U bevindt zich in het menu Verslagjes

Verslagjes van de vorige maand: December 2019

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Het is vannacht volledig bewolkt geraakt en dat is de hele dag zo gebleven. Wat een verschil met gisteren. De temperatuur, zowel 's nachts (minimum 0.9°) als overdag (maximum 4.3°), bleef wat te laag op de eerste dag van de weerkundige winter. De van het oosten naar het noordoosten gekrompen wind waaide maar zwak. De hoge luchtdruk heeft stand gehouden.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Na een vriesnacht (minimum temperatuur op het gras -11.1° en in de hut -2.8°) volgde een vrij zachte dag (maximum 9.0°), met rond de middag enkele opklaringen en wat zonneschijn (zonneschijnduur 1u50min), maar ook een beetje lichte regen (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). De zwakke wind is van het noordoosten naar het westen gekrompen en overdag verder naar het noordwesten geruimd. De luchtdruk is verder gestegen tot 1030 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Ook vannacht vroor het licht (minimum temperatuur op het gras -10.0° en in de hut -1.6°). In de ochtend hing er wat grondmist. Die werd in de loop van de voormiddag opgeruimd door de zon. In de tweede helft van de namiddag werd de zon opnieuw afgeschermd door grondnevel en -mist (zonneschijnduur 3u50min). De dagtemperatuur van zes graden kwam overeen met het langjarige gemiddelde. De zwakke wind is vannacht van het noordwesten naar het zuidwesten gekrompen. De luchtdruk is een weinig gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

Rustig hogedruk weer. 's Nachts was het fris, met vorst en veel rijp. Met zonneschijn – zonder één wolkje – van opgang tot ondergang (zonneschijnduur 4u30min) kwam de temperatuur (maximum 7.3°) zelfs boven de normale waarde uit. Er was vandaag bijna geen wind. De lichtdruk is veel gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

De zon kwam maar eerst tegen de middag door de wolken. En in de eerste helft van de namiddag waren de wolken niet ver weg (zonneschijnduur 2u30min). Het was een droge, maar frisse dag. Vannacht vroor het drie graden en overdag bleef de temperatuur onder vier graden. De zwakke wind is in de loop van de voormiddag van het noordoosten naar het zuidwesten geruimd. De luchtdruk is nog weinig veranderd (1020 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Geen wolkje aan de lucht in Keulen.

6

Vannacht bleef het nog droog, maar overdag regende het met tussenpozen (neerslaghoeveelheid 6.8 mm). De zon was de hele dag niet te zien. Daarbij stond er de hele nacht en dag een matige zuidwestenwind. De temperatuur is van een minimum van één graad 's nachts alsmaar tot ruim zeven graden vanavond gestegen. De luchtdruk is heel de nacht en dag gedaald tot 1006 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een grijze en regenachtige dag in Keulen.

7

Gisterenavond viel er nog een bui, daarna bleef het droog maar de hele nacht en dag bewolkt (neerslaghoeveelheid 1.3 mm). De temperatuur is nog tot middernacht geleidelijk gestegen en vanaf dan constant gebleven (minimum 7.5° en maximum 10.2°). De zuidwestelijke wind is in de loop van de dag wat afgezwakt. De luchtdruk is gisterenavond nog tot 1006 hPa gedaald en daarna al terug tot 1016 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

De meeste regen viel in de voormiddag, met nog een buitje rond waarnemingstijd (neerslaghoeveelheid 4.5 mm). In de namiddag brak de bewolking deels en scheen de zon kort (zonneschijnduur 40min). Het was zacht voor begin december (minimum temperatuur 8.4° en maximum 11.6°). Het meest opvallende weerelement was de zwakke tot vrij krachtige zuidwestenwind (daggemiddelde windsnelheid 18.6 km/u met gisterenavond een stoot tot 60 km/u). De luchtdruk is sinds gisterenavond veel gedaald tot 1001 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

9

Het regende van de tweede helft van de nacht met tussenpozen tot vanavond meer dan een emmer (per vierkante meter) neerslag bij elkaar (neerslaghoeveelheid 11.3 mm). In de voormiddag brak één enkele keer kort de zon door de wolken (zonneschijnduur 10min). Het was wat minder zacht dan de vorige twee dagen, maar nog warmer dan normaal (minimum temperatuur 5.6° en maximum 8.5°). De van het zuidwesten naar het noordwesten geruimd wind kwam nog altijd matig uit de hoek. Opmerkelijk is de heel snel gestegen luchtdruk van 994 hPa om zes uur vanochtend tot 1016 hPa om zeven uur vanavond, dit is 1.7 hPa per uur.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De luchtdruk is heel snel gestegen.

10

Gisterenavond viel er nog een minimaal meetbare hoeveelheid regen (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). Daarna bleef het droog. Vannacht verdween de bewolking en koelde het goed af tot een normale minimum temperatuur (minimum temperatuur op het gras -7.2° en 1.1° in de hut). Het grootste deel van de dag was het volop zonnig, met enkel af en toe een wolk. Vanaf de tweede helft van de namiddag bewolkte het volledig, maar het bleef droog (zonneschijnduur 3u50min). De dagtemperatuur (maximum 7.2°) steeg een beetje hoger dan het langjarige gemiddelde. De wind deed het wat rustiger aan en is van het noordwesten naar het zuidwesten gekrompen. De luchtdruk heeft rond de middag zijn hoogste stand bereikt (1027 hPa) en is daarna al terug gedaald tot 1015 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

Één van de donkere dagen vóór Kerstmis. Het regende in de tweede helft van de nacht (neerslaghoeveelheid 2.9 mm) en het bleef nadien de hele dag bewolkt. Ook vandaag – het meeste vannacht – was er veel wind uit het zuidwesten (daggemiddelde windsnelheid 12.8 km/u en stoten tot 55 km/u). Het was, met een minimum temperatuur van bijna zes en een maximum van zeven graden, zacht. De luchtdruk is verder gedaald tot 1005 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

12

De dag begon fris, maar heel zonnig. Vanaf de middag kwamen er wolken opzetten en in de tweede helft van de namiddag hadden we de meeste zonneschijn gehad (zonneschijnduur 3u20min). De temperatuur hield zich aan de normale waarde voor midden december. Er was de hele nacht en dag opnieuw veel wind uit het zuidwesten en later uit het zuiden. De luchtdruk is verder gedaald tot een lage 989 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

13

Nog één van de sombere, donkere dagen vóór Kerstmis. Het regende met tussenpozen Nog één van de sombere, donkere dagen vóór Kerstmis. Het regende met tussenpozen van gisterenavond tot vanavond méér dan een emmer neerslag bijeen (neerslaghoeveelheid 10.6 mm). Het was bij al die nattigheid wel zacht (minimum temperatuur 4.4°, maximum 7.6°). De van het zuiden naar het westen geruimde wind waaide nog steeds zwak tot matig. Opmerkelijk was de heel lage luchtdruk van 971 hPa in de vroege ochtend, goed voor een notering in de top zes van de laagste luchtdruk hier ooit gemeten sinds 1981. De luchtdruk is intussen al terug tot 987 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een extreem laag gedaalde luchtdruk.

14

De meeste regenbuien vielen in de tweede helft van de nacht en in de namiddag, met opnieuw een regenhoeveelheid van meer dan tien liter per vierkante meter. In de namiddag was er een pittige bui bij, met striemende regen, winkracht 6 (krachtig) en een windstoot van 81 km/u. In de voormiddag en namiddag kwamen er enkele kleine gaten in de bewolking en was de zon en een regenboog te zien (zonneschijnduur 50min). Het was met een minimum temperatuur van vijf en een maximum temperatuur van acht graden wel een zachte dag. De luchtdruk is wat op en af gegaan, maar uiteindelijk hoger uitgekomen (999 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een mooie regenboog in de namiddag.

15

In de tweede helft van de nacht vielen er enkele buien, waarvan er één vergezeld van veel wind – windkracht 5, dit is vrij krachtig en een windstoot van 64 km/u – best pittig was (neerslaghoeveelheid 3.5 mm). Overdag bleef het droog en was er op wat hoge bewolking (cirrus) na alleen zon aan de blauwe lucht (zonneschijnduur 4u00min). Ook de temperatuur deed het met tien graden heel goed. Negatief weerelement was dat er onaangenaam veel wind (daggemiddelde snelheid 15.6 km/u) uit het zuidwesten stond. De luchtdruk is na een kortstondige daling al terug tot 1005 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

16

Vannacht bewolkte het volledig en dat is de hele dag zo gebleven. Het was een donkere, sombere, maar opnieuw een zachte dag. Regelmatig viel er motregen (neerslaghoeveelheid 0.6 mm). De wind is afgezwakt van vrij matig naar zwak en is van het zuidwesten naar het oosten gekrompen. De luchtdruk is weinig veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

De zon scheen af en toe in de tweede helft van de voormiddag en eerste deel van de namiddag (zonneschijnduur 1u10min). Voor de rest van de tijd was het bewolkt en net vóór waarnemingstijd regende het licht (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). 's Nachts was het al zacht (minimum temperatuur 6.4°), maar overdag werd het heel zacht (maximum temperatuur 15.4°), de hoogste dagtemperatuur op een zeventiende december na 2015. Toen werd het 16.4° warm. De wind deed het rustig aan en is terug van het oosten naar het zuidwesten geruimd. De luchtdruk is stabiel gebleven (1003 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

Gisterenavond regende het nog een korte tijd licht (neerslaghoeveelheid 0.5 mm). Tegen de ochtend verdween alle bewolking. Overdag moest de zon alleen afrekenen met wat hoge bewolking en in de namiddag tijdelijk wat lagere soorten (zonneschijnduur 3u30min). Het was opnieuw een zachte nacht (minimum temperatuur 5.8°) en dag (maximum temperatuur 11.2°), met een zwakke tot vrij matige wind uit het zuidwesten en later uit het zuidoosten. De luchtdruk is tot de middag gestegen en daarna terug al wat gedaald (1014 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

Na een alweer zachte nacht (minimum temperatuur 6.9°) was het in de voormiddag heel zonnig. Vanaf de middag kwam er geleidelijk meer bewolking (eerst hoge, daarna middelhoge en later lage bewolking), zodat de zon niet meer te zien was (zonneschijnduur 2u20min). In de tweede helft van de namiddag en avond vielen daar wat druppels regen uit. De neerslaghoeveelheid was te klein om meetbaar te zijn. Het werd, met een temperatuur van vijftien graden, opnieuw heel zacht. De zwakke tot heel zwakke wind is van het zuidoosten naar het zuidzuidoosten gekrompen. De luchtdruk is verder gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Heel zacht voor midden december.

In de tweede helft van de namiddag was er al veel bewolking.

20

Ook vannacht was het opnieuw heel zacht (minimum temperatuur 9.6°). In de voormiddag regende het (neerslaghoeveelheid 2.1 mm). Na de middag bleef het droog, maar bewolkt. Tegen zonsondergang klaarde het een beetje op en was de zon te zien (zonneschijnduur 40min). Na de zachte nacht werd het een recordwarme dag. De maximum temperatuur van veertien graden is acht graden hoger dan het langjarige gemiddelde. Vooral in de namiddag was er wat meer wind dan de laatste dagen en deze is van het zuidoosten naar het zuidwesten geruimd. De luchtdrukdaling is rond de middag gestopt (minimum 982 hPa) en overgegaan in een lichte stijging tot 988 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Op één opening in de bewolking na (zonneschijnduur 20min), bleef het de hele dag bewolkt en in de eerste helft van de voormiddag vielen daar wat regendruppels uit. De neerslaghoeveelheid was te weinig om meetbaar te zijn. Het werd alweer een zachte nacht (minimum temperatuur 7.1°) en dag (maximum temperatuur 9.8°), met weinig temperatuursverschil. De zwakke tot vrij matige zuidwestelijke wind voelde wat frisjes aan. De luchtdruk is terug gedaald (984 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Vannacht om 4:19u begon de astronomische winter. Met een zachte nacht (minimum temperatuur 7.4°) en dag (maximum temperatuur 9.6°) was van winterweer niets te merken. Met tussenpozen regende het van gisterenavond tot en met de namiddag meer dan een emmer neerslag bijeen (neerslaghoeveelheid 11.8 mm). Net vóór de middag brak de zon heel kort door de wolken (zonneschijnduur 10min). De zwakke tot matige wind is eerst van het zuidzuidwesten naar het zuidoosten gekrompen, om later naar het westen te ruimen. De luchtdruk is vannacht tot een dieptepunt van 979 hPa gedaald om daarna snel te stijgen tot 992 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Het zachte weer, zowel 's nachts als overdag is een blijver. Ook vandaag werd overdag de tien graden gehaald. Af en toe brak de zon door de bewolking, maar die laatste had wel de overhand (zonneschijnduur 1u20min) en na de middag regende het een beetje (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). Ondanks de hoge temperatuur voelde de zwakke tot matige westen- tot westzuidwestenwind fris aan. De luchtdruk is snel en sinds gisterenavond met 21 hPa gestegen tot 1013 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

Het heel zachte weer, met overdag meer dan tien graden, blijft aanhouden. Het was vandaag een afwisseling van meestal wolken, maar ook wat lichte regen (neerslaghoeveelheid 0.5 mm) en in het midden van de dag wat zonneschijn (zonneschijnduur 2u10min). Samen met de zachte temperaturen is ook de doorzettende zuidelijke wind een constante. Eigenlijk is het andersom, de zuidelijke wind brengt zachte lucht aan. Na een kleine daling is de luchtdruk terug al wat gestegen (1011 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

Het was een sombere, bewolkte en zonloze, maar zachte kerstdag met in de voormiddag een regenbui (neerslaghoeveelheid 1.5 mm). De wind kwam zwak tot vrij matig uit het westen. De luchtdruk is veel en hoog gestegen (1026 hPa vanavond). Met na zonsondergang een opgeklaarde lucht koelde het goed af. De minimum temperatuur van 4.5° werd vanavond opgemeten en maximum temperatuur van 10.4° na de middag.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

Vannacht vroor het nog eens in de hut (minimum temperatuur -0.9°), dit was al van in het begin van de maand geleden. Aan het stoppen van het dalen van de temperatuur te zien, moet rond vier uur vannacht de bewolking opgekomen zijn. Op één opening in de bewolking na (zonneschijnduur 20min), is dit zo de hele dag gebleven. Na de middag vielen er wat regendruppels uit die bewolking, maar tegen de avond is het meer beginnen regenen (neerslaghoeveelheid 0.7 mm). De dagtemperatuur was al een beetje meer normaal voor eind december (minimum 6.9°). De wind hield het rustig en die is van het westen naar het zuidoosten gekrompen. De luchtdruk is een beetje gedaald, maar nog vrij hoog (1020 hPa).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

Na een kletsnatte nacht met een neerslahoeveelheid van meer dan tien liter per vierkante meter volgde een droge, maar sombere en zonloze dag. Eén van de donkere dagen na Kerstmis. Het was wel zacht, met slechts een zwakke van het zuidoosten naar oosten gekrompen wind. De daling van de luchtdruk tot 1017 hPa is vannacht overgegaan in een snelle stijging tot een hoge 1035 hPa vanavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

Het was vandaag een droge dag. Vannacht koelde het nog goed af tot een normale minimum temperatuur 1.3°), en overdag werd het iets warmer dan gemiddeld (7.1°). De zon ondervond vandaag veel hinder van hoge (cirrostratus) en middelhoge (altostratus) bewolking. Alleen rond de middag was de bewolking wat dunner (zonneschijnduur 2u10min). Er stond maar weinig wind uit oostelijke tot zuidoostelijke richtingen. Opmerkelijk is de nog tot de middag verder gestegen luchtdruk tot een hoge 1040 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Een hoog gestegen luchtdruk.

29

Na een frisse nacht (minimum temperatuur op het gras -10.6° en -2.4° in de hut) moesten er in de eerste helft van de voormiddag nog wat middelhoge altocumulusvelden opgelost worden. Daarna was er volop zonneschijn, maar na de middag bewolkte het in een snel tempo volledig met lage bewolking en weg was de zon (zonneschijnduur 2u40min). De dagtemperatuur (maximum 5.3°) benaderde de normale waarde. De zuidoostenwind deed het heel kalm aan. De luchtdruk is een beetje gedaald tot 1036 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

De dag startte ietwat fris (minimum temperatuur op het gras -8.3° en -0.1° in de hut) en nevelig, maar die nevel werd al snel opgeruimd. Daarna was het de hele dag heel helder en zonnig (zonneschijnduur 4u30min). Daarbij klom de temperatuur naar een zachte tien graden. Bij een hoge luchtdruk (1030 hPa) was er maar weinig wind uit het zuidwesten. Opvallend was de lage luchtvochtigheid voor een dag in de winter (minimum relatieve luchtvochtigheid 49%).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

31

In tegenstelling met gisteren was de zon vandaag niet te zien. Het bleef de hele dag donker en grijs met een hoge luchtvochtigheid. De laatste dag van het jaar werd een met een normale temperatuur. De zwakke wind is in de voormiddag van het zuidwesten naar het oosten gekrompen. De luchtdruk is terug wat gestegen tot een hoge 1035 hPa. Tegen de avond werd het nevelig. December was een zachte maand (de gemiddelde temperatuur was twee graden hoger dan normaal), De andere parameters waren zo goed als normaal. Het volledige jaar was zacht (gemiddelde temperatuur 1.3° hoger en het vierde warmste jaar sinds 1981), droog (110 mm neerslag te weinig), zonnig (60u zonneschijn meer dan normaal), zonder één ijsdag.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag