U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes van de vorige maand: Juli 2019

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Vannacht en in de eerste helft van de voormiddag waren er geen wolken en koelde het goed af (minimum temperatuur 14.1°). Daarna zijn er stapelwolken gekomen, die de zon regelmatig bedekten. Vanavond is de bewolking bijna volledig verdwenen (zonneschijnduur 11u40min). De temperatuur steeg tot vijfentwintig graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (26.2°) werd gisterenavond op waarnemingstijd nog gemeten. Er stond de hele dag een verkoelende vrij matige wind die in de namiddag van het westen naar het noordwesten is geruimd. De luchtdruk is verder gestegen (1021 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Het weer van vandaag was een kopie van dat van gisteren. In de eerste helft van de voormiddag en in de vooravond was er geen wolkje aan de lucht. Daartussenin ontstonden er veel stapelwolken, die soms dreigend waren en de zon bedekten, maar het bleef droog (zonneschijnduur 7u30min). De temperatuur daalde 's nachts redelijk laag (minimum temperatuur op het gras 5.6° en in de hut 10.2°) en steeg overdag naar bijna vijfentwintig graden, iets hoger dan normaal. Er was maar weinig wind en die is in de ochtend van het noordwesten naar richtingen tussen het noordnoordwesten en noordnoordoosten. De luchtdruk is weinig veranderd. Vandaag eindigde de hittegolf die 10 dagen duurde.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Ook vandaag begon en eindigde de dag zonder bewolking. Tussenin – de tweede helft van de voormiddag en namiddag – hingen er de ene periode wat meer en een andere periode wat minder stapelwolken (zonneschijnduur 10u00min). De dag startte met een normale minimum temperatuur van twaalf graden. Hoewel het door de vrij matige noordoostenwind en de wolken in de tweede helft van de voormiddag soms wat fris aanvoelde, werd het in de tweede helft van de namiddag toch nog drieëntwintig graden warm. De luchtdruk is nog minimaal gestegen (10265 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

De vijftiende dag zonder regen van betekenis en samen met de warme periode van de laatste drie weken laat de droogte zich merken. Vandaag geen stapelwolken, wel heel veel zon. Vanaf de namiddag kwamen er wat hoge wolken (cirrus en cirrostratus), waarvan de zon geen last had (zonneschijnduur 12u50min). Ook vannacht koelde het goed af (minimum temperatuur 10.6°), maar de temperatuur steeg overdag tot de zomerse grens van vijfentwintig graden. De zwakke wind kwam nog altijd uit het noordoosten. De luchtdruk heeft vanaf de middag een daling ingezet.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Met de vele middelhoge en lage wolkenvelden had de zon het vandaag moeilijk (zonneschijnduur 7u40min). Maar door het krimpen van de zwakke tot vrij matige wind van het noordoosten naar het westen werd het met achtentwintig graden toch vrij warm. De luchtdruk is verder gedaald (1017 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Ook vandaag waren er nogal wat wolken. Meestal was dat middelhoge bewolking (altocumulus en altostratus) waartussen de zon nog wat ruimte had, maar tegen de avond waren het ook lagere soorten wolken waartegen de zon geen verhaal meer had (zonneschijnduur 8u20min). De temperatuur van zevenentwintig graden deed het nog meer dan goed. De zwakke tot vrij matige wind kwam aanvankelijk uit het westen, daarna uit het noorden, later terug uit het westen en uiteindelijk terug uit het noorden. De daling van de luchtdruk is gestopt op 1013 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

7

In de eerste helft van de nacht heeft het een beetje geregend, nog niet voldoende om het stof te blussen (regenhoeveelheid 0.4 mm). Het bleef bewolkt tot net vóór de middag. Daarna vielen er gaten in de bewolking en scheen af en toe de zon. Vanavond zijn er nog maar weinig wolken (zonneschijnduur 6u20min). De temperatuur bleef beperkt maar was best aangenaam (maximum 22.2°), temeer daar er maar weinig wind stond. De wind is gisterenavond van het noorden naar het noordoosten geruimd en in de voormiddag naar het noordnoordwesten gekrompen. De luchtdruk is terug gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

De zomer heeft een dip. Vannacht koelde het sterk af. Om vier uur werd een minimum temperatuur op het gras van 2.2° en in de hut van 7.6° gemeten. Daarna is het volledig bewolkt geraakt en dat was in de voormiddag ook nog zo. Vanaf de middag vielen er gaten in de bewolking en scheen meer en meer de zon (zonneschijnduur 6u30min). De dagtemperatuur hield het bij een matige twintig graden. Daar zorgde een zwakke tot matige noordelijke wind voor. De luchtdruk is gestabiliseerd op 1021 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

9

Ook vannacht was het fris (minimum temperatuur op het gras 1.7° en een laag dagrecord in de hut van 6.8°). Overdag was het een komen en gaan van hoge (cirrus), middelhoge (altocumulus) en lage (cumulus) wolken (zonneschijnduur 9u20min). De temperatuur steeg iets hoger dan gisteren (maximum 22.2°), met een zwakke noordelijke wind. De luchtdruk is niet veranderd. Het is vandaag al de twintigste dag zonder regen van betekenis, met droogte tot gevolg.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Vannacht was het heel fris.

10

De nacht was een beetje zachter. Overdag was het een komen en gaan van wolken en zonneschijn. Vanaf de tweede helft van de namiddag overheerste de bewolking en weg was de zon voor de rest van de dag (zonneschijnduur 4u40min). Uit die bewolking viel zowaar wat regen, maar het was de minst mogelijke meetbare hoeveelheid (regenhoeveelheid 0.1 mm) en die is intussen al lang verdampt. De temperatuur deed het met vierentwintig graden wel goed. De zwakke wind is van het noorden naar het westen gedraaid. De luchtdruk is vanaf de middag gedaald tot 1018 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

De dag begon bewolkt en droog. In de tweede helft van de namiddag vielen er gaten in die bewolking en vanavond is het zo goed als wolkeloos (zonneschijnduur 4u10min). Vannacht (minimum temperatuur 15.2°) en in de voormiddag (20.°) was het al zacht, maar met het doorbreken van de zon schoot de temperatuur de hoogte in (maximum 26.4°). De overdag zwakke tot vrij matige wind is van het westen naar het noorden geruimd. De luchtdruk is nog verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

Vannacht is het terug bewolkt geraakt. Overdag boorde sporadisch de zon door de wolken (zonneschijnduur 5u30min). In de eerste helft van de namiddag brak er twee keer een onweer los met weinig gedonder (regenhoeveelheid 6.0 mm en regenintensiteit tot 75 mm/u). De regen was welgekomen voor de natuur, maar zal snel opgebruikt zijn. De temperatuur steeg vóór de eerste onweersbui tot drieëntwintig graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (24.5°) werd gisterenavond nog gemeten. Er stond maar weinig wind en die is vannacht van het noorden naar het westen gekrompen en kort na de middag terug naar het noorden geruimd. De luchtdruk is na de middag een beetje gestegen (1015 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

13

De voorbije nacht en in de voormiddag was het zwaar bewolkt en daar viel in de voormiddag wat lichte (mot)regen uit (regenhoeveelheid 0.2 mm). In de namiddag kwamen er gaten in de wolken en was de zon zuinig te zien (zonneschijnduur 3u10min). Vannacht was het zacht (minimum temperatuur 15.1°) en tijdens de grootste wolkenopening steeg de temperatuur in de namiddag naar een matige tweeëntwintig graden. De zwakke tot vrij matige wind kon geen kant kiezen tussen het westen en noorden. De luchtdruk is verder al tot 1020 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

De zomer is met vakantie. Op drie gaten in de bewolking na was het de hele dag zwaar bewolkt (zonneschijnduur 1u50min). In de voormiddag viel er een beetje motregen, te weinig om als neerslag meetbaar te zijn. De temperatuur hield het bij een zuinige twintig graden, met daarbij een zwakke tot vrij matige noordelijke wind. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

Het was vandaag een sombere en frisse dag. Alleen in de namiddag viel er één kleine opening in de bewolking en voor de rest van de tijd was het zwaar bewolkt (zonneschijnduur 10min), maar het bleef droog. De temperatuur daalde vannacht beneden de tien graden (minimum 9.1°) en overdag bleef die onder de twintig graden (maximum 18.9°), te laag voor midden juli. De wind kwam zwak uit noordelijke richtingen. De luchtdruk is ook vandaag constant gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

16

In de voormiddag was het nog bewolkt, maar vanaf de middag werd de bewolking alsmaar meer opgeruimd, zodat het vanavond volledig helder werd (zonneschijnduur 5u50min). Hoewel het vannacht zacht bleef (minimum temperatuur 14.0°), vaarde de dagtemperatuur (maximum 22.3°) wel bij zo veel zonneschijn. Er was maar weinig wind uit het noorden. De luchtdruk is vanaf de middag beginnen te dalen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

Vannacht koelde het opnieuw goed af (minimum temperatuur op het gras 4.4° en 8.7° in de hut), maar dit werd overdag met een temperatuur van zesentwintig graden meer dan goed gemaakt. De dag begon met wat mist, maar die loste al snel op en dan was het wolkeloos zonnig. Na de middag kwamen er "onschuldige" stapelwolken, die tegen de avond overgingen in hoge (cirrostratus) en middelhoge (altostratus) bewolking, waardoorheen de zon geen kans van schijnen had (zonneschijnduur 11u10min). De wind uit het noorden en later zuidzuidoosten deed het heel kalm aan. De luchtdruk is verder gedaald tot 1013 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

De zon kwam vandaag in de verdrukking. In de voormiddag waren er nog gaten in de bewolking, maar na de middag was dat al niet meer het geval (zonneschijnduur 3u40min). Die bewolking was af en toe dreigend, maar het bleef toch droog. De temperatuur deed het wel goed, zowel 's nachts (minimum 15.1°) als overdag (maximum 24.3°). Vannacht was het zo goed als windstil, maar overdag kwam die met iets nadruk uit het westzuidwesten. De luchtdruk is niet meer gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

In de vroege ochtend moesten nog wat middelhoge wolkenvelden (altocumulus) opgeruimd worden. Daarna was er geen wolkje aan de blauwe lucht. Maar vanaf de middag kwamen er stapelwolken, die naargelang de dag vorderde alsmaar talrijker werden. Vanavond is de zon nog nauwelijks te zien (zonneschijnduur 8u10min). De temperatuur overschreed de zomerse grens van vijfentwintig graden (maximum 26.0°). De zuidwestenwind was zwak tot vrij matig. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

20

Vannacht is het terug bewolkt geraakt en in de voormiddag was dat ook nog zo. Daar viel een klein buitje uit. Vanaf de middag kwamen er gaten in de bewolking. Rond drie uur in de namiddag werd het donker en ontwikkelde er zich een onweersbuitje, met beperkte donder- en bliksemactiviteit, heel kort pittige regen (intensiteit tot 92 mm/u), maar een beperkte hoeveelheid (regenhoeveelheid 3.3 mm). Tijdens de onweersbui daalde de temperatuur een zestal graden. Daarna bleef het droog en klaarde het terug op. Vanavond zijn er alleen nog wat hoge (cirrus) en middelhoge wolken (altostratus) (zonneschijnduur 5u10min). De temperatuur bleef vannacht heel hoog (minimum 19.2°) en steeg net vóór de onweersbui in de namiddag tot bijna achtentwintig graden. De wind – overdag uit het zuidwesten, maar 's nachts tijdelijk uit het zuidzuidoosten – deed het overdag kalm aan, maar is vanavond tot matig (windkracht 4) toegenomen. De luchtdruk is na een verdere daling terug beginnen stijgen (1012 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

De dag begon zonder enig wolkje. Nog vóór de middag kwamen er stapelwolken, die soms heel talrijk waren. Vanavond zijn de stapelwolken overgegaan in hoge bewolking (cirrostratus) (zonneschijnduur 9u30min). Door de talrijke wolken werd de temperatuur in toom gehouden en beperkt tot een aangename zesentwintig graden. De zwakke tot vrij matige wind is vanavond van het zuidzuidwesten naar het noorden geruimd. De luchtdruk is verder gestegen (1023 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

De eerste tropische dag van de maand en volgens de verwachtingen zullen er nog een aantal volgen. De temperatuur was vannacht nacht nog slaapvriendelijk (minimum 12.7°). Met alleen wat hoge wolkenslierten (cirrus) (zonneschijnduur 12u10min) steeg de temperatuur op de middag al naar zesentwintig graden en de stijging eindigde bij dertig graden 's avond om acht uur. Daarbij was er weinig wind en die is van het noorden naar het westen tot zuidwesten gekrompen. De luchtdruk is niet meer gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

De tweede tropische dag en wat voor één. Het werd zo maar even zes graden warmer dan gisteren. De nachttemperatuur was nog eerder draaglijk (minimum 14.3°). Maar overdag scheen de zon van 's ochtends tot 's avonds zonder enig wolkje aan de lucht (zonneschijnduur 13u40min). De temperatuur steeg tot zesendertig graden, een dagrecord. Daarbij verkoelde de zwakke naar het zuidoosten tot oosten geruimde wind niet, in tegendeel het was hete wind. De luchtvochtigheid daalde laag (minimum relatieve luchtvochtigheid 31%). De luchtdruk is gedaald tot 1016 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Heet!

24

Het werd nog warmer dan gisteren, het was heet, snikheet. Na een nacht die ook niet veel verkoeling bracht (minimum temperatuur 18.2°) steeg de temperatuur op de middag al naar vijfendertig graden en in de namiddag naar ruim zevenendertig graden (maximum 37.8°), goed voor een dagrecord en een notering in de top 5 van de hoogste temperatuur hier ooit gemeten sinds 1981. Ook de daggemiddelde temperatuur was met ruim achtentwintig graden een dagrecord. Hier is de tweede hittegolf van dit jaar al een feit en volgens de verwachtingen is het nog niet gedaan. Aan de niet meer zo blauwe lucht waren er tijdelijk alleen wat hoge wolkjes (zonneschijnduur 12u30min). Op waarnemingstijd (20:00u) was het nog meer dan dertig graden. Vannacht was er zo goed als geen wind uit het oosten en overdag waaide die zwak tot vrij matig uit het westen en tegen de avond uit het noorden. Ook vandaag was de lucht droog (minimum relatieve luchtvochtigheid 34%). De daling van de luchtdruk is gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Kan het nog warmer?

25

Kan het nog warmer? Ja, het kan nog warmer. Na een al tropische nacht (minimum temperatuur 20.4°) was het op de middag al vijfendertig graden en steeg de temperatuur in de namiddag verder naar een ondraaglijke eenenveertig graden (maximum 41.4°). Een absoluut record hier ooit gemeten sinds 1981. En wat voor een record: het vorige werd met maar liefst drie graden verbeterd. Geen warmte om buiten te komen, maar in de kelder was het met drieëntwintig graden lekker koel en verfrissend. De wolkeloze lucht was heel wat minder blauw. In de voormiddag hing er een klein altocumulus wolkenveldje en in de tweede helft van de namiddag waren er af en toe meer van die wolkenveldjes (zonneschijnduur 12u30min). Tegen de avond was er donkere en dreigende bewolking in het oosten en zuidoosten, met wat gedonder en wat meer wind, maar hier bleef het droog. De zwakke wind is van het noordnoordwesten naar het oostzuidoosten geruimd. Opnieuw was de luchtvochtigheid laag (minimum relatieve luchtvochtigheid 27%). De luchtdruk is gedaald (1011 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De warmste dag hier ooit gemeten sinds 1981.

Record temperaturen in Vlaanderen.

26

Gisterenavond rommelde (gedonder in de verte) het nog korte tijd verder, maar het bleef droog. Vannacht waaide het gedurende een tweetal uren vrij matig uit het noordnoordwesten en vertoonde de luchtdruktrend een duidelijke verhoging. Voordien en daarna was het rustig. Het koelde vannacht niet echt af (minimum temperatuur 22.4°, een dagrecord). Overdag was het een komen en gaan van hoge (cirrus) en middelhoge (altostratus en altocumulus) wolken tussen de zon (zonneschijnduur 11u30min). Het werd met vierendertig graden opnieuw tropisch warm. De maximum temperatuur (36.1°) van de waarnemingsdag werd gisterenavond op waarnemingstijd gemeten. De luchtdruk is verder gedaald (1009 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Opnieuw warm.

Verhoogde luchtdruk tijdens de windvlaag.

27

Oef, wat een verademing en een welgekomen afkoeling. Vannacht koelde het wel nog niet heel veel af (minimum temperatuur 18.9°), maar overdag bleef de temperatuur op zijn hoogst slechts eenentwintig graden. Dit is vijftien graden lager dan gisteren. Met daarbij een zwakke tot vrij matige westen tot noordwestenwind kan het binnen goed afkoelen. De maximum temperatuur (29.0°) van de waarnemingsdag werd gisterenavond op waarnemingstijd gemeten. Het regende met tussenpozen vanaf de tweede helft van de nacht tot vanavond licht tot matig. De neerslaghoeveelheid van 20.9 mm was meteen een verdrievoudiging van de maandhoeveelheid (er was tot nu toe nog maar de kleine hoeveelheid van 10.0 mm gevallen deze maand). Malse regen noemt men dit en de natuur was daar heel dankbaar voor. Vannacht en in de voormiddag was daar wat gerommel (gedonder in de verte) bij. De luchtdruk is nog een beetje verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

Het kan snel veranderen. Van gloeiende hitte, enkele dagen terug, gingen we naar frisse, zonloze, bewolkte meer aangename koelte. Het was de eerste volledig zonloze dag sinds mei. De temperatuur veranderde niet veel. Van een nachttemperatuur van zeventien graden bleef de temperatuur overdag onder de twintig graden (maximum 19.5°). De wolken hielden de temperatuur laag en daar viel 's nachts en in de eerste helft van de voormiddag veel malse regen uit (neerslaghoeveelheid 16.6 mm). Daarna bleef het droog. De laatste twee dagen viel er zevenendertig millimeter regen (maandtotaal 47.5 mm), de natuur is er dankbaar voor, maar dat lost de droogte nog lang niet op. Er was vandaag maar weinig wind uit het westen. Vanaf de ochtend heeft de luchtdruk aan een stijging ingezet.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

Net zoals gisteren kan het snel veranderen. Vannacht is alle bewolking opgelost en dat bleef – op een paar wolkjes na – de hele dag zo (zonneschijnduur 12u00min). Van een normale minimum temperatuur (13.9°) gingen we, in tegenstelling met gisteren, naar een dag met een zomerse temperatuur (maximum 27.3°). Daarbij was er slechts weinig wind en die is van het westen naar het zuidwesten gekrompen. De stijging van de luchtdruk is vanaf de middag al overgegaan in een daling (1011 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

De dag begon nog wolkeloos, maar na de middag verschenen er stapelwolken, die in de tweede helft van de namiddag vrij talrijk waren (zonneschijnduur 9u20min). De temperatuur was vannacht normaal (13.5°) en steeg overdag tot een meer dan zomerse waarde (maximum 27.4°). Vannacht was het zo goed als windstil, maar overdag steeg de zuidwestelijke windkracht mee met het stijgen van de temperatuur tot vrij matig en volgde later met het dalen van de temperatuur. De luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

31

Het was vandaag een komen en gaan van (soms dreigende) wolken waartussen de zon in de namiddag een beetje ruimte kreeg (zonneschijnduur 4u30min). De temperatuur (minimum 15.7° en maximum 24.0°) hield zich aan wat men kan verwachten eind juli. Een minder aangenaam weerelement was de vrij matige tot matige zuidwesten- tot westenwind. De luchtdruk is gestegen tot 1017 hPa. Juli sluit af als een warme maand met een hittegolf die negen dagen duurde en een absoluut temperatuurrecord van ruim eenenveertig graden. Het was te droog (totale regenhoeveelheid 47.5 mm) en meer dan drievierde van de regenhoeveelheid (37.5 mm) viel in twee dagen tijd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag