zon in Arguineguin op Gran Canaria, maar in de verte toch een regenwolk en regenboog. Met dank aan Jeanne voor de foto.

17

Nog méér lente. Na wat lichte nachtvorst (minimum temperatuur op het gras -6.1° en in de hut -0.4°) steeg de temperatuur overdag naar een recordwaarde van achttien graden. Het vorige record uit 2007 werd maar liefst drie graden hoger gesteld. De zon scheen de hele dag, maar moest –vooral in de ochtend als avond– met wat meer hoge bewolking (cirrus) rekening houden (zonneschijnduur 6u50min). Er stond maar weinig wind en die van het noorden naar het zuidzuidwesten geruimd. De luchtdruk is verder gedaald (1019 hPa vanavond). De luchtvochtigheid was opnieuw heel laag (minimum relatieve luchtvochtigheid 26%).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een recordhoge temperatuur.

Een vergezicht op Wanne, een deelgemeente van Trois-Ponts.

18

De lentedagen stapelen zich op. Na een frisse nacht zonder vrieskou in de thermometerhut (minimum temperatuur op het gras -4.6° en in de hut 0.2°) volgde een heel zonnige dag (zonneschijnduur 7u40min) met een meer dan normale maximum en gemiddelde temperatuur (maximum 14.9°). Met weinig zuidwestelijke wind voelde dit heel goed aan. De luchtdruk is de laatste uren gestabiliseerd (1016 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

Vannacht is er een uitgedoofde regenzone voorbijgetrokken en koelde het door de bewolking minder af (minimum temperatuur 5.0°). Er viel geen regen en vanmorgen was van de bewolking al niets meer te merken. Volop zon in de ochtend, maar vanaf de middag ontstonden er stapelwolken en niet veel later hadden we de meeste zonneschijn gehad (zonneschijnduur 4u10min). Overdag steeg de temperatuur niet zo hoog als de vorige dagen, maar was nog hoger dan normaal (maximum 12.3°). De westzuidwestenwind waaide met wat meer nadruk. De luchtdruk heeft een stijging ingezet (1021 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

20

De dag begon met veel bewolking. Maar gaandeweg in de loop van de dag losten de wolken op en bleef alleen maar hoge bewolking over (zonneschijnduur 5u50min). De temperatuur startte van drie graden in de vroege ochtend en steeg naar twaalf graden in de namiddag. De zwakke tot vrij matige wind kwam uit het zuidwesten. De luchtdruk is nog wat gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Ook vandaag overheerste de bewolking, maar vooral in de namiddag was de zon ook van de partij (zonneschijnduur 4u30min). Zowel de minimum (4.2°) als de maximum temperatuur (15.0) waren op de celsiusschaal dubbel zo hoog als normaal. De van het zuidwesten naar westen geruimde wind waaide zwak tot vrij matig. De luchtdruk is verder gestegen tot een hoge 1030 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

De dag begon met nogal wat mist met op zijn dichtst een zichtbaarheid van een tweehonderdtal meter. Die trok slechts langzaam op. Rond de middag kwamen de eerste korte en tijdelijke opklaringen,. Daarna bewolkte het terug volledig (zonneschijnduur 40min). De temperatuur daalde vannacht niet zo veel en steeg overdag naar ruim dertien graden. Daarbij was er maar heel weinig wind uit veranderlijke richtingen. De luchtdruk is nog wat gestegen, maar is sinds de middag stationair gebleven (1038 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een tijdelijk gebroken bewolking op de middag.

Kleine openingen in de bewolking.

23

Ook vanochtend hing er nogal wat mist, maar in tegenstelling met gisteren, trok die heel snel op. Daarna werd het een heel zonnige dag, met enkel wat hoge wolkenslierten (zonneschijnduur 8u00min). Vertrekkende van een normale minimum temperatuur ging deze overdag naar een maximum van veertien, bijna vijftien graden, terwijl acht graden normaal is. Daarbij was er slechts een zwakke oostelijke wind. De luchtdruk is hoog gebleven (1036hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

Zon van ’s ochtends tot ’s avonds, met alleen in de namiddag en avond veel uitgewaaierde vliegtuigstrepen en/of cirruswolken (zonneschijnduur 8u10min). Vannacht vroor het nog (minimum temperatuur op het gras -6.7° en in de hut -1.1°), maar overdag werd het met zeventien graden lentewarm. De zwakke wind is van het zuidoosten naar het oosten gekrompen. De hoge luchtdruk heeft stand gehouden. De lucht was extreem droog (minimum relatieve luchtvochtigheid 18%).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Ook vandaag was er geen wolkje aan de blauwe lucht (zonneschijnduur 8u10min). De temperatuur daalde vannacht in de hut niet meer onder het vriespunt (minimum 1.4°) en steeg overdag naar een dagrecordwaarde van 19.4 graden. Het dagrecord werd maar liefst vijf graden scherper gesteld. Het verschil tussen de minimum en de maximum temperatuur (de dagelijkse gang) was ook opmerkelijk groot. Met heel weinig oostenwind voelde dit al meer dan lente. De lucht was vandaag ook heel droog (minimum relatieve luchtvochtigheid 22%). De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

Na een frisse nacht met vorst op het gras (minimum temperatuur -5.5°) en in de hut (minimum temperatuur -0.6°) volgde een heel zonnige dag met alleen in de namiddag tijdelijk wat hoge wolkenslierten waarvan de zon geen last had (zonneschijnduur 7u50min). De temperatuur steeg recordhoog (20.1°). Het was niet alleen een dagrecord, maar ook een maand- en winterrecord –het was de hoogste temperatuur hier ooit in februari en de wintermaanden (december, januari en februari) gemeten sinds 1981. De dagelijkse temperatuursgang was nog groter dan gisteren. De oostelijke wind was maar zwak. De luchtdruk heeft een daling ingezet (1032 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een record hoge temperatuur.

27

Het weer was een kopie van dat van gisteren. Na een frisse nacht, met alleen vorst op het gras, volgde –zonder enig wolkje aan de blauwe lucht– een zonnige dag (zonneschijnduur 8u30min). De temperatuur ging zonder enige moeite naar negentien graden, opnieuw een dagrecord. Met weinig wind die van het oosten naar het zuidoosten en dan naar het zuidwesten is gedraaid voelde dit ook weer als lente in het aflopende winterseizoen. De luchtdruk is verder gedaald (tot 1022 hPa), de aankondiging van ander, minder fraai weer.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

Het was aangekondigd en het werd vandaag heel ander weer dan de vorige dagen. Bij haar opkomst was de zon nog heel even te zien, maar al snel bewolkte het volledig. Daarna viel er nog twee keren een klein gat in de bewolking (zonneschijnduur 30min). Vanaf de namiddag motregende het een beetje, maar de neerslaghoeveelheid was te klein om meetbaar te zijn. De temperatuur kwam niet hoger dan dertien graden, een zestal graden lager dan gisteren, maar dit is toch nog bijna vijf graden hoger dan normaal. De zuidwestelijke tot westzuidwestelijke wind is vanaf de voormiddag in kracht toegenomen tot matig. De luchtdruk is verder gedaald tot 1016 hPa vanavond. Februari eindigt als een warme, zonnige en iets te droge maand met een hoge luchtdruk. Met februari sluit ook de meteorologische winter af als zacht, iets te droog met een hoge luchtdruk.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag