U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes van de vorige maand: November 2019

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Het werd een grijze, sombere, regenachtige, maar zachte allerheiligendag. Vannacht is de bewolking opgekomen en de temperatuur is sinds middernacht van twee tot vanavond dertien graden alsmaar gestegen. In de voormiddag viel er regelmatig lichte regen (neerslaghoeveelheid 1.6 mm). Voor de rest van de tijd bleef het bewolkt. 's Nachts was er bijna geen wind uit het oosten en overdag waaide die zwak en is naar het zuidwesten geruimd. De luchtdruk is verder en diep gedaald (998 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Alle regen viel – in buien – gisterenavond, vannacht en in de eerste helft van de voormiddag (neerslaghoeveelheid 9.2 mm). In de eerste helft van de namiddag vielen er grote gaten in de bewolking en scheen de zon ruimschoots (zonneschijnduur 3u10min). Daarna bewolkte het terug volledig. De temperatuur is gisterenavond en vannacht tot in de ochtend blijven stijgen tot een maximum van vijftien graden. Daarna, tijdens een bui in de eerste helft van de voormiddag, daalde die tot een minimum van elf graden om terug te stijgen tijdens de periode van de zonneschijn. Er stond overdag veel wind (tot vrij krachtig) uit het zuidwesten. De luchtdruk is nog blijven dalen tot 987 hPa vanavond, de laagste stand sinds begin maart.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Ook vandaag opnieuw nogal wat regen. Vannacht was de hoeveelheid nog beperkt. De voormiddag was een zo goed als droge periode met één opening in de bewolking en daardoorheen wat zonneschijn (zonneschijnduur 30min), maar in de namiddag regende het bijna voortdurend in het totaal 8.6 mm neerslag bijeen. De temperatuur daalde vannacht niet echt laag (minimum 8.4°) en steeg overdag iets hoger dan normaal (maximum 12.8°). Vannacht is de vrij matige wind afgezwakt naar zwak overdag en die zwakke wind is in de vroege ochtend van het zuidwesten via het oosten gekrompen en na de middag terug naar het westen geruimd. De luchtdruk is nog een beetje gedaald tot 985 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

Vannacht vielen er nog enkele kleine buitjes. Overdag, in de voormiddag, was het enkel wat lichte regen (neerslaghoeveelheid 0.8 mm). Het werd opnieuw een zachte nacht en dag, met in de namiddag twee maal korte zonneschijn (zonneschijnduur 1u40min). De zwakke tot vrij matige wind kwam uit het zuidwesten. De luchtdruk is een beetje gestegen, maar nog laag (989 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Gisterenavond en vannacht vielen er nog drie kleine buitjes (neerslaghoeveelheid 0.6 mm). Overdag bleef het droog, somber, donker en bewolkt tot net vóór zonsondergang, dan klaarde het grotendeels op (zonneschijnduur 10min). Zowel de nacht- (minimum 6.7°) als de dagtemperatuur (maximum 11.6°) bleven hoger dan normaal. De wind kwam zwak uit het zuidwesten en tegen de avond uit het westzuidwesten. De luchtdruk is gestegen (999 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Gisterenavond is het terug bewolkt geraakt. Vandaag was het een zwaar bewolkte dag, met in de voormiddag wat lichte regenval (neerslaghoeveelheid 0.5 mm). De temperatuur benaderde de normale waarde, met weinig zuidwestenwind. De stijging van de luchtdruk is op de middag gestopt op 1004 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

7

Vannacht was het bewolkt en viel er een weinig regen. In de voormiddag regende het een hele plas water bijeen (neerslaghoeveelheid 8.1 mm). Daarna werd het droog en loste de bewolking tijdelijk en grotendeels op (zonneschijnduur 2u00min). Later bewolkte het terug opnieuw. Tijdens de opklaringen schoot de temperatuur de hoogte in (maximum 11.6°). Vannacht kwam de zwakke wind uit het zuidoosten en vanaf de middag, bij de temperatuurstijging is de windkracht tot vrij matig toegenomen en naar het zuidwesten gekrompen. Ook vanaf de middag is de daling van de luchtdruk (minimum 993 hPa) overgegaan in een stijging tot 1000 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

Na een frisse nacht en ochtend (minimum temperatuur op het gras -7.2° en in de hut 1.9°) scheen de zon van ’s ochtends tot in de namiddag ongehinderd. Daarna kwamen er een beperkte hoeveelheid stapelwolken (zonneschijnduur 6u20min). De temperatuur steeg overdag tot een aangename elf graden. Met daarbij een slechts zwakke zuidwestelijke wind voelde dit niet echt onaangenaam aan. De luchtdruk is sinds gisterenmiddag alsmaar gestegen tot 1008 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

9

Vannacht vielen er twee buitjes (neerslaghoeveelheid 0.8 mm). Daarna bleef het droog en overdag scheen de zon, vergezeld van stapelwolken, in het tweede deel van de voormiddag en eerste deel van de namiddag (zonneschijnduur 3u50min). De temperatuur (minimum 3.5° en maximum 9.4°) hield zich zowat aan het langjarige gemiddelde voor midden november. Het koelde 's avonds snel af. Er stond iets meer zuidwestelijke wind en is tegen zonsondergang bijna volledig weggevallen. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

Vannacht viel er nog een beetje regen (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). Daarna koelde het fel af (minimum temperatuur op het gras -8.3° en in de hut 0.0°) met algemene rijp op het gras. Dit werd overdag goed gemaakt door – zonder enig wolkje aan de blauwe lucht – overvloedige zonneschijn (zonneschijnduur 6u30min). De temperatuur (maximum 10.7°) deed het echter niet veel beter dan wat men kan verwachten midden november. Door de heel zwakke wind voelde het niet koud aan. De luchtdruk is tot 1015 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

Juist na zonsopgang en juist vóór zonsondergang vielen er enkele gaten in de bewolking (zonneschijnduur 1u20min). Daartussen was het bewolkt. Na de middag trok er een regenzone over en daarna vielen er enkele buien (neerslaghoeveelheid 3.6 mm). Gisterenavond daalde de temperatuur snel en te zien aan het stoppen van de temperatuurdaling rond middernacht (minimum 0.0°), moet dan de meeste bewolking opgekomen zijn. Overdag werd het slechts tot acht graden "warm". Vannacht was er weinig wind uit oostelijke richtingen, maar overdag stond behoorlijk wat wind uit het zuidwesten. De luchtdruk is tot 1003 hPa gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

Gisterenavond heeft het nog een beetje geregend, daarna bleef het droog (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). De laagste temperatuur (4.0°) werd in de loop van de voormiddag gemeten en de hoogste temperatuur (8.1°) in de namiddag. Dit was iets lager dan normaal. Vanaf de middag loste de bewolking geleidelijk op en kreeg de zon veel ruimte (zonneschijnduur 3u50min). De wind kwam vrij matig uit het zuidwesten en voelde fris aan. De luchtdruk is nog een beetje gedaald (1000 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

13

In de eerste helft van de voormiddag regende het licht. In de voormiddag bleef het nog bewolkt, maar na de middag vielen er gaten in die bewolking en was de zon te zien (zonneschijnduur 1u40min). Tussen zes en zeven uur vanavond viel er een pittige bui (regenintensiteit tot 32 mm/u) en daar was een luide donderslag bij (totale neerslaghoeveelheid 3.7 mm). De temperatuur (minimum 4.9° en maximum 10.1°) kon als normaal beschouwd worden. De zuidwestenwind waaide de hele nacht en dag vrij matig. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

In de voormiddag viel er nog lichte regen (neerslaghoeveelheid 0.7 mm). Daarna bleef het droog en brak in de namiddag de zon tijdelijk door de wolken (zonneschijnduur 1u10min). Zowel de nacht- als de dagtemperatuur bewoog zich rond de normale waarde. Er was maar weinig wind en die is in de loop van de voormiddag van het zuidwesten naar het zuidoosten gekrompen. Na een daling tot 996 hPa is de luchtdruk intussen al terug tot 1003 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

Zowaar een droge dag. Het was wel een frisse dag met slechts een maximum temperatuur van zes graden. Dit was van begin februari geleden. De zon scheen in de namiddag twee keren kort en schuchter (zonneschijnduur 30min), verder was het bewolkt en grijs. De zwakke wind is vannacht verder van het zuidoosten naar het noordoosten gekrompen en in de namiddag terug naar het zuidoosten geruimd. De luchtdruk is eerst gedaald en daarna terug gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

16

Ook vandaag bleef het droog en was er veel zon. Vannacht koelde het goed af met vorst en veel rijp op het gras (minimum -9.4°) en in de hut (minimum -1.2°). Overdag was er veel zon, met wat hoge bewolking (cirrus), maar tegen de avond meer bewolking die de zon bedekte (zonneschijnduur 5u50min). In de voor- en namiddag waren er enkele optische verschijnselen (een rechter bijzon en een linker bijzon) te zien. De temperatuur steeg in de namiddag tot acht graden, wat normaal is. De wind waaide zwak uit het zuidoosten en later zuidzuidwesten. De luchtdruk is gestegen (1010 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

Onder een heldere hemel en bij windstilte koelde het ook vannacht flink af. In de voormiddag waren er alleen wat hoge wolkenslierten in de lucht, maar na de middag werden die vervangen door lagere soorten (eerst altostratus en later stratus), die de zon bedekten (zonneschijnduur 4u40min). De temperatuur ging naar negen graden, bij een zwakke tot heel zwakke wind uit het zuidzuidwesten en vanaf de middag het noorden. De luchtdruk is stabiel gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

Het was vandaag een zonloze, donkere en regenachtige dag. Het was de hele dag zwaar bewolkt en daar viel vanaf de tweede helft van de voormiddag regelmatig wat regen uit (neerslaghoeveelheid 3.5 mm). De temperatuur (minimum 3.6° en maximum 8.1°) hield zich aan de normale waarde voor de tweede helft van november. De zwakke wind kon geen richting kiezen tussen het noorden en westen. De luchtdruk is bijna niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een sombere en donkere dag.

19

Tegenover gisteren was er vandaag veel zonneschijn, hoewel er ook nogal wat wolken (cirrus, altocumulus en cumulus) – vooral vanaf de tweede helft van de namiddag – te zien waren (zonneschijnduur 4u10min). De minimum temperatuur was iets lager en de maximum temperatuur een beetje hoger dan normaal. De westenwind was slechts zwak. De luchtdruk is gestegen tot 1019 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

20

Zonder één wolkje aan de blauwe lucht was het een op en top zonnige dag (zonneschijnduur 6u10min). Van een frisse nacht (minimum temperatuur op het gras -12.2° en in de hut -3.8°) gingen we naar een dag met een iets te lage temperatuur (maximum 7.1°). De heel zwakke wind is van het westen naar het oostzuidoosten gekrompen en de stijging van de luchtdruk is rond de middag gestopt en overgegaan in een daling.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een heel zonnige dag. Een groot verschil met eergisteren.

21

De middelhoge (altostratus) bewolking loste maar langzaam en laat in de namiddag op, zodat de zon het vandaag grotendeels liet afweten (zonneschijnduur 1u40min). Na opnieuw een vriesnacht (minimum temperatuur op het gras -11.7° en in de hut -2.1°) bleef de temperatuur overdag (maximum 4.7°) aan de lage kant. Positief daarbij was dat er bijna geen wind was. De luchtdruk is verder al tot 1005 hPa gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Rond middernacht heeft het een beetje geregend (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). Vanochtend moesten er nog wat wolken opgeruimd worden, maar dat gebeurde al snel. In de namiddag verschenen er wat hoge (cirrus) en middelhoge wolkenslierten, maar later bewolkte het meer (zonneschijnduur 4u50min). De temperatuur daalde gisterenavond rond acht uur nog tot een minimum van 0.9°. Dan is de bewolking opgekomen en is de temperatuur sindsdien alsmaar tot meer dan elf graden in de namiddag gestegen. De wind kwam zwak uit oostelijke richtingen. De luchtdruk is nog een beetje gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Ook vannacht viel er een beetje regen (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Daarna bleef het op één korte opening in de bewolking na (zonneschijnduur 10min), de hele dag zwaar bewolkt en donker. De nachttemperatuur bleef een beetje hoger dan normaal, maar de dagtemperatuur benaderde het langjarige gemiddelde. Er was maar weinig wind uit oostelijke richtingen. De luchtdruk is eerst nog een beetje gedaald, maar daarna constant gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

De dag begon met veel zon en enkel wat hoge wolkenslierten. In de eerste helft van de namiddag bewolkte het volledig. Dit was maar tijdelijk, want daarna klaarde het opnieuw op (zonneschijnduur 3u30min). De temperatuur vaarde er met tien graden wel bij. Er stond weinig wind en die is van het oostzuidoosten naar het westen gedraaid. De luchtdruk is goed gestegen (1009 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Een zonnige dag in de late herfst. De zon scheen van opkomst tot ondergang, met alleen wat hoge wolkenslierten en soms wat middelhoge wolkenvelden (altocumulus) naast zich (zonneschijnduur 5u00min). Vanaf een normale nachttemperatuur steeg de temperatuur overdag naar veertien graden, ruim zes graden hoger dan gemiddeld. Ook vandaag was er weinig wind en die is van het zuidwesten naar het zuidoosten gekrompen. De luchtdruk is niet meer gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

Het was vandaag een sombere, vochtige, regenachtige, donkere maar zachte dag. Er viel af en toe wat lichte (mot)regen (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). De minimum temperatuur (7.4°) was wat men van de normale maximum temperatuur kan verwachten, terwijl de maximum temperatuur tot bijna dertien graden steeg. Er was wat meer wind (zwak tot vrij matig) dan de vorige dagen en die is van het zuidoosten naar het zuidzuidwesten geruimd. De luchtdruk is laag gedaald (1000 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

De regen viel in twee perioden, één in van middernacht tot de vroege ochtend en één vanaf de middag tot de avond (neerslaghoeveelheid 5.9 mm). Daartussen viel er één opening in de wolken en scheen kort de zon (zonneschijnduur 20min). Het was opnieuw een heel zachte nacht en dag (minimum temperatuur 10.1° en maximum 12.1°). Daarbij was er veel wind, van zwak tot matig (4 Beaufort) uit zuidelijke richtingen. De luchtdruk is verder gedaald tot 986 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Zonsondergang op IJsland op de middag. Met dank aan Marleen voor de foto.

28

Met een tussenpauze in de voormiddag regende het de hele nacht en dag (neerslaghoeveelheid 7.4 mm). Ook de voorbije nacht en dag verliepen heel zacht, met weinig verschil tussen de minimum (9.6°) en maximum temperatuur (11.7°). Het was een heel winderige dag uit zuidwestelijke richtingen met een daggemiddelde windsnelheid van 18.7 km/u en gisterenavond enkele pieken tot 52 km/u. De luchtdruk heeft zich al een beetje hersteld (997 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

Het heeft nog de hele nacht geregend (neerslaghoeveelheid 4.9 mm). Overdag bleef het droog en af en toe brak de zon door de wolken (zonneschijnduur 1u40min). Het koelde in de ochtend wat meer af dan de vorige dagen, waarbij de minimum temperatuur (4.3°) rond half tien in de voormiddag werd gemeten. De dagtemperatuur steeg tot bijna tien graden. Gisterenavond is de wind snel in kracht afgenomen, is van het westzuidwesten naar het noordwesten geruimd en waaide overdag slechts zwak. De luchtdruk is snel en veel gestegen tot een hoge 1019 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

Vannacht koelde het goed af met vorst op het gras en in de hut (minimum temperatuur op het gras -10.0° en in de hut -1.7°). In de ochtend hing er mist, die al snel opgeruimd werd. Overdag scheen de zon, zonder enige wolk, van opkomst tot ondergang (zonneschijnduur 4u40min). De temperatuur steeg tot een normale zeven graden. De zwakke wind is van het noordwesten naar het westzuidwesten gekrompen en daarna naar het oosten geruimd. De luchtdruk is nog een beetje gestegen en dan constant gebleven (1023 hPa vanavond). November 2019 sluit af als een maand met een normale temperatuur, met een heel lage luchtdruk, een normale neerslaghoeveelheid en een beetje meer zon dan normaal. De herfst 2019 eindigt als een iets te warm seizoen, met een beetje te weinig neerslag en wat te weinig zonneschijn.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag