U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes van de vorige maand: Januari 2020

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Oudejaarsnacht verliep nevelig en die grijsheid loste overdag maar moeilijk op. Op één enkel lichtpuntje na, bleef het de hele dag bewolkt en grijs (zonneschijnduur 10min). De temperatuur hield zich aan wat normaal is op een nieuwjaarsdag. De zwakke wind is in de namiddag van het zuidoosten naar het zuidwesten geruimd. De luchtdruk is vanaf middernacht traag beginnen dalen tot 1032 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Net zoals gisteren was het een sombere, donkere en grijze dag. De temperatuur (minimum 1.1° en maximum 6.5°) hield zich zo wat aan wat men kan verwachten begin januari. De zwakke tot vrij matige wind kwam uit zuidwestelijke richtingen. De luchtdruk is verder gedaald tot 1023 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Vanaf gisterenavond tot deze namiddag is de temperatuur alsmaar gestegen, zodat de maximum temperatuur van gisteren, de minimum temperatuur van vandaag was (6.5°). Diezelfde temperatuur is in de loop van de voormiddag en eerste helft van de namiddag nog tot meer dan tien graden gestegen. Daarna is de zwakke tot vrij matige wind van het zuidwesten naar het noordwesten geruimd en de temperatuur snel gedaald. In de voormiddag vielen er nog enkele gaten in de bewolking en scheen kort de zon (zonneschijnduur 20min). De zachtheid moesten we bekopen met regen. Het regende van in de voormiddag tot de namiddag 4.6 mm neerslag bijeen. De luchtdruk is in de namiddag terug aan een stijging begonnen (1026 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

Het werd een droge nacht en dag. In de voormiddag, na het opruimen van de grijsheid, scheen tijdelijk de zon. Daarna overheersten de wolken en was het gedaan met de zonneschijn (zonneschijnduur 2u00min). Het was opnieuw een zachte nacht (minimum temperatuur 3.2°) en dag (maximum temperatuur 9.0°). De zwakke tot vrij matige wind is gisterenavond nog van het noordwesten naar het westen gekrompen. De luchtdruk is nog verder gestegen tot een hoge 1034 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Met een zachte, donkere en sombere dag was er maar anderhalve graad verschil tussen de hoogste (6.1°) en laagste temperatuur (7.7°). Veel bewolking dus en geen zonneschijn. De zwakke wind is van het westen naar het zuidwesten gekrompen. De hoge luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Aan de plotse temperatuursdaling te zien is het in de vroege ochtend, vóór zonsopgang, opgeklaard. Die opklaringen zijn de hele dag gebleven. Er waren in de namiddag alleen weinig hoge wolkensluiers (zonneschijnduur 4u30min). De temperatuur is tot bijna tien uur in de voormiddag blijven dalen (minimum 3.4°) en daarna tot bijna tien graden gestegen in de namiddag. Met weinig zuidwestelijke wind voelde dit al bijna lente in het midden van de winter. De luchtdruk is nu wel al tot 1022 hPa gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Ideaal weer voor een bezoek aan het weerstation (vijfde klas uit Leest).

7

Het regende in de eerste helft van de nacht (neerslaghoeveelheid 1.1 mm). Daarna bleef het droog en volledig bewolkt tot de middag. Na de middag loste de bewolking deels en tijdelijk op (zonneschijnduur 1u20min). De zwakke tot matige zuidwestenwind voerde zacht lucht aan. 's Nachts was het al niet koud en overdag steeg de temperatuur tot negen graden, een drietal graden meer dan wat gemiddeld kan verwacht worden begin januari. De luchtdruk is wat op en af gegaan, maar is nog hoog (1026 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

Vannacht was het niets fris (minimum temperatuur 7.3°). Bovendien was de maximum temperatuur van vandaag van 12.9° een warmte dagrecord, dit in uiterste tegenstelling met het absolute kouderecord op de 8ste januari 1985. Toen daalde de temperatuur 's nachts tot -20°C, de laagste temperatuur hier ooit gemeten. Verder was het een vochtige, donkere en sombere dag met af en toe lichte motregen (neerslaghoeveelheid 0.6 mm). Er stond een zwakke tot vrij matige wind uit zuidwestelijke tot westzuidwestelijke richtingen. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Heel zacht!

9

Opnieuw een sombere, donkere, zonloze, vochtige, regenachtige, maar zachte dag. Vannacht koelde het niet veel af en bleef het recordwarm (minimum temperatuur 10.9°). Overdag kwam daar nog een tweetal graden bij (maximum temperatuur 13.5°). Het regende met grote tussenpozen de hele nacht en dag (neerslaghoeveelheid 3.3 mm). De zachte lucht werd aangevoerd door een zwakke tot matige wind uit zuidwestelijke tot westzuidwestelijke richtingen. De luchtdruk is sinds gisterenavond al veel gedaald (1009 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

Ook vandaag viel er verspreid over de nacht en dag nogal wat buien en regen (neerslaghoeveelheid 6.3 mm). In de namiddag kwamen er drie gaten in de bewolking en was de zon te zien (zonneschijnduur 40min). Het was opnieuw zacht. De maximum temperatuur (12.6°) werd gisterenavond en de minimum temperatuur (4.9°) werd vanavond gemeten. De zwakke tot matige wind is vanaf middernacht van het zuidwesten naar het westen geruimd. De luchtdruk is sinds gisterenavond met 20 hPa veel en hoog gestegen tot 1029 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

Het bleef vandaag droog. De bewolking was de hele dag vrij dun, maar de zon geraakte daar maar soms en dan nog met veel moeite door (zonneschijnduur 50min). De temperatuur bleef wat lager dan de voorbije dagen, maar nog hoger dan het langjarige gemiddelde. De wind waaide zwak tot vrij matig en meestal uit het zuidwesten. De luchtdruk was nog een beetje gestegen, maar is intussen terug al een beetje gedaald tot hetzelfde niveau als gisterenavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

Vannacht en bij zonsopkomst was er weinig bewolking, maar lang heeft dit niet geduurd en nog vóór de middag regende het een beetje (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). Daarna bleef het droog en vielen er tijdelijk gaten in de bewolking (zonneschijnduur 1u00min). Het was met een minimum temperatuur van vijf graden en een maximum van bijna tien graden eens te meer heel zacht, maar de zwakke tot matige zuidwestenwind voelde toch fris aan. De daling van de luchtdruk is na de middag gestopt (1022 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

13

Opnieuw een heel zachte dag (minimum temperatuur 6.3° en maximum temperatuur 9.7°). Met veel bewolking, maar tijdelijk rond de middag, wat zonneschijn (zonneschijnduur 1u00min) en in de namiddag een beetje regenval (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). De zwakke tot vrij matige wind is van het zuidwesten naar het zuidzuidwesten gekrompen. De luchtdruk is vanaf vannacht snel gedaald tot 1010 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

Gisterenavond en vannacht heeft het geregend, daarna bleef het droog, maar de hele tijd bewolkt (neerslaghoeveelheid 2.8 mm). Met een nachttemperatuur van negen en een dagtemperatuur van bijna dertien graden, was het nog zachter dan gisteren. De vrij krachtige (5 Beaufort) zuidwestenwind met pieken tot 60 km/u moesten we er bij nemen. De luchtdruk is tot in de vroege ochtend nog verder gedaald (minimum 1003 hPa) en daarna terug al een beetje gestegen tot 1006 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

Gisterenavond tot middernacht en in de tweede helft van de namiddag regende het (neerslaghoeveelheid 2.7 mm). Tussendoor bleef het droog, maar op een beetje zonneschijn rond de middag na (zonneschijnduur 20min), was het bewolkt. Het was zeker zo zacht als gisteren (minimum temperatuur 7.6° vanavond en maximum temperatuur 12.6° gisterenavond). 's Avonds koelde het wat meer af. De zuidwestenwind waaide nog altijd zwak tot vrij krachtig. De luchtdruk is verder gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

16

Er vielen gisterenavond nog enkele druppels regen het (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). Daarna klaarde het op en koelde het wat meer af in vergelijking met de vorige dagen (minimum temperatuur op het gras -8.3° en in de hut 1.7°). De opklaringen zijn heel de dag gebleven. Er hing alleen wat hoge bewolking (cirrus) waarvan de zon weinig hinder had (zonneschijnduur 5u00min). De temperatuur deed het overdag met ruim twaalf graden heel goed. Door de slechts zwakke – van het westzuidwesten naar het zuidoosten gekrompen – wind voelde het een beetje als lente. De luchtdruk had in de voormiddag zijn hoogste stand bereikt (1026 hPa) en is intussen al terug tot 1019 hPa gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

Ander weer dan gisteren. Vannacht bewolkte het en in de voormiddag viel daar een beetje regen uit (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). In de namiddag scheen tijdelijk de zon, maar voor de rest van de tijd was het bewolkt (zonneschijnduur 1u00min). Zowel 's nachts als overdag was het opnieuw heel zacht, maar door de zwakke tot matige wind voelde dit veel minder aangenaam aan dan gisteren. Dezelfde wind is terug van het zuidoosten naar het westzuidwesten geruimd. De daling van de luchtdruk is in de vroege ochtend gestopt en vanaf de namiddag terug al wat gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

De zon overheerste vandaag. Af en toe waren er wat wolken, maar die hinderden de zon weinig (zonneschijnduur 4u50min). De temperatuur benaderde wat dichter het langjarige gemiddelde, maar bleef nog wel wat te hoog. De zuidwestelijke tot westelijke wind deed het wat kalmer aan. De luchtdruk is verder gestegen tot al een hoge 1030 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

Onder een heldere lucht en weinig wind koelde het vannacht goed af (minimum temperatuur op het gras -10.0° en in de hut -0.6°), de eerste vriesnacht dit jaar. Bij zonsopgang viel er een klein (neerslaghoeveelheid 0.7 mm) maar pittig buitje met een regenintensiteit van 94 mm/u. Daarna klaarde het terug volledig op. Na de middag kwam er bewolking en had de zon het moeilijk (zonneschijnduur 3u50min). De temperatuur deed het overdag met ruim acht graden niet slecht. De van het westen naar noordoosten geruimde wind was zwak tot vrij matig. Opvallend is de nog verder gestegen luchtdruk tot 1045 hPa, de tweede hoogste stand hier ooit sinds 1981 gemeten. En de stijging is nog niet gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Vanavond de tweede hoogste stand hier ooit sinds 1981 gemeten.

20

De luchtdruk is hier naar een absolute recordwaarde gestegen: 1049.6 hPa, maar intussen al terug een beetje gedaald tot 1047 hPa. Vannacht daalde de temperatuur ruim onder het vriespunt (minimum temperatuur op het gras -10.6° en in de hut -2.1°). Bij windstil weer, vormde er zich vannacht en in de voormiddag mist met op zijn dichtst een zichtbaarheid van 100 meter. Na de middag was die opgetrokken, maar het bleef somber en grijs, typisch stratusbewolking. De temperatuur steeg overdag tot een normale vijf graden. Er was zo goed als geen wind en die kwam uit veranderlijke richtingen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een recordhoge luchtdruk.

Veel mist in de ochtend.

21

Ook vandaag begon de dag met lichte vrieskou en vrij dichte mist met een zichtbaarheid van maar 50 meter. Na de middag was de mist opgetrokken, maar lage stratusbewolking is gebleven en tegen de avond kwam de mist terug op. De temperatuur bleef beperkt tot anderhalve graad. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (4.2°) werd gisterenavond op waarnemingstijd gemeten. Onder een nog steeds heel hoge luchtdruk (1041 vanavond) was er heel weinig wind, eerst uit het zuiden en later veranderlijke richtingen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Gisterenavond en vannacht hing er nog veel mist. Deze werd in de voormiddag al snel opgeruimd. In de namiddag loste de stratusbewolking tijdelijk op en was de zon te zien (zonneschijnduur 40min). Voor de rest van de tijd hield de lage bewolking stand. Het vroor vannacht een graadje en overdag steeg de temperatuur naar een normale vijf graden, bij een heel zwakke zuidelijke tot westelijke wind. De luchtdruk is verder traag gezakt, maar nog steeds hoog (1037 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Het heeft vannacht een beetje gemotregend of was het de mist die uitgevallen is (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Vanaf de vroege ochtend was er geen mist meer en het vroor al evenmin. Rond de middag vielen er tijdelijk gaten in de lage bewolking (zonneschijnduur 40min), maar verder was het de hele tijd bewolkt. De minimum temperatuur (3.1°) werd rond tien uur in de voormiddag gemeten en de maximum temperatuur (5.8°) niet veel later op de middag tijdens de zonneschijn. De oostenwind waaide slechts zwak. De luchtdruk is verder gedaald (1028 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

Het was een frisse, donkere en sombere dag. Het bleef de hele nacht en dag bewolkt (stratus) en daar viel na de middag een heel klein beetje motregen uit. De neerslaghoeveelheid was te weinig om meetbaar te zijn. De temperatuur bleef beperkt en ging van anderhalve graad vannacht tot drie graden gisterenavond en vandaag overdag maximum twee graden. De zwakke wind is van het oosten naar het westen tot zuidwesten geruimd. Ook vandaag is de luchtdruk langzaam verder gedaald (1024 hPa vanavond). Door de dagenlange hoge druk en windstilte is de luchtkwaliteit heel slecht.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Zowat hetzelfde weer als gisteren. Veel en langdurige mist vandaag. Het was opnieuw een sombere, donkere, vochtige en frisse dag. De temperatuur hield het met een minimum van 0.3° en maximum van 3.6° bescheiden. De zwakke wind is van het westzuidwesten naar het zuidoosten gekrompen. De luchtdruk is langzaam verder gedaald (1021 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Al 6 dagen veel fijnstof (diameter 2.5µ) in de lucht.

Al 6 dagen veel fijnstof (diameter 10µ) in de lucht.

26

Gisterenavond en vannacht was het vrij mistig met een zicht van hooguit 50 tot 100 meter en viel er wat motregen (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). Vanmorgen was alle mist verdwenen. De wind is in kracht tot vrij matig toegenomen en van het zuidoosten naar het zuidwesten gekrompen. De toegenomen wind bracht vandaag ander weer mee: het was heel zonnig, met af en toe wat wolken (zonneschijnduur 5u30min). Ook de temperatuur vaarde er wel bij, deze steeg van een minimum van twee naar een maximum van elf graden. De luchtdruk is nog verder gedaald (1014 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De luchtdruk daalt al een hele week. Hij komt natuurlijk van een recordhoogte.

27

In de tweede helft van de nacht heeft het geregend (neerslaghoeveelheid 1.4 mm). Overdag bleef het droog, maar bewolkt. Na een zachte nacht (minimum temperatuur 7.5°) volgde een zachte dag (maximum temperatuur 9.9°). De zuidwestenwind waaide de hele nacht en dag vrij matig. De luchtdruk is meer en laag gedaald (1000 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

De buien die gisterenavond en vannacht vielen, samen met nogal wat wind, zorgden voor striemende regen (neerslaghoeveelheid 6.3 mm). Overdag bleef het droog en vanaf de middag was af en toe de zon te zien (zonneschijnduur 2u00min). De maximum temperatuur (9.2°) werd gisterenavond en de minimum temperatuur (4.7°) werd in de ochtend gemeten. De wind kwam zwak tot vrij krachtig (5 Beaufort) uit zuidwestelijke tot westelijke richtingen. De luchtdruk is in de vroege ochtend nog tot 996 hPa gedaald en vanaf dan al terug tot 1000 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

In de vroege ochtend klaarde het zo goed al volledig op en dat bleef zo tot de middag. Daarna kwamen er veel wolken en kreeg de zon het moeilijk (zonneschijnduur 3u20min). Het bleef droog. De temperatuur steeg wat hoger dan wat normaal is voor eind januari. De wind kwam nog steeds matig uit het westzuidwesten. De luchtdruk is blijven stijgen tot 1013 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

In de voormiddag scheen af en toe de zon (zonneschijnduur 1u20min). In de namiddag was dat al niet meer het geval en in de tweede helft van de namiddag regende het. Tegen de avond was de regen al terug voorbij (neerslaghoeveelheid 3.1 mm). Na een zachte nacht (minimum temperatuur 5.2°) volgde een meer dan zachte dag (maximum temperatuur 11.7°). De zwakke tot matige wind is van het westzuidwesten naar het zuidwesten gekrompen. De luchtdruk is vanaf middernacht snel gedaald tot 1003 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

31

Het was een sombere, bewolkte, zonloze, recordzachte, maar droge dag. Zowel de minimum temperatuur (10.1°) als de maximum temperatuur (12.9°) bleven record hoog. Daarbij was er veel wind (tot windkracht 5 vrij krachtig) uit het zuidwesten tot westzuidwesten. De luchtdruk is na een stijging al terug gedaald. Zo was januari, met een temperatuur die drie graden hoger was dan normaal, een heel zachte maand. Het was ook een droge maand (slechts de helft van de normale neerslaghoeveelheid) en een record sombere maand met slechts twee derde van de normale zonneschijnduur.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag