Home >> Verslagjes >> Verslagjes van vorige maand

Verslagjes van de vorige maand: Oktober 2020

Gemiddelden, minima, maxima, totalen van 18:00u UTC tot 18:00u UTC
Periode van de normalen 1981-2010
Records: temperatuur en luchtdruk sinds 1981, neerslag sinds 1992, wind en zonneschijn sinds 2003.

Dag Beschrijving

1

Het heeft met tussenpozen van de vroege ochtend tot en met de eerste helft van de namiddag met tussenpozen geregend (neerslaghoeveelheid 6.2 mm). Nadien bleef het droog en klaarde het tegen waarnemingstijd volledig op (zonneschijnduur 1u20min). De nacht was zacht, maar overdag bleef de temperatuur beperkt tot zestien graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (17.4°) werd gisterenavond nog gemeten. De zwakke tot vrij matige wind kwam meestal uit het zuidwesten, maar tijdelijk uit het zuidzuidoosten. De luchtdruk is nog tot 998 hPa gedaald, maar vanaf de namiddag al terug tot 1000 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

2

Na de brede opklaringen van gisterenavond, bewolkte het vannacht terug volledig. Uit die bewolking viel de vanaf de voormiddag tot de avond met tussenpozen regen (neerslaghoeveelheid 2.6 mm). In de namiddag viel er één opening in de wolken en was de zon zuinig te zien (zonneschijnduur 20min). De temperatuur vertrok van een normale negen graden in de vroege ochtend naar een te lage vijftien graden in de namiddag. Er was maar weinig wind en die is van het westen naar het oosten geruimd. De luchtdruk is naar een lage 990 hPa gedaald.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

3

Gisterenavond heeft het nog verder geregend en na een lange droge periode regende het opnieuw vanaf de vroege ochtend tot kort na de middag. Daarna bleef het droog (neerslaghoeveelheid 4.8 mm). Tegen de middag viel er één kleine opening in de bewolking en scheen de zon (zonneschijnduur 10min). ´s Avonds is het grotendeels opgeklaard en koelde het goed af. De temperatuur bleef beperkt tot een zuinige veertien graden. De zwakke wind is van het oosten naar het zuidwesten geruimd. De luchtdruk is laag gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

4

Gisterenavond bewolkte het terug. Er viel nog een beetje regen in de tweede helft van de nacht en eerste helft van de voormiddag (neerslaghoeveelheid 0.8 mm). Daarna bleef het droog. Vanaf de middag brak de bewolking en scheen regelmatig de zon (zonneschijnduur 3u50min). De temperatuur steeg tot vijftien graden, maar de overdag matige zuidwestenwind voelde fris aan. Na een dieptepunt in de vroege ochtend van 984 hPa is de luchtdruk al snel terug tot 993 gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

5

Het regende vannacht en in de vroege ochtend (neerslaghoeveelheid 4.3 mm). In de voormiddag bleef het droog, maar bewolkt. Vanaf de middag vielen er gaten in de bewolking en was de zon te zien (zonneschijnduur 3u10min). De temperatuur (maximum 16.1°) deed er nog een graadje bij tegenover gisteren. De wind kwam vrij matig uit het zuidwesten tot zuidzuidwesten. De luchtdruk is verder gestegen (1000 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

6

Ook vannacht en in de eerste helft van de voormiddag regende het opnieuw. Daarna bleef het droog en brak de bewolking, zodat de zon te zien was (zonneschijnduur 3u30min). Tegen de avond bewolkte het terug volledig en viel er nog een bui (totale neerslaghoeveelheid 4.4 mm). De temperatuur deed het vannacht (minimum 11.6°) en in de namiddag (maximum 17.4°) niet slecht. De zuidwestenwind waaide vrij matig. De luchtdruk is laag gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

7

De meeste regen viel vannacht. In de voormiddag vielen er nog twee heel kleine buitjes (totale neerslaghoeveelheid 3.8 mm). Vanaf de middag bleef het droog en scheen schaars de zon (zonneschijnduur 1u40min). De temperatuur bleef vannacht (minimum 11.1°) boven het langjarige gemiddelde en overdag eronder (maximum 15.9°). De vrij matige wind is van het zuidwesten naar het westzuidwesten geruimd. De luchtdruk is veel gestegen (1017 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

8

Vannacht en in de vroege ochtend regende het een beetje. Overdag was het, op 2 gaten in de bewolking na (zonneschijnduur 30min), de hele tijd bewolkt. Vanaf de late namiddag en in de vooravond regende het terug en meer (totale neerslaghoeveelheid 3.0 mm). Van een zachte nacht ging de temperatuur in de namiddag naar een zachte achttien graden. Opvallend weerelement was de matige westen tot zuidwestenwind. De luchtdruk is een beetje gedaald (1015 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

9

Gisterenavond viel er nog een beetje regen, daarna bleef het voor de rest van de dag droog (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). Vannacht is de wind weggevallen en in de ochtend hing er mist. Overdag was er een afwisseling van wolken en zon, met de wolken in de meerderheid (zonneschijnduur 2u30min). Zowel de minimum temperatuur (8.1°) als de maximum temperatuur (16.6°) hielden zich aan de normaalwaarden. Ook overdag stond er weinig wind uit het westen. De luchtdruk is vanaf middernacht stationair op 1018 hPa gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

10

Na de beperkte regen van rond middernacht, klaarde het tegen de ochtend volledig op. In de voormiddag was er geen wolk te zien. Na de middag kwamen er stapelwolken (zonneschijnduur 5u20min), waaruit het tegen de vooravond begon te regenen (neerslaghoeveelheid 2.2 mm). Zowel de nachttemperatuur (7.0°) als de dagtemperatuur (14.2°) bleven aan de zuinige kant. De zwakke tot vrij matige wind kon geen kant kiezen tussen het westen en westzuidwesten. De luchtdruk is eerst nog gestegen, maar daarna al terug gedaald (1020 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

11

Er vielen vannacht en overdag verschillende buien (neerslaghoeveelheid 8.6 mm). Tussendoor waren ook droge en zonnige perioden (zonneschijnduur 4u40min). Vannacht daalde de temperatuur tot zes graden en overdag steeg die tot veertien graden, een beetje te laag voor de tijd van het jaar. De westzuidwestenwind deed het wat rustiger aan. De luchtdruk is terug wat gestegen tot 1023 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

Mooie wolkenkleuren bij zonsopgang.

Niet veel later een heldere dubbele regenboog.

12

In de tweede helft van de nacht viel er een beetje regen (neerslaghoeveelheid 0.4 mm). Daarna bleef het, op enkele druppels in de voormiddag na, droog. De zon en de bewolking wisselden elkaar af, met een overwicht van de bewolking (zonneschijnduur 3u00min). De temperatuur (minimum 7.3° en maximum 15.5°) benaderde de normale waarde. De westenwind was maar zwak. Vanaf de middag is de luchtdruk aan het dalen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

13

Het werd een bewolkte en sombere zonloze dag, met na de middag een beetje regen (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). De temperatuur deed het overdag met dertien graden niet echt goed. De zwakke wind is gisterenavond van het westen naar het zuidoosten gekrompen. De luchtdruk is nog tot de ochtend gedaald en dan stationair gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

14

Op heel even een kleine opening in de bewolking na, was het opnieuw een sombere bewolkte dag (zonneschijnduur 10min). Vannacht koelde het flink af (minimum temperatuur 4.7°) en overdag bleef het ook fris (maximum temperatuur 12.8°). De zwakke wind is van het zuidoosten naar het noordoosten gekrompen. De luchtdruk is vanaf gisterenavond gaan stijgen (1019 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

15

Opnieuw een droge dag. De zon was wat meer aanwezig tegenover gisteren, maar er waren toch nog veel wolken, vooral in de eerste helft van de voormiddag en tweede helft van de namiddag en avond (zonneschijnduur 4u20min). Was de temperatuur vannacht (minimum 8.5°) iets hoger dan normaal, dan was die overdag (maximum temperatuur 13.2°) enkele graden te laag. De zwakke tot vrij matige noordoostenwind voelde eerder fris aan. De luchtdruk is nog een beetje gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

16

Op heel even een kleine opening in de bewolking in de voormiddag na, was het een sombere bewolkte, maar droge dag (zonneschijnduur 10min). De temperatuur was overdag beperkt tot twaalf graden. Er stond weinig wind uit het noordoosten. De luchtdruk is hoog gebleven (1023 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

17

Het koelde vannacht fel af, met net geen vorst op het gras (minimum temperatuur op het gras 0.0° en 3.2° in de hut). In de voormiddag was het bewolkt, in de eerste helft van de namiddag kwam af en toe de zon door de wolken (zonneschijnduur 2u10min) en vanaf de tweede helft van de namiddag bewolkte het terug volledig. Uit die bewolking vielen wat regendruppels. De dagtemperatuur ging niet hoger dan dertien graden. Vandaag was er heel weinig wind en die is van het noordoosten naar het westen gekrompen. De hoge luchtdruk heeft stand gehouden.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

18

Op enkele korte momenten met een dunner wolkendek na (zonneschijnduur 40min), was het vandaag een hoofdzakelijk bewolkte dag. Na de middag druppelde het twee keer uit die bewolking, maar de regenhoeveelheid was te laag om meetbaar te zijn. Zowel de minimum (7.6°) als de maximum temperatuur 14.0°) benaderde de normale waarde. De westenwind was zwak en de luchtdruk is niet veranderd.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

19

Een rustige, droge en mooie dag in de herfst. De zon scheen in de namiddag, voor de rest van de tijd was het bewolkt (zonneschijnduur 4u30min). Vertrekkend van een zachte nacht (minimum temperatuur 8.8°), steeg de temperatuur overdag naar ruim vijftien graden. Er stond maar weinig wind en die kwam uit richtingen tussen het noordwesten en zuidoosten. De luchtdruk heeft vanaf de middag een daling ingezet.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

20

Vandaag was de zon niet te zien, het was de hele dag bewolkt en daar viel in de voormiddag en avond een heel klein beetje regen uit (neerslaghoeveelheid 0.1 mm). Het was met een minimum temperatuur van 7.4° en een maximum temperatuur van 16.1° vrij zacht. De wind kwam vannacht zwak uit het zuidoosten en overdag vrij matig uit het zuidzuidwesten. De luchtdruk is vannacht verder gedaald tot een lage 1007 hPa en overdag stationair gebleven.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

21

Vannacht en in de voormiddag speelde de regen de hoofdrol (neerslaghoeveelheid 6.1 mm) en in de namiddag was het de wind uit het zuidwesten en zuiden (tot vrij krachtig, 5 Beaufort en snelheidspieken tot 68 km/u) die de warme lucht mee bracht (minimum 12.9° en maximum 21.3°, een dagrecord). Ook vanaf de middag klaarde het grotendeels op (zonneschijnduur 4u30min). De luchtdruk is nog tot 998 hPa gedaald en vanaf de namiddag al terug tot 1004 hPa gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

22

Gisterenavond regende het nog een klein beetje. De nacht en eerste helft van de voormiddag verliepen bewolkt. In de tweede helft van de voormiddag brak de bewolking en was de zon te zien. In de eerste helft van de namiddag bewolkte het terug volledig en daar viel een minimale hoeveelheid regen uit (totale neerslaghoeveelheid 0.3 mm). Tegen de avond loste de bewolking zo goed als volledig op (zonneschijnduur 2u00min). Vannacht was het zacht (minimum temperatuur 12.6°) en overdag steeg de temperatuur naar ruim zeventien graden. De maximum temperatuur van de waarnemingsdag (18.8°) werd gisterenavond op waarnemingstijd nog gemeten. De zuidwestenwind deed het heel wat rustiger aan tegenover gisteren. De luchtdruk is verder gestegen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

23

Op wat regendruppels in de voormiddag na, bleef het vandaag droog. In de voormiddag was het bewolkt (stratus) met een hoge luchtvochtigheid. Na de middag verdween een groot deel van de wolken (zonneschijnduur 2u50min). De temperatuur bleef vannacht (minimum 8.6°) en steeg overdag (maximum 18.7°) ruim boven het langjarige gemiddelde. De zuidwestenwind was zwak. De luchtdruk is zo goed als niet veranderd (1011 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

24

Het was overwegend een sombere, donkere, vochtige dag. In de voormiddag viel er wel drie keer een kleine opening in de bewolking (zonneschijnduur 50min), maar voor de rest van de tijd was het zwaar bewolkt en daar viel zowel in de voormiddag als namiddag wat lichte regen of motregen uit (neerslaghoeveelheid 0.5 mm). Het werd met een minimum temperatuur van 12.2° en een maximum van 15.9° wel zacht. De wind kwam vrij matig uit het zuidwesten. Vanaf de middag is de luchtdruk aan een daling begonnen.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

25

De voorbije nacht zijn we overgeschakeld van zomer- naar wintertijd, zodat de waarnemingen en deze verslagjes nu van 19:00u tot 19:00u lopen. In de vroege ochtend viel er, aangevuurd met een matige zuidwestenwind, striemende regen (neerslaghoeveelheid 4.4 mm). Vanaf de voormiddag bleef het droog, maar bewolkt. Alleen vanavond klaarde het deels op en was de zon te zien (zonneschijnduur 30min). Vannacht werd de maximum temperatuur van zestien graden gemeten. Vanaf de regen in de vroege ochtend daalde de temperatuur tot elf graden, de minimum temperatuur. In de loop van de namiddag werd het nog bijna dertien graden warm. Na de eerste regen is de zuidwestenwind wat rustiger geworden en is de daling van de luchtdruk gestopt.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

26

Gisterenavond viel er nog wat regen (neerslaghoeveelheid 0.6 mm). Daarna bleef het droog. In de eerste helft van de voormiddag was het volledig bewolkt. Daarna werd de bewolking dunner en kon de zon schijnen (zonneschijnduur 3u10min). Vanaf de tweede helft van de namiddag bewolkte het terug volledig. Na een iets te zachte nacht (minimum temperatuur 9.5°) volgde een dag met een bijna normale temperatuur (maximum 13.8°). De zuidwestenwind waaide vrij matig. De luchtdruk is weinig veranderd (1002 hPa vanavond).

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

27

Op twee kleine openingen – één in de voormiddag en één in de namiddag – in de wolken na, was het de hele dag bewolkt (zonneschijnduur 20min) en tegen de avond regende het daaruit licht (neerslaghoeveelheid 0.2 mm). De temperatuur overdag (12.3°) benaderde het langjarige gemiddelde, maar door de vrij matige zuidwestenwind voelde dit eerder fris aan. Na een stijging is de luchtdruk terug gedaald tot het niveau van gisterenavond.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

28

Gisterenavond en in de vroege ochtend heeft het geregend (1.4 mm). Vanaf de tweede helft van de voormiddag tot de eerste helft van de namiddag kwamen er gaten in de bewolking en kon de zon schijnen (zonneschijnduur 2u40min). In de vooravond en tot na waarnemingstijd viel er een pittige bui (regenintensiteit 88 mm/u en -hoeveelheid 7.6 mm), die vergezeld was van onweer (totale dagneerslaghoeveelheid 9.0 mm). De temperatuur, zowel ´s nachts (minimum 10.5°) als overdag (14.0°) bleven ruim boven normaal. De wind kwam nog altijd onaangenaam matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is tot de middag blijven stijgen en nadien al terug een beetje gedaald tot1007 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

29

Gisterenavond onweerde en regende het – en daar was hagel bij – nog een poos verder. Daarna bleef het droog en in de voormiddag kwam twee keer de zon kort door de wolken (zonneschijnduur 40min). Vanaf de tweede helft van de namiddag regende het licht (totale neerslaghoeveelheid 15.8 mm). Zowel de minimum (8.7°) als de maximum temperatuur (13.3°) bleven boven de normale waarde. De wind kwam nog altijd vrij matig uit het zuidwesten. De luchtdruk is vanaf middernacht tot de middag snel gestegen en daarna stationair gebleven op 1016 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

30

Gisterenavond en in de voormiddag motregende het een beetje (neerslaghoeveelheid 0.3 mm). In de tweede helft van de namiddag vielen er twee gaten in de bewolking (zonneschijnduur 40min). Voor de rest van de tijd was het zwaar bewolkt. De temperatuur deed het heel goed (minimum 11.9° en maximum 16.7°), die steeg zes graden hoger dan het langjarige gemiddelde. De wind kwam voor de tiende dag op een rij uit het zuidwesten en waaide vrij matig. De luchtdruk is verder gestegen tot een hoge 1022 hPa.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

31

Vannacht zijn alle wolken verdwenen en dat was in de eerste helft van de voormiddag ook nog zo. Daarna kwamen er wolken, die vanaf de tweede helft van de namiddag de zon helemaal bedekten (zonneschijnduur 4u20min). Uit die wolken viel vanaf de vooravond regen (regenhoeveelheid 1.0 mm). Vannacht was het al zacht, maar overdag steeg de temperatuur naar een heel zachte zeventien graden. Ook vannacht was er weinig zuidwestenwind, maar overdag nam die in kracht toe naar vrij matig en kromp naar het zuidzuidwesten. De luchtdruk is vanaf middernacht beginnen te dalen (1013 hPa vanavond). Vandaag om 15:49u was het volle maan, de tweede keer deze maand, de eerste was op 1 oktober. Deze wordt ook wel blauwe maan genoemd en komt gemiddeld slechts om de 2.71 jaar voor. Een "blauwe maan" is dus geen echte blauwe maan maar een term uit de volksmond. Oktober eindigde als een natte (15 mm meer dan normaal) en een record sombere maand (slechts de helft zonneschijn tegenover normaal) met een bijna normale temperatuur.

meer...

afbeelding van de dag

afbeelding van de dag

De dag startte heel zonnig.